Διαφημίσεις

Γεωεπιστήμονες ανακάλυψαν μια ήπειρο που κρυβόταν σε κοινή θέα για 375 χρόνια. Ιστορικά, είχαμε αναφορές για μια ήπειρο γνωστή και ως Zealandia ή Te Riu-a-Māui στη γλώσσα των Μαορί.

Σύμφωνα με το TN News, η Zealandia είχε μέγεθος 1.89 εκατομμύρια τετραγωνικά 4.92 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πρόκειται για ένα μέρος της υπερηπείρου που ονομάζεται Gandwana, που περιλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ανταρκτικής και της Ανατολικής Αυστραλίας, πάνω από 500 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Για πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε αυτή, από τον Ολλανδό επιχειρηματία και ναύτη, Άμπελ Τάσμαν, ο οποίος προσπαθούσε να ανακαλύψει τη “Μεγάλη Νότια Ήπειρο”.

Αν και δεν τα κατάφερε, συνάντησε τους ντόπιους Μαορί, οι οποίοι δεν ήταν δεκτικοί στην άφιξή του. Όμως, του παρείχαν πολύτιμες πληροφορίες για τη γύρω περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ύπαρξης μια μεγάλης στεριάς στα ανατολικά.

Φτάσαμε μέχρι το 2017, μέχρι οι επιστήμονες να παραδεχθούν την ύπαρξη της ηπείρου, ενώ παραδέχθηκαν πως κρυβόταν σε κοινή θέα όλο αυτό το διάστημα.

Οι επιστήμονες συμφώνησαν στην ύπαρξη της Zealandia, η οποία άρχισε να «απομακρύνεται» από τη Gondwana για λόγους που οι γεωεπιστήμονες προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν.

Το μεγαλύτερο μέρος της νεοανακαλυφθείσας ηπείρου είναι υποβρύχια και έχει χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα από γεωλόγους στο Zealand Crown Research Institute GNS Science για το πώς κάτι «πολύ προφανές» μπορεί να πάρει λίγο χρόνο για να αποκαλυφθεί.

Τοπογραφία της Ζηλανδίας. Η κόκκινη γραμμική κορυφογραμμή δείχνει την προϊστορική γεωγραφική έκταση της ηπείρου.

«[Είναι] μια διαδικασία που δεν καταλαβαίνουμε ακόμη πλήρως, η Zealandia άρχισε να απομακρύνεται», εξήγησε ο Tulloch.

Ο συνάδελφός του Nick Mortimer, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, αστειεύτηκε ότι ήταν “κάπως ωραίο” προτού εξηγήσει: “Αν το σκεφτείς, κάθε ήπειρος στον πλανήτη έχει διαφορετικές χώρες σε αυτήν, [αλλά] υπάρχουν μόνο τρεις περιοχές στη Zealandia.”

Αυτό φυσικά, είναι λογικό. Η Zealandia δεν έχει χώρες και σύνορα να την χωρίζουν. Έχει μόνο διακριτές περιοχές.

Για την ιστορία, η Zealandia ή Ζηλανδία ή Te Riu-a-Māui ή Τασμανίδα, έχει ένα κομμάτι που παραμένει πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η περιοχή διαθέτει ανεπτυγμένη παράκτια αλιεία. Στις περιοχές της μικρο-ηπείρου, υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου, καθώς και διάφορους ορυκτούς πόρους.

ο 2017 η θεωρία ότι η Ζηλανδία είναι ξεχωριστή ήπειρος έτυχε σημαντικής ειδησεογραφικής κάλυψης, καθώς γεωλόγοι από τη Νέα Ζηλανδία, τη Νέα Καληδονία και την Αυστραλία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ζηλανδία πληρεί τις προϋποθέσεις για να θεωρηθεί ήπειρος.[ Ο νεοζηλανδός γεωλόγος Νικ Μόρτιμερ σχολίασε: “Αν δεν είχε χαθεί στον ωκεανό, θα είχε αναγνωριστεί ως ήπειρος πολύ καιρό πριν”



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek