13:56 - 27/07/2024

Ιστοσελίδα κρατήσεων διακοπών αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες για ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ σε παλαιστινιακή γη

Διαφημίσεις

Ένας δικτυακός τόπος κρατήσεων διακοπών δέχθηκε ποινική δίωξη στις Κάτω Χώρες για την καταχώριση ακινήτων σε παράνομα εγκατεστημένους ισραηλινούς οικισμούς.

Το μη κερδοσκοπικό Κέντρο Έρευνας για τις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις (SOMO) κατέθεσε τη μήνυση στον ολλανδικό εισαγγελέα τον Νοέμβριο μαζί με τρεις άλλες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων – το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νομικής Υποστήριξης (ELSC), την Al-Haq και το Φόρουμ Δικαιωμάτων. Ωστόσο, μόλις πρόσφατα δημοσιοποίησαν τη μήνυση.

Οι ενάγοντες κατηγόρησαν την Booking.com, η οποία εδρεύει στο Άμστερνταμ, ότι «επωφελείται από εγκλήματα πολέμου διευκολύνοντας την ενοικίαση εξοχικών κατοικιών σε γη που έχει κλαπεί από τον γηγενή παλαιστινιακό πληθυσμό». Ο ιστότοπος φέρεται να έχει διαφημίσει καταλύματα και «εμπειρίες» σε παράνομα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ιδίως εκείνα της Δυτικής Όχθης.

Η Brechje van de Moosdijk, εκπρόσωπος της Εθνικής Εισαγγελίας της Ολλανδίας, δήλωσε ότι οι εισαγγελείς μελετούν την καταγγελία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να δώσουν χρονοδιάγραμμα για απόφαση σχετικά με πιθανά περαιτέρω βήματα.

Η καταγγελία υπογράμμισε την υποτιθέμενη συνενοχή της Booking.com στην ισραηλινή γενοκτονία, όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε έκθεση του Don’t Buy Into Occupation (DBIO), ενός συνασπισμού 25 ευρωπαϊκών και παλαιστινιακών ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένου του ELSC. Η έκθεση DBIO, με τη σειρά της, αποκάλυψε την εμπλοκή των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που υποστηρίζουν και νομιμοποιούν τους παράνομους εποικισμούς του Ισραήλ και το απαρτχάιντ κατά των Παλαιστινίων.

Επιπλέον, η έκθεση DBIO τεκμηριώνει σχολαστικά τους διάφορους τρόπους με τους οποίους οι δυτικές εταιρείες «διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία, τη βιωσιμότητα και την επέκταση των παράνομων οικισμών». Μεταξύ των εταιρειών που αναφέρονται είναι η Caterpillar, κατασκευαστής βαρέων μηχανημάτων, της οποίας οι θωρακισμένες μπουλντόζες χρησιμοποιούνται για την κατεδάφιση παλαιστινιακών σπιτιών και την κατασκευή εβραϊκών οικισμών. Μια άλλη που αναφέρεται είναι η Elbit Systems – ο μεγαλύτερος κατασκευαστής όπλων του Ισραήλ – η οποία παράγει σφαίρες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οχήματα μάχης, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και πυραύλους για χρήση κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης γενοκτονίας.

Συμμετέχουν επίσης και άλλες ιστοσελίδες κρατήσεων

«Οι εποικισμοί είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προκαλούν συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνιστούν έγκλημα πολέμου και είναι επιβλαβείς για κάθε προοπτική δικαιοσύνης και ειρήνης», δήλωσε ο Daan de Grefte της ELSC. «Οι εποικισμοί αυτοί αποτελούν επίσης αναπόσπαστο μέρος ενός συστήματος φυλετικής κυριαρχίας που ισοδυναμεί με απαρτχάιντ».

«Αρκετές μεγάλες διαδικτυακές τουριστικές εταιρείες προσφέρουν υπηρεσίες στα κατεχόμενα εδάφη, οι οποίες αντιβαίνουν στις ίδιες τις δεσμεύσεις των εταιρειών αυτών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ παράλληλα νομιμοποιούν την παράνομη πολιτική του Ισραήλ για τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης. Λειτουργώντας στους εποικισμούς, επιδεινώνουν τις βλάβες στα ανθρώπινα δικαιώματα του τοπικού παλαιστινιακού πληθυσμού».

Δεν είναι μόνο η Booking.com που εμπλέκεται στο θέμα. Η Airbnb φέρεται να παραθέτει «μεγάλο αριθμό ισραηλινών οικισμών» στην πλατφόρμα της, με τα ακίνητα αυτά να βρίσκονται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τα υψίπεδα Γκολάν της Συρίας.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι περιγραφές των ακινήτων κατονομάζουν την τοποθεσία του οικισμού, αλλά τα ακίνητα αναφέρονται ως ευρισκόμενα στο «Ισραήλ» και δεν ενημερώνουν τους δυνητικούς επισκέπτες ότι το κατάλυμα βρίσκεται [στα κατεχόμενα εδάφη]», σημειώνει η DBIO στην έκθεσή της.

Τον Νοέμβριο του 2018, η Airbnb ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει περίπου 200 καταχωρήσεις σε οικισμούς, «στον πυρήνα της διαμάχης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων». Αλλά η εταιρεία αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει με την απόφαση αυτή έξι μήνες αργότερα λόγω πολλαπλών αγωγών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ισραήλ.

Η ισπανική ταξιδιωτική εταιρεία eDreams και η αμερικανική Expedia Group, η οποία διαχειρίζεται πύλες όπως η Hotels.com και η Trivago, εμπλέκονται επίσης στη διαφήμιση ακινήτων σε παράνομους εβραϊκούς οικισμούς χωρίς να ενημερώνουν τους πελάτες για το παράνομο καθεστώς τους. Οι πελάτες δεν ενημερώνονται για το παράνομο καθεστώς των οικισμών βάσει του διεθνούς δικαίου. Αντ’ αυτού, η εταιρεία κατηγοριοποιεί αυτές τις καταχωρίσεις ως «σύμφωνες με την ισχύουσα νομοθεσία», ενώ ισχυρίζεται ότι αφαιρεί χειροκίνητα τα «παράνομα» ακίνητα εάν εντοπιστούν από το προσωπικό της ή επισημανθούν από τους επισκέπτες του ιστότοπου.

Η Tripadvisor με έδρα τη Μασαχουσέτη και η θυγατρική της Viator προχωρούν ακόμη παραπέρα, προωθώντας εκδρομές και δραστηριότητες σε αυτούς τους οικισμούς, συμπεριλαμβανομένων εκδρομών σε οινοποιεία που έχουν χτιστεί σε παράνομα οικειοποιηθείσα παλαιστινιακή γη, συμπεριλαμβανομένου ενός που βρίσκεται στο Τελ Σίλο, το οποίο έχει χτιστεί σε κλεμμένη παλαιστινιακή γη και το οποίο διαχειρίζεται τοπικό συμβούλιο εποίκων.

Παρακολουθήστε αυτό το βίντεο με διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης στο Μπέλφαστ, στο Βόρειο Νησί, που απομακρύνουν ισραηλινά προϊόντα από ένα σούπερ μάρκετ εκεί.

 

 

 



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*