Γνωρίζετε ποια είναι τα πιο γνωστά είδη του μελιού και ποια είναι η εποχικότητα τους;
Όταν αγοράζετε μέλι για την διατροφή σας είναι σκόπιμο να ενημερώνεστε για την προέλευση του, γιατί το μέλι παρουσιάζει κατά κάποιο τρόπο εποχικότητα. Κάποια από τα πιο γνωστά είδη του μελιού δεν είναι εύκολο να παραχθούν όλες τις εποχές του χρόνου ακριβώς επειδή όλα τα άνθη των λουλουδιών δεν ανθίζουν την ίδια εποχή και φυσικά δεν ανευρίσκονται στην ίδια περιοχή.
Τα είδη του μελιού και η εποχικότητα τους: Το ανθόμελο και το μέλι από μελιτώματα
Η πρώτη ύλη για την δημιουργία του μελιού είναι το νέκταρ που συλλέγουν οι μέλισσες, οι οποίες μετά από πολύ προσεκτική διαδικασία παράγουν το ανθόμελο. Το νέκταρ το συλλέγουν οι μέλισσες από πολλά και διαφορετικά άνθη λουλουδιών, θάμνων και φυτών που υπάρχουν στην χώρα μας και το ανθόμελο που παράγεται από τα άνθη αυτά, φέρει τα συγκεκριμένα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά και την ονομασία του φυτού.
1.Το μέλι από μελιτώματα προέρχεται από τα παράσιτα των φυτών όπως για παράδειγμα διάφορα εκκρίματα του φυτού και έτσι έχουμε :
-Το μέλι του πεύκου ή αλλιώς πευκόμελο (ανοιξιάτικο ή φθινοπωρινό): Το πευκόμελο, όπως και όλα τα μέλια που προέρχονται από μελιτώματα και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Γι’ αυτό το λόγο δεν κρυσταλλώνει εύκολα, δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό, είναι κατάλληλο για διαβητικούς και έχει λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με το ανθόμελο. Η ιδιαίτερη θρεπτική του αξία οφείλεται στο μεγάλο αριθμό θρεπτικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων που περιέχει. Είναι παχύρευστο και το χρώμα του ποικίλει από ανοιχτό όταν είναι ανοιξιάτικο, έως σκούρο όταν παράγεται το φθινόπωρο. Δεν πρόκειται για προϊόν της μέλισσας, πρόκειται για εκκρίματα παρασίτων του πεύκου τα οποία κολλούν στην μέλισσα που τα αποθηκεύει στην κυψέλη της.
-Το μέλι του έλατου : παράγεται από τα εκκρίματα του ελάτου που επίσης μεταφέρονται από την μέλισσα στην κυψέλη, είναι ανοιχτόχρωμο και σε ορισμένες ποικιλίες κοκκινωπό και δεν κρυσταλλώνει ποτέ. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία ενώ η ιδιαίτερη γεύση του το καθιστά μη εμπορικό.
-Το μέλι ελάτης βανίλια : Πρόκειται για μέλι με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π) που παράγεται σε οριοθετημένη περιοχή. Είναι παχύρευστο με κεχριμπαρένιο χρώμα και ιδιαίτερο άρωμα. Η θρεπτική και βιολογική του αξία είναι πολύ μεγάλη αφού πρόκειται για μέλι με υψηλή συγκέντρωση σε ιχνοστοιχεία, είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, αμινοξέα, ένζυμα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
2.Τα είδη του μελιού : τα ανθόμελα και η εποχικότητα τους:
-Μέλι καθαρά ανοιξιάτικο: αν θέλετε να απολαύσετε τα αρώματα τις άνοιξης προτιμήστε μέλι από φασκομηλιά, λεβάντα και άλλα αγριολούλουδα που είναι αρωματικό και εύγευστο. Κρυσταλλώνει σε 2 με 3 μήνες μετά την παραγωγή του.
-Μέλι ρεικίσιο (φθινοπωρινό): παράγεται από το φυτό ερείκη που είναι καθαρά μελισσοκομικό φυτό και το μέλι της είναι σκοτεινόχρωμο, κάτι που μπορεί να μην αρέσει ιδιαίτερα στον καταναλωτή, έχει όμως υψηλή θρεπτική αξία. Κρυσταλλώνει σε 1 με 3 μήνες από την παραγωγή του. Διατίθεται κυρίως από τα καταστήματα υγιεινής διατροφής γιατί είναι σπάνιο μέλι.
-Μέλι πολύκομβου (φθινοπωρινό): Φυτό (πολυκόμπι ή πολύκομπος) που βρίσκουμε στις σιτοκαλαμιές μετά από τις καλοκαιρινές βροχές. Δίνει άφθονη γύρη και σκουρόχρωμο κοκκινωπό νέκταρ. Από αυτό το φυτό παράγεται σκοτεινόχρωμο μέλι. Η γεύση του δεν αρέσει ιδιαίτερα και για αυτόν τον λόγο δεν είναι εμπορικό, παρόλα αυτά όμως είναι πλούσιο σε ένζυμα, και ιχνοστοιχεία.
-Μέλι θυμαρίσιο (καλοκαιρινό): Πρόκειται για άριστης ποιότητας μέλι και αποτελεί ξεχωριστή και ιδιαίτερη κατηγορία προϊόντος, λόγω των έντονων αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών του. Στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό έχει την περισσότερη ζήτηση λόγω του αρωματικού χαρακτήρα του και της έντονης γεύσης του. Έχει ανοιχτόχρωμο, λαμπερό με κεχριμπαρένια εμφάνιση και κρυσταλλώνει σε 6 με 18 μήνες από την παραγωγή του. Είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
-Μέλι ακακίας (καλοκαιρινό): ένα μέλι με χαρακτηριστικό ανοιχτό, σχεδόν διάφανο χρώμα, ελαφρύ αλλά με πολύ ιδιαίτερο άρωμα και αρκετά γλυκιά γεύση. Αν και ανθόμελο, δεν κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα λόγω της συγκεκριμένης αναλογίας φρουκτόζης/γλυκόζης που διαθέτει. Μπορεί να καταναλωθεί και από διαβητικούς, καθώς έχει χαμηλά ποσοστά σουκρόζης-φρουκτόζης.
-Μέλι πορτοκαλιάς (καλοκαιρινό): είναι έντονα ανοιχτόχρωμο με ευχάριστο άρωμα και γεύση εσπεριδοειδών αλλά και πολλές ιδιότητες. Κρυσταλλώνει σε 1 με 2 μήνες από την παραγωγή του και παίρνει άσπρο χρώμα.
-Μέλι ασφάκας (καλοκαιρινό): Από τα πιο σπάνια μέλια καθώς είναι πολύ δύσκολη η συγκομιδή του από τις μέλισσες, προέρχεται από το φυτό ασφάκα (ή ασφακιά). Διαυγές, υποκίτρινο, με λεπτούς κρυστάλλους στο σώμα του και με ωραίο άρωμα. Πλούσιο σε τανίνες, βοηθάει στην βελτίωση της σωματικής κόπωσης αλλά και στην καλή λειτουργία της μνήμης.
-Μέλι ηλίανθου (καλοκαιρινό): το μέλι από ηλίανθο έχει χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα ενώ η ιδιαιτερότητα του είναι ότι αναπτύσσει λεπτούς κρυστάλλους στο σώμα που του δίνουν μια χαρακτηριστική βουτυρώδη υφή. Έχει λεπτό άρωμα και γλυκιά γεύση. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πολυφαινόλες που είναι απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό και κρυσταλλώνει σε 1 με 2 μήνες μετά την παραγωγή του.
-Μέλι καστανιάς (καλοκαιρινό): ανάμειξη μελιτώματος και νέκταρος. Από τις καστανιές προκύπτει ένα ιδιαίτερα δυνατό μέλι σκούρου καφέ χρώματος, με έντονη γεύση και χαρακτηριστική πικρή επίγευση. Κρυσταλλώνει σε 1 με 2 χρόνια μετά από την παραγωγή του.
-Μέλι βαμβακιού (καλοκαιρινό): οι μέλισσες συλλέγουν το νέκταρ από τα άνθη αλλά και από τα εξωανθικά νεκτάρια και τις μελιτώδεις εκκρίσεις του βαμβακιού και το μετατρέπουν σε ένα ιδιαίτερα ανοιχτόχρωμο μέλι, με φίνο άρωμα και γεύση. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα γι’ αυτό και κρυσταλλώνει μέσα σε 1-3 μήνες από την παραγωγή του. Έχει την μεγαλύτερη βακτηριοστατική δράση σε σχέση με τα άλλα είδη μελιού λόγω της υψηλής συγκέντρωσης του σε υπεροξείδιο του υδρογόνου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν συστατικό σε καλλυντικές κρέμες.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Ξεχάσατε το μέλι βελανιδιάς το ανώτερο όλων ακόμα και από το μέλι μανούκα.