20:33 - 14/03/2024

Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο στα ανοικτά των βορειοδυτικών ΗΠΑ θα μπορούσε να ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ μέσα σε εβδομάδες – καθώς το τμήμα μήκους 300 μέτρων πλήττεται από “μεγάλο σμήνος” σεισμών./Αναμένεται έκρηξη βαθέων υδάτων στα ανοικτά του π.Χ. μετά από έντονη δραστηριότητα σεισμού.

Διαφημίσεις

Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα “μεγάλο σμήνος” σεισμών στα ανοικτά των ακτών της Ουάσινγκτον, καταγράφοντας έως και 200 σεισμούς σε μία μόνο ώρα κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.

Γεωλόγοι του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον δήλωσαν ότι οι σεισμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην έκρηξη της κορυφογραμμής Juan de Ruca Ridge μέσα σε λίγες εβδομάδες ή χρόνια – αλλά οι επιπτώσεις πιστεύεται ότι θα είναι ήπιες και δεν είναι πιθανό να επηρεάσουν κανέναν στη στεριά.

Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο βρίσκεται σε βάθος άνω των 16.000 ποδιών κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό και περίπου 150 μίλια από τις ακτές της Ουάσινγκτον.

Με περισσότερους από χίλιους μικροσκοπικούς σεισμούς που εντοπίστηκαν μέσα σε μία ημέρα, αυτή είναι η μεγαλύτερη δραστηριότητα που έχει εντοπιστεί στην περιοχή από το 2005 – και οι ερευνητές δήλωσαν ότι το ηφαίστειο θα μπορούσε σύντομα να εκραγεί.

Η ομάδα δήλωσε ότι τα δεδομένα που συλλέγονται όταν το ηφαίστειο εκρήγνυται θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πώς ο φλοιός της Γης σχηματίστηκε με την πάροδο του χρόνου από το ψυχρό μάγμα – αλλά σημείωσε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε λίγες εβδομάδες ή λίγα χρόνια από τώρα.

Στις 6 Μαρτίου, το δίκτυο παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο της ομάδας εντόπισε τους σεισμούς, οι οποίοι κατέγραψαν μέγεθος 4,1 βαθμών – σχετικά ήπιο σε σύγκριση με διάσημους καταστροφικούς σεισμούς όπως ο σεισμός του Σαν Φρανσίσκο το 1906, ο οποίος κατέγραψε μέγεθος 7,9 βαθμών.

Εκείνος ο σεισμός και οι πυρκαγιές που προκάλεσε και ισοπέδωσαν την πόλη σκότωσαν περίπου 3.000 ανθρώπους.

Το “μεγάλο σμήνος” σεισμών ακολούθησε πολλές ημέρες ολοένα και συχνότερων σεισμών, σύμφωνα με το Ocean Networks Canada (ONC), το οποίο συλλέγει τα δεδομένα για να τα μελετήσουν οι ερευνητές.

Η έξαρση έδειξε μια πιθανή “επικείμενη μαγνητική ρήξη”, ανέφερε η ερευνητική ομάδα.

Ένα μαγματικό ρήγμα, το οποίο συμβαίνει όταν ο φλοιός της Γης διασπάται για κάποιο λόγο και χύνει λιωμένο πέτρωμα, είναι ένα φυσικό φαινόμενο που μπορεί να σχηματίσει νέο πυθμένα στον ωκεανό, σύμφωνα με τη Zoe Krauss, υποψήφια διδάκτωρ θαλάσσιας σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον

Στην περίπτωση της κορυφογραμμής Juan de Fuca, το ρήγμα αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της απομάκρυνσης δύο πλακών η μία από την άλλη, ανοίγοντας μια γιγαντιαία ρωγμή για να εκρεύσει μάγμα σε θερμοκρασία περίπου 1.500 βαθμών Φαρενάιτ.

Οι αξιωματούχοι του ONC τόνισαν ότι οι επιπτώσεις θα είναι ήπιες και τοπικές και ότι οι κάτοικοι στην ξηρά είναι εξαιρετικά απίθανο να αισθανθούν τον σεισμό.

Επίσης, δεν είναι πιθανό να προκαλέσει δραστηριότητα τσουνάμι, καθώς ένα τσουνάμι προκαλείται από ένα διαφορετικό είδος κίνησης των ορίων των τεκτονικών πλακών: σπρώχνονται μεταξύ τους και ολισθαίνουν, αντί να απομακρύνονται.

“Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί για αυτό το μεγάλο σμήνος σεισμών. Βρίσκονται μακριά από την ακτή και δεν προκαλούν κανένα κίνδυνο. Αντίθετα, τα δεδομένα είναι συναρπαστικά για την επιστημονική κοινότητα και σίγουρα όχι απειλητικά”, δήλωσε η Kate Moran, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του ONC, στην ανακοίνωση του ONC.

Η επικείμενη ηφαιστειακή έκρηξη έχει ενθουσιάσει τους επιστήμονες επειδή θα προσφέρει μια ματιά σε πραγματικό χρόνο στο πώς σχηματίστηκε η Γη.

Καθώς η λάβα ξεχειλίζει από μια ρωγμή στον φλοιό της Γης, θα θερμαίνει το νερό γύρω της και ο ωκεανός πιθανότατα θα αναβλύζει ακόμη και σαν σόδα.

Όταν η λάβα σκληρύνει, θα δημιουργηθεί ένα νέο στρώμα θαλάσσιου πυθμένα – ένα δείγμα του πώς ήταν όταν ο πλανήτης μας σχημάτισε για πρώτη φορά το φλοιό του.

Οι επιστήμονες μελετούν την περιοχή εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.

Η έρευνα των μοναδικών φρεατίων του θαλάσσιου πυθμένα που βρίσκονται στην κορυφογραμμή Juan de Fuca προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για να μελετηθεί πώς δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ο πόλεμος του φλοιού της Γης, καθώς και η παράξενη θαλάσσια ζωή που υπάρχει γύρω από την περιοχή.

Όμως αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα μπορέσουν να παρατηρήσουν μια ηφαιστειακή έκρηξη με εξοπλισμό καταγραφής ήχου και ανιχνευτές θερμοκρασίας.

Τα εργαλεία αυτά θα προστεθούν στους σεισμογράφους που έχουν τοποθετηθεί από την τελευταία υποθαλάσσια έκρηξη στην περιοχή, η οποία σημειώθηκε από το 1999 έως το 2005.

Οι ερευνητές του OCN έχουν παρατηρήσει αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας στο σημείο παρακολούθησης κοντά στο τμήμα Endeavour.

“Είναι περίπου 10 φορές πιο ενεργός από ό,τι συνήθως”, δήλωσε ο Jesse Hutchinson, νεαρός επιστήμονας του ONC, το οποίο εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Βικτώριας.

Ο Χάτσινσον και οι συνάδελφοί του εντόπισαν περισσότερους από 2.000 σεισμούς σε μία μόνο ημέρα, δήλωσε στο CBC.

Οι ερευνητές αναμένουν ότι το γεγονός αυτό θα επαναλαμβάνεται περίπου κάθε 20 χρόνια, δήλωσαν οι υπάλληλοι του OCN.

Το ONC λειτουργεί το τεράστιο δίκτυο παρακολούθησης NEPTUNE που παρακολουθεί τη δραστηριότητα σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της κλίσης του πυθμένα της θάλασσας, της σεισμικής δραστηριότητας και της χημικής σύνθεσης που προέρχεται από τους αεραγωγούς του “μαύρου καπνιστή” που εκτοξεύουν μαύρα σύννεφα υδρόθειου – τροφή για τα χημειοσυνθετικά σκουλήκια που ζουν κοντά στους αεραγωγούς.

Μέσω αυτού του υποθαλάσσιου παρατηρητηρίου, οι επιστήμονες μπορούν να προβλέψουν πότε μια ηφαιστειακή έκρηξη είναι καθ’ οδόν.

“Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σεισμική δραστηριότητα για να παρακολουθήσουμε το επίπεδο της συσσωρευμένης πίεσης στο τμήμα Endeavour σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας σεισμικά δεδομένα που παρέχονται από το Ocean Networks Canada. Περισσότεροι σεισμοί σημαίνουν μεγαλύτερη συσσώρευση τάσης”, δήλωσε ο Krauss. ‘Το σύνολο δεδομένων του παρατηρητηρίου NEPTUNE μας επέτρεψε να παρατηρήσουμε σημαντικές αυξήσεις στους ρυθμούς των σεισμών τα τελευταία χρόνια’.

Και τα όργανα αυτά επιτρέπουν στους επιστήμονες όχι μόνο να παρακολουθούν τις αλλαγές με την πάροδο του χρόνου, αλλά και σε σχεδόν πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια ενός γεγονότος όπως μια ηφαιστειακή έκρηξη.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας έκρηξης τα μόνα διαθέσιμα εργαλεία ήταν σεισμόμετρα για την ανίχνευση των δονήσεων.

‘Έχοντας μια ολόκληρη σουίτα οργάνων, σε αντίθεση με τα σεισμόμετρα, μας επιτρέπει να δούμε αμέσως τι άλλο συνέβαινε, όπως αλλαγές στη θερμοκρασία μέσα σε ένα μαύρο καπνιστήριο, ή όργανα που άρχισαν να γέρνουν, ή να ακούσουμε μέσω υδροφώνων αν υπήρχε σφύριγμα ή τρικυμία από τη λάβα που παραβιάζει τον πυθμένα, αν αυτό συνέβαινε’, δήλωσε ο Martin Scherwath, ανώτερος επιστήμονας του ONC.

Δυστυχώς για τη θαλάσσια ζωή γύρω από το σημείο της έκρηξης, οι ρήξεις μάγματος μπορούν να στρώσουν τους υπάρχοντες βιότοπους.

dailymail.co.uk

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

 

 



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*