15:47 - 24/11/2023

Ο πόλεμος στη Γάζα αυξάνει τον κίνδυνο ισλαμιστικών επιθέσεων από “μοναχικούς λύκους” στην Ευρώπη, λένε αξιωματούχοι ασφαλείας

Διαφημίσεις

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας βλέπουν έναν αυξανόμενο κίνδυνο επιθέσεων από ισλαμιστές που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, με τη μεγαλύτερη απειλή να προέρχεται από “μοναχικούς λύκους” που είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Περισσότεροι από 10 αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών και της αστυνομίας σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, δήλωσαν στο Reuters ότι αυξάνουν την παρακολούθηση των ισλαμιστών μαχητών.

Αυτό θα επιβαρύνει περαιτέρω τους πόρους που ήδη έχουν καταπονηθεί από την αντιμετώπιση των θεωρούμενων απειλών από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν, σε αυτό που ο αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου Μαρκ Ρόουλι αποκαλεί “μια από τις πιο δύσκολες συγκλίσεις απειλών που έχω δει ποτέ”.

Βρετανός αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε ότι ο πόλεμος στη Γάζα είναι πιθανό να γίνει ο μεγαλύτερος στρατολογικός πόλος για τους ισλαμιστές μαχητές μετά τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003 και ότι οι εκκλήσεις για επιθέσεις εναντίον εβραϊκών και δυτικών στόχων έχουν αυξηθεί στην Ευρώπη. Μια γερμανική πηγή που ενημερώθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών δήλωσε ότι η απειλή για τους πολίτες ήταν η υψηλότερη στην πρόσφατη ιστορία της Γερμανίας, με τους κινδύνους να προέρχονται από ισλαμιστές μαχητές, ακροδεξιές ομάδες και τη Ρωσία.

Δύο επιθέσεις ισλαμιστών μαχητών στη Γαλλία και το Βέλγιο τον περασμένο μήνα στοίχισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και οι δύο αυτές χώρες, η Αυστρία, η Σλοβενία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν αυξήσει τα επίπεδα συναγερμού τους για την τρομοκρατική απειλή. Η Ιταλία επανέφερε τους συνοριακούς ελέγχους με τη Σλοβενία, επικαλούμενη τον κίνδυνο εισόδου μαχητών στη χώρα.

“Θα υπάρξουν επιπτώσεις που θα είναι αισθητές για χρόνια”, δήλωσε ο Βρετανός αξιωματούχος.

Οι θάνατοι από ισλαμιστικές επιθέσεις στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατακόρυφα μεταξύ 2004 και 2006, όταν οι επιθέσεις τροφοδοτήθηκαν από την Αλ Κάιντα, και κορυφώθηκαν και πάλι το 2015 έως το 2018, όταν εμπνεύστηκαν από το Ισλαμικό Κράτος.

Η απειλή για την Ευρώπη τώρα είναι πιθανό να μοιάζει πολύ διαφορετική.

Το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα στρατολόγησαν χιλιάδες ξένους μαχητές και είχαν τη δυνατότητα να σχεδιάζουν ενορχηστρωμένες, συγχρονισμένες επιθέσεις στην Ευρώπη από τη σχετική ασφάλεια των θύλακων στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία.

Το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα έχουν πλέον υποχωρήσει και ο κύριος στόχος της Χαμάς είναι το Ισραήλ.

Οι αξιωματούχοι ασφαλείας λένε ότι ο κύριος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι πιθανώς οι επιθέσεις από “μοναχικούς λύκους” – δράστες που ριζοσπαστικοποιούνται, συχνά στο διαδίκτυο, αλλά δεν έχουν επίσημους δεσμούς με πιο καθιερωμένες ομάδες.

Η σοβαρότητα της απειλής για την ασφάλεια θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το πόσο καιρό το Ισραήλ θα συνεχίσει την επίθεσή του κατά της Χαμάς στη Γάζα, που εξαπολύθηκε ως απάντηση στη φονική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, και από την έκταση των ζημιών στη Λωρίδα της Γάζας.

Αν και έχει τεθεί σε ισχύ εκεχειρία στη Γάζα, και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι ο πόλεμος απέχει πολύ από το να τελειώσει.

Ο Jochen Kopelke, αξιωματικός της αστυνομίας που είναι επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου αστυνομικών της Γερμανίας, δήλωσε ότι οι αστυνομικοί προειδοποιούν τους ύποπτους μαχητές ότι βρίσκονται υπό παρακολούθηση και πραγματοποιούν επιδρομές, αλλά η κύρια απειλή είναι οι άνθρωποι που “αυτοριζοσπαστικοποιούνται”.

“Είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι αυτοί οι άνθρωποι να διαπράξουν εγκλήματα”, είπε. “Δεν πρόκειται πάντα για το αν έχουν βόμβα. Μπορούν να οδηγήσουν με ένα αυτοκίνητο σε μια συγκέντρωση ή να επιτεθούν με ένα μαχαίρι”.

Ο Kopelke δήλωσε ότι οι χριστουγεννιάτικες αγορές που θα ανοίξουν σύντομα αποτελούν πιθανούς στόχους. Σε επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου το 2016 σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι.

Πολλοί μουσουλμάνοι έχουν εξοργιστεί από τη σφοδρότητα της ισραηλινής επίθεσης και ορισμένοι λένε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα έπρεπε να είχαν κάνει περισσότερα για να συγκρατήσουν το Ισραήλ.

Ο Peter Knoope, πρώην αναπληρωτής διευθυντής πολιτικής στον Ολλανδικό Εθνικό Συντονιστή για την Αντιτρομοκρατία, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι αντιτρομοκρατικοί αξιωματούχοι διαπίστωσαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσουν οι επιθέσεις ήταν ένας συνδυασμός στρατιωτικής ισχύος με έργο πρόληψης που βασιζόταν στην κατανόηση των κινήτρων και των παραπόνων.

Είπε ότι οι επισκέψεις των Βρετανών, Γάλλων και Γερμανών ηγετών στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα είχαν εξοργίσει ορισμένους μουσουλμάνους, όπως και ορισμένες από τις εκφράσεις που χρησιμοποίησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

“Το αποτέλεσμα είναι ότι θα δημιουργηθεί ένα αίσθημα “εμείς και αυτοί” με τη μουσουλμανική κοινότητα. Είναι σαν να μην έχουμε μάθει τίποτα”, δήλωσε ο Knoope. “Ανησυχώ πολύ όταν βλέπω την πόλωση και βλέπω τη γλώσσα που χρησιμοποιείται”.

Οι μουσουλμάνοι ηγέτες στην Ευρώπη λένε ότι έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις κατά μουσουλμάνων και τζαμιών μετά την επιδρομή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και περιγράφουν ένα κλίμα φόβου καθώς η παραπληροφόρηση διαδίδεται στο διαδίκτυο.

“Δεν έχω δει ποτέ την κοινωνία μας τόσο πολωμένη”, δήλωσε ο Ιμάν Άττα, διευθυντής της βρετανικής μουσουλμανικής ομάδας Tell Mama (Measuring anti-Muslim Attacks).

Ο Γερμανός Kopelke δήλωσε ότι ένα δίκτυο σαλαφιστών – υπερσυντηρητικών ισλαμιστών – είχε επανεμφανιστεί και μια νέα ομάδα επιρροών υπέρ της Χαμάς είχε εμφανιστεί στο Instagram και το TikTok.

Ένας σαλαφιστής ιεροκήρυκας έχει 55.000 οπαδούς αφού δημιούργησε λογαριασμό στην εφαρμογή βίντεο TikTok μετά την επίθεση της Χαμάς και έχει προβάλει βίντεο που αμφισβητούν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.

Μια σειρά από μαχητικές ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα έχουν καλέσει σε επιθέσεις στη Δύση και σε βία κατά των Εβραίων, αν και αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών λένε ότι η συνολική απειλή από το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα έχει υποχωρήσει.

Μόνο δύο από τις 16 ολοκληρωμένες “τρομοκρατικές επιθέσεις” στην ΕΕ πέρυσι ήταν “τζιχαντιστικές”, σύμφωνα με την Europol. Δεκατρείς αποδόθηκαν σε αριστερές και αναρχικές ομάδες και μία σε δεξιά ομάδα.

“Αυτό που έχουμε τώρα είναι μια απειλή που είναι πιο διάχυτη και πιο ποικιλόμορφη”, δήλωσε ο Thomas Renard, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης International Centre for Counter-Terorrism, ο οποίος δήλωσε ότι η ριζοσπαστικοποίηση λαμβάνει χώρα περισσότερο στο διαδίκτυο παρά σε χώρους όπως τα τζαμιά.

Reuters



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*