23:28 - 17/09/2023

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτοβολταϊκών κινδυνεύει με χρεοκοπία

Διαφημίσεις

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκών κατηγορούν τους κινεζικούς ομίλους για πόλεμο τιμών. Μεταξύ άλλων, ζητούν άμεσα αγορά των αποθεμάτων τους.

Της Κάτριν Βίτς, δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Χάντελσμπλατ

Η προειδοποίηση είναι ρητή: «Αν δεν γίνει κάτι άμεσα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής φωτοβολταϊκών κινδυνεύουν να τεθούν αντιμέτωπες με τεράστια προβλήματα τους επόμενους μήνες, με κάποιες να κινδυνεύουν και με χρεοκοπία», ανέφεραν σε επιστολή την Δευτέρα τους οι ευρωπαίοι παραγωγοί φωτοβολταϊκών προς τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη Κομισιόν.

Την επιστολή υπογράφουν 40 εταιρείες από όλη την Ευρώπη. Μεταξύ αυτών και η ελβετική εταιρεία κατασκευής φωτοβολταϊκών κυττάρων Μάγιερ Μπούργκερ, η οποία διαθέτει μονάδα παραγωγής στο Φράιμπεργκ της Σαξονίας, η γερμανική εταιρεία παραγωγής φωτοβολταϊκών Χέκερτ Σολάρ και η νεοφυής Νεξβάφε.

Η αιτία είναι η ραγδαία πτώση των τιμών των φωτοβολταϊκών. Οι τιμές έχουν  πέσει περισσότερο από 35% στα 0,15 €/Βατ μέσα σε μισό χρόνο. «Ολόκληρη η ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτοβολταϊκών έχει πέσει θύμα εδώ και αρκετούς μήνες ενός άνευ προηγουμένου πολέμου τιμών», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Μάγιερ Μπούργκερ, Γκούντερ Έρφουρτ.

Οι κινέζοι προμηθευτές πωλούσαν τα πάνελ τους στην Ευρώπη σε τιμές έως και 50% χαμηλότερες του κόστους παραγωγής που έχουν στην Κίνα και συνεπώς σε τιμές πολύ χαμηλότερες από εκείνες των ευρωπαίων κατασκευαστών. Ο στόχος της ανοικοδόμησης μιας ευρωπαϊκής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών είναι μακριά από το να επιτευχθεί, προειδοποιεί ο Έρφουρτ.

Και οι επικεφαλής των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ μετά τη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα είχαν μιλήσει για «αντιανταγωνιστικές πρακτικές» των κινέζων παραγωγών. Στην καταληκτική επιστολή τους, τόνισαν την «ανάγκη διαμόρφωσης μιας κατάλληλης κοινής ευρωπαϊκής απάντησης».

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Αφερεγγυότητα, διακοπές παραγωγής, βραχυπρόθεσμη απασχόληση

Στο μεταξύ, οι πρώτες εταιρείες ήδη χρεοκοπούν. Η Νορίτζιαν Κρίσταλς, η προβληματική κατασκευάστρια εταιρεία πλακών πυριτίου, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης πριν από λίγες εβδομάδες. Η Νορσάν, ένας άλλος νορβηγικός κατασκευαστής πλίνθων και πλακών πυριτίου, ανακοίνωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι θα διακόψει την παραγωγή και θα προβεί σε απολύσεις. Η Μάγιερ Μπούργκερ έχει συμβόλαια προμήθειας και με τις δύο εταιρείεςΗ παραγωγός φωτοβολταϊκών κυττάρων πρέπει τώρα να προμηθεύεται τις πλάκες πυριτίου εκτός Ευρώπης.

Υπάρχουν αναφορές από βιομηχανικούς κύκλους ότι οι γερμανικές εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκών άρχισαν να υιοθετούν σε ορισμένες περιπτώσεις εργασία βραχυπρόθεσμης απασχόλησης και να μειώνουν την παραγωγή προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα. Σύμφωνα με τους ευρωπαίους παραγωγούς φωτοβολταϊκών, περισσότερα από 500 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών πάνελ βρίσκονται σήμερα στις αποθήκες τους, 30 % πάνω απ’ το συνηθισμένο.

Τονίζουν ότι δεν μπορούν να πωληθούν τα προϊόντα τους σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος αυτή τη στιγμή – κυρίως λόγω του φτηνού ανταγωνισμού από την Κίνα. Σύμφωνα με την συμβουλευτική εταιρεία ΜακΚίνσεϊ, το κόστος παραγωγής εκεί κυμαίνεται στην πραγματικότητα περίπου στα 0,2 €/Βατ. Ωστόσο, η τρέχουσα μέση τιμή στην αγορά είναι πέντε λεπτά χαμηλότερη.

«Οι κινεζικές εταιρείες προσφέρουν στους ευρωπαίους πελάτες διετή συμβόλαια με τιμές ακόμη και κάτω από 0,15 €/Βατ. Ωστόσο, οι προσφορές αυτές συνδέονται με την δέσμευση να αγοράσουν δύο μεγαβάτ ετησίως», όπως γράφουν οι ευρωπαίοι κατασκευαστές στην επιστολή τους. Οι αποθήκες είναι περισσότερο από γεμάτες με περίπου 40 γιγαβάτ κινεζικών φωτοβολταϊκών.

Από την άλλη, ο Χένινγκ Ραθ από την εταιρεία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών Ενπάλ ισχυρίζεται ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την πτώση των τιμών. Ο ίδιος διαχειρίζεται τις προμήθειες από την Κίνα για τον μεγαλύτερο διανομέα φωτοβολταϊκών στη Γερμανία. Η πανδημία δημιούργησε ένα «φαινόμενο κέτσαπ», δήλωσε. «Λόγω των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, όλοι έχουν προμηθευτεί τα αποθέματά τους για προληπτικούς λόγους. Ταυτόχρονα, η ενεργειακή κρίση είχε αυξήσει απότομα την ζήτηση. Τώρα η ζήτηση επιστρέφει στο φυσιολογικό και συναντά τις γεμάτες αποθήκες».

Εκτός αυτού, σήμερα οι παραγωγικές δυνατότητες φωτοβολταϊκών είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ότι για άλλα σημαντικά εξαρτήματα αυτής της αλυσίδας αξίας, όπως οι πλίνθοι και οι πλάκες πυριτίου. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για την πτώση των τιμών, «η οποία θα συνοδευτεί σίγουρα από την σταθεροποίηση της αγοράς».

Οι μεγάλες και πλεονάζουσες παραγωγικές δυνατότητες ρίχνουν τις τιμές των φωτοβολταϊκών

Πριν από πέντε χρόνια, οι παραγωγικές δυνατότητες παγκοσμίως ήταν περίπου 200 γιγαβάτ, αλλά τώρα έχουν αυξηθεί στα 800 έως 900 γιγαβάτ. Η παγκόσμια ζήτηση, ωστόσο, είναι μόνο 400 έως 500 γιγαβάτ, εκτιμούν οι ειδικοί του κλάδου. Το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγικών ικανοτήτων βρίσκεται στην Κίνα.

«Όταν μιλάμε για πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, η τιμή φυσικά πέφτει λίγο», είχε δηλώσει ο Ζενγκούο Λι, επικεφαλής του μεγαλύτερου κατασκευαστή φωτοβολταϊκών στον κόσμο, της Λόνγκι, σε συνέντευξή του στην Χάντελσμπλατ. Βέβαια, «και πάλι, κάποιες εταιρείες δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτόν τον ανταγωνισμό τιμών».

Οι ευρωπαίοι κατασκευαστές έχουν μόνο δύο επιλογές, αναφέρουν στην επιστολή τους: είτε να σταματήσουν την παραγωγή και να οδηγηθούν σε ελεγχόμενη πτώχευση είτε να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπου επιδοτείται η ανάπτυξη της δικής τους βιομηχανίας φωτοβολταϊκών.

Η Μάγιερ Μπούργκερ έχει ήδη σταματήσει την επέκταση της παραγωγής της στη Γερμανία μετά τη δέσμευση που έλαβε από το πρόγραμμα επιδοτήσεων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ, τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, και αντ’ αυτού έχει επικεντρώσει όλους τους διαθέσιμους πόρους στην κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στη Βόρεια Αμερική.

Οι προτεινόμενες λύσεις στο δίλημμα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών διαφέρουν.

Ενώ ο ευρωπαϊκός όμιλος βιομηχανίας φωτοβολταϊκών προτείνει ένα είδος τράπεζας παραγωγής φωτοβολταϊκών που θα φέρνει σε επαφή τους παραγωγούς με τους αγοραστές από την Ευρώπη με τις καλύτερες προσφορές και θα διευθετεί τη διαφορά με επιδότηση από τις Βρυξέλλες, οι 40 παραγωγοί ηλιακής ενέργειας ζητούν την επείγουσα αγορά των δικών τους αποθεμάτων από την ΕΕ και την άμεση απαγόρευση εισαγωγής φωτοβολταϊκών που έχουν παραχθεί υπό καθεστώς καταναγκαστικής εργασίας.

Αυτό φωτογραφίζει κυρίως τους παραγωγούς στην Κίνα. Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην περιοχή Σιντζιάνγκ υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία – μεταξύ άλλων και στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών.

Μετάφραση: Αναστάσης Μπαλτατζής

ardin-rixi.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*