Μεγάλη είναι η λίστα με τα αυτοάνοσα νοσήματα που «ξύπνησαν» λόγω των εμβολίων κατά του κορωνοϊού εκτός από τις λοιπές παρενέργειες και τους θανάτους που προκάλεσαν.
Αναλυτικά ο ΕΟΦ εξέδωσε τα στοιχεία με τα αυτοάνοσα νοσήματα που ενεργοποιήθηκαν μετά τον αναγκαστικό εμβολιασμό κατά του covid-19.
Συγκεκριμένα, σημειώνονται διαταραχές του αιμοποιητικού και του λεμφικού συστήματος, που αναφέρονται σε Αναιμία, Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία, Αιμολυτική αναιμία, Αιμόλυση, Ανεπάρκεια μυελού των οστών, Θρομβοπενία, Αυτοάνοση θρομβοπενία, Θρομβοκυττάρωση, Λευκοκυττάρωση, Θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα και Θρομβοπενική πορφύρα.
Οι αναφορές για αυτοάνοσα νοσήματα που καταγράφονται στην έκθεση του ΕΟΦ στις ηλικίες άνω των 18 ετών
Η έκθεση του ΕΟΦ καταγράφει τις σοβαρές παρενέργειες από τα εμβόλια κορονοϊού στην Ελλάδα. Οι περισσότερες παρενέργειες – σε αρκετές περιπτώσεις οδήγησαν σε θάνατο – αναφέρονται στο εμβόλιο της Pfizer. Πρόκειται για το εμβόλιο που χορηγήθηκε περισσότερο από κάθε άλλο στην Ελλάδα, καθώς μόνο το 2022 αναφέρεται ότι δόθηκαν 4.050.772 δόσεις.
Όπως σημειώνεται, στο πλαίσιο του συστήματος φαρμακοεπαγρύπνησης ο ΕΟΦ καταχωρεί στην εθνική και ευρωπαϊκή βάση όλες τις εικαζόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες που εκδηλώνονται στην Ελληνική Επικράτεια και οι οποίες αναφέρονται αυθόρμητα από ασθενείς ή από επαγγελματίες του τομέα της υγείας με την Κίτρινη Κάρτα.
Οι περισσότερες παρενέργειες αφορούν στο εμβόλιο της Pfizer, το οποίο «διαφήμιζαν» στη χώρα μας ως το πιο ασφαλή και με το οποίο εμβολιάστηκαν εκατομμύρια πολίτες.
Τα στοιχεία:
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ, συνολικά καταγράφηκαν 1633 παρενέργειες ενώ 63 συμπολίτες μας άφησαν την τελευταία τους πνοή ελπίζοντας ότι θα σωθούν από την πανδημία.
Τα στοιχεία του Οργανισμού προκύπτουν ύστερα από τις 22.120.416 δόσεις των εμβολίων για τον κορονοϊό που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας.
Οι αναφορές των εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών που υποβλήθηκαν στον ΕΟΦ το 2022 με την Κίτρινη Κάρτα, αφορούν σε περιστατικά που έλαβαν χώρα τόσο το 2022, όσο και το 2021.
Σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες, οι 1.344 ήταν σοβαρές, ενώ 289 αφορούσαν απλά περιστατικά, μετά από τον εμβολιασμό.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν 49 θανάτοι από το εμβόλιο της Pfizer, 6 από το εμβόλιο της Moderna, 3 από το εμβόλιο της AstraZeneca (χορηγούνταν μόνο το 2021) και 5 θάνατοι από το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, τα περιστατικά αυτά είτε αναφέρθηκαν εξαρχής ως θάνατοι, είτε η πληροφορία της έκβασης λήφθηκε από τον ΕΟΦ στο πλαίσιο αναζήτησης συμπληρωματικών στοιχείων (follow-up) για την αξιολόγηση της αναφοράς.
Από τα περιστατικά αυτά, τα 38 έλαβαν χώρα το 2021, τα 21 έλαβαν χώρα το 2022 και για τα 4 δεν υπάρχει διαθέσιμη η σχετική πληροφορία.
Οι δόσεις εμβολίων κατά της covid το 2022
Με το σκεύασμα της Pfizer εμβολιάστηκε ο μεγαλύτερος αριθμός των Ελλήνων το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Πιο αναλυτικά:
COMIRNATY (Pfizer) : 4.050.772
SPIKEVAX (Moderna): 278.123
VAXZEVRIA (Astra Zeneca): 0
JCOVDEN (Johnson & Johnson): 118.128
NUVAXOVID (Novavax): 9.094
Στην σχετική ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αναφέρει πως όλα τα ανωτέρω εμβόλια, που χορηγήθηκαν ή χορηγούνται ακόμα στην Ελλάδα έχουν λάβει κανονική άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ΕΜΑ).
Ωστόσο, εκτός μένει το Nuvaxovid, το οποίο έχει λάβει υπό όρους άδεια κυκλοφορίας, σύμφωνα με τις διατάξεις των Κανονισμών Ε.Ε. 726/2004 και 507/2006. Ωστόσο, αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο για τις υγειονομικές αρχές της χώρας και το χορήγησαν κάνοντας τους Έλληνες πειραματόζωα και βάζοντας τις ζωές τους σε κίνδυνο.
Επιπλέον, όλα τα ανωτέρω εμβόλια, τελούν υπό συμπληρωματική παρακολούθηση (additional monitoring), όπως συμβαίνει και σε πλήθος άλλων φαρμάκων.
Το 60,2% των αναφορών έγιναν από γυναίκες και το 37,48% από άνδρες!
Οι ηλικίες που εμφάνισαν το μεγαλύτερο ποσοστό των παρενεργειών είναι μεταξύ 30 και 49 ετών που δήλωσαν σε ποσοστό 39,93% ότι είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες – Χρονικό διάστημα μεταξύ εμβολιασμού και αναφερόμενου περιστατικού με θανατηφόρο έκβαση
Χρονικό διάστημα Αριθμός Ποσοστό
0 έως 7 ημέρες 16 25.4%
8 έως 14 ημέρες 3 4.76%
15 έως 30 ημέρες 4 6.35%
Πέραν των 30 ημερών 32 50.79%
Άγνωστη 8 12.7%
Σύνολο 63 100%
Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η απόκριση σε ένα φάρμακο που χορηγείται σύμφωνα με τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας του και είναι επιβλαβής και ακούσια.
Σοβαρή (κατά την κρίση του αναφέροντα) ανεπιθύμητη ενέργεια είναι αυτή που επιφέρει θάνατο, είναι άμεσα απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, απαιτεί νοσηλεία ή παράταση νοσηλείας, οδηγεί σε μόνιμη ή σημαντική αναπηρία ή ανικανότητα ή επιφέρει συγγενή ανωμαλία ή βλάβη κατά τον τοκετό ή αποτελεί σημαντικό ιατρικό συμβάν.
Μη αναμενόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ανεπιθύμητη ενέργεια της οποίας η φύση, η σοβαρότητα ή το αποτέλεσμα δεν είναι σύμφωνα με την Περίληψη Χαρακτηριστικών του Προϊόντος.
Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΦ ΕΔΩ
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
δεν θα γραψω τιποτα.. γιατι φοβαμαι ότι θα ανοιξει βόθρος..
ομως ο βοθρος τι μου θυμιζει.. τι μου θυμιζει.. αααα τα λυματα … τι έγινε;; ελεγθηκαν τωρα τελευταία;;;