18:15 - 30/03/2023

Η Ιταλία απαγορεύει το εργαστηριακό κρέας

Διαφημίσεις

Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νομοσχέδιο που θα απαγορεύσει το εργαστηριακό κρέας και άλλα συνθετικά τρόφιμα, με σκοπό την προστασία της ιταλικής κληρονομιάς τροφίμων αλλά και της υγείας.

Εάν το νομοσχέδιο περάσει στη βουλή, η παραβίαση της απαγόρευσης θα επισύρει πρόστιμα έως και 60.000 ευρώ.

Ο Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, υπουργός Γεωργίας και εκ των στενότερων συνεργατών της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι υπογράμμισε την σημασία της ιταλικής διατροφικής παράδοσης.

Το λόμπι των αγροτών επαίνεσε την κίνηση. Ωστόσο, ορισμένες φιλοζωικές οργανώσεις αντιτίθενται στο νομοσχεδίο, υποστηρίζοντας το εργαστηριακό κρέας ως λύση σε ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος από τις εκπομπές άνθρακα και την ασφάλεια των τροφίμων.

Η Coldiretti και άλλοι αγροτικοί συναιτερισμοί έχουν συγκεντρώσει μισό εκατομμύριο υπογραφές τους τελευταίους μήνες ζητώντας την προστασία των ”φυσικών τροφίμων εναντίον των συνθετικών τροφίμων” και η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι μεταξύ αυτών που έχουν υπογράψει.

Το νέο νομοσχέδιο έρχεται μετά από μια σειρά κυβερνητικών διαταγμάτων που απαγορεύουν τη χρήση αλευριού που προέρχεται από έντομα όπως οι γρύλοι και οι ακρίδες, στη χρησιμοποίησή τους στην πίτσα ή τα ζυμαρικά.

Οι υπουργοί ανέφεραν τα θρεπτικά οφέλη της μεσογειακής διατροφής της Ιταλίας ως κίνητρό τους για τα νέα μέτρα.

Ο κ. Λολομπρίτζιντα, ο οποίος προέρχεται από το ίδιο ακροδεξιό κόμμα με την πρωθυπουργό είπε: «Τα εργαστηριακά προϊόντα δεν εγγυώνται την ποιότητα, την ευημερία και την προστασία της ιταλικής κουλτούρας και παράδοσης τροφίμων και κρασιού».

Οι προτάσεις, που εγκρίθηκαν από τους υπουργούς την Τρίτη, επιδιώκουν να απαγορεύσουν τα συνθετικά τρόφιμα που παράγονται από ζωικά κύτταρα χωρίς να σκοτωθεί το ζώο και θα ισχύουν και για τα ψάρια που παράγονται στο εργαστήριο και το συνθετικό γάλα.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το κυτταροκαλλιεργημένο κοτόπουλο για ανθρώπινη κατανάλωση μετά από «προσεκτική αξιολόγηση». Το 2020 η Σιγκαπούρη έδωσε ρυθμιστική έγκριση για το κρέας κοτόπουλου που καλλιεργείται στο εργαστήριο που θα χρησιμοποιείται σε κοτομπουκιές.

Μέχρι στιγμής δεν έχει δωθεί καμία έγκριση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) κατέστησε σαφές ότι η κυτταρική γεωργία όπως το εργαστηριακό κρέας «θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια πολλά υποσχόμενη και καινοτόμος λύση… για υγιή και φιλικά στο περιβάλλον συστήματα τροφίμων».

Οι σχολιαστές επεσήμαναν ότι η Ιταλία δεν θα είναι σε θέση να αντιταχθεί στην πώληση συνθετικού κρέατος που παράγεται εντός της ΕΕ όταν αυτή λάβει την έγκριση της ΕΕ, λόγω της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και υπηρεσιών.

Ο Διεθνής Οργανισμός Προστασίας των Ζώων (ΟIPA) τόνισε ότι το κρέας που παράγεται στο εργαστήριο, μολονότι προέρχεται από ζωικά κύτταρα, αποτελεί μια «ηθική εναλλακτική» που δεν έβλαπτε την ευημερία των ζώων, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα ή την ασφάλεια των τροφίμων.

Πηγή:BBC

huffingtonpost.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (3)

  1. ΜΥ NAME IS ΜΕΤΗΟS 03/30/2023 @ 9:44 ΜΜ

    “ιταλικής κληρονομιάς τροφίμων” ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΦΑΙ (και ο καφες) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ, ΟΧΙ Μ@Λ@ΚΙΕΣ. ΕΔΩ ΤΑ ΖΩΑ ΘΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΡΩΤΙΑ ΠΑΛΙ ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ!

    “η κυτταρική γεωργία όπως το εργαστηριακό κρέας θα ειναι υγιή και φιλικά στο περιβάλλον” ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΠΟΡΕΙ, ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΙΚΑ ΚΑΙ ΥΓΙΗ??

  2. ΑΓΓEΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ 03/31/2023 @ 7:47 ΠΜ

    TO PELITI ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ
    Ένα κύμα αλληλεγγύης προς το Πελίτι.

    https://peliti.gr/prostimo-42-51565-evro-sto-peliti/#

    Πρόστιμο 42.515,65 ευρώ στο Πελίτι.
    26 Μαρτίου 2023 / 241670

    Αγαπητέ φίλε

    Αγαπητή φίλη

    Είμαι ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδρυτής του Πελίτι. Πολύ πιθανόν να με ξέρεις. Είμαι αυτός που παιδάκι 22 χρονών, (Ιανουάριος 1991) ξεκίνησα την πρώτη ομάδα στην Ελλάδα, για τη συλλογή, διατήρηση, διάδοση και διάσωση των παραδοσιακών ΣΠΟΡΩΝ.

  3. ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΗΣ 03/31/2023 @ 2:10 ΜΜ

    ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ (ΚΑΙ) ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ,Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ ΜΑΡΑΝΕ;

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*