20:11 - 05/02/2023

Επικίνδυνη μυκητιασική ασθένεια που εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλη τη χώρα, προειδοποιούν οι γιατροί

Διαφημίσεις

Ο πυρετός της κοιλάδας είναι μια λοίμωξη των πνευμόνων και προκαλεί αναπνευστικά συμπτώματα όπως βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, πυρετό και κούραση ή κόπωση. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο μύκητας του πυρετού της κοιλάδας μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος και να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ – Οι γιατροί προειδοποιούν για μια επικίνδυνη μυκητιασική ασθένεια που εξαπλώνεται ταχύτατα σε ολόκληρη τη χώρα, επηρεάζοντας ιδιαίτερα όσους ζουν ή επισκέπτονται τις περιοχές της Καλιφόρνιας και της Αριζόνα.

Αν νομίζετε ότι ακούγεται σαν κάτι από το κομμένο δωμάτιο της σειράς “The Last of Us”, όπου μια παρασιτική μυκητιασική λοίμωξη καταστρέφει την ανθρωπότητα, υπάρχουν κάποιες πολύ βασικές ομοιότητες.

Ο πυρετός της κοιλάδας (που ονομάζεται επίσης κοκκιδιοειδομυκητίαση ή “κοκκοειδή”) είναι μια σημαντική αιτία πνευμονίας, δήλωσε ο Δρ Μπραντ Πέρκινς, επικεφαλής ιατρικός διευθυντής της Karius, μιας εταιρείας που παρέχει προηγμένα διαγνωστικά για μολυσματικές ασθένειες.

“Πρόκειται για μύκητα”, δήλωσε ο Perkins, πρώην αξιωματούχος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας για τη βιοτρομοκρατία του άνθρακα. “Οι περισσότερες αιτίες πνευμονίας προκαλούνται από βακτήρια. Αυτός είναι ένας μύκητας που ζει στο έδαφος και αναπνέεται σε σκονισμένες καταστάσεις, είτε πρόκειται για καταιγίδα σκόνης είτε γύρω από κατασκευές ή εκσκαφές”.

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΊ ΑΦΑΙΡΟΎΝ ΠΝΕΎΜΟΝΑ ΑΠΌ ΣΚΎΛΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΛΊΓΟ ΝΑ ΠΕΘΆΝΕΙ ΜΕΤΆ ΑΠΌ ΕΙΣΠΝΟΉ ΜΎΚΗΤΑ ΠΟΥ ΒΡΈΘΗΚΕ ΣΤΟ ΈΔΑΦΟΣ

ΑΡΧΕΙΟ — Η Emily Arellano, δεύτερη από αριστερά, πάσχει από πυρετό της κοιλάδας και υποβλήθηκε σε θεραπεία τρεις ημέρες την εβδομάδα στο San Joaquin Valley Pulmonary το 2005. Αυτή, μαζί με άλλους που υποβάλλονται στην ίδια θεραπεία, κάθεται σε ένα δωμάτιο γεμάτο αναπαυτικές πολυθρόνες και αποκοιμιέται κατά τη διάρκεια της ωριαίας θεραπείας με ενδοφλέβια αντιβιοτικά.

Ποια είναι τα συμπτώματα του πυρετού της κοιλάδας;

Ο πυρετός της κοιλάδας και το COVID-19 μοιράζονται πολλά από τα ίδια συμπτώματα όπως βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, πυρετός, κόπωση ή κούραση. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος και να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.

Τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των κατοικίδιων ζώων, μπορούν επίσης να προσβληθούν από τον πυρετό της κοιλάδας αναπνέοντας σπόρια του μύκητα από χώμα και σκόνη εξωτερικού χώρου. Ωστόσο, δεν μπορεί να μεταδοθεί από το ένα άτομο ή ζώο στο άλλο. Υπάρχουν περίπου 200 θάνατοι ετησίως λόγω της νόσου.

“Αυτοί είναι ως επί το πλείστον άνθρωποι με σοβαρές ανοσοκατασταλτικές ασθένειες που υποκρύπτουν αυτή τη μόλυνση”, δήλωσε ο Perkins. “Μπορεί να είναι μια καταστροφική λοίμωξη σε αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό είναι αρκετά σπάνιο, ευτυχώς”.

Η πρόληψη αποτελεί πρόκληση, σύμφωνα με τον Perkins. Ο κίνδυνος συνδέεται κυρίως με τα ταξίδια σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

“Οι άνθρωποι που ανησυχούν για τον κίνδυνο εμφάνισης πυρετού της κοιλάδας θα πρέπει να προσπαθούν να αποφεύγουν τις σκονισμένες καταστάσεις, κυρίως το καλοκαίρι και σε περίοδο αιχμής της ζέστης”, δήλωσε ο Perkins.

Θα πρέπει επίσης να επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε σημεία ή συμπτώματα πνευμονίας.

Μια αμμοθύελλα και ο ήλιος φαίνονται στην Κοιλάδα του Θανάτου, Καλιφόρνια, στις 08 Νοεμβρίου 2018.

Πού εντοπίζεται ο πυρετός της κοιλάδας;

Οι μύκητες που προκαλούν τον πυρετό της κοιλάδας είναι οι Coccidioides immitis και Coccidioides posadasiii, αναφέρει το CDC.

Στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες έχουν βρει τον C. immitis κυρίως στην Καλιφόρνια, καθώς και στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον. Το C. posadasii βρίσκεται κυρίως στην Αριζόνα, καθώς και στο Νέο Μεξικό, τη Νεβάδα, τη Γιούτα, το Τέξας και σε τμήματα της νότιας Καλιφόρνιας.

Σύμφωνα με το CDC, η νότια Καλιφόρνια, ιδίως η νότια κοιλάδα Σαν Χοακίν, και η νότια Αριζόνα, συμπεριλαμβανομένων των μητροπολιτικών περιοχών Φοίνιξ και Τουσόν, έχουν τα υψηλότερα αναφερόμενα ποσοστά πυρετού της κοιλάδας. Η ασθένεια είναι πιθανώς επίσης συχνή σε τμήματα του Δυτικού Τέξας και κατά μήκος του ποταμού Ρίο Γκράντε.

Στην Καλιφόρνια, οι αξιωματούχοι υγείας της πολιτείας δήλωσαν ότι ο αριθμός των αναφερόμενων κρουσμάτων πυρετού της κοιλάδας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια – τριπλασιάστηκε από το 2014 έως το 2018. Τα περισσότερα κρούσματα του πυρετού της κοιλάδας στην Καλιφόρνια (πάνω από το 65%) αναφέρονται από τις περιοχές Central Valley και Central Coast, δήλωσε το Υπουργείο Υγείας της Καλιφόρνιας.

Ο Perkins έχει μια συμβουλή για τους χιλιάδες οπαδούς του ποδοσφαίρου που θα ταξιδέψουν στο State Farm Stadium, στο Glendale της Αριζόνα, για το Super Bowl, για να δουν τους Kansas City Chiefs να αντιμετωπίζουν τους Philadelphia Eagles.

“Αν ταξιδεύετε μόνο μέχρι το αεροδρόμιο, το ξενοδοχείο και το Super Bowl, μάλλον θα είστε μια χαρά”, δήλωσε ο Πέρκινς. “Αν κάνετε πεζοπορία στην έρημο, ίσως θα πρέπει να εξετάσετε τον κίνδυνο εμφάνισης πυρετού της κοιλάδας”.

Το Τμήμα Υπηρεσιών Υγείας της Αριζόνα δήλωσε ότι το 2020 αναφέρθηκαν 11.523 περιπτώσεις πυρετού της κοιλάδας στην πολιτεία. Συνολικά, το 94% των κρουσμάτων αναφέρθηκε σε 3 κομητείες – Maricopa, Pima και Pinal, στις οποίες βρίσκονται το Φοίνιξ και η Τουσόν.

Ένας άνδρας φοράει μάσκα αναπνοής ενώ κάνει ποδήλατο στην πλατεία Sproul Plaza του Πανεπιστημίου Berkeley την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018.

Κινδυνεύω από τον πυρετό της κοιλάδας;

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι που εισπνέουν τα σπόρια δεν αρρωσταίνουν, όσοι αναπτύσσουν πυρετό της κοιλάδας συνήθως αισθάνονται καλύτερα από μόνοι τους μέσα σε εβδομάδες ή μήνες. Περίπου 5% έως 10% των ατόμων που προσβάλλονται από τον πυρετό της κοιλάδας θα αναπτύξουν σοβαρά ή μακροχρόνια πνευμονικά προβλήματα.

“Πολλοί άνθρωποι είναι ασυμπτωματικοί όταν παθαίνουν αυτή τη λοίμωξη, οπότε δεν έχουν καθόλου συμπτώματα”, δήλωσε ο Perkins.

Η ύπαρξη λοίμωξης, ωστόσο, είναι πιθανώς προστατευτική στο μέλλον.

“Εάν είστε από τους τυχερούς που μολύνεται και δεν έχει συμπτώματα, πιθανώς έχετε κάποιο βαθμό προστασίας στο μέλλον”, προσθέτει ο Perkins.

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα, μοιάζουν αρκετά με την τυπική πνευμονία που προκαλείται από βακτήρια.

“Αν δείτε έναν γιατρό, είτε νοσηλεύεστε σε νοσοκομείο είτε ως εξωτερικός ασθενής, πιθανότατα θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα που είναι για βακτήρια και δεν θα έχουν καμία επίδραση σε αυτόν τον μύκητα”, λέει ο Perkins.

Ο Perkins προσθέτει ότι είναι ένας τρόπος που ο Karius προσφέρει την ανάγκη για ένα καλύτερο διαγνωστικό τεστ για ασθένειες όπως αυτή, ιδιαίτερα σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Μια ενιαία διαγνωστική εξέταση από τον Karius, χρησιμοποιώντας μια μόνο αιμοληψία, μπορεί να προσδιορίσει αν πρόκειται για βακτήριο ή μύκητα οποιουδήποτε τύπου και να δώσει στους γιατρούς τις πληροφορίες που χρειάζονται και να βάλει τους ασθενείς στη σωστή θεραπεία πιο γρήγορα.

Αυτός ο χάρτης δείχνει τη μέση επίπτωση του αναφερόμενου πυρετού της κοιλάδας ανά 100.000 άτομα, ανά νομό, κατά την περίοδο 2011-2017.

Γιατί εξαπλώνεται ο πυρετός της κοιλάδας;

Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σχετίζεται κυρίως με ανθρώπους που μεταναστεύουν σε περιοχές όπως η Αριζόνα και η Καλιφόρνια και με ανθρώπους που ταξιδεύουν εκεί για αναψυχή, δήλωσε ο Perkins.

“Πολλοί από αυτούς μπορεί να είναι συνταξιούχοι ή ηλικιωμένοι ενήλικες που, πρώτον, δεν έχουν εκτεθεί στον πυρετό της κοιλάδας στο παρελθόν και, δεύτερον, ίσως είναι ανοσοκατασταλμένοι με υψηλότερο κίνδυνο για νόσο”, προσθέτει.

Η κλιματική κρίση μπορεί επίσης να ευθύνεται. Καθώς αυξάνεται η ζέστη, αυτό μπορεί να διευκολύνει την αναπαραγωγή του μύκητα στο έδαφος σε αυτές τις περιοχές.

“Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το σύνολο των δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών έχει κάποιο επίπεδο του πυρετού της κοιλάδας, αλλά είναι πολύ υψηλότερο στην περιοχή του Φοίνιξ της Αριζόνα και σε ορισμένα μέρη του εσωτερικού της Καλιφόρνιας”, δήλωσε ο Perkins.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό GeoHealth εκτιμά ότι η εξάπλωση του πυρετού της κοιλάδας θα μπορούσε να φτάσει στα σύνορα με τον Καναδά πριν από το τέλος του αιώνα.

foxweather.com



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (2)

  1. KALLISTRATOS FM 02/05/2023 @ 9:05 ΜΜ

    γρηγορα ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΕΤΟ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΝΑΣΩΘΟΥΜΕ ΑΔΗΜΩΝΩ ΝΑ ΤΡΥΠΗΘΩ ΒΑΛΤΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ L.S,D MEΣΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ…

  2. Ηρακλής 02/05/2023 @ 10:05 ΜΜ

    Αυτο αραγε να σχεδίαζε ο Μπιλ Γκέ’ι’τσ ?
    (ή μηπως αυτο ειναι το ορεκτικό ? )

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*