ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Πολωνία: Η Ρωσία σταμάτησε την παροχή φυσικού αερίου στη χώρα

· Κατοχικά Νέα

Ποιες εναλλακτικές έχει έτοιμες η Πολωνία

Ηπαροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Πολωνία μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη διακόπηκε, μετέδωσαν το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Polsat News και ο ιστότοπος Onet.pl, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές.

Η πολωνική εταιρεία PGNiG SA που αγοράζει φυσικό αέριο από την ρωσική Gazprom, βάσει μακροπρόθεσμου συμβολαίου η ισχύς του οποίου λήγει εφέτος, αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.

Σημειώνεται ότι η Πολωνία εισάγει το 46% του φυσικού της αερίου, το 64% του πετρελαίου της και το 15% του άνθρακά της από τη Ρωσία, σύμφωνα με το Forum Energii, μια δεξαμενή σκέψης. Αυτό την καθιστά έναν από τους κορυφαίους αγοραστές ρωσικής ενέργειας στην ΕΕ. «Μια δύσκολη θέση για μια κυβέρνηση που θεωρεί τον εαυτό της βασικό σύμμαχο της Ουκρανίας» είχε σχολιάσει το σάιτ Politico.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Πολωνία διαθέτει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου και εναλλακτικές πηγές προμήθειας. Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη στο Twitter η Υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος της Πολωνίας Άννα Μόσκβα.

“Η Πολωνία έχει τα απαραίτητα αποθέματα φυσικού αερίου και πηγές προμήθειας που προστατεύουν την ασφάλειά μας. Έχουμε προχωρήσει ουσιαστικά προς την ανεξαρτησία από τη Ρωσία εδώ και αρκετά χρόνια. Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης μας είναι γεμάτες κατά 76%. Δεν θα υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου στα πολωνικά σπίτια”, έγραψε. . Η χωρητικότητα των πολωνικών εγκαταστάσεων αποθήκευσης είναι 3,81 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου.

Η Πολωνία χρησιμοποιεί περίπου 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. m αερίου ετησίως. Η σύμβαση Yamal με την Gazprom προβλέπει τη δυνατότητα παράδοσης έως και 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στη χώρα. m αερίου ετησίως. Στη Βαρσοβία, λένε ότι βρήκαν την ευκαιρία να εγκαταλείψουν εντελώς το ρωσικό φυσικό αέριο διαφοροποιώντας τις πηγές εφοδιασμού. Εκτός από τον υπό κατασκευή αγωγό Baltic Pipe, ο οποίος, σύμφωνα με τα σχέδια, θα έχει χωρητικότητα 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. m φυσικού αερίου ετησίως, στην Πολωνία υπάρχει τερματικός σταθμός LNG στο Swinoujscie, ο οποίος εξακολουθεί να είναι σε θέση να επαναεριοποιήσει μόνο 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. m φυσικού αερίου ετησίως, αλλά αυτή η υποδομή επεκτείνεται τώρα – έως τον Δεκέμβριο του 2023, η χωρητικότητα επαναεριοποίησής της θα πρέπει να είναι 8,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Επιπλέον, η Πολωνία σχεδιάζει να εγκαταστήσει έναν πλωτό τερματικό σταθμό LNG για περίπου 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στον Κόλπο του Γκντανσκ.

pentapostagma.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

ΔΙΕΘΝΗ

120.000 κάμερες καταγράφουν τα αυτοκίνητα – Και τώρα ένα νέο AI μπορεί να συνδέει οδηγούς, διαδρομές και γνωριμίες

ΔΙΕΘΝΗ

«Μου το είπαν οι δαίμονες»: Γιατί όλο και περισσότεροι δολοφόνοι μιλούν για τις ίδιες φωνές;

ΔΙΕΘΝΗ

Νέα ανακάλυψη στο Γκεμπεκλί Τεπέ: Κι αν δεν ήταν μόνο ναός; Τα κτίρια που αλλάζουν ξανά την ιστορία των πρώτων ανθρώπων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά