Διαφημίσεις

Στις μέρες μας γίνονται πολλές αναφορές σχετικέ με την προληπτική λήψη βιταμίνης D και πως αυτή βοηθάει τον οργανισμό να αντεπεξέλθει και τον προστατεύει από τα κρυολογήματα. Είναι όμως τα πράγματα έτσι ακριβώς;

Νεοζηλανδοί επιστήμονες, που έκαναν τη σχετική επιστημονική έρευνα, δεν βρήκαν καμία πειστική απόδειξη ότι η προληπτική λήψη βιταμίνης D προστατεύει τους ανθρώπους από τα κρυολογήματα.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), έκαναν το καλύτερο δυνατό επιστημονικό τεστ, με τυχαιοποιημένο δείγμα και παράλληλη σύγκριση με εικονικό φάρμακο (πλασέμπο).

Μια ομάδα 161 εθελοντών πήραν καθημερινά χάπια βιταμίνης D επί 18 μήνες και μια δεύτερη ομάδα, επίσης 161 ατόμων, πήραν εικονικά χάπια. Μέσα στον ενάμιση χρόνο του πειράματος, οι συμμετέχοντες στην πρώτη ομάδα αρρώστησαν από κρυολόγημα με την ίδια συχνότητα που κρυολόγησαν και τα άτομα της δεύτερης ομάδας, αποδεικνύοντας έτσι ότι η βιταμίνη D δεν ασκεί κάποια πρόσθετη προστατευτική δράση.

Συγκεκριμένα, η ομάδα της βιταμίνης D εμφάνισε 3,7 κρυολογήματα ανά άτομο κατά μέσο όρο, ενώ η ομάδα του πλασέμπο 3,8. Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι ενήλικοι κρυολογούν δύο έως τέσσερις φορές το χρόνο, ενώ τα παιδιά έως δέκα.

Πάντως, όπως δήλωσε ο καθηγητής Ρόναλντ Έκλες του Κέντρου Κοινού Κρυολογήματος του πανεπιστημίου Κάρντιφ, το χειμώνα η βιταμίνη D μπορεί να ενισχύσει σε ένα βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα. «Η βιταμίνη D είναι ζωτική για το ανοσοποιητικό. Τα σχετικά διατροφικά συμπληρώματα ίσως βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά τον χειμώνα, όταν ο οργανισμός εμφανίζει έλλειψη βιταμίνης D (σ.σ. λόγω λιγότερης ηλιοφάνειας)», τόνισε.

Όπως είπε, και η εχινάκεια θα μπορούσε να βοηθήσει προληπτικά ενάντια στα κρυολογήματα, όμως διευκρίνισε ότι «τα συμπληρώματα δεν έχουν σε όλους το ίδιο αποτέλεσμα επειδή τα ανοσοποιητικά συστήματα των ανθρώπων διαφέρουν».

Οι άνθρωποι δημιουργούν το μεγαλύτερο μέρος της συγκεκριμένης βιταμίνης στο δέρμα τους με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας. Η βιταμίνη D επίσης υπάρχει στα λιπαρά ψάρια, τα αυγά, τα δημητριακά και σε άλλες τροφές. Υπό κανονικές συνθήκες, οι άνθρωποι παίρνουν τις αναγκαίες ποσότητες της εν λόγω βιταμίνης από την κατάλληλη διατροφή και την επαρκή έκθεση στον ήλιο.

gemmaco.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Techstories

4 σχόλια στο “Βιταμίνη D και η σχέση της με το κρυολόγημα”
  1. αυτά είναι μελέτες του κώλου για πολλούς λόγους. πρώτον δεν μας λέει την μορφή της d που παίρναν για να ξέρουμε πόσο βιοαπορροφίσιμη είναι. δεν μας λένε την πηγή της. δεύτερον δεν μας λένε ποσότητα. σαυτές τις μελέτες βάζουν κάτι εξευτελιστικά γελοίες μικροποσότητες συνήθως. όταν ο μέσος δυτικός άνθρωπος σήμερα έχει ανάγκη από 10 έως 50.000 IUs. ειδικά αν είναι υπέρβαρος και διαβητικός. και οι μισοί είναι ΗΔΗ προδιαβητικοί. τρίτον δεν μας λένε σε τι κατάσταση είναι το έντερο τους για απορροφηση

  2. Αυτο που βοηθαει πραγματικα κ θωρακιζει τον οργανισμο απο το κρυολογημα,ειναι η βιταμινη D3.Δεν ξερω αν μπορει καποιος να την παρει εξωτερικα σαν χαπι η υγρο σκευασμα.Αυτο ομως που ξερω ειναι οτι την παραγει ο οργανισμος με την βοηθεια του ηλιου(μεσω της προσπιπτουσας ακτινοβολιας πανω στο σωμα-δερμα).Αλλο μετρο προληψης και θωρακισης του οργανισμου εναντι κοβιτ,γριππης,κρυολογηματος,ειναι η σωματικη ασκηση(ιδιως τον χειμωνα),ωστε μεσω της εφιδρωσης να αποτοξινευεται ο οργανισμος.(συνεχεια)

  3. ..Ετσι ο ισερχομενος ιος δεν βρισκει τροφη να καταναλωσει,και δεν μενει στον οργανισμο.Ο ιος μπενει σ ενα σωμα και εγκαθισταται οταν ο οργανισμος ειναι τοξινεμενος,με διαφορα ‘καλουδια’απο κακη διατροφηκαι ποση..Μενει λοιπον να φροντισουμε να κανουμε αποτοξινωση(υπαρχουν πολλοι τροποι να επιτευχθει,απο επιθεματα de dox,εως και λυψεις βοτανων και αλλων ουσιων..ΨΑΞΤΕ!!Συμαντικη πληροφορια εδω αφηνω το εξεις:Η ισχυς του ανοσοποιητικου μας κατα 80% εδραζεται στο παχυ εντερο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *