Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν παραπάνω από 250 πιστοί έξω από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης σχετικά με το καθεστώς διαθεσιμότητας του Αρχιμανδρίτη Αντώνιου.
Δεκάδες άτομα, παρουσία της αστυνομίας, αντιδρούν στην απόφαση να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο ιερέας για έναν μήνα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο πατήρ Αντώνιος τέλεσε την Αναστάσιμη λειτουργία στις 12 τη νύχτα, παρά τα μέτρα που επέβαλαν την τέλεσή της στις 21:00, ενώ οι τοποθετήσεις του συγκεκριμένου κατά τη διάρκεια της καραντίνας και των περιοριστικών μέτρων είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς, μεταξύ άλλων, υποστήριζε ότι ο κορωνοϊός χρησιμοποιείται «ως πρόσχημα για να μπει η εκκλησία στο περιθώριο», ενώ υποστήριζε ότι σεισμός που έπληξε τη Σάμο και κόστισε τη ζωή σε δύο παιδιά, ήταν «παρέμβαση άνωθεν». Ισχυριζόταν, δε, ότι συγγενείς ατόμων που έχασαν τη ζωή τους, δωροδοκήθηκαν για να δεχθούν να κατοχυρωθεί ως αιτία θανάτου ο κορωνοϊός. Αυτήν την ώρα η αρμόδια επιτροπή συνεδριάζει εντός της Ιεράς Μητρόπολης για να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι με τον ιερέα.
Ένας πιστός έκανε λόγο για άδικη απομάκρυνση του κληρικού, η οποία «έρχεται ενάντια στους κανονισμούς της εκκλησίας σχετικά με τη διαδικασία και τον λόγο απομάκρυνσης». Ο δρ Αναστάσιος Πολυχρονιάδης ανέφερε ότι «δεν θα το αφήσουμε έτσι το θέμα, πρέπει να υπάρξουν αντιδράσεις». Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι διαμαρτυρόμενοι, μέχρι στιγμής ο Αρχιμανδρίτης Αντώνιος καλύπτει τα κενά που υπάρχουν στη Μητρόπολη σε θέματα τέλεσης λειτουργίας, ωστόσο θα του ζητηθεί να αλλάξει Μητρόπολη.
Μια εκπαιδευτικός, η οποία έλαβε μέρος στη διαμαρτυρία, ανέφερε ότι, με βάση τα λεγόμενα του πάτερ Αντώνιου, ενόχλησε το γεγονός ότι τέλεσε την αναστάσιμη λειτουργία «στην ώρα της», και όχι την ώρα που είχε ορίσει για φέτος η Πολιτεία λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Θέλησε να τηρήσει την ιερά παράδοση», ανέφερε η εκπαιδευτικός, ενώ ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι «ενοχλούν οι ομιλίες που κάνει γιατί έχει πύρινο λόγο». Ταυτόχρονα, η διαμαρτυρόμενη πρόσθεσε ότι έχουν υπάρξει κι άλλες περιπτώσεις ιερών που τήρησαν την παράδοση, αλλά δεν υπήρξε δίωξη.
Στις ομιλίες του αρχιμανδρίτη Αντώνιου έγινε λόγος, όπως ανέφεραν διαμαρτυρόμενοι, και για τα εμβόλια του νέου κορωνοϊού, για τα οποία τοποθετήθηκε τόσο με την ιδιότητά του ως αρχιμανδρίτη όσο και με την ιδιότητά του ως γιατρού. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες υποστηρίζουν οτι το ζήτημα του εμβολιασμού «είναι και θεολογικό, εφόσον υπάρχουν εκτρωμένα έμβρυα μέσα στα εμβόλια».
Οι διαμαρτυρόμενοι εναντιώνονται και στη στάση της Εκκλησίας απέναντι στην πανδημία, υποστηρίζοντας ότι ακολουθεί τις εντολές της πολιτείας κι όχι της ιεράς παράδοσης. «Η πολιτεία πρέπει να σεβαστεί το συνταγματικό δικαίωμα του πιστεύειν. Στηρίζουμε τους πατέρες που λένε τα πρέποντα, όσον αφορά τους ανθρώπους ως πολίτες και ως χριστιανούς», τόνισε η διαμαρτυρόμενη εκπαιδευτικός.
Τι λέει ο ιερέας
Από την πλευρά του, ο Αρχιμανδρίτης Αντώνιος δήλωσε στη Voria.gr ότι «δέχομαι τις προθέσεις της Μητροπόλεως, αλλά τυπικά δεν έχουν δικαίωμα να με διώξουν γιατί καλύπτομαι από τον δημοσιουπαλληλικό νόμο. Δεν μπορεί κανείς να διώξει κάποιον αν δεν το ζητήσει αυτος ή αν δεν τιμωρηθεί από δικαστήριο.
Ήταν απόφαση που ελήφθη αναδρομικά διότι την περίοδο του κορωνοϊού εμείς δεν επιμέναμε στα μέτρα, στο πώς θα έρθει δηλαδή ο καθένας στην εκκλησία. Ήταν δική του απόφαση, με αποτελέσμα στο ναό μας, στον Άγιο ΑΘανάσιο δηλαδή, να έρχονται άνθρωποι πιο ελεύθερα, χωρίς μάσκες, αλλά χωρίς ποτέ να παρατηρηθεί ότι κόλλησε κάποιος. Ποτέ δεν είχαμε κάτι τέτοιο.
Τώρα στο τέλος της περιόδου αυτή, μετά το Πάσχα δηλαδή, κάποιοι κόλλησαν, όπως έγινε παντού. Δεν κολλήσαν στην εκκλησία, κόλλησαν ο ένας από τον άλλο και κατηγορηθήκαμε ότι δεν ήμασταν πιστοί στα μέτρα, κι αυτό είχε σαν συνέπεια αναδρομικά να πάρουμε αυτήν την ποινή, αυτόν τον κανόνα, στο τέλος».
Παράλληλα, ο Αρχιμανδρίτης επισήμανε πως η απόφαση για το καθεστώς διαθεσιμότητας τους έγινε μέσω ενός εγγράφου που του δόθηκε, ενώ ταυτόχρονα δεν είχε την ευκαιρία να απολογηθεί. Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε ότι στην αρχή του παρουσιάστηκε ως «χάρη», με την έννοια ότι επειδή πριν δύο-τρία χρόνια είχε ζητήσει μία μετάθεση σε μία άλλη Μητρόπολη, κάτι που ωστόσο δεν επιθυμεί.
Τέλος, ο Αρχιμανδρίτης Αντώνιος δήλωσε «το θέλημα του Θεού θέλω να γίνει, αλλα είναι εκατοντάδες άτομα που θέλουν να εξομολογηθούν, αλλά δεν με βρίσκουν, και έχει ξεσηκωθεί ο κόσμος. Υπάρχει αυτό το πρακτικό πρόβλημα».
της Καλλιόπης Καλύμνιου
voria.gr
*Αξιος Πατήρ Αντώνιε!
Η εκκλησία του Χριστού είναι πάντα διωκόμενη,μη αποδεκτή απο τον εκάστοτε Καίσαρα και τους Ιερείς του.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice