Διαφημίσεις

Της Νένας Μαλλιάρα 
Στην προώθηση μακροχρόνιων αποταμιευτικών προγραμμάτων που θα συνδυάζονται με τη λήψη μιας κύριας ή πρόσθετης σύνταξης έπειτα από τουλάχιστον μια δεκαετία περιοδικών καταβολών, στρέφονται οι τράπεζες.

Παράλληλα, διαμορφώνουν εναλλακτικές μακροχρόνιας αποταμίευσης που περιλαμβάνουν καταθέσεις με κλιμακωτή μηνιαία απόδοση, καταθέσεις με «δώρο» επιπλέον τόκους στη λήξη, συνδυαστικά «πακέτα» προθεσμιακών καταθέσεων, λογαριασμούς υπό προειδοποίηση, καταθέσεις βασισμένες σε προκαθορισμένο σταθερό επιτόκιο και επιπλέον απόδοση βάσει των ευρωπαϊκών επιτοκίων, καθώς και «καλάθια» επενδύσεων μακροχρόνιας τοποθέτησης και ελεγχόμενου ρίσκου.

Η στροφή αυτή που θα λάβει εντονότερο χαρακτήρα το προσεχές διάστημα εντάσσεται στη στρατηγική διαχείρισης που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες για την τόνωση της καταθετικής τους βάσης σε συνδυασμό με τη μείωση του υψηλού κόστους άντλησης χρήματος.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank κ. Νίκο Νανόπουλο, το spread των 2,5 μονάδων βάσης πάνω από το τρίμηνο euribor που πληρώνουν σήμερα οι τράπεζες για ίσης διάρκειας προθεσμιακές καταθέσεις, δεν είναι εύλογο σε περίοδο κρίσης και πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί.

Πρόκειται για εκτίμηση που συμμερίζονται συνολικά οι τραπεζίτες, αναγνωρίζουν ωστόσο ότι δύσκολα θα υπάρξει αύξηση των καταθέσεων μέσα στο 2011, παρά μόνο περιορισμός των εκροών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τραπεζιτών, ο ρυθμός απωλειών καταθέσεων περιορίστηκε σε ποσοστό 1,5% το δ΄ τρίμηνο του 2010 από ποσοστιαία υποχώρηση 1,7% το γ΄ τρίμηνο, 4,8% το β΄ τρίμηνο και 4,5% το α΄ τρίμηνο του έτους.

Σε απόλυτα μεγέθη, οι τραπεζίτες υπολογίζουν τις εκροές καταθέσεων κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2010 στα 3,2 δισ. ευρώ έναντι 3,609 δισ. το γ΄ τρίμηνο, 10,918 δισ. το β΄ τρίμηνο και 10,632 δισ. το α΄ τρίμηνο, κάνοντας λόγο για συνολικές εκροές που θα κινηθούν στα 28,359 δισ. ευρώ.

Αποτέλεσμα των εκροών αυτών είναι οι αποδόσεις για τους καταθέτες να κινούνται στα επίπεδα του 3% – 4%, ξεπερνώντας σε ορισμένες περιπτώσεις μικρών τραπεζών ακόμη και το 5,5% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για κατάσταση που, όπως τονίζουν οι τραπεζίτες, δεν είναι εφικτό να συνεχιστεί ειδικά όταν πρόκειται για δέσμευση καταθέσεων που δεν ξεπερνά τους 3 – 6 μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό, επιδίωξη των τραπεζών είναι καταρχάς η επιμήκυνση του χρονικού διαστήματος στο οποίο θα γίνονται οι καταθέσεις προκειμένου να υποχωρήσει διαχρονικά το κόστος άντλησης χρήματος. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του τελευταίου έτους, το μέσο κόστος άντλησης καταθέσεων για ετήσια περίοδο ανέβηκε από το 2,1% στο 3,68% και για περίοδο δύο ετών από το 2,39% στο 3,66%. Δυσανάλογα μεγαλύτερη είναι η άνοδος του κόστους για την άντληση χρήματος σε βραχυπρόθεσμες περιόδους που στην πλειοψηφία τους δεν ξεπερνούν το τρίμηνο, αν υπολογιστεί ότι ξεπερνούν ακόμη και το 4% όταν η σύγκρισή τους γίνεται με επίπεδα επιτοκίου euribor που κινείται πέριξ του 1%.

Πηγή:www.capital.gr

Αναρτήθηκε από Sarotiko

Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek