11:06 - 20/09/2020

Ο σκύλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Διαφημίσεις

Ο Μέγας Αλέξανδρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του συνοδευόταν από αρκετά σκυλιά, στην προσωπική του ζωή αλλά και στις εκστρατείες του. Είναι γνωστή η αγάπη του μεγάλου στρατηλάτη για τα σκυλιά, καθώς εικάζεται ότι ήταν ο πρώτος που θέσπισε νόμο για την προστασία των ζώων.

Ο σκύλος, όμως, που έμεινε στην ιστορία ήταν ο Περίτας, ως το αγαπημένο σκυλί του Μεγάλου Αλεξάνδρου που τον συνόδευε στις εκστρατείες του. Το όνομα αυτό το έδωσε ο Μ. Αλέξανδρος στον σκύλο του από τη λέξη περιττός= εξαιρετικός. Αλλά στα αρχαία κείμενα του Πλούταρχου γράφεται με ένα ταυ. (Πλούταρχος, Βίοι Παράλληλοι, Αλέξανδρος, 61).

Ο Περίτας φημολογείται ότι ήταν μολοσσός της Ηπείρου. Ο Περίτας σε μια μάχη εναντίον των Περσών έσωσε κυριολεκτικά το μεγάλο στρατηγό. Είχε τραυματιστεί σοβαρά από ένα βέλος και ένας ελέφαντας τον πλησίαζε απειλητικά.

Ο Περίτας, τότε, επιτέθηκε στον ελέφαντα τρέποντάς τον σε φυγή και έδωσε έτσι χρόνο στους άντρες του Μ. Αλεξάνδρου να περιποιηθούν τα τραύματά του. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή ο Περίτας είχε ξαπλώσει στο στήθος του Αλέξανδρου ενώ κείτονταν τραυματισμένος, όπου και δέχτηκε τη χαριστική βολή από ένα βέλος των εχθρών και έτσι τραυματίστηκε ο Περίτας θανάσιμα και σώθηκε ο Μ.Αλέξανδρος.

Προς τιμήν του πιστού και γενναίου του φίλου ο Μ.Αλέξανδρος ίδρυσε στην Ινδία πόλη με το όνομα Περίτας.

ΠΗΓΗ

sinomosiologos



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας

Σχόλια Αναγνωστών (2)

  1. Μετά από τον Αλ6 τον Βορειομακεδονομάχο πάρτε και λίγο απο Μέγα Αλέξανδρο… Έτσι να μπερδεύουμε τους αμνούς… α ρε Θεόχαρη αφυπνιστή… σσσωραίος

  2. ΠΕΡΙΤΑΣ ίσως εκ του άπέρω, πανάρχαια Μακεδονοδωρική Βλάχικη μετοχή Άπιρίτα = η ξημερωμένη, η άγρυπνη!

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*