Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

10:53 - 05/09/2020

Φοβού τον διάλογο… Τα 12 ν.μ. στο Αιγαίο λύνουν τα προβλήματα μας

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Διαφημίσεις

Από το 1974 μέχρι το 2019, είχαμε τρεις μείζονες κρίσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η πιο σύντομη ήταν αυτή των Ιμίων στις 30 Ιανουαρίου 1996. Είχε διαρκέσει ένα 24ωρο.

Η κρίση του Μαρτίου 1987 είχε διαρκέσει περίπου τέσσερις ημέρες. Η μακρύτερη κρίση ήταν με την έξοδο του ερευνητικού σκάφους «Σισμίκ» το 1976. Είχε διαρκέσει 18 ημέρες (οι έρευνες άρχισαν στις 29 Ιουλίου αλλά το «Σισμίκ» παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα από τις 6 έως τις 15 Αυγούστου).

Με αυτά τα δεδομένα, η φετινή κρίση του Αυγούστου, με το «Ορούτς Ρέις» και την αρμάδα των τουρκικών πολεμικών, που το προστατεύουν και κάνουν επίδειξη σημαίας πάνω από περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είναι με δια-φορά η πλέον μακρόχρονη.

ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΥΡΙΓΟΥ

Επιπλέον, δεν υπάρχουν ενδείξεις για αποκλιμάκωση. Ο Ερντογάν δείχνει χολωμένος από την υπογραφή και ακολούθως την κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου. Μοιάζει να ψάχνει απεγνωσμένα να πάρει κι εκείνος έναν «ρούμπο», όπως λέγαμε παιδιά, πριν αποσύρει τα πλοία του. Η ολοκλήρωση της τελευταίας τουρκικής NAVTEX συμπίπτει με τον χρόνο που η τουρκική κυβέρνηση δύναται να απαντήσει στο αίτημα της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ για έρευνα στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου. Είναι πιθανόν να επιδιώκει μια τέτοια κίνηση ο Ερντογάν για να αποκλιμακώσει.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να επιστρέψει στο δοκιμασμένο σχήμα των διερευνητικών συνομιλιών που διεξήχθησαν από το 2002 έως το 2016. Δεν είναι βέβαιο ότι η Τουρκία θα συναινούσε σε κάτι τέτοιο. Η θεματολογία των διερευνητικών, όμως, χρειάζεται προσοχή. Ιδίως κατά τις περιόδους 2002-04, 2009-2013 και 2015-16, το κύριο θέμα συζητήσεων ήταν η περιορισμένη ανά περιοχές επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων ως προϋπόθεση για την από κοινού παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι το πιο ισχυρό διπλωματικό όπλο της Ελλάδας. Κατοχυρώνεται χωρίς εξαιρέσεις (π.χ. για κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, όπως από άγνοια εγράφη) στο άρθρο 15 της συμβάσεως για το δίκαιο της θάλασσας. Έχει ασκηθεί από όλα τα άλλα κράτη του κόσμου με ομοιόμορφο και απόλυτο τρόπο.

Είναι κατ’ αρχήν λανθασμένη η αναζήτηση συμφωνίας με ένα άλλο κράτος για τον τρόπο εφαρμογής ενός δικαιώματος το οποίο ασκείται μονομερώς. Είναι διαφορετική η ενημέρωση και η τυχόν παροχή διευκολύνσεων (όχι μόνον προς την Τουρκία, αλλά και προς άλλα κράτη) για τη διεθνή ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο, και διαφορετική η διαπραγμάτευση με στόχο τη συναίνεση/συμφωνία της Τουρκίας για επέκταση των χωρικών υδάτων.

Η διαπραγμάτευση είναι λανθασμένη ακόμη και από τη σκοπιά των οπαδών της απόψεως ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Μετά τη (συμφωνημένη) περιορισμένη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, η Τουρκία έχει κάθε συμφέρον να επιδιώκει την άμεση παραπομπή της οριοθετήσεως της υφαλοκρηπίδας στο δικαστήριο διότι:

• Θα έχει αποτρέψει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στις περιοχές που την ενδιαφέρουν.

• Θα έχει προδιαγράψει ότι οι περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου που θα μείνουν εκτός χωρικών υδάτων κατά το μάλλον ή το ήττον θα της δοθούν κατά την οριοθέτηση από το δικαστήριο.

Επιπλέον, εάν υποτεθεί ότι η Ελλάδα προχωρεί σε περιορισμένη επέκταση των χωρικών της υδάτων και ακολούθως η Τουρκία δέχεται την παραπομπή της οριοθετήσεως της υφαλοκρηπίδας, παραμένει ένα βασικό ερώτημα: Πώς θα διασφαλισθεί ότι η Τουρκία δεν θα θέσει θέμα «γκρίζων ζωνών» κατά τη διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου (αμφισβητώντας κάποια από τα νησιά-σημεία βάσεως για τη μέτρηση της υφαλοκρηπίδας); Τέλος, τι θα γίνει όταν την επόμενη ημέρα της δικαστικής διευθετήσεως, η Τουρκία θέσει π.χ. θέμα αποστρατιωτικοποιήσεως των ανατολικών νησιών του Αιγαίου;

Είναι σαφές ότι τυχόν απόφαση της Ελλάδος να μην επεκτείνει παντού στα 12 μίλια τα χωρικά της ύδατα, αλλά να αφήσει εκτός κάποιες περιοχές ανοικτής θάλασσας, είναι κίνηση μείζονος σημασίας η οποία θα συνέφερε πολλαπλώς την Τουρκία. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευθεί για τα ανταλλάγματα αυτής της σημαντικής κινήσεως και να τα συνδέσει με το σύνολο των θεμάτων που θέτει η Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνον με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου. Σε άλλη περίπτωση, θα έχει χάσει το βασικό της όπλο μένοντας «ανοικτή» στα πολλά υπόλοιπα θέματα που έχει ανακαλύψει κατά καιρούς η Τουρκία.

ΠΗΓΗ: syrigos.gr

defence-point.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. dodekomilitis 09/05/2020 @ 4:06 ΜΜ

    Δεν τα λυνουν… Δεν τα αυξανουν.. οτι ειναι να γινει νε Τουρκία θα γίνει… ειναι τοσο υπερβολικοι… οι ηθικοι αυτουργοι, αφεντικά και χορηγοί του ΙΣΙΣ…σουνιτικου τοξου… που πισω κρυβονται οι δημοκρατικοι στην Αμερική.. με καταληξη τη δολοφονια στη Λιβύη του αμερικανικού πρεσβη… οποτε με Μπαιντεν.. η με κεμαλικους μετα ερντογαν εποχη.. δε θα αποσωσει τα γνωστα δοδολογικα αποτελεσματα η φοβικα.. η γουιν γουιν.. μαλλιν θα τους παρουν με τις πετρες…ξεπερνουν τις δυνατότητες νεοταξικης προδοσιας… οποτε ναι και αμεσα δωδεκα μίλια τωρα που εχουμε ηθικο πλεονεκτημα με ερντογαν… να ορισουμε τι μας ανηκει.. πρωτα περνουμε το μειζον και για το ελλατον.. σε τραπεζι μετα της οποιας διπλωματικης η στρατιωτικης μαχης ειναι του μελλοντος ευαγγελιο… οπλα απο Γαλλια, Ρωσια και Ισραήλ.. για Ουδετεροτητα με καθε κοστος στη δευτερη φαση του τριτου πακγοσμιου πολεμου.. αν στειλει η Ευρωπη στρατο που θα στιλει αν αμυνθουμε νομιμα να μη προβουμε σε επιθετικη ενέργεια στη Τουρκια στρατο μονο στα συνορα.. θα μπλεξει η κατασταση θα ξεφυγει. θα κανονισει ο θεος… παισιος.. αλλα λενε αλλα ενοουν αλλα κανουν.. αλου το πανε αλου θα τους παει.. εμβολιο μονο το ρωσικο με επιφυλαξεις.. ποτε εναντιον στη Ρωσια.. και ποτε εμπιστοσυνη στη Γερμανία… ταραξτε την στη νομιμοτητα αναγκαστε την να φερθει σαν Ευρώπη.. αλωστε ειναι δυνατον φιλοδοξη αυτοκρατορία ευρωπαικη να παραχωρισει επαρχια της.. σε ανταγωνιστρια φιλοδοξη παντουρκικη αυτοκρατορια…. καντε το σωστο… ο στρατός.. υα εχει τον τελευταίο λογο.. αν περαδουν τα γουιν γουιν.. τοτε και στρατιωτικοι θα πανε στο γουδι της συνηδησης του ελληνικου λαου και της ιστοριας.. θα ειναι πιο ξεφτιλες και απο τιυς χουντικους και απο τον πασοκολυμπερη… φλωρια και σαλιαρια γιναμε μαλια κουβαρια… πυρ κατα βουληση.. μπηκε μεσα αεροπλανο πλοιο τετελεστε… καντε οτι εκανε ο Ερντογαν στον Πουτιν… του εδωσε και Σ 400 για επιβραβευση.. ο τολμων νικα…μα αν δε τολμησει τι μελει γενεσθαι… παραδειγμα σε κανει ενας δυο μετρα μπουλινγκ.. οκευ κανεις τοπο στη οργη… έρχεται στιγμη που προχωραει σε επιθετικη πραξη με κινδυνο την υπαρξη σου τι κανεις σκεφτεσαι συνεπειες.. πας συμβατικα τις τρως χανεις ισως και τη ζωη σιυ απο λακτισμα η πεσιμο και μετα στο χεσιμο.. η χτυπας δολοφονικα πρωτος και τον τελειωνεις.. με τις οποίες νομικες συνεπειες.. δυστηχως ο νομος της νεοταξικης ζουγκλας.. ειναι θεμα επιβίωσης του Ελληνισμόυ… πρωτα τους τελειωνεις και μετα ρωτας τι ενοουσαν με το που μπηκαν στον εναεριο η θαλασιο χωρο μας.. επεκταση δωδεκα μιλια “χθες .. το να προβαλεις δίκαιο στο οποίο δεν ορίζεις τι σου ανήκει προφασεις εν αμαρτιες.. δειτε σνακυρηξη με ιταλια.. Αίγυπτο.. αφηνει παραθυρο γουιν γουιν.. κοροιδευομαστε μεταξυ μας.ενας φλωρος θα μας σωσει απο το φλωροκολοφωνιο ψευτορωμεικο κρατος μας.. αφηστε τα σαλιαρισματα με τους Τούρκους κα καντε το οπως ο σαλιαρης.. μπραβο σαλιαρη είσαι παλικαρι.. σηκωστε το δικεφαλο αετο.. ψηλα να το βλεπουν οι τουρκοι και να θυμούνται οτι εχουν ειναι δικα μας.. κλεπτες δειλοι(εξισλαμισμενοι).. και εγκληματιες…δεν εψουν ιστορια ποινικο μητρωο.. παλιά το καλυπταν με την πίστη.. τωρα μορφωθηκαν απογυμνωθηκαν δεν εχουν ηθικο… μονο εναν τρελο.. να φωνάζει… η Τουρκια ζει στην παράνοια… ειμαστε υποτιθεται η χωρα της λογικης.. εχουμε ολα τα δικαια με το μερος μας ολο τον πλανητη.. πλην των σουνιτων τζιχαντιστων.. αν οχι τωρα.. ποτε?!?.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*