Διαφημίσεις

Πώς να διαλέξετε το σωστό κράνος για το ποδήλατο

Αδύνατον να σκεφτείς την ποδηλασία χωρίς κράνος ποδηλάτου, σωστά;

Ελπίζουμε η απάντησή σου να είναι “Εννοείται!”. (Το καλό που σου θέλουμε).

Η ασφάλεια πάνω στο ποδήλατο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού σου.

Τα κράνη ποδηλάτου, όμως είναι, πίστεψέ μας, το σημείο κλειδί για την ασφάλεια πάνω στο ποδήλατο.

Κι εμείς θα σε κάνουμε εξπέρ στο αντικείμενο!

Μείνε μαζί μας για να μάθεις…

Γιατί το κράνος είναι ΟΝΤΩΣ απαραίτητο.
Με ποιόν τρόπο σε προστατεύει το κράνος ποδηλάτου.
Τι στοιχεία υπάρχουν για την ασφάλεια του κράνους ποδηλάτου.
Πως να επιλέξεις το ΤΕΛΕΙΟ κράνος για σένα.
Τα σημεία – κλειδιά του σωστού κράνους ποδηλάτου.
Πως να μην ξαναφορέσεις λάθος το κράνος σου.
Αν είναι όντως επικίνδυνο να μην φοράς κράνος.

Μα γιατί το κράνος είναι τόσο απαραίτητο;

Κράνος ποδηλάτου στις ποδηλατοβόλτες.
Θα σου έκανε εντύπωση αν σου λέγαμε ότι το κράνος ποδηλάτου είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα;

Κι όμως, η ποδηλατική ασφάλεια είναι πολύ πιο περίπλοκο ζήτημα από ότι πολλοί νομίζουν. Θέματα σχετικά με την επικινδυνότητα της ποδηλασίας, όπως ποιοί παράγοντες επηρεάζουν την ποδηλατική ασφάλεια, η χρήση του ποδηλάτου, η οδηγική συμπεριφορά του ποδηλάτη, αλλά και τα οφέλη για την υγεία, συχνά δεν γίνονται κατανοητά από όλους.

Κάθε φορά που κάνουμε ποδήλατο, άλλοτε για να πάμε σε δουλειά κι άλλοτε για να απολαύσουμε μια βόλτα, η σκέψη ενός τραυματισμού στο κεφάλι δεν περνάει καν από το μυαλό μας.

Κακώς;

Φυσικά!

Επιβάλλεται να φοράμε κράνος ποδηλάτου κάθε φορά που θα χρησιμοποιήσουμε το ποδήλατο!

Γιατί;

Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν ξέρουμε από πριν πότε θα συμβεί κάποιο ατύχημα, άρα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.

Το κράνος είναι ίσως η σημαντικότερη δαπάνη μετά την αγορά του ποδηλάτου. Η αποστολή του είναι μία και μοναδική: να προστατεύει το κεφάλι, είτε κατά την κίνηση, π.χ. από χαμηλά κλαδιά, είτε σε περίπτωση πτώσης.

Τα κράνη προστατεύουν το κεφάλι κατά την ποδηλασία σε περίπτωση πρόσκρουσης και ενεργούν ως μέσο απορρόφησης κραδασμών. Τον ρόλο αυτό αναλαμβάνει η επένδυση πολυστερίνης στο εσωτερικό του κράνους η οποία μειώνει τη δύναμη πρόσκρουσης του κεφαλιού.

Όταν η επένδυση έχει συμπιεστεί πλήρως, το κράνος δεν προσφέρει επιπλέον προστασία με αποτέλεσμα η εναπομένουσα ενέργεια να περάσει κατευθείαν στο κεφάλι. Αυτός ο σχεδιασμός μειώνει το τράνταγμα του κρανίου.

Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι όταν η επένδυση έχει θρυμματιστεί, το κράνος είναι άχρηστο και πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί.

Πώς ακριβώς μας προστατεύει το κράνος ποδηλάτου;

Το κράνος είναι για να προστατεύει το κεφάλι, αλλά κυρίως τον εγκέφαλο, ο οποίος είναι από τα πιο πολύπλοκα και ευαίσθητα όργανα του ανθρώπινου σώματος.

Το κρανίο που τον προστατεύει είναι φτιαγμένο από την φύση να αντέχει χτυπήματα με ταχύτητες που μπορεί να αναπτύξει ο άνθρωπος από μόνος του, περπατώντας ή τρέχοντας (π.χ. 4χλμ/ώρα).

Η απόκλιση;

Ακόμα και σε χαμηλές ταχύτητες των 10 χλμ/ώρα, μια πτώση από το ποδήλατο μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Όμως, με ένα ποδήλατο, και ο πλέον αρχάριος, μπορεί εύκολα να κινηθεί με ταχύτητες των 20 ή 30 χλμ/ώρα στην ευθεία. Κι ακόμα περισσότερο στην κατηφόρα!

Οτιδήποτε χτυπήσει το κεφάλι σε αυτές τις ταχύτητες, εν κινήσει, είτε κάτι που δεν προσέξαμε, είτε κάτι που το είδαμε τελευταία στιγμή και δεν προλάβαμε να το αποφύγουμε, το ελάχιστο που μπορεί να προκαλέσει είναι ποδηλατικό τραυματισμό, ζάλη, απώλεια ισορροπίας, πτώση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε μια πτώση είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατον να ελέγξουμε την κίνηση του κεφαλιού, ώστε να αποφύγουμε να χτυπήσει στο έδαφος. Πώς θα μπορούσαμε, άλλωστε;

Πρέπει επίσης να αναλογιστούμε και το γεγονός ότι στο ποδήλατο έχουμε μηδενική παθητική ασφάλεια!

Τί σημαίνει αυτό;

Ότι δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να μας προστατεύει σε περίπτωση σύγκρουσης, όπως το αμάξωμα στο αυτοκίνητο. Οπότε, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποφευχθεί ένας επικίνδυνος, για τη ζωή, τραυματισμός στο κεφάλι είναι να φοράμε κράνος.

Τί γίνεται όμως αν σπάσει το κράνος;

Το σπάσιμο του κράνους δεν είναι από μόνο του απόδειξη ότι παρείχε προστασία στον χρήστη. Πολύ συχνά τα κράνη καταστρέφονται χωρίς τη συμπίεση της επένδυσης.

Αυτό δυστυχώς είναι ένδειξη ότι τα συγκεκριμένα κράνη δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντέξουν. Σε περιπτώσεις σφοδρής σύγκρουσης, όπως για παράδειγμα με αυτοκίνητο, οι αρχικές δυνάμεις που απορροφούνται από ένα κράνος πριν σπάσει, αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής πίεσης και η προστασία που παρέχεται από αυτό είναι πιθανόν ελάχιστη.

Το κράνος ποδηλάτου είναι ειδικά σχεδιασμένο για να προστατεύει το κρανίο, καθώς δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε το κεφάλι μας κατά την πτώση!

Υπάρχουν στοιχεία για την ασφάλεια του κράνους ποδηλάτου;

Σε περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών, η δύναμη της πρόσκρουσης είναι αντίστοιχη αυτής που ασκείται στα κράνη των αγώνων Grand Prix κατά την πτώση. Τα κράνη παρέχουν καλύτερη προστασία σε περιπτώσεις που αφορούν απλά, μικρής ταχύτητας ατυχήματα και που συνήθως δεν εμπλέκονται κι άλλοι.

Είναι απίθανο, όμως, να προσφέρουν επαρκή προστασία σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων!

Διάφορες μελέτες έχουν γίνει σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κρανών στη μείωση των ατυχημάτων στο κεφάλι και στο πρόσωπο. Οι μελέτες των τελευταίων 15 χρόνων στις Η.Π.Α., Ευρώπη, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία έχουν δείξει ότι τα κράνη είναι πολύ αποτελεσματικά στην μείωση κινδύνου τραυμάτων στο κεφάλι και στον εγκέφαλο.

Όσο κι αν σου φαίνεται απίστευτο, όμως, κάποιοι ποδηλάτες είναι κατά του κράνους.

Ίσως θεωρούν ότι έρχεται σε σύγκρουση με το αίσθημα της ελευθερίας που σου δίνει το ποδήλατο ή επειδή δεν είναι άνετο ή θεωρούν ακόμη ότι δεν είναι απαραίτητο σε μικρές αποστάσεις.

Αυτό, φυσικά, είναι λάθος!

Έχει αποδειχθεί από διάφορες μελέτες ότι τα κράνη είναι πολύ αποτελεσματικά για την προστασία του εγκεφάλου από τραύματα λόγω πτώσης. Παρόλα αυτά, κάποιοι δεν τα θεωρούν απαραίτητα!

Ποιοί είναι οι κανόνες για την επιλογή του τέλειου κράνους;

Δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρεις το τέλειο κράνος για σένα! Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία από σχέδια, ανάλογα με τη χρήση και για όλες τις ηλικίες.

Στην επιλογή του κράνους, τρεις είναι οι βασικοί κανόνες:

Να είναι ασφαλές. Όλα τα επώνυμα κράνη από εταιρείες όπως π.χ. Giro, Bell, Met, Specialized, Fox και άλλες, είναι αξιόπιστα και πληρούν τις προϋποθέσεις για την ασφάλεια.

Να εφαρμόζει άνετα. Δεν θα πρέπει να μετακινείται περισσότερο από 2 εκατοστά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, μπρος πίσω και στα πλάγια. Τα μαξιλαράκια που έχει κάθε κράνος στο εσωτερικό βοηθούν στην πιο ασφαλή εφαρμογή.

Ορατότητα. Οι ιμάντες του κράνους σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μπλοκάρουν την όραση, έστω και λίγο. Καλό είναι να είναι σε λευκό ή να έχει έντονα χρώματα ώστε να είναι πιο ευδιάκριτο από τους άλλους, οδηγούς, πεζούς ή ποδηλάτες.
Απλό, έτσι;

…και γίνεται ακόμα πιο απλό αν ακολουθήσεις τα βήματα του παρακάτω βίντεο. Από τη μέτρηση του κεφαλιού σου μέχρι τη σωστή εφαρμογή και χρήση, όλα τα tips μαζεμένα σε κάτι παραπάνω από 5 λεπτά!

Τί να τσεκάρεις πάνω στο κράνος;

Οδηγίες για την εφαρμογή του κράνους ποδηλάτου.
Πολλές φορές η αγορά κράνους ποδηλάτου γίνεται μαζί με την αγορά ποδηλάτου. Όπως τσεκάρεις διάφορα χαρακτηριστικά πάνω στο ποδήλατο, έτσι πρέπει να τσεκάρεις και πάνω στο κράνος.

Τα χαρακτηριστικά που προσέχουμε σε ένα κράνος είναι:

Τα ανοίγματα αερισμού, που βοηθούν τη ψύξη του κεφαλιού επιτρέποντας στον αέρα να περνάει μέσα από το κράνος.

Τα αφαιρούμενα εσωτερικά μαξιλαράκια, τα οποία απορροφούν τον ιδρώτα και βοηθούν στην άνετη εφαρμογή. Μην ξεχάς ότι κατά περιόδους πρέπει να αφαιρούνται και να πλένονται.

Το σκιάδι, δεν υπάρχει σε όλα τα κράνη, κυρίως σε αυτά που είναι για ποδηλασία στο βουνό και χρησιμεύει για να καλύπτει τα μάτια από τον ήλιο και να προστατεύει από λάσπη ή πέτρες που μπορεί να πεταχτούν από τον μπροστινό.

Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις σε ένα κράνος ποδηλάτου είναι τα ανοίγματα εξαερισμού, τα αφαιρούμενα εσωτερικά μαξιλαράκια και το σκιάδι!

Ποιός είναι ο σωστός τρόπος για να φορέσεις το κράνος ποδηλάτου;

Το πράγμα έχει ως εξής: Το κράνος για να προστατέψει, πρέπει να φορεθεί σωστά.

Τα περισσότερα από τα σύγχρονα κράνη έχουν έναν μηχανισμό ρύθμισης για το μέγεθος του κεφαλιού, που επιτρέπει την γρήγορη και εύκολη προσαρμογή του κράνους.

Σου ακούγεται δύσκολο;

Μην ανησυχείς, η εφαρμογή του γίνεται με πολύ απλό τρόπο σε 6 απλά βήματα.

1.Ανοίγουμε τελείως το μηχανισμό συγκράτησης που βρίσκεται στο πίσω μέρος του κράνους.
2.Βάζουμε το κράνος έτσι ώστε να καλύπτει το μέτωπο λίγο πάνω από τα φρύδια (1 με 2 εκατοστά) και χωρίς να έχει κλίση προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Να καλύπτει δηλαδή το μέτωπο και το πίσω μέρος του κεφαλιού.
3.Σιγά-σιγά σφίγγουμε τη ροδέλα, μέχρι να είναι άνετο το σφίξιμο, και όχι χαλαρό.
4.Ρυθμίζουμε τους πλαϊνούς ιμάντες, ώστε τεντωμένοι να περνάνε ακριβώς κάτω από τα αυτιά σχηματίζοντας ένα V.
5.Μόλις οι ιμάντες ρυθμιστούν σωστά, ασφαλίζουμε τον ιμάντα στο πηγούνι και τον σφίγγουμε μέχρι το σημείο που είναι άνετο.
6.Στο τέλος, το κράνος δεν επιτρέπεται να μετακινείται παραπάνω από 2 εκατοστά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και να είναι αδύνατον να αφαιρεθεί από το κεφάλι χωρίς να απασφαλιστεί το λουρί.

Το ποδήλατο είναι πάνω από όλα διασκέδαση, και γι’ αυτό το λόγο δεν θα πρέπει να ρισκάρουμε εάν δεν φοράμε σωστά το ποδηλατικό κράνος.

Είναι όντως επικίνδυνο να μην φοράς κράνος;

Η συστηματική ποδηλασία σχετίζεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία, και τα οφέλη αυτά υπερτερούν σε μεγάλο βαθμό του κινδύνου ατυχημάτων.

Το ήξερες ότι τα τρία τέταρτα των ποδηλατών που σκοτώθηκαν, πέθαναν από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις;

Από όλους τους ποδηλάτες που πέθαναν από ατυχήματα με ποδήλατο, το 75% πέθαναν από κακώσεις στο κεφάλι. Σχεδόν όλοι οι άλλοι τραυματισμοί επουλώνονται γρήγορα και χωρίς μόνιμες επιπτώσεις.

Ίσως για τους ίδιους λόγους, το 75% από τις μόνιμες αναπηρίες που υπέστησαν οι ποδηλάτες είναι από εγκεφαλική βλάβη, επειδή ο εγκέφαλος δεν θεραπεύεται ποτέ αν τραυματιστεί.

Το να φοράς ένα καλό κράνος, λοιπόν, είναι ο καλύτερος τρόπος αύξησης των πιθανοτήτων να επιζήσεις από ένα ατύχημα χωρίς μόνιμη αναπηρία.

Ποιό είναι το συμπέρασμα;

Πουθενά χωρίς το κράνος σου! Η ζωή σου και η υγεία σου είναι πάνω απ’όλα και μπορείς να την προστατεύσεις εύκολα με αυτό το αξεσουάρ.

Με τις πληροφορίες που έχεις τώρα στα χέρια οσυ, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μη φοράς κράνος σωστά και συνέχεια!

Βοήθησε και τους φίλους σου να προστατευτούν! Κάνε share στα social media αυτό το άρθρο!

bikesports.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

2 σχόλια στο “Πώς να διαλέξετε το σωστό κράνος για το ποδήλατο”
  1. Ε ναι, μη ξοδεύονται οι καημένες οι ασφαλιστικές με αποζημιώσεις, εσύ φταις που δεν φορούσες κράνος . Είμαι σίγουρος ότι ο αρθρογράφος πουλάει κράνη .

  2. Καλά ρε μάστορα, απ’ όλο το κείμενο αυτά τα συμπεράσματα έβγαλες εγκεφαλάρα μου;;;
    Σου έχω νέα, χέστηκαν οι ασφαλιστικές για την κεφάλα σου…

    Δική σου επιλογή και ευθύνη είναι να γυρίσεις σώος στο σπίτι σου, στην οικογένειά σου. Χρησιμοποίησε τα εργαλεία που θα σε προστατέψουν (ζώνη στο αυτοκίνητο, και κράνος στα δίκυκλα), και άσε τις παπαρίτσες…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek