Διαφημίσεις

Αποτελεί μία από τις πιο εκλεκτές λιχουδιές που θα μπορούσε κανείς να αλιεύσει από τα βάθη των θαλασσών, αν και το όνομά του σίγουρα δεν προκαλεί πολλούς ευχάριστους συνειρμούς.

Ο λόγος για τον ολοθούριο (ψολιάγκο) ή αλλιώς «αγγούρι της θάλασσας», ένα θαλάσσιο πλάσμα που μπορεί να συναντήσει κανείς σε όλες τις θερμές κι εύκρατες θάλασσες του πλανήτη και αποτελεί αγαπημένη επιλογή για εκατοντάδες πανάκριβα εστιατόρια κυρίως στην Ασία, όπου ένα κιλό «αγγουριού της θάλασσας» μπορεί να κοστίσει μέχρι και 3.000 ευρώ.

Το παραπάνω στοιχείο, δηλαδή το δυσθεώρητο ύψος της τιμής του, το έχει καταστήσει νούμερο ένα στόχο χιλιάδων ερασιτεχνών αλλά κι επαγγελματιών δυτών, που κάνουν αγώνα δρόμου για να συγκεντρώσουν όσα περισσότερα αγγούρια της θάλασσας μπορέσουν, οι οποίοι όμως αναλαμβάνουν ένα μεγάλο ρίσκο, καθώς πολλοί είναι κι όσοι δεν καταφέρνουν να αναδυθούν σώοι από τις καταδύσεις τους.

Πιο συγκεκριμένα, μόνο στην θαλάσσια περιοχή της χερσονήσου του Γιουκατάν στο Μεξικό, 40 δύτες έχουν βρει τραγικό θάνατο από ασφυξία στην προσπάθειά τους να μαζέψουν τα αγγούρια της θάλασσας, ενώ περιστατικά θανάτων ή σοβαρών παθήσεων σε δύτες έχουν αναφερθεί στην πλειοψηφία των 83 χωρών, όπου αλιεύεται το συγκεκριμένο θαλάσσιο πλάσμα.

Επιπλέον, η τεράστια ζήτηση από ασιατικά εστιατόρια ανά τον κόσμο αλλά κι η πρόσφατη ανακάλυψη ευεργετικών για την υγεία στοιχείων στον ενδοσκελετό κάτω από το δέρμα τους έχει εντατικοποιήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την αλιεία των αγγουριών της θάλασσας, με αποτέλεσμα τόσο την μείωση του πληθυσμού και την συνεπακόλουθη αύξηση της τιμής τους αλλά και στην εξαφάνιση αρκετών ειδών, από τα 1.250 που πιστεύεται ότι υπάρχουν στους ωκεανούς του πλανήτη.

Ειδικότερα, στην χερσόνησο του Γιουκατάν και στην Καραϊβική θάλασσα περίπου το 95% του αρχικού πληθυσμού των αγγουριών της θάλασσας έχει εξαφανιστεί λόγω της υπεραλιείας, ενώ παρόμοια είναι και τα στοιχεία από τις θάλασσες της Ιαπωνίας, όπου εντοπίζεται το πιο εκλεκτό κι ακριβό είδος αγγουριών της θάλασσας.

Τα αγγούρια της θάλασσας ανήκουν στην ομοταξία των θαλάσσιων εχινόδερμων και τρέφονται με αποσυντιθεμένη οργανική ύλη από τον πυθμένα της θάλασσας. Μπορεί να φτάσει σε μήκος μέχρι και τα 3 μέτρα αν και συνήθως δεν ξεπερνά τα 30 εκατοστά, ενώ ζει σε βάθος 80 μέτρων.

kontranews.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

4 σχόλια στο “To «αγγούρι της θάλασσας» κοστίζει 3.000 ευρώ το κιλό και έχει γίνει αιτία για δεκάδες θανάτους δυτών”
  1. κάπου πριν χρόνια περίπου 8-9 έκανα ψαροντουφεκο κάπου και ηταν εκατοντάδες τετοια

  2. ειναι μεγαλη οικολογικη καταστροφη να μαζευουν τους “ψολιαγκους” και θα εξηγησω γιατι… Αυτα δουλευουν ως φιλτρα της θαλασσας…εαν απο ενα μερος της θαλλασης τα μαζεψεις, στο σημειο αυτο μετα απο καιρο θα υποστει ενα ειδος παχνης…αυτα καθαριζουν και φιλτραρουν το χωρο…οι επιστημονες εχουν πει πως σε μερικα χρονια θα δουμε τα αποτελεσματα απο την συγκομιδη των αγγουριων…
    Εχω γνωση σε αυτα που γραφω γιατι τυχαινει να εχω φιλο που κανει αυτη την δουλεια..
    Για να βγαλεις ενα κιλο απο αυτα πρεπει πρωτα να το σκισεις να φυγουν τα νερα και οι ακαθαρσιες, που συμαινει οτι χανει το 75 με 80% του βαρους του…επομενος για να μαζεψεις ενα κιλο πρεπει να ειναι καθαρισμενα, αλιως δεν τα αγοραζουν,,φανταστειτε λοιπον για να βγει ενα κιλο καθαρο θες περιπου 50 με 60 κοματια….μιλαμε για καταστροφη….οι κινεζοι τα αγοραζουν και τα αποξηραινουν…
    Κανω ψαροντουφεκα χειμωνα καλοκαιρι τοσα χρονια και δεν εχω τολμησει ποτε να φαω αυτο το πραγμα…ποιος ελληνας το τρωει αλωστε…οι κινεζοι σε λιγο θα φανε και μας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *