Διαφημίσεις

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο πραγματοποιείται η διμερής Ισραηλο-κυπριακή στρατιωτική άσκηση Ονήσιλος – Γεδεών 2018 στην ευρύτερη περιοχή του κυπριακού FIR και σε μεγάλο τμήμα της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πρώτη άσκηση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο και πιο συγκεκριμένη το τριήμερο 26-28 Μαρτίου 2018 τόσο με την χρήση αεροναυτικών δυνάμεων, όσο και χερσαίων δυνάμεων που επιχείρησαν επί του κυπριακού εδάφους.

Αυτή την φορά, οι Ισραηλινοί πρόκειται να χρησιμοποιήσουν συνολικά 80 αεροσκάφη διαφορετικών τύπων (μαχητικών, ιπτάμενα ραντάρ, ιπτάμενα τάνκερ, ηλεκτρονικού πολέμου κλπ) εκ των οποίων και εδώ είναι το σημαντικότερο στοιχείο πρόκειται να συμμετάσχουν και τα νεοπαραληφθέντα F-35I Adir.

Μάλιστα σύμφωνα με πηγές από το Ισραήλ τα αεροσκάφη της Αεροπορίας του Ισραήλ θα πραγματοποιήσουν και αποστολές καταστολής αεράμυνας SEAD (Suppression of Enemy Air Defense). Συνολικά η Αεροπορία του Ισραήλ έχει παραλάβει μέχρι σήμερα 14 F-35I Adir τα οποία έχουν ενταχτεί σε υπηρεσία και κάποια από αυτά έχουν ήδη συμμετάσχει σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Πιο συγκεκριμένα πριν από επτά μήνες αριθμός μαχητικών F-35I Adir συμμετείχε στην επιχείρηση House of Cards πλήττοντας ιρανικούς στόχους στη Συρία, οι οποίοι βρίσκονταν σε ένα ιδιαίτερα προστατευόμενο περιβάλλον από εξελιγμένα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα όπως SA-5, SA-2, SA-22 και SA-17.

Όπως φαίνεται οι Ισραηλινοί φαίνονται αρκετά ικανοποιημένο με το αεροσκάφος και διαθέτουν πλέον την αυτοπεποίθηση για να χρησιμοποιήσουν το F-35I Adir ευρύτατα ακόμη και σε περιοχές με ιδιαίτερα ενισχυμένη αεράμυνα, πόσο δε σε μια περιοχή που ανήκει σε φιλική χώρα.

Παράλληλα με τη συμμετοχή των F-35I Adir στην Ισραηλο-κυπριακή στρατιωτική άσκηση αυτή, οι Ισραηλινοί στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα για την αποφασιστικότητα του Τελ Αβίβ να αποκτήσει παρουσία και στην ευρύτερη Αν. Μεσόγειο, ένα γεωγραφικό χώρο που η Τουρκία επιδιώκει να οικειοποιηθεί και να την μετατρέψει στην “Γαλάζια της Πατρίδα” σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας.

Το Τελ Αβίβ όμως δεν ξεχνά ότι τα ζωτικά του οικονομικά του συμφέροντα (βλ. φυσικό αέριο), αλλά και η γραμμή επικοινωνίας με τη Δύση και διατήρησης στη ζωή του εβραϊκού κράτους, περνά από την θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, ενός φιλικού κράτους, που όμως βρίσκεται υπο ημικατοχή με ευθύνη των δυτικών πολιτικών του παρελθόντος.

Θα είναι επομένως ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την αντίδραση της Τουρκίας σε αυτή την νέα Ισραηλο-κυπριακή στρατιωτική άσκηση, αφού μέχρι σήμερα η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία αρκείτο στην αποστολή ενός ιπτάμενου ραντάρ τύπου E-7T AEW@C στα δυτικά της Κύπρου, ακολουθώντας μια πορεία που σχημάτιζε ένα μισοφέγγαρο καλύπτοντας τα δύο δυτικά άκρα, βόρειο και νότιο του νησιού σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τις ακτές της Κύπρου.

defence-point.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Μια σκέψη στο “F-35I Adir για καταστολή της αεράμυνας στην Κύπρο… σε μια άσκηση-μήνυμα στην Τουρκία”
  1. Οι Κύπριοι περιμένουν από τους Ισραηλινούς να τους σώσουν? Θα το φυσάνε και δεν θα κρυώνει στο τέλος. Οι Ισραηλινοί μάλλον θα έχουν χαρτογραφήσει πλήρως την Κύπρο με τις συνεχές πτήσεις τους εδώ και μερικά χρόνια, όπως και με την φωτογράφιση φυσικά όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο νησί. Και φυσικά την έχουν την Κύπρο ως το κοντινότερο μη-μουσουλμανικό καταφύγιο σε περίπτωση που θα εκδιωχθούν ξανά από τα εδάφη του σημερινού Ισραήλ όπως και έγινε την τελευταία φορά πριν από 2000 χρόνια…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *