Μέσω της δημιουργίας έχει τη δυνατότητα να αυτοεκπληρώνεται, να χαλαρώνει και να αποβάλει την ένταση της καθημερινότητας. Η ενασχόληση με την τέχνη είναι θεραπευτική.
Βοηθάει στη δημιουργία μιας απελευθερωτικής σχέσης μεταξύ του Εγώ και του Εσύ. Δηλαδή μεταξύ του εσωτερικού κόσμου των ‘’ανομολόγητων’’ παραστάσεων και των εξωτερικών συμβιβασμών. Η καλλιτεχνική δραστηριότητα μπορεί να προσφέρει την έκφραση της συνείδησης και του ασυνείδητου με σκοπό την θεραπευτική αλλαγή.
Μέσα από τη τέχνη πολλοί αποφορτίζονται από τις πιέσεις και τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Τα χαρακτηριστικά αυτογνωσίας των καλλιτεχνικών διαδικασιών συμβάλλουν στην εξέλιξη και την ωρίμανση της προσωπικότητας.
Η αξιοποίηση της τέχνης συμβάλλει στην ενίσχυση της ψυχοσωματικής υγείας, την ενδυνάμωση των γνωστικών και συναισθηματικών λειτουργιών και την αντιμετώπιση των ενδοψυχικών συγκρούσεων. Σημαντική παράμετρος είναι η ενίσχυση της δημιουργικότητας, η οποία αποτελεί κατασταλτικό παράγοντα για ένα πιο λειτουργικό τρόπο ζωής συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη του ατόμου.
Το κάθε άτομο έχει ξεχωριστό τρόπο έκφρασης, για παράδειγμα υπάρχουν άτομα στα οποία δεν ταιριάζει η θεραπεία μέσω της χρήσης του λόγου ή ακόμη και κάποιοι οι οποίοι είναι περισσότερο οπτικοί τύποι. Οι δημιουργικές τέχνες που περιλαμβάνουν τη μουσική, τη χρήση χρωμάτων, δραστηριότητες και κίνηση βοηθούν στην έκφραση των σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών.Αυτές οι θεραπείες μέσω της έκφρασης εισάγουν το στοιχείο της δράσης ώστε να προωθήσουν την αυτογνωσία και να ενδυναμωθεί η αποτελεσματική επικοινωνία.
Η μουσική εμπειρία είναι μία από τις πλουσιότερες σε περιεχόμενο αφού περιλαμβάνει κινητικά, αισθητηριακά, συναισθηματικά και γνωσιακά στοιχεία. Η μουσική επηρεάζει τη συναισθηματική κατάσταση του ανθρώπου. Ο κόσμος, η ψυχή και η μουσική διέπονται από παρόμοιες αρμονικές σχέσεις και συνεπώς η μουσική μπορεί να θεραπεύσει τη διάσπασή τους που σχετίζεται με ψυχολογικά προβλήματα. Η ψυχοσυναισθηματική επίδραση της μουσικής είναι ανάλογη με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μερών της , δηλαδή με τον ρυθμό, τη μελωδία, της κλίμακας κ.τ.λ.
Τα θεραπευτικά οφέλη που μπορούμε να επιτύχουμε με την ενσωμάτωση της μουσικής στη διαδικασία της θεραπείας και την αξιοποίηση των επιμέρους χαρακτηριστικών της, δηλαδή μέσω των ρυθμικών κινήσεων, της ακουστικής εκπαίδευσης και του αυτοσχεδιασμού σε φωνητικό, κινητικό και ορχηστρικό επίπεδο, έρχονται να βοηθήσουν στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της εσωτερικής ενδυνάμωσης ενός ατόμου.
Γιάνναρη Μαρία
Καθηγήτρια Πιάνου-Μουσικοθεραπεύτρια
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice