Διαφημίσεις

Στις 16 Φεβρουαρίου 2018 δημοσιεύθηκε ένα ενδιαφέρον άρθρο στην τουρκική εφημερίδα Daily Sabah με τίτλο «The Eastern Mediterranean and the South China Sea» [1]. Το άρθρο ούτε λίγο ούτε πολύ αποδέχεται το γεγονός της ομοιότητας των δύο γεωπολτικών παίγνιων της νότιας Σινικής θάλασσας και της Μεσογείου.

Του Δρ. Σωτήρη Ν. Καμενόπουλου

Σύμφωνα με τον Τούρκο αρθρογράφο η Τουρκία δικαιούται (!) να αναλάβει παγκόσμιο ρόλο μέσω των ενεργειακών τεκταινόμενων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο ρόλος της Τουρκίας θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με τη Daily Sabah, ανάλογος του ρόλου της Κίνας στη Σινική θάλασσα…

Ας θυμηθούν οι αναγνώστες ότι εδώ και δύο χρόνια περίπου (14 Ιουλίου 2016) είχε γίνει η πρώτη αναφορά στην ομοιότητα των δύο γεωπολιτικών παιγνίων μεταξύ της νότιας Σινικής θάλασσας και της Μεσογείου [2]. Πιο συγκεκριμένα είχαν αναφερθεί μεταξύ άλλων τα εξής:
Από στρατηγικής άποψης:

– εάν η συμπεριφορά της Κίνας στη Σινική θάλασσα θεωρείται καταδικαστέα από τα εμπλεκόμενα μέρη (stakeholders), τότε αυτομάτως θα πρέπει να θεωρηθεί καταδικαστέα και η στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

– εάν η στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θεωρείται αποδεκτή από τα εμπλεκόμενα μέρη (stakeholders) τότε και η στάση της Κίνας στη Σινική θάλασσα θα πρέπει να θεωρηθεί αποδεκτή.

Οι απόψεις αυτές περί ομοιότητας των δύο γεωπολιτικών παιγνίων είχαν εκφρασθεί από τον αρθρογράφο του παρόντος άρθρου και σε επιστημονικό άρθρο το οποίο είχε συμπεριληφθεί σε έκδοση του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τρούμαν του Ισραήλ, [3].

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη Θεωρία Παιγνίων κάθε παίγνιο διέπεται από 3 συγκεκριμένους κανόνες:

1. Κάθε παίκτης οφείλει να διαθέτει μία στρατηγική υπεροχής (“Dominance Strategy”).
2. Κάθε παίκτης οφείλει να εφαρμόσει τη στρατηγική αυτή.
3. Κάθε παίκτης πρέπει να κρατήσει μυστικό το γεγονός πως διαθέτει τέτοια στρατηγική.

Οι Τούρκοι λοιπόν αποκαλύπτουν την dominance strategy που ασκούν στη Μεσόγειο: Παίζουν στη Μεσόγειο ακριβώς το ίδιο παιγνίδι που παίζει και η Κίνα στη νότια Σινική Θάλασσα… Ωστόσο, η παραπάνω επιβεβαίωση φέρνει στην επιφάνεια και κάτι άλλο, ίσως πιο κρίσιμο.

Στις 1 Δεκεμβρίου 2016, είχαν παρουσιασθεί υπό τη μορφή παιγνίου ορισμένα σενάρια με συγκεκριμένες πιθανότητες [4]. Σε εκείνο το παίγνιο έγινε η υπόθεση ότι ο κ. Ερντογάν τελικώς επιτίθεται στην Ελλάδα. Δεν έχει σημασία που. Σε αυτή την περίπτωση θεωρήθηκε ότι υπάρχουν δύο πιθανά ενδεχόμενα όσον αφορά τη στάση του Ισραήλ.

Το συμπέρασμα το οποίο είχε παρουσιασθεί ήταν ότι αν η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα και η Ελλάδα χάσει, τότε το Ισραήλ θα βρεθεί απομονωμένο: Αυτή θα είναι η επόμενη κίνηση του κ. Ερντογάν. Μετά την Ελλάδα, θα έχει σειρά το Ισραήλ. Ο κ. Ερντογάν θεωρεί αυτονόητο δικαίωμα (!) της Τουρκίας να συμπεριφερθεί στη Μεσόγειο όπως συμπεριφέρεται η Κίνα στη Σινική θάλασσα…

Σημαντικό: Εκείνα τα σενάρια έχουν συγκεκριμένες μαθηματικές πιθανότητες. Σήμερα, αυτή η προειδοποίηση επαναλαμβάνεται: Μετά την Ελλάδα, ο κ. Ερντογάν θα στοχεύσει το Ισραήλ. Ας το γνωρίζουν οι φίλοι μας οι Ισραηλινοί…

Βιβλιογραφικές αναφορές

[1] https://www.dailysabah.com/columns/alkin-kerem/2018/02/17/the-eastern-mediterranean-and-the-south-china-sea

[2] http://www.defence-point.gr/news/%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CF%83%CF%85%CF%87%CE%B5%CE%AF-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BA

defence-point.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

3 σχόλια στο “Μετά την Ελλάδα που πιέζει ο Ρ.Τ. Ερντογάν, έρχεται η σειρά του Ισραήλ…”
  1. Και οι “φίλοι” μας οι Ισραηλινοί και οι Αμερικάνοι γνωρίζουν τι παίζει και είναι προφανές ότι η Τουρκία διαισθάνεται τον κίνδυνο να έρχεται προς το μέρος της και για αυτό κάνει όλα αυτά που κάνει.

    Για εμάς αυτό που έχει σημασία είναι το σωστό timing και η ψυχραιμία καθώς κατά την άποψη μου τουλάχιστον αργά η γρήγορα θα φανερωθεί η πρόθεση της Αμερικής για αποδυνάμωση της Τουρκίας και πέρα δηλαδή από την στήριξη που παρέχουν στους Κούρδους και δεν ξέρω τι θα γίνει με την Ρωσία.

    Προς όφελος μας είναι κρατήσουμε καλές σχέσεις και με τους Ρώσους και με το ΝΑΤΟ και αν είναι δυνατόν να αποφύγουμε την πολεμική σύγκρουση σε λάθος μάλιστα χρόνο αναφορικά με τους σχεδιασμούς της Αμερικής και της Ρωσίας. Όλοι κοιτάνε τα συμφέροντα τους άλλωστε. Ας μην έχουμε αυταπάτες.

  2. Ἀποίας ἄξιον: Πῶς εἶναι δυνατὸν ἡ χώρα ἡ ὁποία ἔπαθε πανωλεθρίαν εἰς μίαν πόλιν, τὸ Ἀρφίν, νὰ ἐκτοξεύει ἀπειλὰς δεξιὰ καὶ ἀριστερά; Εἶναι δυνατὸν νὰ ἀντιπαρατεθεῖ μὲ τὴν Ἑλλάδα; ἤ ἀκόμη μὲ τὸ Ἰσραήλ;; Καὶ ὑπάρχουν κάποιοι νὰ τῆς δίνουν δημασίαν; Αὐτοὺς εἰς τὸν Πειραιᾶ τοὺς ἀποκαλοῦμε “Κουραδόμαγκες”.
    Ἁπλῶς δράττεται τῆς εὐκαιρίας εἰς μίαν ἐποχὴν κατὰ τὴν ὁποίαν ἡ Ἑλλὰς κυβερνᾶται ἀπὸ προδότας: Πολιτικοὺς, καὶ λαὸν ἐκλέγοντα αὐτοὺς τοὺς πολιτικούς.

    1. Να φωνάξουμε εσένα να καταλύσεις την δημοκρατία για να γίνουμε μάγκες. Όχι δεν θα πάρω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *