Διαφημίσεις

Του Άρη Δημόπουλου
Η απόφαση που εκδόθηκε πριν από λίγους μήνες στην Φιλανδία δεν έχει προηγούμενο και ζητά από όλους τους πολίτες της να αποδεχθούν κάποια στιγμή στη ζωή τους να…πληρώνονται από το κράτος!

Δεν αναφερόμαστε προφανώς σε κάποιου είδους παροχές στα πλαίσια του κράτους πρόνοιας, αλλά για κανονικά επιδόματα….στήριξης ακόμη και για όσους δεν χρειάζονται στην πραγματικότητα στήριξη!

Πιο συγκεκριμένα, η -κατ’εφημισμόν- κεντροδεξιά κυβέρνηση της Φιλανδίας καθιερώνει ένα τακτικό κρατικό επίδομα για όλους τους πολίτες, με την αρχή να γίνεται για όσους είναι άνεργοι ή έχουν πολύ χαμηλές απολαβές. Η παγίδα εδώ κρύβεται στο ότι το κράτος δεν θα παίρνει πίσω το επίδομα από όσους το λαμβάνουν, ακόμη κι αν αυτοί βρουν εν τέλει δουλεία!!!

Είναι η πιο…ευρωπαϊκή εκδοχή του γνωστού στους Έλληνες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που έκανε την εμφάνισή του στην χώρα μας το 2014.

Η ονομασία του στην Φιλανδία αλλάζει σε «καθολικό βασικό εισόδημα (Universal Basic Income – UBI) και σύμφωνα με τους κυβερνώντες θα συμβάλλει στην μείωση της ανεργίας αλλά και του κόστους της κοινωνικής ασφάλισης.

«Μία συμμετέχουσα δήλωσε ότι πλέον έχει λιγότερο άγχος γιατί δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τις θέσεις που της προτείνει το κέντρο εργασίας, τις οποίες δεν μπορεί να δεχτεί επειδή φροντίζει τους ηλικιωμένους γονείς της. Από τα δεδομένα της δοκιμαστικής περιόδου μπορούμε ήδη να εντοπίσουμε απρόσμενα οφέλη, όπως οι μειωμένες ιατρικές δαπάνες», δήλωσε η Marjukka Turunen, επικεφαλής του νομικού τμήματος της Υπηρεσίας Κοινωνικής Ασφάλισης της Φινλανδίας.

Οι πολίτες της χώρας είναι μάλιστα έτοιμοι να το δεχθούν με…μεγάλη ανακούφιση, αφού έχει καλλιεργηθεί το κλίμα στην σκανδιναβική χώρα πως μετά από μία χρόνια πολιτική λιτότητας «θα είναι δίκαιο» ένα ισόποσο αντιστάθμισμα.

Μόνο που αυτό το αντιστάθμισμα δεν θα έπρεπε να έρχεται με ένα “καθολικό κρατικό εισόδημα”, αλλά με την δραστική μείωση των φόρων και της γραφειοκρατίας.

Άλλος ένας οικογενειάρχης άνδρας με 6 παιδιά δήλωσε στο BBC πως νιώθει….ανακουφισμένος από την κρατική αυτή ενίσχυση, κάνοντας λόγο για την επιστροφή του στην κοινωνία ως ισότιμο μέλος της: «Αισθάνομαι ότι είμαι ξανά μέλος της κοινωνίας και ότι έχω ανακτήσει την ανθρωπιά μου»

«Ανθρωπιά» και «αξιοπρέπεια» είναι δύο έννοιες οι οποίες “έπαιξαν” αρκετά και στην Ελλάδα, ειδικά όταν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το εισόδημα αλληλεγγύης και άλλου τέτοιου είδους παροχές πρωτοπροβάλλονταν.

Σειρά έχει η κυβέρνηση της Σκωτίας και βεβαίως η Ευρωπαϊκή Ένωση, που ήδη συζητά την χορήγηση ενός πανευρωπαϊκού επιδόματος.

el.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Μια σκέψη στο “Έτσι θα συνηθίσουν όλοι οι άνθρωποι στο “καθισιό””
  1. Ποιοι διαχειριζονται αυτα τα τελεια ”συστηματα” εκει στους Καρεληδες ? Οι του β. παγωμενου κυκλου Λαπωνες οι ωμοφαγοι τι λενε ? …και γιατι τα τελευταια πενηντα χρονια δεν ακουγονται καθολου ? Τι ακριβως παραγει η Φινλα νδια και εχει ”περισσευμα” σε χρημα ? Μηπως πανε να τους συνηθισουν στην καλοπεραση και μετα θα τους ”παγωσουν” αποτομως ετσι ωστε να εξαφανιστουν σαν ”καλοπερασακηδες ”?… οπως εγινε και με εμας?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *