Ραγδαίες εξελίξεις θα έχουμε στο Κυπριακό, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ κ. Νίκο Κοτζιά. Η τουρκική επιθετικότητα η οποία είναι ποιοτικά αναβαθμισμένη αλλά και η στάση της Βρετανίας θα κρίνουν πολλά.
Ερωτηθείς ο κ.Κοτζιάς αν θα υπάρξουν άμεσες νέες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο ίδιος απάντησε «Θα έχουμε, αλλά θέλει μεγάλη συζήτηση», αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, απαντούσε σε ερωτήσεις στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Ραδιόφωνο του «Alpha».
Οι διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με την ΕΕ και η στάση της Ελλάδος θα αποτελέσουν το «καρότο» και το «μαστίγιο» για μια πιο «ήπια» στάση του Λονδίνου για την Μεγαλόνησο.
Ο κ. Κοτζιάς είπε επίσης πως «ο ρόλος της Βρετανίας ως προς το ζήτημα του χρέους δεν είναι όσο ισχυρός όσο είναι η οικονομία της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί δεν ανήκει στην ευρωζώνη».
Συνεχίζοντας, ωστόσο, σημείωσε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι, πιστεύω, ότι θα είναι πιο ήπια η διεκδίκηση -ή θα ήταν πιο ρεαλιστικό να είναι πιο ήπια, γιατί δεν ξέρει κανείς- η διεκδίκηση του Brexit».
Τόνισε στη συνέχεια προειδοποιητικά: «Και να θυμούνται πάντα οι Βρετανοί αυτό που τους λέω, ότι από τη στάση τους απέναντι στο Κυπριακό, θα εξαρτηθούν και σε μεγάλο βαθμό οι δικοί μας χειρισμοί σε ζητήματα μεγάλου δικού τους ενδιαφέροντος.
Την ίδια στιγμή ο Κύπρος πρόεδρος μετέβη στην Ουάσιγκτον, αποκομίζοντας πολλά οφέλη για την Κύπρο .
Σε πολιτικό επίπεδο είναι η πλήρης στήριξη της αμερικανικής διακυβέρνησης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, αφού έρχονται γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σε ενεργειακό επίπεδο οι προθέσεις της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil αποτελούν ακόμα πιο σημαντική στήριξη στις προσπάθειες της Κύπρου.
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο Ερντογάν έχει στείλει το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» κοντά στα κυπριακά ύδατα ενώ ο Τούρκος υπουργός ενέργειας και γαμπρός του δηλώνει ότι η χώρα θα προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της κυπριακή ΑΟΖ.
Η Αγκυρα κλιμακώνει με πρωτοφανείς προκλήσεις και δέσμευση περιοχών για πρώτη φορά στο όριο των χωρικών υδάτων της Κυπρου εντός των Οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ, για υποβρύχιες δραστηριότητες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Σήμερα επίσης βρισκόταν στην Αθηνά ο γ.γ. του τουρκικού ΥΠΕΞ για πολιτικές διαβουλεύσεις με τον γ.γ. του ΥΠΕΞ πρέσβη Δ. Παρασκευόπουλο.
Η Τουρκία με τη NAVTEX 602/17 δεσμεύει μια μεγάλη περιοχή ακριβώς δυτικά του 32’18” μεσημβρινού για την «πραγματοποίηση επικίνδυνων επιχειρήσεων και υποβρυχίων δραστηριοτήτων» από τις 12 έως τις 14 Ιουνίου και καλεί όλα τα υποβρύχια και τα «υποβρύχια οχήματα» να αποφύγουν την περιοχή αυτή.
Ταυτόχρονα, για τις 14 Ιουνίου – με τη NAVTEX 603/17 – η Τουρκία αναγγέλλει και ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός της κυπριακής ΑΟΖ νοτιοδυτικά της Πάφου.
Η άσκηση για υποβρύχιες δραστηριότητες που ανήγγειλε η Τουρκία, αποτελεί ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεων, καθώς εμπράκτως αμφισβητεί πλήρως την ΑΟΖ της Κύπρου και επιχειρεί να επιβάλλει την αυθαίρετη και παράνομη θέση της ότι δυτικά του μεσημβρινού 32’18” έχει απαράγραπτα και νόμιμα δικαιώματα και συνεπώς έχει λόγο στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
Ταυτόχρονα όμως, το όριο στον παράλληλο 33’55” αποτελεί την πάγια διεκδίκηση της για «διαγραφή της κυπριακής και της ελληνικής Υφαλοκρηπίδας στην Μεσόγειο πέραν των χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών και της Κύπρου και διαμοιρασμό της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ της Τουρκίας και της Αίγυπτου».
Με την άσκηση αυτή όμως, εκτός της «σηματοδότησης» των τουρκικών διεκδικήσεων, η Άγκυρα στέλνει ένα ακόμη μήνυμα: στην ίδια περιοχή πραγματοποιούνται οι σεισμογραφικές έρευνες του σκάφους R/V Ramform Hyperion, το οποίο απλώνει καλώδια σε μήκος πολλών χιλιομέτρων και έτσι υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής με τις «υποβρύχιες δραστηριότητες» του τουρκικού Πολεμικού σκάφους.
Συγχρόνως η Τουρκία με δύο NAVTEX (605/17 και 604/17) αναγγέλλει την πραγματοποίηση ασκήσεων με πραγματικά πυρά στην περιοχή της Σαμοθράκης σε σημεία και εντός του FIR Αθηνών για τις 13 και 14 Ιουνίου, καθώς και στην περιοχή μεταξύ ρόδου και Καστελόριζου για τις 12 και 16 Ιουνίου και παλι με σημεία εντός του FIR Αθηνών.
Ταυτόχρονα, έγγραφο-βόµβα σύμφωνα με τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», αποκαλύπτει ότι η Αγκυρα, µε την ανοχή της κυβέρνησης, έχει απαγορεύσει από τον περασµένο Οκτώβριο τις πτήσεις πάνω από το Αιγαίο των ιπτάµενων ραντάρ (AWACS) του ΝΑΤΟ από Ελλάδα και Ιταλία προς Τουρκία και αντιστρόφως.
Παράλληλα, δεν επιτρέπει τη χρήση των στρατιωτικών µας αεροδροµίων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα ∆ωδεκάνησα, αλλά και των κυπριακών αεροδροµίων, πλην εκείνου της βρετανικής βάσης στο Ακρωτήρι. Ταυτόχρονα, επεκτείνει τον χώρο της τουρκικής περιοχής ευθύνης για Ερευνα-∆ιάσωση σχεδόν στο… µισό Αιγαίο!
Το έγγραφο, που είναι χαρακτηρισµένο ως «εµπιστευτικό», απεστάλη στις 20 Μαΐου από το ΓΕΕΘΑ προς το υπουργείο Εξωτερικών και αποκαλύπτει ουσιαστικά πως η Τουρκία έχει µετατρέψει το Αιγαίο σε «γκρίζα ζώνη» για τα αεροσκάφη τύπου AWACS.
Την ίδια ώρα, παρά τις διαδοχικές παρεµβάσεις που έχουν γίνει στο ύψιστο στρατιωτικό επίπεδο (καθώς έχει ασχοληθεί προσωπικά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης), αλλά και µια «προφορική αναφορά» από τον υπουργό Αµυνας, Πάνο Καµµένο, προς τον διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, η Βορειοατλαντική Συµµαχία υιοθετεί πλήρως τις παράλογες τουρκικές απαιτήσεις.
Πρόκειται για την μάχη των υδρογονανθράκων η οποία θα λάβει χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα εμπλέκοντας σε αυτήν Κύπρο, Τουρκία, Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ.
Οι Τούρκοι παίζουν στη κυριολεξία τα ρέστα τους και αυτό όπως επισημαίνουν πολλοί έγκυροι γεωπολιτικοί αναλυτές, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την περιοχή και φυσικά για την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ενδεχομένως όμως να έχουμε ακόμη και «τεχνητό» πολεμικό επεισόδιο από τους Τούρκους, τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Αιγαίο, στην φρενήρη προσπάθεια τους να «λάβουν» το μερίδιο που τους «αναλογεί», πάντα σύμφωνα με τους ίδιους .
Το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφορά ακριβώς το ποίος θα ελέγχει τα κοιτάσματα, διότι σίγουρα αυτό θα γίνει από κονσόρτσιουμ ενεργειακών κολοσσών με εμπειρία στην εξόρυξη υποθαλασσίων κοιτασμάτων.
Το θέμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ένοπλη σύρραξη είναι το από που θα διέρχονται οι αγωγοί.
Πρόκειται για τεράστια συμφέροντα και σχέδια τα οποία θα «προσελκύσουν» πολεμικούς στόλους και μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή αυτή. Η Ελλάδα όπως και να έχει το ζήτημα θα αποτελέσει την «γέφυρα» που θα ενώσει την Μέση Ανατολή και την Ασία με την Ευρώπη. Η Τουρκία όμως παραμονεύει παντού και συνεχώς.
pentapostagma
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Καλά η Κύπρος από όσο ξέρω είναι μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης, που πάει να πει ότι τα σύνορα της Κύπρου είναι και σύνορα της Ευρώπης. ΟΙ Ευρωπαίοι τι κάνουν που βλέπουν αυτά τα πράγματα να συμβαίνουν με τους Τούρκους? Μάλλον ξύνουν τα παπάρια τους πιστεύω, δεν τους πολυ-ενδιαφέρει. Μόνο αν είναι να μαζέψουν τίποτα λεφτά ή να βάλουν πολιτικές λιτότητας στις διάφορες χώρες, τότε παίζουν τους δυνατούς. Κοπρίτες ευρωπαίοι είναι, και συγγνώμη για την φράση αυτή.