«Εδώ και καιρό εργάζομαι με σκοπό την κατασκευή μιας συσκευής που θα μου επιτρέψει να διαγνώσω εάν είναι δυνατόν να επικοινωνήσουν με εμάς πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή».
Τα λόγια αυτά ανήκουν στον μεγάλο εφευρέτη Τόμας Έντισον και κατεγράφησαν σε μία συνέντευξή του για το περιοδικό The American Magazine. Και όταν, στην εποχή του, μιλούσε ο Έντισον, όλοι κάθονταν προσοχή!
Η κατασκευή συσκευών για την επικοινωνία με τους νεκρούς ήταν κάτι το δημοφιλές για τους εφευρέτες το 1920.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, λίγο πριν το θάνατό του, λέγεται ότι ο Τόμας Έντισον είχε μια συνάντηση με άλλους επιστήμονες σε ένα μυστικό εργαστήριο για να καταγράψει τις φωνές και την παρουσία των νεκρών. Χρησιμοποίησαν «ηχεία, γεννήτριες, και άλλες πειραματικές συσκευές», όπως ισχυρίστηκε το περιοδικό Modern Mechanix τον Οκτώβριο του 1933.
Το άρθρο του περιοδικού περιγράφει τη μηχανή Έντισον, στην οποία ένα «ένα μικρό μολύβι φωτός, που προήρθε από μια ισχυρή λάμπα, τρύπησε το σκοτάδι και χτύπησε μια δραστική επιφάνεια», η οποία θα μπορούσε να ανιχνεύσει και το μικρότερο σωματίδιο. Αυτά τα σωματίδια θα είναι η απόδειξη της μετά θάνατον ζωής. Δυστυχώς, μετά από πολλές ώρες παρατήρησης, δε συνέβη τίποτα. Γι’ αυτό το λόγο, αναφέρει το περιοδικό, κανείς δεν έχει ακούσει ποτέ τίποτα για το εν λόγω πείραμα.
Το συγκεκριμένο άρθρο θα μπορούσε να είναι κάποια τρομακτική φαντασίωση για το τεύχος του Οκτωβρίου (ελέω Χάλοουιν, της γιορτής στις ΗΠΑ η οποία γιορτάζεται την νύχτα της 31ης Οκτωβρίου). Αλλά, ενώ είναι ασαφές αν συνέβη κάτι τέτοιο, υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι ο Έντισον ενδιαφέρονταν να μιλήσει στους νεκρούς χρησιμοποιώντας την τεχνολογία. Το 1920, ο εφευρέτης συγκλόνισε το κοινό, όταν ανέφερε ότι «έχω δουλέψει για κάποιο χρονικό διάστημα, στην κατασκευή μιας συσκευής για να δω αν είναι δυνατόν προσωπικότητες που έχουν αφήσει αυτή τη γη να επικοινωνήσουν μαζί μας».
Ο Έντισον, ο οποίος είναι γνωστό ότι είχε εκατοντάδες διπλώματα ευρεσιτεχνίας εφευρέσεων, πρόσθεσε ότι η νέα αυτή εφεύρεση δε θα λειτουργούσε με «απόκρυφα και μυστηριακά, μυστηριώδη ή περίεργα μέσα, που χρησιμοποιούνται από τα λεγόμενα ‘μέντιουμ’, αλλά με επιστημονικές μεθόδους. Ασχολούμαι με την κατασκευή μιας τέτοιας συσκευής τώρα, και ελπίζω να μπορέσω να την τελειώσω πριν περάσουν πάρα πολλοί μήνες».
Η ιδέα του Έντισον έγινε γνωστή ως «τηλέφωνο των πνευμάτων» και προκάλεσε θύελλα στα ΜΜΕ της εποχής. Για χρόνια, πολλοί ιστορικοί πίστευαν ότι η εφεύρεση είναι ένα αστείο ή μια φάρσα μιας και δεν υπάρχουν σχέδια ή πρωτότυπα μιας τέτοιας συσκευής. Αλλά, ενώ ο ίδιος δεν κατάφερε να έρθει σε επαφή με κάποιον νεκρό, υπάρχουν ενδείξεις ότι όντως πειραματίστηκε με την ιδέα. Το 2015, ο Γάλλος δημοσιογράφος Philippe Baudouin βρήκε μια σπάνια έκδοση του ημερολογίου του Έντισον σε ένα κατάστημα στη Γαλλία.
Στη συγκεκριμένη έκδοση, συμπεριλαμβάνεται ένα κεφάλαιο που δεν τυπώθηκε στην έκδοση του 1948 «Diary and Sundry Observations of Thomas Alva Edison». Το κεφάλαιο που λείπει ήταν αφιερωμένο στη θεωρία του για τον κόσμο των πνευμάτων και πώς θα μπορούσε να έρθει σε επαφή. Ο Baudouin δημοσίευσε την γαλλική έκδοση, με τίτλο Le Royaume de l’au-delà.
Όμως, πριν από έναν αιώνα, ο κόσμος ήταν λιγότερο δεκτικός στην αποκάλυψη ότι ο μεγάλος εφευρέτης δούλευε σε ένα τέτοιο τηλέφωνο.
Το γεγονός ότι ένας αξιοσέβαστος επιστήμονας, που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη τεχνολογία, προσπάθησε να επικοινωνήσει με τα πνεύματα, μπορεί να φαίνεται απίθανο σήμερα. Αλλά όταν ο Έντισον μίλησε για την ιδέα του το 1920, οι πνευματιστές ήταν ισχυροί στις ΗΠΑ -ορισμένοι αποκαλούσαν τους εαυτούς τους ως «ενδιάμεσα τηλέφωνα» και υποστήριζαν ότι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα ηλεκτρικά σήματα στα συμβατικά τηλέφωνα ώστε να ερμηνεύσουν τα πνεύματα.
Για πολλούς, η απίστευτη υπόσχεση του τηλεφώνου των πνευμάτων επικαλούνταν τεχνολογίες -όπως ο τηλέγραφος και οι αεροπορικές πτήσεις- που ήταν και θεωρούνταν αδύνατες μέχρι να αποδειχτούν. Το κοινό ήταν, για παράδειγμα, κατάπληκτο με το φωνογράφο του Έντισον το 1877.
Εκείνη την εποχή, η επικοινωνία με τα πνεύματα δεν φαινόταν αδύνατη και εμφανίστηκαν και άλλες παρόμοιες ιδέες. Ο Τόμας Γουότσον, ο βοηθός του εφευρέτη του τηλεφώνου Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, ασχολήθηκε με την ιδέα ενός τηλεφώνου πνευμάτων.
Σύμφωνα με Baudouin, ο Έντισον έγραψε σχέδια και θεωρίες για τις συσκευές αυτές, αν και είναι άγνωστο αν κατασκεύασε και δοκίμασε κάποια. Ποτέ δεν ανέφερε το όνομα της συσκευής. Την ανέφερε απλά ως «βαλβίδα» και ότι ήταν εξαιρετικά ευαίσθητη στις δονήσεις. Αργότερα εμφανίστηκαν σε διάφορα περιοδικά σκίτσα της συσκευής του Έντισον, αλλά ήταν μόνο υποθέσεις.
Από το θάνατο του Έντισον το 1931, όσοι πιστεύουν στην επικοινωνία με τα φάντασμα ψάχνουν για σχεδιαγράμματα του επιστήμονα για να φτιάξουν και να δοκιμάσουν την συσκευή -ή κάτι τέλος πάντων που να την προσεγγίζει. Το 1941, ερευνητές προσπάθησαν να αναπαράγουν το τηλέφωνο και να καλέσουν τον εφευρέτη μέσω μιας τέτοιας συσκευής, καθώς πίστεψαν ένα μέντιουμ που τους είπε ότι είχαν την εντολή του πνεύματος του Έντισον.
Πηγές: atlas obscura, 3otiko, pronews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice