ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»
⌂

NASA: Ο «αστεροειδής του Halloween» πέρασε «ξυστά» από τη Γη

· Κατοχικά Νέα

Εντοπίστηκε και «μετρήθηκε» από το νέο σύστημα της διαστημικής υπηρεσίας – Διέσχισε τον διάστημα σε απόσταση 310.000 μιλίωνΤον ονόμασαν «ο αστεροειδής του Halloween» και έγραψε ιστορία… Το ουράνιο σώμα, μήκους πάνω από 25 μέτρα, πέρασε σε -αστρικά- πολύ κοντινή απόσταση από τη Γη και ήταν το πρώτο που εντοπίστηκε από το νέο σύστημα της NASA, το οποίο ενεργοποιήθηκε μόλις πριν 5 ημέρες, για τον εντοπισμό και αντιμετώπιση των σωμάτων που είναι πιθανό να συγκρουστούν με τον πλανήτη μας.

Πήρε το όνομα της μεγάλης γιορτής των νεκρών από τη χρονική συγκυρία που εμφανίστηκε κοντά στη Γη. Ο αστεροειδής πέρασε το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου, της ημέρας που γιορτάζεται το Halloween σε όλον τον πλανήτη, σε απόσταση μόλις 310.000 μιλίων, δηλαδή περίπου 1,3 φορές της απόστασης που χωρίζει τη Γη από τη Σελήνη.

Το σύστημα εντοπισμού που στήθηκε στο αστεροσκοπείο της Χαβάης, ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 25 Οκτωβρίου. Σκοπός του είναι να «μετρά» τις απειλές και να ενημερώνει για τυχόν συγκρούσεις μεγάλων -αλλά και μικρότερων- ουράνιων σωμάτων με τον πλανήτη.

Παρ’ ότι το σύστημα λειτουργεί μόλις ελάχιστα 24ωρα, απέδωσε θαυμάσια. Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε κοντά στη Γη ένας τόσο μεγάλος αστεροειδής, ήταν τον Φεβρουάριο του 2013, όταν ένα αντικείμενο 20 μέτρων εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα και εξερράγη έξω από το Σεϊλιαμπίνσκ, στη Ρωσία, χωρίς κανένας να έχει καταλάβει το παραμικρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μέχρι τώρα, όταν εντοπίζαμε ένα ουράνιο αντικείμενο, δεν γνωρίζαμε ούτε την απόστασή του, ούτε την πορεία του», δήλωσε ο υπεύθυνος του προγράμματος.

protothema.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Κότες σε πτηνοτροφική μονάδα, ενδεικτική φωτογραφία αρχείου για τη γρίπη των πτηνώνΔΙΕΘΝΗ

ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ: Υποχρεωτικός περιορισμός πουλερικών σε όλη τη χώρα μετά από τρεις εστίες σε τρεις ημέρες

Συμβολική φωτογραφία κυβερνοασφάλειαςΔΙΕΘΝΗ

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗ: Μπορούν τα νέα μαθηματικά εργαλεία να απειλήσουν τράπεζες και προσωπικά δεδομένα;

Τοπίο Ρουμανίας, φωτογραφία αρχείουΔΙΕΘΝΗ

ΡΟΥΜΑΝΙΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΡΩΣΙΚΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ: Φωτιά στο Μπρασόβ και έρευνα για δίκτυο επιθέσεων σε χώρα του ΝΑΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *