Διαφημίσεις

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός
Σήμερα η μέρα είναι αφιερωμένη στην συμφωνία του ΤΑΡ, του Υπεραδριατικού Αγωγού μεταφοράς Αζέρικου αερίου προς της Ευρώπη, μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας.
Όσο και να αποφεύγουν μερικοί να αναφέρουν μιλάμε για έναν αγωγό που αποτελεί κόκκινο πανί για τη Ρωσία.

Ο ΤΑΡ είναι ο αγωγός που μεταφέρει αέριο (και αργότερα και πετρέλαιο) από το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία, προς την Ευρώπη και ουσιαστικά αποτελεί την προσπάθεια της Ευρώπης να απεξαρτητοποιηθεί ενεργειακά από την Ρωσία.

Αν προσέξετε τις χώρες που συμμετέχουν στον ΤΑΡ θα διαπιστώσετε με την πρώτη ματιά, ότι αποτελούν εχθρικές δυνάμεις στη Ρωσία… Είναι χώρες που συμμετέχουν ως σύμμαχοι της Αμερικής στο νέο πρόγραμμα αντιπυραυλικής προστασίας ενάντια στη Ρωσία, για την οποία έχουν οξυνθεί οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων.

Η Ελλάδα από το 2013, επί κυβέρνησης Σαμαρά δέθηκε στο άρμα του αντιρωσισμού, υπογράφοντας μια κατάπτυστη συμφωνία, που αφορά στην κατασκευή του ΤΑΡ. Κατάπτυστη γιατί πολύ απλά είναι ο μοναδικός αγωγός για τον οποίο οι Αζέροι δεν θα πληρώνουν τέλη διέλευσης, ενώ το μοναδικό πρόσκαιρο κέρδος είναι οι 8.000 θέσεις εργασίας για την κατασκευή του αγωγού (για 3 χρόνια) και η μονάδα LNG στην Αλεξανδρούπολη. Ουσιαστικά πρόκειται για έργο που θα οφεληθούν και πάλι όχι οι τοπικές κοινωνίες από τις οποίες θα διέρχεται ο ΤΑΡ αλλά για πρόσκαιρο όφελος των κλασσικών μεγαλοεργολάβων, αλλά κυρίως εταιρειών ξένων συμφερόντων.

TAP
Όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω τα 1,4 δις του κόστους κατασκευής πάνε στο μεγαλύτερο μέρος τους στους ξένους εταίρους (Νορβηγούς, Γερμανούς) και φυσικά στους κλασσικούς εθνικού μεγαλοεργολάβους:
Statoil
Η Statoil, με έδρα στη Νορβηγία, είναι ο πάροχος τεχνικών υπηρεσιών του TAP για το θαλάσσιο τμήμα του αγωγού.

Technip
Η εταιρεία Technip είναι παγκόσμιος ηγέτης στη διαχείριση έργων, στο μηχανολογικό σχεδιασμό και την κατασκευή για τη βιομηχανία ενέργειας. Από τα μεγαλύτερου βάθους υποθαλάσσια έργα πετρελαίου & φυσικού αερίου και τις μεγαλύτερες και πιο σύνθετες υπεράκτιες και παράκτιες υποδομές, οι 37.500 άνθρωποι της Technip προσφέρουν τις καλύτερες λύσεις και τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες ανταποκρινόμενοι στις παγκόσμιες προκλήσεις ενέργειας. Με παρουσία σε 48 χώρες, η Technip διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας βιομηχανικά μέσα σε όλες τις ηπείρους και διαχειρίζεται ένα στόλο πλοίων ειδικών για την εγκατάσταση αγωγών και την κατασκευή υποβρύχιων δομών. Η Technip παρέχει Συμβουλευτικές υπηρεσίες Διαχείρισης Έργου (PMC) για τον αγωγό TAP, καλύπτοντας το χερσαίο τμήμα του αγωγού, από την Ελλάδα προς την Αλβανία και την Ιταλία.

E.ON Technologies GmbH (ETG)
H E.ON Technologies GmbH, με έδρα στη Γερμανία, είναι ο πάροχος τεχνικών υπηρεσιών του TAP για το χερσαίο τμήμα του αγωγού.

Kantor
Η Kantor Management Consultants είναι μια ευρωπαϊκή εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων με 25ετή και πλέον εμπειρία και γραφεία στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες. Η Kantor ενεργεί ως εργολάβος του TAP, παρέχοντας υποστήριξη στην υλοποίηση της τοπικής στρατηγικής περιεχομένου και της πολιτικής ΕΚΕ του έργου μέσα από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγράμματος εκπαίδευσης προμηθευτών στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αλβανία για την κατασκευή του αγωγού.

Κ/Ξ TOPMAPS
H Κ/Ξ TOPMAPS – Κοινοπραξία των ελληνικών εταιρειών συμβούλων MTC-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ, ΓΑΙΑ Α.Ε. και GEOMATICS Α.Ε., με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ως εργολάβος του ΤΑΡ είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση και συντονισμό για την επικαιροποίηση των κτηματολογικών δεδομένων κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού ΤΑP στο ελληνικό έδαφος. Επίσης διατηρεί και συντονίζει 23 Γραφεία Κτηματογράφησης, ένα σε κάθε Δήμο, κατά μήκος της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ. Κύριος σκοπός των Γραφείων Κτηματογράφησης είναι η συλλογή κτηματολογικών δεδομένων, καθώς και η παροχή πληροφοριών για τη διαδικασία Απόκτησης Γης και Δουλείας.
Ε.Ν.Υ. – Εταιρεία Νομικών Υπηρεσιών
Η Ελληνική δικηγορική εταιρεία “Ε.Ν.Υ. – Εταιρεία Νομικών Υπηρεσιών” εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, Ελλάδα και δραστηριοποιείται στην παροχή outsourcing νομικών υπηρεσιών και κυρίως στην παροχή υπηρεσιών κτηματολογικής διαχείρισης ακινήτων και εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ιδιωτικούς οργανισμούς, όπως Τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, στην παροχή νομικών συμβουλών σε θέματα ακινήτων και εμπραγμάτων δικαιωμάτων καθώς και στην παροχή νομικών υπηρεσιών για την σύναψη συμβάσεων, ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου.

Στα πλαίσια του έργου είναι Εντολοδόχος του ΤΑΡ για την παροχή των απαιτούμενων νομικών υπηρεσιών στα πλαίσια των διαδικασιών Απόκτησης Γης και Δουλείας στην Ελλάδα με στόχο τη μόνιμη και προσωρινή πρόσβαση στη γη και τη διασφάλιση της απόκτησης των απαιτούμενων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων για την κατασκευή και λειτουργία του Αγωγού TAP στην Ελλάδα

INFOΔΗΜ
Η εταιρεία INFOΔΗΜ ασχολείται με τον σχεδιασμό, ανάπτυξη και την υλοποίηση Γεωπληροφοριακών συστημάτων καθώς επίσης και εφαρμογών Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS). Η εταιρεία ΙΝFOΔΗΜ διαθέτει πιστοποιημένα συστήματα διαχείρισης ποιότητας παρέχοντας τα πιο σύγχρονα state-of-the-art εργαλεία διαχείρισης, με στόχο την υλοποίηση των τεχνικών απαιτήσεων των έργων τα οποία αναλαμβάνει. Η εταιρεία ΙΝFOΔΗΜ είναι πιστοποιημένη για συστήματα διαχείρισης ελέγχων ποιότητας διαδικασιών και παραδοτέων κατά ΕΝ ISO 9001:2008 καθώς και για συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών κατά ΕΝ ΙSO 27001:2013.

Ως εργολάβος του ΤΑΡ είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό και ανάπτυξη υποδομών Γεωπληροφορικής για την υποστήριξη των διαδικασιών Απόκτησης Γης και Δουλείας για την κατασκευή και λειτουργία του Αγωγού TAP στην Ελλάδα, και την Ιταλία

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ
Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ ως εργολάβος του ΤΑΡ, παρέχει τραπεζικές υπηρεσίες για την υλοποίηση της διαδικασίας χρηματοοικονομικών συναλλαγών του Αγωγού ΤΑΡ στην Ελλάδα και την καταβολή αποζημιώσεων προς τους θιγόμενους από το έργο.

C&M Engineering
Η C&M Engineering είναι τεχνική εταιρεία, από τις κορυφαίες στην Ελλάδα, η οποία παρέχει ευρύ φάσμα υπηρεσιών στον τεχνικό τομέα. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, παρέχει υπηρεσίες εκπόνησης τεχνικών μελετών, διοίκησης έργων, αδειδότησης έργων, υποστήριξης διαγωνισμών και συμβάσεων . Η C&M Engineering παρέχει στον TAP υπηρεσίες για την εκπόνηση τεχνικών μελετών ως υπεργολάβος σε Ελλάδα και Αλβανία.

Παρείχε επίσης υπηρεσίες ανάπτυξης και διαχείρισης Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, και συλλογής Κοινωνικοοικονομικών δεδομένων του πληθυσμού στον τομέα Δουλείας και Απόκτησης γης για το Ελληνικό τμήμα του Αγωγού ως υπεργολάβος.

SPEED SA
Η SPEED Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ είναι μία από τις παλαιότερες ανεξάρτητες εταιρείες συμβούλων διοίκησης στην Ελλάδα.

Η SPEED συμμετείχε στο έργο του TAP ως υπεργολάβος στη διαδικασία δουλείας και απόκτησης γης στην Ελλάδα. Οι εμπειρογνώμονες της SPEED παρείχαν ευρύ φάσμα υπηρεσιών όπως νομική υποστήριξη, χρονικός προγραμματισμός έργων, υποστήριξη στις διαδικασίες δέσμευσης γης, σε αγροτική οικονομία, στον συντονισμό των διαδικασιών Υγείας και Ασφάλειας και στη διαδικασία διαχείρισης αναφορών. Η SPEED παρείχε επίσης συμβουλευτικές υπηρεσίες ως εργολάβος του ΤΑΡ.

ASPROFOS ENGINEERING
Η ΑΣΠΡΟΦΟΣ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία μελετών στην Ελλάδα και ανήκει στον όμιλο εταιρειών Ελληνικά Πετρέλαια (www.hellenic-petroleum.gr). Η Εταιρία παρέχει υπηρεσίες Διαχείρισης Προγραμμάτων, υλοποιεί Μελέτες Οργάνωσης, Ενεργειακών Μελέτες, Μελέτες Υγείας και Ασφάλειας για Διυλιστήρια, Φυσικό Αέριο, Ηλεκτρική ενέργεια, υποδομές .

Στον TAP παρέχει υπηρεσίες για την εκπόνηση τεχνικών μελετών ως υπεργολάβος σε Ελλάδα και Αλβανία

ABKons
Η ABKons είναι μία από τους κορυφαίες εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών και νομικών υπηρεσιών της Αλβανίας και σύμβουλος του TAP σε ζητήματα που συνδέονται με τις δραστηριότητές του στην Αλβανία από το 2009. Παρείχε υπηρεσίες υποστήριξης στον TAP κατά την οριοθέτηση περιεχομένου, τη δημοσιοποίηση και τη δημόσια διαβούλευση σε σχέση με τη ΜΠΚΕ για την Αλβανία. Αυτή την περίοδο διεξάγει κυκλοφοριακές έρευνες για τις οδικές προσβάσεις που θα επηρεαστούν από το έργο, ανάλυση προσφοράς και ζήτησης καθώς και τη μελέτη για το ύψος των αποζημιώσεων. Η ABKons έχει αναλάβει επίσης τις διαδικασίες δουλείας και απόκτησης γης ώστε να εξασφαλίσει δικαίωμα διέλευσης στην Αλβανία.

QED
Η εταιρεία QED είναι εταιρεία καταναλωτικής και κοινωνικής έρευνας ελληνικών συμφερόντων στην Ελλάδα. Παρέχει υπηρεσίες αρχιτεκτονικού σχεδιασμού μεθοδολογιών προσαρμοσμένων στις ανάγκες του πελάτη (pre-search υπηρεσίες) και υπηρεσίες ενσωμάτωσης των ευρημάτων της έρευνας στις διαδικασίες απόφασης του πελάτη (post-search υπηρεσίες).

Ως εργολάβος του ΤΑΡ, η QED παρείχε υπηρεσίες έρευνας αγοράς για την υλοποίηση της Καταγραφής Πληθυσμού και Παγίων κατά μήκος του διαδρόμου του αγωγού στην Ελλάδα..

Κοινοπραξία Gener 2 – Sicilsaldo
Η κοινοπραξία, η οποία σχηματίζεται από τις εταιρείες Gener 2 Sh.p.K και Sicilsaldo S.p.A έχει συναφθεί για την κατασκευή και την αποκατάσταση του οδικού δικτύου πρόσβασης και των γεφυρών στην Αλβανία. Επικεφαλής της κοινοπραξίας είναι η Gener 2 Sh.p.K, μία αλβανική κατασκευαστική και αναπτυξιακή εταιρεία με σχεδόν 20 χρόνια σχετικής εμπειρίας. Η εταιρεία έχει εκτελέσει πολλά έργα, συμπεριλαμβανομένου του μηχανολογικού σχεδιασμού, της διαχείρισης, του συντονισμού και της εποπτείας διαφόρων ιδιωτικών και δημόσια χρηματοδοτούμενων κατασκευαστικών και αναπτυξιακών έργων. Η Sicilsaldo SpA είναι μια ιταλική εταιρεία, η οποία ειδικεύεται στις υπηρεσίες μηχανολογικού σχεδιασμού, προμήθειας και κατασκευής στους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και στον τομέα της ενέργειας. Οι υπηρεσίες τους κυμαίνονται από τον σχεδιασμό και την κατασκευή έως τη συντήρηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων και αγωγών.

 

www.e-koutsobola.gr

 

 

 



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΣ

O Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός είναι ένας "τρελός" από τη Μυτιλήνη. Η τύχη τον έφερε στην Αθήνα, όπου διαμένει σχεδόν 20 χρόνια και χαίρεται τη ζωή μέσα από την οικογένεια και τους φίλους του. Ο Ζαχαρίας είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, όμως δεν έχει καμία σχέση με την παπαδοκρατεία (Πατριάρχες, Αρχιεπισκόπους,Επισκόπους και μικρό - ευτυχώς- μέρος των ανάξιων ιερέων) που μαστίζει την πραγματικότητα μας. Ο Ζαχαρίας είναι ΕΛΛΗΝΑΣ, πατριώτης και πιστεύει ότι η λεφτεριά της πατρίδος είναι κοντά, έστω και αν χρειασθεί ολοκληρωτική επανεκκίνηση!

3 σχόλια στο “ΤΑΡ: Το έγκλημα σε βάρος των εξωτερικών σχέσεων της Ελλάδας – 1,5 δις στα χέρια των κλασσικών μεγαλοεργολάβων”
  1. Δεν θα προλάβει να τελειώσει…….

    τα γεωπολιτικά είναι ήδη σε κόκκινο….. βαθύ κόκκινο…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *