Διαφημίσεις

Νοθευμένο μέλι

Η μελάσα (σάκχαρα και νερό) είναι ένα από τα υλικά που χρησιμοποιείται μερικές φορές στην νοθεία του μελιού.

Εάν ένα φιτίλι βαμβακιού βυθιστεί σε καθαρό μέλι, και μετά προσπαθήσεις με έναν αναπτήρα να το ανάψεις, τότε έστω και δύσκολα θα πάρει φωτιά.

Εάν όμως αυτή η δοκιμή γίνει με το αλλοιωμένο μέλι, η παρουσία νερού στο μέλι δεν επιτρέπει στο μέλι να καεί, και έτσι θα παραγάγει έναν ήχο τριξίματος.

Αυτό συμβαίνει γιατί το νοθευμένο μέλι είναι

λιγότερο πυκνό και έχει αρκετή υγρασία.

Αν μια σταγόνα μελιού βουτηγμένη σε κρύο νερό παραμένει συγκρατημένη και δε διαλυθεί αμέσως, τότε το πιθανότερο είναι να πρόκειται για καθαρό μέλι.

Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί καλύτερα κοιτάζοντας προς το φως.

Αν οι άκρες της σταγόνας αρχίζουν να ανοίγουν κατά τη βύθιση στο νερό, τότε το μέλι πολύ πιθανό να έχει νοθευτεί με ουσίες που φέρουν αρκετή υγρασία.

Για την ακρίβεια σε ένα ποτήρι κρύο νερό:

α) το καθαρό μέλι χύνεται στον πυθμένα χωρίς να διαλύεται εύκολα.

β) και γ) μέλι αναμειγμένο με 70% σιρόπι ζάχαρης.

Δε χύνεται όπως το μέλι και δημιουργεί αναταραχή και θόλωση σχεδόν στιγμιαία, ειδικά όταν ρίχνουμε μεγάλη ποσότητα και ανακινούμε ελαφρά το νερό.

Το σιρόπι εναποθέτεται ανομοιόμορφα στον πάτο.

δ) σε σκέτο σιρόπι ζάχαρης, η θόλωση είναι ακόμα πιο έντονη και δεν υπάρχει εμφανής εναπόθεση στον πάτο.

Το μέλι μπορεί επίσης να αλλοιωθεί με την προσθήκη ενός συγκεκριμένου ποσοστού αλευριού ή αμύλου, με σκοπό την αύξηση του βάρους και της λευκότητας του.
Αυτού του είδους νοθεία μπορεί να ανιχνευθεί εύκολα με τη μίξη του μελιού με λίγο κρύο νερό.

Εάν το μέλι περιέχει το αλεύρι ή το άμυλο, θα πέσουν στο πάτο του σκεύους, ενώ το ίδιο το μέλι διαλύεται γρήγορα.
Όταν το μέλι που αναμίχθηκε με το αλεύρι ή το άμυλο θερμανθεί, το μέλι υγροποιείται στην αρχή, και όταν ψυχθεί γίνεται πιο σκληρό.

Η προσθήκη της εμπορικής γλυκόζης στο μέλι μπορεί να ανιχνευθεί με μια δοκιμή ιωδίου.

Ένα μικρό δείγμα του μελιού είναι αραιωμένο σε ίση ποσότητα νερού, 1g ιώδιο και 3g του ιωδιούχου καλίου αναμιγνύονται με 50ml νερού και αυτό το διάλυμα προστίθεται έπειτα στο αραιωμένο μέλι.

Εάν το μέλι περιέχει την εμπορική γλυκόζη, το μείγμα θα γίνει κόκκινο ή ιώδες λόγω της παρουσίας των αποκαλούμενων κόκκινων δεξτρινών που βρίσκονται στο τεχνητό προϊόν γλυκόζης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αν υπάρχει ένα ύποπτο μέλι, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες (που σημαίνει μεγάλο κόστος) θα πρέπει να μένει χωριστά από άλλα μέλια μέχρι να του γίνει έλεγχος σε κάποιο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου και χημικών αναλύσεων, με γνώσεις στα μελισσοκομικά προϊόντα.

Προσοχή λοιπόν στο τι πληρώνουμε και τι παίρνουμε.

Και να θυμάστε πως το Ελληνικό μέλι είναι το καλύτερο!
ΠΗΓΗ



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

7 σχόλια στο “Δείτε έναν τρόπο πως διακρίνετε αν το μέλι είναι νοθευμένο !”
  1. "Και να θυμάστε πως το Ελληνικό μέλι είναι το καλύτερο!"

    Αν είναι το "καλύτερο" γιατί τόση συζήτηση για νοθευμένο μέλι; Έχετε δει πολλά εισαγόμενα σκευάσματα με μέλι στην αγορά; Άρα η νοθεία που περιγράφετε δεν αφορά κυρίως κρούσματα σε μέλι της ελληνικής αγοράς που είναι κυρίως – ή και αποκλειστικά – ελληνικής παραγωγής;

  2. ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΜΕΛΙ ΔΥΑΛΥΜΕΝΟ ΣΤΟ ΧΥΜΟ 2 ΛΕΜΟΝΙΩΝ ΑΡΙΣΤΟ ΓΙΑ ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ -ΠΝΕΥΜΟΝΑ-ΒΗΧΑ-ΤΟ ΜΕΛΙ ΝΑΝΑΙ ΑΝΘΕΩΝ ΟΧΙ ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ -ΕΛΑΤΟΥ- ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΝΘΕΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΙΓΟΥΡΗ— ΒΙΚΥ ΝΑΥΠΛΙΟΝ

  3. ΝΑΙ εισάγουμε μέλι κυρίως ισπανίας κ.α το συσκευάζουμε και το πουλάμε, κάποιες φορές και για Ελληνικό.

  4. Δυστυχώς φίλοι μου δεν υπάρχει πρακτικός τρόπος να διαπιστώσεις εάν ένα μέλι είναι νοθευμένο ή όχι. Σε κάθε χώρα υπάρχουν “αστικοί μύθοι” για το πως να διακρίνεις ένα αγνό μέλι από ένα νοθευμένο. Στην Ελλάδα συχνά αναφερόμαστε στην κρυστάλλωση (που κακώς το ονομάζουμε ζαχάρωμα) που στην πραγματικότητα είναι η φυσιολογική διαδικασία για όλα τα μέλια εκτός της ελάτης που δεν θα κρυσταλλώσει ποτέ (ακόμα και του πεύκου θα κρυσταλλώσει αλλά πιο αργά).

    Η μέθοδος που περιγράφει το ανωτέρω άρθρο δυστυχώς δεν μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή και για καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ διαβάστε το πολύ αναλυτικό άρθρο εδώ:
    http://www.natural.gr/%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%AC%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%81%CF%89%CF%82-%CE%B5%CE%AF/

    Όσον αφορά τη χημική μέθοδο που περιγράφετε στη συνέχει με το '1g ιώδιο και 3g του ιωδιούχου καλίου' δεν αποτελεί πρακτικό τρόπο αλλά μέθοδο εργαστηρίου που που δεν είναι εύκολο στον καταναλωτή να έχει πρόσβαση.

    Κλείνοντας συστήνουμε να αγοράζετε πάντα μέλι από τον άνθρωπο που εμπιστεύεστε.

    Ευάγγελος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek