Η έκρηξη οργής του αγροτικού κόσµου, που βλέπει την παραγωγή του –και αυτό τον χρόνο- να σαπίζει αδιάθετη στα χωράφια και τη γη του να παραµένει υποθηκευµένη στους τραπεζίτες και τους διεθνείς βαστάζους τους, προµηνύουν ένα «καυτό Γενάρη».
Οι Έλληνες αγρότες µπήκαν πλέον στο στόχαστρο της τρόικας, µε µια σειρά σκληρών µέτρων:
1.Άγρια φορολόγηση των αγροτικών εισοδηµάτων µε συντελεστή 26% και προκαταβολή φόρου 75% φέτος και 100% το 2017. Αν δηλαδή, ένας αγρότης δηλώσει το 2016 εισόδηµα 10.000 ευρώ, ο φόρος που του αναλογεί είναι 2.600 ευρώ και ισόποση (άλλα 2.600 ευρώ) είναι η προκαταβολή φόρου. Έτσι το 2017 θα καταβάλλει στην Εφορία 5.200 ευρώ, δηλαδή το 52% του εισοδήµατός του.
2.Σωρευτική αύξηση από τώρα µέχρι το 2019 κατά 62% στις ασφαλιστικές εισφορές, που ήδη από το β’ εξάµηνο του 2015 άρχισαν σταδιακά να αυξάνονται. Στόχος της ασφαλιστικής µεταρρύθµισης είναι το 2019 κάθε Έλληνας αγρότης να πληρώσει για ασφάλιση στον νέο Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης το 27,45% του εισοδήµατός του. Αν δηλαδή τότε δηλώσει εισόδηµα 10.000 ευρώ, οι ασφαλιστικές του εισφορές θα ανέλθουν στο 27,45%, ήτοι σε 2.745 ευρώ.
3.Μηδενισµό των επιδοτήσεων για µικροκαλλιεργητές και γενναίο ψαλίδισµα των δικαιωµάτων για την πλατιά µάζα του αγροτικού πληθυσµού. Λόγω της νέας ΚΑΠ, οι µικρές καλλιέργειες κάτω από 4 στρέµµατα τίθενται εκτός ενισχύσεων. Το ίδιο συµβαίνει και µε όσες επιδοτήσεις δεν ξεπερνούσαν τα 250 ευρώ, που στο εξής δεν θα πιστώνονται καθόλου στους λογαριασµούς των αγροτών, αφού θεωρούνται «µικροποσά» τα οποία δεν αποδίδονται καν από την ΚΑΠ.
4.Λαίλαπα κατασχέσεων από Τράπεζες σε περιπτώσεις «κόκκινων» αγροτικών δανείων ή οφειλών σε Εφορίες και Ταµεία. ∆ανειστές και µνηµονιακές κυβερνήσεις στην Ελλάδα, φρόντισαν να περάσουν νοµοθετικό πλαίσιο για κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, αφήνοντας Εφορίες, Ταµεία, Τράπεζες και άλλους να «βάλουν στο χέρι» τις αγροτικές επιδοτήσεις, που εξ ορισµού θα έπρεπε να θεωρούνται ακατάσχετα εισοδήµατα.
5.Επιβολή ΕΝΦΙΑ στα αγροτεµάχια, που για πρώτη φορά εφαρµόστηκε ως φόρος κατοχής της γης που καλλιεργείται.
6.Αύξηση της φορολογίας του αγροτικού πετρελαίου και των γεωργικών εφοδίων µια εποχή που το αγροτικό εισόδηµα έχει συρρικνωθεί κατά 1,5 δις ευρώ.
7.Ποινικοποίηση των αγροτικών κινητοποιήσεων µε νέα αυστηροποίηση των ποινών για τα µπλόκα των αγροτών στις Εθνικές οδούς, που «πέρασε» εν κρυπτώ πρόσφατα η κυβέρνηση.
Στην δύσκολη οικονοµική συγκυρία που αντιµετωπίζουν οι αγρότες µας προστέθηκε και η άφρονα πολιτική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα που άναψε το πράσινο φως προκειµένου η ελληνική πλευρά να συµφωνήσει στις 22 ∆εκεµβρίου στην παράταση για ένα εξάµηνο ακόµη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Έτσι έκλεισε και για φέτος η ρωσική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα
Η ασύγκριτα ποιοτική ελληνική αγροτική παραγωγή, από τους ελαιώνες της Κρήτης και τα σιτηρά του Θεσσαλικού κάµπου, µέχρι και τις ροδακινιές της Ηµαθίας και τις βαµβακοκαλλιέργειες της Θράκης, αποτελεί το σηµαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτηµα της ελληνικής γης, που θέλουν να ισοπεδώσουν όσοι επιδιώκουν την πλήρη εξάρτηση της πατρίδας µας από τους δανειστές και τη µετατροπή της σε «αποικία χρέους».
Του Νότη Μαριά ( Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή, καθηγητή θεσμών ΕΕ στο πανεπιστήμιο Κρήτης)
Aσφαλιστικό-ταφόπλακα των παραγωγών
Μέχρι σήµερα οι αγρότες µπορούσαν να επιλέξουν, µία από τις επτά (7) ασφαλιστικές κατηγορίες µε τις εισφορές, όπως φαίνονται στον παρακάτω πίνακα. Με βάση το (σχέδιο) ασφαλιστικό νοµοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται ο υπολογισµός των εισφορών σύνταξης και υγειονοµικής περίθαλψης που θα καταβάλλονται από τους αγρότες να καθορίζονται µε βάση το καθαρό φορολογηµένο εισόδηµα κατά το προηγούµενο οικονοµικό έτος.
Το ποσοστό υπολογισµού των ασφαλιστικών εισφορών ορίζεται, σταδιακά αυξανόµενο από 01-07-2015 έως 31-12-2019, σε ποσοστό 20%.
Από 01-01-2017 και εφεξής οι υφιστάµενες ασφαλιστικές κατηγορίες καταργούνται και το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζεται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήµατος, ως εξής:
Κατά το έτος 2017 σε 14%,
Κατά το έτος 2018 σε 17%,
Και από 01-01-2019 στο τελικό 20%.
Επί του ποσοστού αυτού θα προστίθεται και ποσοστό 6,95% επί του ασφαλιστέου εισοδήµατος υπέρ υγειονοµικής περίθαλψης και επιπλέον ποσοστό 0,5% επί του ασφαλιστέου εισοδήµατος υπέρ του λογαριασµού Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ.
Σηµείωση: Καταργείται η κρατική επιχορήγηση υπέρ του Οργανισµού Αγροτικής Εστίας.
Εποµένως, το 2019 ένας αγρότης µε φορολογητέο εισόδηµα 20.000 ευρώ θα πληρώσει ετησίως ασφαλιστικές εισφορές 5.490 ευρώ (4.000+1.390+100).
Η ψήφιση και η εφαρµογή ενός τέτοιου φορολογικού νοµοσχεδίου θα οδηγήσει σε µαρασµό την ελληνική γεωργία και παραγωγή και τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών χωρίς σύνταξη και υγειονοµική περίθαλψη.
Θεωρώ ότι µια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει την ταφόπλακα για την ασφαλιστική κάλυψη των αγροτών και επί της ουσίας σε κατάργηση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήµατος.
Του Νίκου Δασκαλάκη (ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ)
Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος
Ο κ. Τσίπρας έλεγε προεκλογικά για τη Νέα ∆ηµοκρατία «Θα τους τελειώσουµε». Όµως δεν την «τελείωσε», αλλά δυστυχώς «τελειώνει την Ελλάδα». «Τελειώνει» τον παραγωγικό ιστό της χώρας, τις Μικροµεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελµατίες . «Τελειώνει» την πρωτογενή παραγωγή και τους αγρότες.
Ελεύθεροι επαγγελµατίες και αγρότες καλούνται να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές αυξηµένες από 223% έως 355%. Οι µόνοι που κάπως ευνοούνται είναι οι επαγγελµατίες µε µπλοκάκια και αυτοί που πλήττονται από την κρίση, δηλαδή αυτοί που έχουν κλείσει και δηλώνουν µηδενικό εισόδηµα.
Καταστροφικές είναι οι «αλλαγές» που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και για τους αγρότες. Από 1-1-2019 οι αγρότες θα πληρώνουν το 27,45% του εισοδήµατος τους για τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Μπορούν οι αγρότες να πληρώσουν αυτές τις εισφορές;
Σε µια αγροτική οικογένεια µε φορολογία 26%, προκαταβολή φόρου 100%, φορολόγηση των επιδοτήσεων, καταβολή τέλους επιτηδεύµατος και άλλα έξοδα, το εισόδηµα διαµορφώνεται ως εξής:
Παραγωγός µε 30 στρέµµατα ροδάκινα, έχει ακαθάριστο εισόδηµα (30χ3.000=90.000 κιλά χ 0,25 µέση τιµή =22.500 ευρώ.
Εάν υπολογιστούν τα έξοδα στην καλύτερη περίπτωση στα µισά, το καθαρό εισόδηµα φτάνει στα 11.250 ευρώ. Με φορολογικό συντελεστή 26% έχουµε φόρο 2.925 και µένουν 8.325 ευρώ. Έτσι από τα 8.325, µείον την προκαταβολή φόρου 100% δηλαδή άλλα 2.925 ευρώ, µείον το τέλος επιτηδεύµατος 650 ευρώ, µένουν 4.750 ευρώ. Σύµφωνα µε το εισόδηµα του, οι ασφαλιστικές του εισφορές υπολογίζονται από 1-1-2019, στις 3.294 ευρώ. ∆ηλαδή θα του µείνουν για να ζήσει την οικογένεια του 1.456 ευρώ και φυσικά αν η σύζυγος είναι και αυτή αγρότισσα δεν µπορεί να την ασφαλίσει.
Εάν ο παραπάνω αγρότης ήταν -όπως η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών- στην 3η κατηγορία, το 2015 πλήρωσε 1.084,83 ευρώ και το 2016 θα πληρώσει 1.215,54 ευρώ. Από 1-1-2019 θα πληρώνει 3.294 ευρώ, δηλαδή εισφορές αυξηµένες κατά 270%.
Ίσως στα µατιά κάποιων, όλα αυτά να φαντάζουν υπερβολικά, είναι όµως η ωµή, η σκληρή πραγµατικότητα των αριθµών για τους αγρότες.
Επαναφέρω τις προτάσεις που κατέθεσα από το 2013:
Α) Αφορολόγητο για τους αγρότες όπως ισχύει για τους µισθωτούς. Είναι τα µεροκάµατα του αγρότη και των µελών της οικογενείας του.
Β) Κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος γιατί ο αγρότης είναι παραγωγός και όχι επιτηδευµατίας.
Γ) Φορολόγηση των επιδοτήσεων µε προοδευτική φορολογία από το ύψος των 30.000 ευρώ και άνω.
Για την ασφάλιση των αγροτών
Α) ∆ιατήρηση του ΟΓΑ ως ασφαλιστικού φορέα και αύξηση εισφορών.
Β) Ανοικτή καρτέλα, ώστε ο αγρότης να βάζει χρήµατα στον ΟΓΑ όταν έχει ή του περισσεύουν, ώστε να κλείνει στο εξάµηνο τη δόση του.
Γ) Κατάργηση του τόκου υπερηµερίας 8% που επιβάλλει ο ΟΓΑ σε αγρότες που καθυστερούν τις εισφορές.
∆) Εξαίρεση από τον ΟΓΑ των 12.000 ανασφάλιστων υπερήλικων. Ο ΟΓΑ επιβαρύνθηκε σοβαρά όταν εντάχτηκαν 212.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες στον οργανισµό.
Ο αγρότης δεν έχει σταθερό εισόδηµα, δεν πληρώνεται κάθε µήνα, πολλές φορές ούτε µέσα στο χρόνο. Άλλες φορές χάνει την παραγωγή του και ο ΕΛΓΑ προσπαθεί να µην τον αποζηµιώσει, όπως τώρα που θέλει να µειώσει τους συντελεστές αποζηµίωσης σε ροδάκινα, βερίκοκα και άλλα κατά 30%.
Άλλες φορές πληρώνεται µε «πέτσινες επιταγές» και δεν παίρνει τα χρήµατα του και άλλες φορές παθαίνει µεγάλες καταστροφές, γιατί είναι «κάτω από τον Θεό».
Πώς θα πληρώσει τη φορολογία και τις εισφορές του και πάνω απ’ όλα πώς θα ζήσει την οικογένεια του;
Οι αγρότες δεν αρνούνται να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Πρέπει να πληρώνονται τον κόπο τους, ώστε να µπορούν να πληρώσουν λογικές φορολογίες και ασφαλιστικές εισφορές, για να µπορεί να ζήσει την οικογένεια του, να µην ξεριζωθεί από τον τόπο του και να µην ερηµώσει η Ελληνική ύπαιθρος.
∆ιότι κύριε Τσίπρα, «ουκ αν λάβοις παρά του µη έχοντος»
Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, περάσει από τη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών αλλά και το ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελµατιών ως έχουν, θα καταστρέψει τον αγροτικό τοµέα, θα ξεκληρίσει τους αγρότες και θα οδηγήσουν στην κατάρρευση την πρωτογενή παραγωγή.
Του Δάνη Τζαμτζή (Π. ∆ΗΜΑΡΧΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ)
πηγή: agronews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Παραιτησου τσιπρα τώρα! !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Καταλαβαίνετε τώρα τι είναι τα τεκμα
Έτσι το 2017 θα καταβάλλει στην Εφορία 5.200 ευρώ, δηλαδή το 52% του εισοδήµατός του.
της ίδιας λογικής είναι όλο το άρθρο: τρείς το λάδι, τρείς το ξύδι έξι το λαδόξυδο…η προκαταβολή φόρου εντέχνως δεν αντιλογίζεται την επόμενη χρονιά
Καταλαβαινετε τώρα τι είναι τα τεκμαρτά;;;
Αγρότες, ελεύθεροεπαγγελματίες, ανεργοι θα τρώνε φόρους 3.000 4.000 5.000 6.000 κάθε χρόνο στο κεφάλι κι ας βγάζουν λίγα η καθόλου μηδέν μέσα στη κρίση
Πρόσθεσε ΕΝΦΙΑ κλπ κ οι φόροι στο Θεό
Μακάρι να πάμε Ηνωμένες Πολιτείες στην πραγματικά ελεύθερη οικονομία να πληρώνεις ότι εισπράττεις και όχι πλαφόν τεκμαρτα εισοδήματα
ΤΟ ΤΡΕΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ.Ο ΟΠΟΙΟΣ ΨΗΦΙΣΕ 2 ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΤΟ 3 ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ .Α ΞΕΧΑΣΑ ΣΤΗΝ ΣΚΥΔΡΑ[ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ] ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΓΡΟΤΗΣ
Αυτο που υπάρχει σ’αυτή τη χώρα δεν υπάρχει στον πλανήτη ολόκληρο.
Αυτά έχουν καταλάβει η Λαγκάρντ κ ο Τομσεν κ τους έχει γυρίσει το μάτι απ’το 1ο μνημόνιο όχι τώρα. Αλλά λένε αφού σας θέλει ο κόσμος τι να κάνουμε εμείς, θέλετε να πετύχετε δημοσιονομική εξυγίανση με φόρους τρελούς βάλτε τους αφού λέτε ότι θα το πετύχετε κ σας θέλει ο κόσμος.
Είναι μεγάλη τρελή παράνοια, να καταλαβαίνει το πρόβλημα η Λαγκάρντ κ ο Τομσεν κ οι εδώ να τους λένε όχι αλλού είναι το πρόβλημα θα βάζουμε φόρους φόρους φόρους εις την νιοστή κ μας θέλει ο κόσμος
Και μην πει κανείς ότι η Λαγκάρντ κ ο Τομσεν κ το ΔΝΤ είναι κομμουνιστές γιατί γελάει κ το παρδαλον αμνοερυφιον
Μάλλον εκτός απ’τον Τσίπρα κ η ΝΔ είναι γιαλαντζί φιλελεύθεροι
Η μόνη φορά που πήγε κάτι να γίνει κάτι πραγματικά φιλελεύθερο στην Ελλάδα ήταν επί Μητσοτάκη το 90-93 με υπουργό Οικονομίας τον Στέφανο Μάνο λόγω Στεφάνου Μάνου.
εχεις δικιο ….ποτε δεν υπηρξε στην μεταπολιτευση φιλελευθερη κυβερνηση. Κατι λιγα που πηγε να κανει ο μητσοτακηε το 93 τον ριξανε οι αμερικανοι μεσω σαμαρα.