Η Κύπρος ξεπέρασε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χωρίς να δεχθεί τις επιπτώσεις του, αφού αποτελούσε ένα φρούριο -απλησιάστο για τους Ναζί- της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Μάλιστα ακριβώς γιατί ήταν μέρος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, οι κάτοικοί της έλαβαν την υπόσχεση ότι θα κερδίσουν την ελευθερίας τους, αν ενίσχυαν τον βρετανική στρατό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Κύπριοι πολέμησαν και σκοτώθηκαν, την ελευθερία τους όμως… ακόμα την ψάχνουν.
Στο κείμενο αυτό θα συναντήσουμε μία άγνωστη στους περισσότερους ιστορία. Η Cyprus Mines Corporation ή αλλιώς η Κυπριακή Μεταλλευτική Εταιρεία ήταν μία αμερικανική εταιρεία με βάση την Κύπρο. Το 1914 ο Charles Gunther ξεκίνησε έρευνες στην περιοχή της Σκουριώτισσας αφού είχε διαβάσει σε αρχαία συγγράμματα για την πλούσια σε χαλκό κυπριακή γη. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1916. Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα. Τα εμπόδια ήταν πολλά και η εταιρεία δυσκολευόταν να κάνει κέρδος. Αυτό με την πορεία των ετών άλλαξε. Η Cyprus Mines Corporation έγινε τελικά μία κερδοφόρος εταιρεία στην οποία δούλευαν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Κέντρο η Σκουριώτισσα. Μία νέα πόλη δημιουργήθηκε ουσιαστικά γύρω από το μεταλλείο.
H φωτογραφία ανέβηκε στο ίντερνετ από τον χρήστη “spocht_pla”.
Οι Ναζί
Η CMC προμήθευε τη ναζιστική Γερμανία με χαλκό για κάποια χρόνια και παρ’ όλο που ήταν γνωστό ότι μέρος της εξαγωγής πήγαινε κατευθείαν στην πολεμική μηχανή του Χίτλερ. Όλα αυτά φυσικά, λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος. Η CMC σταμάτησε να προμηθεύει τους Ναζί με χαλκό το 1938 όταν οι υπεύθυνοι της εταιρείας ενοχλήθηκαν από την πολιτική του Χίτλερ απέναντι στους Εβραίους.
Σκουριώτισσα. Η φωτογραφία ανέβηκε στο ίντερνετ από τον χρήστη “daskalos06”.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice