Διαφημίσεις

Κρέας του… σωλήνα στο πιάτο μας ως το 2020
Αναπτύχθηκε από βλαστοκύτταρα βοοειδών, από ολλανδούς επιστήμονες και θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά σε πέντε χρόνια

Έναν γευστικότερο, φιλικότερο προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα οικονομικότερο τρόπο παραγωγής… βοδινού κρέατος δημιούργησαν ολλανδοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ. Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων βοοειδών οι ειδικοί ανέπτυξαν μπιφτέκια εργαστηρίου, τα οποία υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να περάσουν στην μαζική παραγωγή μέχρι το 2020.

nwo

Στα αριστερά δείγμα από κιμά έτοιμου χάμπουργκερ, στη μέση δείγμα από κιμά «καλλιέργειας» και δεξιά δείγμα ωμού βοδινού κιμά

Κρέας του… σωλήνα σε τέσσερα στάδια

Η ανάπτυξη του μπιφτεκιού εργαστηριακής καλλιέργειας, βάρους 142γρ, χρειάστηκε τρεις μήνες. Όπως περιγράφουν οι επιστήμονες, η όλη διαδικασία αποτελείται από τέσσερα στάδια. Αρχικά, πραγματοποιείται η συλλογή των βλαστικών κυττάρων – τα οποία έχουν την δυνατότητα να διαφοροποιούνται προς οποιονδήποτε άλλον τύπο κυττάρων – από βοοειδή, με τη βοήθεια βιοψίας. Σε επόμενο στάδιο, τα βλαστικά τοποθετούνται σε έναν θρεπτικό «ζωμό» μέχρι τον πολλαπλασιασμό τους και την δημιουργία ενός κολλώδους μυΐκού ιστού. Στην συνέχεια όλοι οι ιστοί τοποθετούνται επάνω σε ειδικές λωρίδες, όπου και τεντώνονται. Στο τελικό στάδιο της διαδικασίας, οι περίπου 20.000 λωρίδες του κρέατος εργαστηρίου που προκύπτουν περνούν από τη μηχανή του κιμά, δέχονται καρυκεύματα, ψίχουλα, αβγό σε σκόνη και φυσικές κόκκινες χρωστικές (όπως π.χ. χυμό παντζαριού) και αποκτούν την όψη του κοινού κιμά.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για την προοπτική της μαζικής πώλησης του συγκεκριμένου προϊόντος» αναφέρει ο επικεφαλής της εταιρείας που δημιούργησαν οι επιστήμονες για την διαχείριση του πρότζεκτ, Πίτερ Βερστρέτ. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα σε πέντε χρόνια» προσθέτει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαδικασία παραγωγής του μπέργκερ εργαστηριακής καλλιέργειας, απαιτεί κατά 45% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με το συμβατικό μοσχαρίσιο κρέας, συνοδεύεται από την έκλυση λιγότερων αερίων του θερμοκηπίου έως και κατά 96%, ενώ καταργεί την ανάγκη της κτηνοτροφίας, απελευθερώνοντας το 99% της γης που χρησιμοποιείται για αυτόν τον σκοπό.

Σκληρούτσικο το κρέας που σέρβιραν το 2013

Το 2013, η ίδια επιστημονική ομάδα, είχε πραγματοποιήσει μια εκδήλωση στο Λονδίνο με σκοπό το μαγείρεμα και την δοκιμή τότε του κρέατος «in vitro» από το κοινό (συμπεριλαμβανομένων και χρηματοδοτών του προγράμματος). Αρκετοί από τους δοκιμαστές του τότε μπιφτεκιού, είχαν δηλώσει ότι επρόκειτο για ένα σχετικά σκληρό και όχι τόσο ζουμερό κρέας. Σήμερα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν καταφέρει να βελτιώσουν την υφή αλλά και την γεύση του.

Mark-Post-Beef

Ο δρ Μαρκ Ποστ κρατάει ένα χάμπουργκερ με μπιφτέκι εργαστηρίου

Ο επικεφαλής του προγράμματος δρ Μαρκ Ποστ αφιέρωσε επτά χρόνια στην προσπάθειά του να δημιουργήσει βρώσιμο κρέας από βλαστοκύτταρα. Αρχικά είχε ξεκινήσει με μπιφτέκια τρωκτικών, στην συνέχεια πέρασε σε χοιρινό κρέας με λαστιχένια υφή που θύμιζε καλαμάρι για να καταλήξει στο βοδινό κρέας. Ο δρ Ποστ θεωρεί ότι μέσω της τεχνικής του θα μπορούσε να αναπτυχθεί στο εργαστήριο κρέας οποιουδήποτε είδους ζώου.

Ένας από τους χρηματοδότες του πρωτοποριακού προγράμματος, όταν ακόμα αυτό βρισκόταν σε αρχικό στάδιο, ήταν – μεταξύ άλλων – και ο Σεργκέι Μπριν ένας από τους συνιδρυτές της Google. Ο ίδιος είχε τότε υποστηρίξει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να βοηθήσει την ανθρωπότητα και συγκεκριμένα τον αναπτυσσόμενο κόσμο όπου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα έλλειψης τροφής.

Το εύλογο ερώτημα ωστόσο είναι ποιος θα δεχτεί να το καταναλώσει…

tovima.gr

ΣΟΚ με απόφαση της Κομισιόν!Έρχονται τα novel foods..Θα τρώμε έντομα μέχρι το 2025



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

2 σχόλια στο “Κρέας του… σωλήνα στο πιάτο μας ως το 2020”
  1. TI ENNOEIS POIOS THA TO DEXTEI NA TO KATANALWSEI?GIA THN WRA TRWME METALLAGMENA,KLWNOPOIHMENA.LHGMENA,TROFES POU PERIEXOUN KUTTARA APO APOVALOMENA EMVRYA KLP.KI ESY LES POIOS THA KATANALWSEI AUTO???MHPWS H ERWTHSH EINAI AN YPARXEI KANEIS POU DEN THA TO KATANALWSEI???

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek