Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

11:58 - 06/11/2021

ΟΡΙΣΜΟΊ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ WORLD FACTBOOK

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Διαφημίσεις

Συντομογραφίες Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Α: Συντομογραφίες, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις συντομογραφίες και τα ακρωνύμια που χρησιμοποιούνται στο Factbook, με τις επεκτάσεις τους.

Ακρωνύμια Ένα ακρωνύμιο είναι μια συντομογραφία που επινοείται από το αρχικό γράμμα κάθε επιτυχούς λέξης σε έναν όρο ή μια φράση. Γενικά, ένα ακρωνύμιο που αποτελείται αποκλειστικά από το πρώτο γράμμα των κύριων λέξεων της διευρυμένης μορφής αποδίδεται με κεφαλαία γράμματα (ΝΑΤΟ από τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου- εξαίρεση αποτελεί το ASEAN για την Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας).

Γενικά, ένα ακρωνύμιο που αποτελείται από περισσότερα από το πρώτο γράμμα των κύριων λέξεων στην εκτεταμένη μορφή αποδίδεται μόνο με ένα αρχικό κεφαλαίο γράμμα (Comsat από Communications Satellite Corporation- εξαίρεση θα ήταν το NAM από Nonaligned Movement). Μερικές φορές χρησιμοποιούνται υβριδικοί τύποι για τη διάκριση μεταξύ αρχικά πανομοιότυπων όρων (ICC από το International
Chamber of Commerce και ICCt για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο).

Διοικητικές διαιρέσεις Αυτή η καταχώριση δίνει γενικά τους αριθμούς, τους ονομαστικούς όρους και τις διοικητικές διαιρέσεις πρώτης τάξης, όπως εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Γεωγραφικών Ονομάτων των ΗΠΑ (BGN).

Σημειώνονται οι αλλαγές που έχουν αναφερθεί αλλά δεν έχουν ακόμη ληφθεί μέτρα από το BGN. Τα γεωγραφικά ονόματα συμμορφώνονται με την ορθογραφία που έχει εγκριθεί από το BGN, με εξαίρεση την παράλειψη των διακριτικών σημείων και των ειδικών χαρακτήρων. Ηλικιακή διάρθρωση Η καταχώρηση αυτή παρέχει την κατανομή του πληθυσμού ανάλογα με την ηλικία.

Περιλαμβάνονται πληροφορίες ανά φύλο και ηλικιακή ομάδα ως εξής: 0-14 ετών (παιδιά), 15-24 ετών (πρώιμη ηλικία εργασίας), 25-54 ετών (κύρια ηλικία εργασίας), 55-64 ετών (ώριμη ηλικία εργασίας), 65 ετών και άνω (ηλικιωμένοι). Η ηλικιακή διάρθρωση ενός πληθυσμού επηρεάζει τα βασικά κοινωνικοοικονομικά ζητήματα ενός έθνους. Οι χώρες με νεαρό πληθυσμό (υψηλό ποσοστό κάτω των 15 ετών) πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στα σχολεία, ενώ οι χώρες με γηραιότερο πληθυσμό (υψηλό ποσοστό ηλικίας 65 ετών και άνω) πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στον τομέα της υγείας.

Η ηλικιακή διάρθρωση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην πρόβλεψη πιθανών πολιτικών ζητημάτων.

Για παράδειγμα, η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των νέων ενηλίκων που δεν μπορούν να βρουν δουλειά μπορεί να οδηγήσει σε αναταραχές.

Γεωργία-προϊόντα Αυτή η καταχώρηση είναι μια ταξινομημένη λίστα των κυριότερων καλλιεργειών και προϊόντων ξεκινώντας με τα πιο σημαντικά.

Αεροδρόμια Η καταχώρηση αυτή δίνει το συνολικό αριθμό των αεροδρομίων ή αεροδρομίων που είναι αναγνωρίσιμα από αέρος. Ο διάδρομος (οι διάδρομοι) μπορεί να είναι ασφαλτοστρωμένος (επιφάνειες από σκυρόδεμα ή άσφαλτο) ή μη ασφαλτοστρωμένος (επιφάνειες από γρασίδι, χώμα, άμμο ή χαλίκι) και μπορεί να περιλαμβάνει κλειστά ή εγκαταλελειμμένα αεροδρόμια.

Δεν περιλαμβάνονται αεροδρόμια ή αεροδρόμια που δεν είναι πλέον αναγνωρίσιμα (κατάφυτα, χωρίς εγκαταστάσεις κ.λπ.). Σημειώστε ότι δεν διαθέτουν όλα τα αεροδρόμια εγκαταστάσεις για ανεφοδιασμό, συντήρηση ή έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας.

Αεροδρόμια-με ασφαλτοστρωμένους διαδρόμους Αυτή η καταχώρηση δίνει το συνολικό αριθμό των αεροδρομίων με ασφαλτοστρωμένους διαδρόμους (επιφάνειες από σκυρόδεμα ή άσφαλτο) ανά μήκος. Για αεροδρόμια με περισσότερους από έναν διαδρόμους, περιλαμβάνεται μόνο ο μακρύτερος διάδρομος σύμφωνα με τις ακόλουθες πέντε ομάδες: (1) πάνω από 3.047 m (πάνω από 10.000 ft), (2) 2.438 έως 3.047 m (8.000 έως
10.000 ft), (3) 1.524 έως 2.437 m (5.000 έως 8.000 ft), (4) 914 έως 1.523 m (3.000 έως 5.000 ft), και (5) κάτω από 914 m (κάτω από 3.000 ft).

Μόνο αεροδρόμια με χρησιμοποιήσιμους διαδρόμους περιλαμβάνονται σε αυτή την κατάσταση. Δεν διαθέτουν όλα τα αεροδρόμια εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού, συντήρησης ή ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Ο τύπος αεροσκάφους που μπορεί να επιχειρεί από ένα διάδρομο συγκεκριμένου μήκους εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το υψόμετρο του διαδρόμου, η κλίση του διαδρόμου, η μέση μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία στο αεροδρόμιο, οι τύποι κινητήρων, οι ρυθμίσεις των πτερυγίων και το βάρος απογείωσης του αεροσκάφους.

Αεροδρόμια-με μη ασφαλτοστρωμένους διαδρόμους Αυτή η καταχώρηση δίνει το συνολικό αριθμό των αεροδρομίων με μη ασφαλτοστρωμένους διαδρόμους (επιφάνειες από γρασίδι, χώμα, άμμο ή χαλίκι) ανά μήκος. Για αεροδρόμια με περισσότερους από έναν διαδρόμους, περιλαμβάνεται μόνο ο μεγαλύτερος σε μήκος διάδρομος σύμφωνα με τις ακόλουθες πέντε ομάδες: (1) πάνω από 3.047 m (πάνω από 10.000 ft), (2) 2.438 έως 3.047 m (8.000 έως 10.000 ft), (3) 1.524 έως 2.437 m (5.000 έως 8.000 ft), (4) 914 έως 1.523 m (3.000 έως 5.000 ft) και (5) κάτω από 914 m (κάτω από 3.000 ft). Μόνο αεροδρόμια με χρησιμοποιήσιμους διαδρόμους περιλαμβάνονται σε αυτή την κατάσταση. Δεν διαθέτουν όλα τα αεροδρόμια εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού, συντήρησης ή ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Ο τύπος αεροσκάφους που μπορεί να επιχειρεί από διάδρομο ένα δεδομένο μήκος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το υψόμετρο του διαδρόμου, η κλίση του διαδρόμου, η μέση μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία στο αεροδρόμιο, οι τύποι κινητήρων, οι ρυθμίσεις των πτερυγίων και το βάρος απογείωσης του αεροσκάφους.

Παραρτήματα Αυτή η ενότητα περιλαμβάνει υλικό που σχετίζεται με το Factbook ανά θέμα. Περιοχή Η καταχώριση αυτή περιλαμβάνει τρία υποπεδία.

Η συνολική έκταση είναι το άθροισμα όλων των χερσαίων και υδάτινων εκτάσεων που οριοθετούνται από διεθνή σύνορα ή/και ακτογραμμές. Η χερσαία έκταση είναι το άθροισμα όλων των επιφανειών που οριοθετούνται από διεθνή σύνορα ή/και ακτογραμμές, εξαιρουμένων των εσωτερικών υδάτινων σωμάτων (λίμνες, ταμιευτήρες, ποτάμια).

Η υδάτινη έκταση είναι το άθροισμα των επιφανειών όλων των εσωτερικών υδάτινων σωμάτων, όπως λίμνες, ταμιευτήρες ή ποτάμια, όπως οριοθετούνται από διεθνή σύνορα ή/και ακτογραμμές.

Έκταση-συγκριτική Αυτή η καταχώρηση παρέχει μια σύγκριση έκτασης με βάση τα ισοδύναμα συνολικής έκτασης. Οι περισσότερες οντότητες συγκρίνονται με το σύνολο των ΗΠΑ ή με μία από τις 50 πολιτείες με βάση τις μετρήσεις έκτασης (αναθεωρημένες το 1990) που παρέχονται από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ. Οι μικρότερες οντότητες συγκρίνονται με την Ουάσινγκτον (178 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 69 τετραγωνικά
mi) ή με το The Mall στην Ουάσινγκτον (0,59 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 0,23 τετραγωνικά μίλια, 146 στρέμματα). Area-rankings Αυτό το λήμμα, το οποίο εμφανίζεται μόνο στην κατηγορία World, Geography, παρέχει κατατάξεις για τις μεγαλύτερες (ή μικρότερες) ηπείρους, χώρες, ωκεανούς, νησιά, οροσειρές ή άλλα φυσικά χαρακτηριστικά της γης.

Υπόβαθρο Αυτή η καταχώρηση συνήθως επισημαίνει σημαντικά ιστορικά γεγονότα και τρέχοντα ζητήματα και μπορεί να περιλαμβάνει μια δήλωση σχετικά με μία ή δύο βασικές μελλοντικές τάσεις. Ρυθμός γεννήσεων Αυτή η καταχώρηση δίνει τον μέσο ετήσιο αριθμό γεννήσεων κατά τη διάρκεια ενός έτους ανά 1.000 άτομα του πληθυσμού στα μέσα του έτους- επίσης γνωστό ως ακαθάριστος ρυθμός γεννήσεων.

Ο ρυθμός γεννήσεων είναι συνήθως ο κυρίαρχος παράγοντας για τον προσδιορισμό του ρυθμού αύξησης του πληθυσμού.

Εξαρτάται τόσο από το επίπεδο γονιμότητας όσο και από την ηλικιακή διάρθρωση του πληθυσμού. Ευρυζωνικές-σταθερές συνδρομές Αυτή η καταχώρηση δίνει το συνολικό αριθμό των σταθερών- ευρυζωνικών συνδρομών, καθώς και τον αριθμό των συνδρομών ανά 100 κάτοικοι.

Η σταθερή ευρυζωνική σύνδεση είναι μια φυσική ενσύρματη σύνδεση στο Διαδίκτυο (π.χ. ομοαξονικό καλώδιο, οπτική ίνα) με ταχύτητες ίσες ή μεγαλύτερες από 256 kilobits/δευτερόλεπτο (256 kbit/s).

Ραδιοτηλεοπτικά μέσα Αυτό το λήμμα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον κατά προσέγγιση αριθμό των δημόσιων και ιδιωτικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών σε μια χώρα, καθώς και βασικές πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα υπηρεσιών δορυφορικής και καλωδιακής τηλεόρασης. Προϋπολογισμός Η εγγραφή αυτή περιλαμβάνει έσοδα, δαπάνες και κεφαλαιουχικές δαπάνες. Τα στοιχεία αυτά υπολογίζονται με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία, δηλαδή όχι σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης (PPP).

Πλεόνασμα (+) ή έλλειμμα (-) του προϋπολογισμού Αυτή η εγγραφή καταγράφει τη διαφορά μεταξύ των εσόδων και των δαπανών της εθνικής κυβέρνησης, εκφρασμένη ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ένας θετικός αριθμός (+) υποδηλώνει ότι τα έσοδα υπερέβησαν τις δαπάνες (δημοσιονομικό πλεόνασμα), ενώ ένας αρνητικός αριθμός (-) υποδηλώνει το αντίθετο (δημοσιονομικό έλλειμμα).

Η κανονικοποίηση των δεδομένων, διαιρώντας το δημοσιονομικό ισοζύγιο με το ΑΕΠ, επιτρέπει εύκολες συγκρίσεις μεταξύ
χώρες και δείχνει αν μια εθνική κυβέρνηση αποταμιεύει ή δανείζεται χρήματα. Οι χώρες με υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα (σε σχέση με το ΑΕΠ τους) δυσκολεύονται γενικά περισσότερο να αντλήσουν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των δαπανών, σε σχέση με τις χώρες με χαμηλότερα ελλείμματα.

Πρωτεύουσα Αυτή η καταχώρηση δίνει το όνομα της έδρας της κυβέρνησης, τις γεωγραφικές της συντεταγμένες, τη διαφορά ώρας σε σχέση με τη Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (UTC) και την ώρα που παρατηρείται στην Ουάσινγκτον, DC, και, κατά περίπτωση, πληροφορίες σχετικά με τη θερινή ώρα (DST). Κατά περίπτωση, έχει προστεθεί ειδική σημείωση για να επισημανθούν οι χώρες που έχουν πολλαπλές ζώνες ώρας.

Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την κατανάλωση ενέργειας Αυτή η καταχώρηση είναι η συνολική ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, μετρούμενη σε μετρικούς τόνους, που απελευθερώνεται από την καύση ορυκτών καυσίμων κατά τη διαδικασία παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας.

Παιδιά κάτω των 5 ετών λιποβαρή Αυτή η καταχώρηση δίνει το ποσοστό των παιδιών κάτω των πέντε ετών που θεωρούνται λιποβαρή. Το λιποβαρές σημαίνει ότι το βάρος για την ηλικία είναι περίπου 2 κιλά κάτω από το πρότυπο στην ηλικία του ενός έτους, 3 κιλά κάτω από το πρότυπο για τις ηλικίες δύο και τριών ετών, και 4 κιλά κάτω από το πρότυπο για τις ηλικίες τεσσάρων και πέντε ετών. Αυτό το στατιστικό στοιχείο αποτελεί δείκτη της διατροφικής κατάστασης μιας κοινότητας.

Τα παιδιά που υποφέρουν από καθυστέρηση ανάπτυξης ως αποτέλεσμα κακής διατροφής και/ή επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων τείνουν να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν ασθένεια και θάνατο.

Ιθαγένεια Το λήμμα αυτό παρέχει πληροφορίες σχετικά με την απόκτηση και την άσκηση της ιθαγένειας- περιλαμβάνει τέσσερα υποπεδία: ιθαγένεια με γέννηση-περιγράφει την απόκτηση της ιθαγένειας με βάση τον τόπο γέννησης, γνωστή ως Jus soli, ανεξάρτητα από την ιθαγένεια των γονέων. ιθαγένεια με καταγωγή-περιγράφει μόνο την απόκτηση της ιθαγένειας με βάση την αρχή του Jus sanguinis, ή με καταγωγή, όπου τουλάχιστον ένας γονέας είναι πολίτης του κράτους και δεν απαιτείται η γέννηση εντός των εδαφικών ορίων του κράτους. Η πλειονότητα των χωρών ακολουθεί αυτή την πρακτική.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ιθαγένεια απονέμεται αποκλειστικά μέσω του πατέρα ή της μητέρας. διπλή ιθαγένεια αναγνωρίζεται – δείχνει αν ένα κράτος επιτρέπει σε έναν πολίτη να κατέχει ταυτόχρονα την ιθαγένεια ενός άλλου κράτους. Πολλά κράτη δεν επιτρέπουν τη διπλή
ιθαγένεια και η εκούσια απόκτηση ιθαγένειας σε άλλη χώρα αποτελεί λόγο ανάκλησης της ιθαγένειας.

Η κατοχή διπλής ιθαγένειας καθιστά έναν πολίτη νομικά υποχρεωμένο σε περισσότερα από ένα κράτη και μπορεί να αναιρέσει την κανονική πολιτειακή προστασία που παρέχεται στους πολίτες εκτός της αρχικής χώρας ιθαγένειάς τους. απαίτηση διαμονής για πολιτογράφηση-αναφέρει το χρονικό διάστημα που απαιτείται από έναν αιτούντα να ζει σε ένα κράτος πριν υποβάλει αίτηση για πολιτογράφηση. Στις περισσότερες χώρες η ιθαγένεια μπορεί να αποκτηθεί μέσω της νομικής διαδικασίας της πολιτογράφησης.

Οι απαιτήσεις για την πολιτογράφηση διαφέρουν ανάλογα με την πολιτεία, αλλά γενικά περιλαμβάνουν τη μη ύπαρξη ποινικού μητρώου, την καλή υγεία, την οικονομική επιφάνεια και μια περίοδο εγκεκριμένης διαμονής στην πολιτεία. Αυτή η χρονική περίοδος μπορεί να διαφέρει σημαντικά μεταξύ των πολιτειών και συχνά χρησιμοποιείται για να καταστήσει δύσκολη ή αδύνατη την απόκτηση της ιθαγένειας.

Πρόθεμα κωδικού χώρας καταχώρισης πολιτικών αεροσκαφών Αυτή η καταχώριση παρέχει τον αλφαριθμητικό κωδικό ενός ή δύο χαρακτήρων που υποδεικνύει την εθνικότητα του πολιτικού αεροσκάφους. Το άρθρο 20 της Σύμβασης για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία (Σύμβαση του Σικάγου), που υπογράφηκε το 1944, απαιτεί όλα τα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται στη διεθνή αεροναυτιλία να φέρουν τα κατάλληλα σήματα εθνικότητας.

Ο αριθμός νηολόγησης του αεροσκάφους αποτελείται από δύο μέρη: ένα πρόθεμα που αποτελείται από έναν αλφαριθμητικό κωδικό ενός ή δύο χαρακτήρων που υποδεικνύει την εθνικότητα και ένα επίθημα νηολόγησης ενός έως πέντε χαρακτήρων για το συγκεκριμένο αεροσκάφος. Οι κωδικοί του προθέματος βασίζονται στα ραδιοφωνικά διακριτικά που έχει εκχωρήσει η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) σε κάθε χώρα. Από το 1947, ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) διαχειρίζεται τα πρότυπα κωδικών και την κατανομή τους.

Κλίμα Αυτή η καταχώρηση περιλαμβάνει μια σύντομη περιγραφή των τυπικών καιρικών καθεστώτων κατά τη διάρκεια του έτους- μόνο στην καταχώρηση Word, περιλαμβάνει τέσσερα υποπεδία που περιγράφουν τα ακραία κλιματικά φαινόμενα: δέκα ξηρότερα μέρη στη γη (μέση ετήσια βροχόπτωση) περιγράφει τη μέση ετήσια βροχόπτωση μετρούμενη σε χιλιοστά και ίντσες για επιλεγμένες χώρες με ακραίο κλίμα. δέκα υγρότερα μέρη στη γη (μέση ετήσια βροχόπτωση) περιγράφει τη μέση ετήσια βροχόπτωση μετρούμενη σε χιλιοστά και ίντσες για επιλεγμένες χώρες με ακραίο κλίμα.

δέκα ψυχρότερα μέρη της γης (χαμηλότερη μέση μηνιαία θερμοκρασία) περιγράφει τη θερμοκρασία που μετράται τόσο σε βαθμούς Κελσίου και Φαρενάιτ όσο και τον μήνα του έτους για επιλεγμένες χώρες με ακραίες κλιματικές συνθήκες. δέκα θερμότερα μέρη της γης (υψηλότερη μέση μηνιαία θερμοκρασία) περιγράφει τη θερμοκρασία που μετράται τόσο σε βαθμούς Κελσίου και Φαρενάιτ όσο και τον μήνα του έτους για επιλεγμένες χώρες με ακραίες κλιματικές συνθήκες.

Ακτογραμμή Αυτή η καταχώρηση δίνει το συνολικό μήκος του ορίου μεταξύ της χερσαίας περιοχής (συμπεριλαμβανομένων των νησιών) και της θάλασσας. Επικοινωνίες Η κατηγορία αυτή αφορά τα μέσα ανταλλαγής πληροφοριών και περιλαμβάνει τις καταχωρήσεις για το τηλέφωνο, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τον υποδοχέα του Διαδικτύου.

Επικοινωνίες-σημειώσεις Αυτή η καταχώρηση περιλαμβάνει διάφορες σημαντικές πληροφορίες επικοινωνιών που δεν περιλαμβάνονται αλλού.

Σύνταγμα ,Αυτή η καταχώρηση παρέχει πληροφορίες για το σύνταγμα μιας χώρας και περιλαμβάνει δύο υποπεδία. Το ιστορικό υποπεδίο περιλαμβάνει τις ημερομηνίες των προηγούμενων συνταγμάτων και τα κύρια βήματα και τις ημερομηνίες διαμόρφωσης και εφαρμογής του τελευταίου συντάγματος. Για τις χώρες με 1-3 προηγούμενα συντάγματα, αναφέρονται τα έτη- για τις χώρες με 4-9 προηγούμενα, η καταχώρηση αναφέρεται ως “αρκετά προηγούμενα” και για τις χώρες με 10 ή περισσότερα, η καταχώρηση είναι “πολλά προηγούμενα”.

Το υποπεδίο τροποποιήσεις συνοψίζει τη διαδικασία τροποποίησης του συντάγματος μιας χώρας -από την πρόταση έως την ψήφιση- και τις ημερομηνίες των τροποποιήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι ημερομηνίες του συντάγματος. Κατά περίπτωση, οι περιλήψεις συντίθενται από αγγλόφωνες μεταφράσεις μη αγγλικών συνταγμάτων, οι οποίες προέρχονται από επίσημες ή μη επίσημες μεταφράσεις ή από μηχανικούς μεταφραστές.

Τα κύρια στάδια για τη δημιουργία ενός συντάγματος και την τροποποίησή του περιλαμβάνουν συνήθως τα ακόλουθα στάδια: πρόταση, σύνταξη, αναθεώρηση και έγκριση από τη νομοθετική ή/και την εκτελεστική εξουσία, δημόσιο δημοψήφισμα και θέση σε ισχύ. Σε πολλές χώρες η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα. Οι όροι που χρησιμοποιούνται συνήθως για να περιγράψουν τις συνταγματικές αλλαγές είναι οι εξής: “τροποποιημένος,”
“αναθεωρημένες” ή “μεταρρυθμισμένες”. Σε χώρες όπως η Νότια Κορέα και το Τουρκμενιστάν, οι πηγές διαφέρουν ως προς το αν οι αλλαγές δηλώνονται ως νέα συντάγματα ή ως τροποποιήσεις/αναθεωρήσεις των υφιστάμενων.

Ορισμένες χώρες, όπως ο Καναδάς, το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχουν ένα ενιαίο συνταγματικό έγγραφο, αλλά έχουν διάφορες γραπτές και άγραφες πράξεις, καταστατικά, κοινούς νόμους και πρακτικές που, όταν λαμβάνονται μαζί, περιγράφουν ένα σύνολο θεμελιωδών αρχών ή καθιερωμένων προηγούμενων για τον τρόπο διακυβέρνησης των χωρών τους. Ορισμένες ειδικές περιοχές (Χονγκ Κονγκ, Μακάο) και χώρες (Ομάν, Σαουδική Αραβία) χρησιμοποιούν τον όρο “βασικός νόμος” αντί για σύνταγμα.

Ορισμένες αυτοδιοικούμενες εξαρτήσεις και εδάφη, όπως τα νησιά Κέιμαν, οι Βερμούδες και το Γιβραλτάρ (Ηνωμένο Βασίλειο), η Γροιλανδία και οι Νήσοι Φερόε (Δανία), η Αρούμπα, το Κουρασάο και το Σιντ Μάαρτεν (Κάτω Χώρες), καθώς και το Πουέρτο Ρίκο και οι Παρθένοι Νήσοι (ΗΠΑ) έχουν τα δικά τους συντάγματα.

Ποσοστό επιπολασμού της αντισύλληψης Το πεδίο αυτό δίνει το ποσοστό των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας ηλικίας (15-49 ετών) που είναι παντρεμένοι ή σε ελεύθερη ένωση και χρησιμοποιούν ή ο σεξουαλικός τους σύντροφος χρησιμοποιεί μέθοδο αντισύλληψης σύμφωνα με την ημερομηνία των πιο πρόσφατων διαθέσιμων στοιχείων.

Το ποσοστό επικράτησης της αντισύλληψης αποτελεί δείκτη των υπηρεσιών υγείας, της ανάπτυξης και της ενδυνάμωσης των γυναικών. Είναι επίσης χρήσιμο για την κατανόηση, του παρελθόντος, του παρόντος και των μελλοντικών τάσεων της γονιμότητας, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Συντονισμένη παγκόσμια ώρα (UTC) Η UTC είναι η διεθνής ατομική κλίμακα χρόνου που χρησιμεύει ως βάση της χρονομέτρησης για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.

Οι ώρες, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα που εκφράζονται από την UTC αντιπροσωπεύουν την ώρα της ημέρας στον πρωτεύοντα μεσημβρινό (0° γεωγραφικό μήκος) που βρίσκεται κοντά στο Γκρίνουιτς της Αγγλίας, όπως υπολογίζεται από τα μεσάνυχτα. Η UTC υπολογίζεται από το Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών (BIPM) στη Σεβρ της Γαλλίας.

Το BIPM υπολογίζει το μέσο όρο των δεδομένων που συλλέγονται από περισσότερα από 200 ατομικά πρότυπα χρόνου και συχνότητας που βρίσκονται σε περίπου 50 εργαστήρια παγκοσμίως. Η UTC είναι η βάση για όλη την πολιτική ώρα, ενώ ο κόσμος χωρίζεται σε ζώνες ώρας που εκφράζονται ως θετικές ή αρνητικές διαφορές από την UTC. Η UTC αναφέρεται επίσης ως “ώρα Ζουλού”. Ανατρέξτε στον χάρτη των ζωνών ώρας του κόσμου που περιλαμβάνεται στους Χάρτες αναφοράς.

Κωδικοί δεδομένων χώρας Βλέπε κωδικοί δεδομένων. Χάρτης χωρών Οι περισσότερες εκδόσεις του Factbook παρέχουν έγχρωμο χάρτη χωρών. Οι χάρτες δημιουργήθηκαν με βάση τις καλύτερες διαθέσιμες πληροφορίες κατά τη στιγμή της προετοιμασίας.

Τα ονόματα ή/και τα όρια ενδέχεται να έχουν αλλάξει στη συνέχεια. Όνομα χώρας Αυτή η καταχώρηση περιλαμβάνει όλες τις μορφές του ονόματος της χώρας που έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Γεωγραφικών Ονομάτων των ΗΠΑ (η Ιταλία χρησιμοποιείται ως παράδειγμα): συμβατική μακρά μορφή (Ιταλική Δημοκρατία), συμβατική σύντομη μορφή (Ιταλία), τοπική μακρά μορφή (Repubblica Italiana), τοπική σύντομη μορφή (Italia), πρώην (Βασίλειο της Ιταλίας), καθώς και τη συντομογραφία. Βλέπε επίσης τη σημείωση Ορολογία.

Εξαγωγές αργού πετρελαίου Αυτή η εγγραφή είναι η συνολική ποσότητα αργού πετρελαίου που εξάγεται, σε βαρέλια ανά ημέρα (bbl/day). Εισαγωγές αργού πετρελαίου Αυτή η εγγραφή είναι η συνολική ποσότητα εισαγόμενου αργού πετρελαίου, σε βαρέλια ανά ημέρα (bbl/day).

Παραγωγή αργού πετρελαίου Αυτή η καταχώρηση είναι η συνολική ποσότητα αργού πετρελαίου που παράγεται, σε βαρέλια ανά ημέρα (bbl/day).

Αποδεδειγμένα αποθέματα αργού πετρελαίου Η εγγραφή αυτή είναι το απόθεμα των αποδεδειγμένων αποθεμάτων αργού πετρελαίου, σε βαρέλια (bbl). Τα αποδεδειγμένα αποθέματα είναι εκείνες οι ποσότητες πετρελαίου οι οποίες, με την ανάλυση γεωλογικών και τεχνικών δεδομένων, μπορούν να εκτιμηθούν με υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης ότι είναι εμπορικά ανακτήσιμες από μια δεδομένη ημερομηνία και μετά, από γνωστούς ταμιευτήρες και υπό τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες.

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών Αυτή η εγγραφή καταγράφει το καθαρό εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών μιας χώρας, συν τα καθαρά έσοδα από ενοίκια, τόκους, κέρδη και μερίσματα, καθώς και τις καθαρές πληρωμές μεταβιβάσεων (όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και εμβάσματα εργαζομένων) από και προς τον υπόλοιπο κόσμο κατά τη διάρκεια της καθορισμένης περιόδου. Τα στοιχεία αυτά υπολογίζονται με βάση την εκάστοτε συναλλαγματική ισοτιμία, δηλαδή όχι σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης (PPP). Τρέχουσες δαπάνες υγείας Οι τρέχουσες δαπάνες υγείας (ΤΕΥ) περιγράφουν το μερίδιο των δαπανών για την υγεία σε κάθε χώρα σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της.

Είναι περιλαμβάνει τις δαπάνες που αντιστοιχούν στην τελική κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και δεν περιλαμβάνει τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και την ενδιάμεση κατανάλωση. Η CHE δείχνει τη σημασία του τομέα της υγείας στην οικονομία και υποδεικνύει την προτεραιότητα που δίνεται στην υγεία σε νομισματικούς όρους.

Σημείωση: Το πεδίο Current Health Expenditure επανατοποθετεί το προηγούμενο πεδίο Health Expenditures και υπολογίζεται με διαφορετικό τρόπο. Οι πληροφορίες αυτές παρουσιάζονται στο προσάρτημα Δ: Κατάλογος διασταυρούμενης αναφοράς κωδικών δεδομένων χωρών και Παράρτημα Ε: Κατάλογος διασταυρούμενης αναφοράς κωδικών υδρογραφικών δεδομένων.

Ημερομηνία των πληροφοριών Γενικά, για την προετοιμασία της έντυπης έκδοσης χρησιμοποιούνται οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες τον Ιανουάριο ενός συγκεκριμένου έτους. Θερινή ώρα (DST) Αυτή η καταχώρηση περιλαμβάνεται για τις οντότητες που έχουν υιοθετήσει μια πολιτική προσαρμογής της επίσημης τοπικής ώρας προς τα εμπρός, συνήθως κατά μία ώρα, από την κανονική ώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τέτοιες πολιτικές είναι συνηθέστερες σε περιοχές με μεσαίο γεωγραφικό πλάτος.

Δείκτης θνησιμότητας Αυτή η καταχώρηση δίνει τον μέσο ετήσιο αριθμό θανάτων κατά τη διάρκεια ενός έτους ανά 1.000 κατοίκους στα μέσα του έτους- γνωστός και ως ακαθάριστος δείκτης θνησιμότητας.

Ο δείκτης θνησιμότητας, αν και αποτελεί μόνο έναν πρόχειρο δείκτη της κατάστασης της θνησιμότητας σε μια χώρα, δείχνει με ακρίβεια τις τρέχουσες επιπτώσεις της θνησιμότητας στην αύξηση του πληθυσμού.

Ο δείκτης αυτός επηρεάζεται σημαντικά από την ηλικιακή κατανομή και οι περισσότερες χώρες θα παρουσιάσουν τελικά αύξηση του συνολικού ποσοστού θνησιμότητας, παρά τη συνεχή μείωση της θνησιμότητας σε όλες τις ηλικίες, καθώς η μείωση της γονιμότητας έχει ως αποτέλεσμα τη γήρανση του πληθυσμού.

Χρέος-εξωτερικό Αυτή η καταχώρηση δίνει το συνολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος που οφείλεται σε τρίτους και είναι αποπληρωτέο σε διεθνώς αποδεκτά νομίσματα, αγαθά ή υπηρεσίες. Τα στοιχεία αυτά υπολογίζονται με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία, δηλαδή όχι σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης (PPP).

Δημογραφικό προφίλ Το λήμμα αυτό περιγράφει τα βασικά δημογραφικά χαρακτηριστικά και τις τάσεις μιας χώρας και τον τρόπο με τον οποίο διαφέρουν μεταξύ περιφερειακών, εθνοτικών και κοινωνικοοικονομικών υπο- πληθυσμών.

Μερικά από τα θέματα που εξετάζονται είναι η ηλικιακή διάρθρωση του πληθυσμού, η γονιμότητα,
η υγεία, η θνησιμότητα, η φτώχεια, η εκπαίδευση και η μετανάστευση. Δείκτες εξάρτησης Οι δείκτες εξάρτησης είναι ένα μέτρο της ηλικιακής δομής ενός πληθυσμού.

Σχετίζουν τον αριθμό των ατόμων που είναι πιθανό να είναι οικονομικά “εξαρτημένα” από την υποστήριξη άλλων. Οι δείκτες εξάρτησης αντιπαραβάλλουν την αναλογία των νέων (ηλικίες 0-14 ετών) και των ηλικιωμένων (ηλικίες 65+) προς τον αριθμό των ατόμων που ανήκουν στην εργασιακή ηλικία (ηλικίες 15-64 ετών).

Οι μεταβολές στον δείκτη εξάρτησης παρέχουν μια ένδειξη των πιθανών απαιτήσεων κοινωνικής υποστήριξης που προκύπτουν από τις μεταβολές στις ηλικιακές δομές του πληθυσμού. Καθώς τα επίπεδα γονιμότητας μειώνονται, ο δείκτης εξάρτησης αρχικά μειώνεται επειδή το ποσοστό των νέων μειώνεται ενώ το ποσοστό του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας αυξάνεται.

Καθώς τα επίπεδα γονιμότητας συνεχίζουν να μειώνονται, ο δείκτης εξάρτησης τελικά αυξάνεται επειδή το ποσοστό του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας αρχίζει να μειώνεται και το ποσοστό των ηλικιωμένων συνεχίζει να αυξάνεται. συνολικός δείκτης εξάρτησης-Ο συνολικός δείκτης εξάρτησης είναι ο λόγος του συνδυασμένου πληθυσμού νέων (ηλικίας 0-14 ετών) και ηλικιωμένων (ηλικίας 65+) ανά 100 άτομα σε ηλικία εργασίας (ηλικίας 15-64 ετών).

Ένας υψηλός δείκτης συνολικής εξάρτησης υποδηλώνει ότι ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας και η συνολική οικονομία αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο βάρος για την υποστήριξη και την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών για τους νέους και τους ηλικιωμένους, οι οποίοι συχνά είναι οικονομικά εξαρτημένοι. δείκτης εξάρτησης των νέων- Ο δείκτης εξάρτησης των νέων είναι η αναλογία του πληθυσμού των νέων (ηλικίας 0-14 ετών) ανά 100 άτομα σε ηλικία εργασίας (ηλικίας 15-64 ετών).

Ένας υψηλός δείκτης εξάρτησης των νέων υποδηλώνει ότι πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις στη σχολική εκπαίδευση και σε άλλες υπηρεσίες για τα παιδιά. δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων-Ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων είναι ο λόγος του ηλικιωμένου πληθυσμού (ηλικίας 65+) ανά 100 άτομα σε ηλικία εργασίας (ηλικίας 15-64 ετών).

Οι αυξήσεις στον δείκτη εξάρτησης ηλικιωμένων ασκούν πρόσθετη πίεση στις κυβερνήσεις για τη χρηματοδότηση των συντάξεων και της υγειονομικής περίθαλψης. δείκτης δυνητικής υποστήριξης-Ο δείκτης δυνητικής υποστήριξης είναι ο αριθμός των ατόμων εργάσιμης ηλικίας (ηλικίας 15-64 ετών) ανά ένα ηλικιωμένο άτομο (ηλικίας 65+).

Καθώς ο πληθυσμός γερνάει, ο λόγος δυνητικής υποστήριξης τείνει να μειώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότεροι δυνητικοί εργαζόμενοι για να υποστηρίξουν τους ηλικιωμένους.

Καθεστώς εξάρτησης Αυτή η καταχώρηση περιγράφει την επίσημη σχέση μεταξύ μιας συγκεκριμένης μη ανεξάρτητης οντότητας και ενός ανεξάρτητου κράτους. Εξαρτημένες περιοχές Αυτή η καταχώρηση περιέχει μια αλφαβητική λίστα όλων των μη ανεξάρτητων οντοτήτων που συνδέονται με κάποιο τρόπο με ένα συγκεκριμένο ανεξάρτητο κράτος.

Διπλωματική εκπροσώπηση Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει διπλωματικές σχέσεις με 190 ανεξάρτητα κράτη, συμπεριλαμβανομένων 188 από τα 193 μέλη του ΟΗΕ (εξαιρούνται τα μέλη του ΟΗΕ: Μπουτάν, Κούβα, Ιράν, Βόρεια Κορέα και οι ίδιες οι ΗΠΑ). Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν διπλωματικές σχέσεις με 2 ανεξάρτητα κράτη που δεν είναι μέλη του ΟΗΕ, την Αγία Έδρα και το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και με την ΕΕ.

Διπλωματική εκπροσώπηση από τις ΗΠΑ Αυτή η καταχώρηση περιλαμβάνει τον αρχηγό αποστολής, τη διεύθυνση αποστολής, την ταχυδρομική διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου, τον αριθμό FAX, τις τοποθεσίες υποκαταστημάτων, τις τοποθεσίες γενικού προξενείου και τις τοποθεσίες προξενείου. Διπλωματική εκπροσώπηση στις ΗΠΑ Η καταχώρηση αυτή περιλαμβάνει τον αρχηγό της αποστολής, διεύθυνση της καγκελαρίας, τηλέφωνο, FAX, γενικές τοποθεσίες του προξενείου και τοποθεσίες του προξενείου.

Η χρήση του σχολιασμένου τίτλου Appointed Ambassador (διορισμένος πρέσβης) αναφέρεται σε έναν νέο πρέσβη που έχει παρουσιάσει τα διαπιστευτήριά του στον υπουργό Εξωτερικών αλλά όχι στον πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι εν λόγω πρεσβευτές εκπληρώνουν όλα τα διπλωματικά καθήκοντα εκτός από τη συνάντηση με τον πρόεδρο ή την εμφάνισή του σε εκδηλώσεις στις οποίες παρίσταται ο πρόεδρος, έως ότου παρουσιάσουν επίσημα τα διαπιστευτήριά τους σε τελετή στον Λευκό Οίκο.

Διαφορές-διεθνείς Το λήμμα αυτό περιλαμβάνει μια ευρεία ποικιλία καταστάσεων που κυμαίνονται από παραδοσιακές διμερείς συνοριακές διαφορές έως μονομερείς διεκδικήσεις του ενός ή του άλλου είδους. Οι πληροφορίες σχετικά με τις διαφωνίες για τα διεθνή χερσαία και θαλάσσια σύνορα έχουν επανεξεταστεί από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ενδέχεται επίσης να περιλαμβάνονται αναφορές σε άλλες καταστάσεις που αφορούν σύνορα ή σύνορα, όπως διαμάχες για πόρους, γεωπολιτικά ζητήματα ή αλυτρωτικά ζητήματα- ωστόσο, η συμπερίληψη δεν συνιστά απαραίτητα επίσημη αποδοχή ή αναγνώριση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Πηγή πόσιμου νερού Αυτή η καταχώρηση παρέχει πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση σε βελτιωμένη
ή μη βελτιωμένες πηγές πόσιμου νερού που είναι διαθέσιμες σε τμήματα του πληθυσμού μιας χώρας. Βελτιωμένο πόσιμο νερό-χρήση οποιασδήποτε από τις ακόλουθες πηγές: διοχετευμένο νερό σε κατοικία, αυλή ή οικόπεδο- δημόσια βρύση ή στάσιμος σωλήνας- σωληνωτό πηγάδι ή γεώτρηση- προστατευμένο σκαμμένο πηγάδι- προστατευμένη πηγή- ή συλλογή βρόχινου νερού. Μη βελτιωμένο πόσιμο νερό – χρήση οποιασδήποτε από τις ακόλουθες πηγές: μη προστατευμένο σκαμμένο πηγάδι, μη προστατευμένη πηγή, καρότσι με μικρή δεξαμενή ή βαρέλι, βυτιοφόρο όχημα, επιφανειακό νερό, το οποίο περιλαμβάνει ποτάμια, φράγματα, λίμνες, λίμνες, ρυάκια, κανάλια ή αρδευτικά κανάλια, ή εμφιαλωμένο νερό.

Οικονομία Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τις καταχωρήσεις που αφορούν το μέγεθος, την ανάπτυξη και τη διαχείριση των παραγωγικών πόρων, δηλαδή της γης, της εργασίας και του κεφαλαίου. Οικονομία – επισκόπηση Αυτή η καταχώρηση περιγράφει εν συντομία τον τύπο της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του βαθμού προσανατολισμού στην αγορά, του επιπέδου οικονομικής ανάπτυξης, των πιο σημαντικών φυσικών πόρων και των μοναδικών τομέων εξειδίκευσης. Χαρακτηρίζει επίσης τα σημαντικότερα οικονομικά γεγονότα και τις αλλαγές πολιτικής κατά τους πιο πρόσφατους 12 μήνες και μπορεί να περιλαμβάνει μια δήλωση σχετικά με μία ή δύο βασικές μελλοντικές μακροοικονομικές τάσεις. ,

Δαπάνες για την εκπαίδευση Αυτή η εγγραφή παρέχει τις δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση ως ποσοστό του ΑΕΠ. Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας Αυτή η εγγραφή αποτελείται από τη συνολική ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται ετησίως συν τις εισαγωγές και μείον τις εξαγωγές, εκφρασμένη σε κιλοβατώρες. Η διαφορά μεταξύ της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται ή/και εισάγεται και της ποσότητας που καταναλώνεται ή/και εξάγεται λογίζεται ως απώλεια στη μεταφορά και διανομή.

Ηλεκτρική ενέργεια-εξαγωγές Η εγγραφή αυτή είναι η συνολική εξαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια σε κιλοβατώρες. Ηλεκτρική ενέργεια από ορυκτά καύσιμα Αυτή η εγγραφή μετρά την ικανότητα των μονάδων που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με καύση ορυκτών καυσίμων (όπως άνθρακα, πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου), εκφρασμένη ως ποσοστό της συνολικής ικανότητας παραγωγής της χώρας. Ηλεκτρική ενέργεια από υδροηλεκτρικούς σταθμούς Η εγγραφή αυτή μετρά τη δυναμικότητα των σταθμών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με υδροστρόβιλους, εκφρασμένη ως ποσοστό της συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας της χώρας.

Ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνικά καύσιμα Η εγγραφή αυτή μετρά την ικανότητα των σταθμών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μέσω της ραδιενεργού διάσπασης των πυρηνικών καυσίμων, εκφρασμένη ως ποσοστό της συνολικής παραγωγικής ικανότητας της χώρας.

Ηλεκτρική ενέργεια από άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Αυτή η εγγραφή μετρά την ικανότητα των σταθμών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εκτός της υδροηλεκτρικής (συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, του ανέμου, των κυμάτων, της ηλιακής και της γεωθερμίας), εκφρασμένη ως ποσοστό της συνολικής παραγωγικής ικανότητας της χώρας. Ηλεκτρική ενέργεια-εισαγωγές Αυτή η καταχώρηση είναι η συνολική εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια σε κιλοβατώρες.

Ηλεκτρική ισχύς-εγκατεστημένη ικανότητα παραγωγής Αυτή η εγγραφή είναι η συνολική ισχύς των εγκατεστημένων σήμερα γεννητριών, εκφρασμένη σε κιλοβάτ (kW), για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μια γεννήτρια 10 κιλοβάτ (kW) παράγει 10 κιλοβατώρες (kWh) ηλεκτρικής ενέργειας, εάν λειτουργεί συνεχώς για μία ώρα.

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας Η εγγραφή αυτή είναι η ετήσια παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, εκφρασμένη σε κιλοβατώρες. Η διαφορά μεταξύ της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται ή/και εισάγεται και της ποσότητας που καταναλώνεται ή/και εξάγεται λογίζεται ως απώλεια μεταφοράς και διανομής.

Πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια Αυτή η εγγραφή παρέχει πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια. Τα δεδομένα για την ηλεκτρική ενέργεια -που συλλέγονται από εκθέσεις του κλάδου, εθνικές έρευνες και διεθνείς πηγές- αποτελούνται από τέσσερα υποπεδία.

Ο πληθυσμός χωρίς ηλεκτρισμό παρέχει μια εκτίμηση του αριθμού των πολιτών που δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια. Η ηλεκτροδότηση-συνολικός πληθυσμός είναι το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού μιας χώρας με πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, η ηλεκτροδότηση-αστικές περιοχές είναι το ποσοστό του αστικού πληθυσμού μιας χώρας με πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, ενώ η ηλεκτροδότηση-αγροτικές περιοχές είναι το ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού μιας χώρας με πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.

Λόγω των διαφορών στους ορισμούς και τη μεθοδολογία των διαφόρων πηγών, η ποιότητα των δεδομένων μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα. Υψόμετρο Η καταχώρηση αυτή περιλαμβάνει το μέσο υψόμετρο και τα ακραία υψόμετρα, το χαμηλότερο
σημείο και το υψηλότερο σημείο.

Ενέργεια Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει καταχωρήσεις που αφορούν την παραγωγή, την κατανάλωση, την εισαγωγή και την εξαγωγή διαφόρων μορφών ενέργειας, όπως η ηλεκτρική ενέργεια, το αργό πετρέλαιο, τα προϊόντα πετρελαίου και το φυσικό αέριο. Οντότητες Ορισμένα από τα ανεξάρτητα κράτη, τις εξαρτήσεις, τις περιοχές ειδικής κυριαρχίας και τις κυβερνήσεις που περιλαμβάνονται στην παρούσα έκδοση δεν είναι ανεξάρτητα και άλλα δεν αναγνωρίζονται επίσημα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο όρος “ανεξάρτητο κράτος” αναφέρεται σε έναν λαό πολιτικά οργανωμένο σε κυρίαρχο κράτος με καθορισμένη επικράτεια. Οι “εξαρτήσεις” και οι “περιοχές ειδικής κυριαρχίας” αναφέρονται σε μια ευρεία κατηγορία πολιτικών οντοτήτων που συνδέονται με κάποιο τρόπο με ένα ανεξάρτητο κράτος. Τα ονόματα “χωρών” που χρησιμοποιούνται στον πίνακα περιεχομένων ή στις επικεφαλίδες των σελίδων είναι συνήθως τα ονόματα σύντομης μορφής, όπως έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Γεωγραφικών Ονομάτων των ΗΠΑ, και μπορεί να περιλαμβάνουν ανεξάρτητα κράτη, εξαρτήσεις και περιοχές ειδικής κυριαρχίας ή άλλες γεωγραφικές οντότητες.

Υπάρχουν συνολικά 267 ξεχωριστές γεωγραφικές οντότητες στο The World Factbook που μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως εξής:

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΚΡΑΤΗ 195

Αφγανιστάν, Αλβανία, Αλγερία, Ανδόρα, Αγκόλα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Μπαχάμας, Μπαχρέιν, Μπαγκλαντές, Μπαρμπάντος, Λευκορωσία, Βέλγιο, Μπελίζ, Μπενίν, Μπουτάν, Βολιβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μποτσουάνα, Βραζιλία, Μπρουνέι, Βουλγαρία, Μπουρκίνα Φάσο, Βιρμανία, Μπουρούντι, Καμπότζη, Καμερούν, Καναδάς, Πράσινο Ακρωτήριο, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Χιλή, Κίνα, Κολομβία, Κομόρες, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Δημοκρατία του Κονγκό, Κόστα Ρίκα, Ακτή Ελεφαντοστού, Κροατία, Κούβα, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Τζιμπουτί, Δομινικανή Δημοκρατία, Δομινικανή Δημοκρατία, Ισημερινός, Αίγυπτος, Ελ Σαλβαδόρ, Ισημερινή Γουινέα, Ερυθραία, Εσθονία, Αιθιοπία, Φίτζι, Φινλανδία, Γαλλία, Γκαμπόν, Γκάμπια, Γεωργία, Γερμανία, Γκάνα, Ελλάδα, Γρενάδα, Γουατεμάλα, Γουινέα, Γουινέα-Μπισσάου, Γουιάνα, Αϊτή, Ονδούρα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ινδία, Ινδονησία, Ιράν, Ιράκ, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Τζαμάικα, Ιαπωνία, Ιορδανία, Καζακστάν, Κένυα, Κιριμπάτι, Βόρεια Κορέα, Νότια Κορέα, Κοσσυφοπέδιο, Κουβέιτ, Κιργιστάν, Λάος, Λετονία, Λίβανος, Λιβερία, Λεσότο, Λιβύη, Λιβύη, Λιχτενστάιν, Λιθουανία,
Λουξεμβούργο, ΠΓΔΜ, Μαδαγασκάρη, Μαλάουι, Μαλαισία, Μαλδίβες, Μαλί, Μάλτα, Νήσοι Μάρσαλ, Μαυριτανία, Μαυρίκιος, Μεξικό, Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας, Μολδαβία, Μονακό, Μογγολία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Ναούρου, Νεπάλ, Ολλανδία, ΝΖ, Νικαράγουα, Νίγηρας, Νιγηρία, Νορβηγία, Ομάν, Πακιστάν, Παλάου, Παναμάς, Παπούα-Νέα Γουινέα, Παραγουάη, Περού, Φιλιππίνες, Πολωνία, Πορ- τουγκάλ, Κατάρ, Ρουμανία, Ρωσία, Ρουάντα, Άγιος Κιτς και Νέβις, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σαμόα, Σαν Μαρίνο, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη, Σερβία, Σεϋχέλλες, Σιέρα Λεόνε, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Σλοβενία, Νήσοι Σολομώντα, Σομαλία, Νότια Αφρική, Νότιο Σουδάν, Ισπανία, Σρι Λάνκα, Σουδάν, Σουρινάμ, Σουαζιλάνδη, Σουηδία, Ελβετία, Συρία, Τατζικιστάν, Τανζανία, Ταϊλάνδη, Τιμόρ-Λέστε, Τόγκο, Τόνγκα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Τυνησία, Τουρκία, Τουρκμενιστάν, Τουβαλού, Ουγκάντα, Ουκρανία, ΗΑΕ, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ουρουγουάη, Ουζμπεκιστάν, Βανουάτου, Βενεζουέλα, Βιετνάμ, Υεμένη, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε ΑΛΛΑ 2 Ταϊβάν, Ευρωπαϊκή Ένωση

ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

6 Αυστραλία-Νησιά Άσμορ και Καρτιέ, Νήσος των Χριστουγέννων, Νησιά Κόκος (Κίλινγκ), Νησιά της Θάλασσας των Κοραλλιών, Νησιά Χερντ και ΜακΝτόναλντ, Νήσος Νόρφολκ 2 Κίνα-Χονγκ Κονγκ, Μακάο 2 Δανία-Νησιά Φερόε, Γροιλανδία 8 Γαλλία-Νησί Κλίπερτον, Γαλλική Πολυνησία, Νότια και Ανταρκτικά Γαλλικά εδάφη, Νέα Καληδονία, Saint Barthelemy, Saint Martin, Saint Pierre and Miquelon, Wallis and Futuna 3 Κάτω Χώρες-Αρούμπα, Κουρασάο, Sint Maarten 3 Νέα Ζηλανδία-Νησιά Cook, Niue, Tokelau 3 Νορβηγία-Νήσος Μπουβέ, Jan Mayen, Svalbard 17 Ηνωμένο Βασίλειο-Ακρωτήρι, Ανγκουίλα, Βερμούδες, Βρετανικό έδαφος Ινδικού Ωκεανού, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Νήσοι Καϊμάν, Δεκέλεια, Νήσοι Φώκλαντ, Γιβραλτάρ, Γκέρνσεϊ, Τζέρσεϊ, Νήσος Μαν, Μοντσεράτ, Νήσοι Pitcairn, Αγία Ελένη, Νότια Γεωργία και Νότιες Νήσοι Σάντουιτς, Νήσοι Τερκς και Κάικος 14 US-American Samoa, Baker Island*, Guam, Howland Island*, Jarvis Island*, Johnston Atoll*, Kingman Reef*, Midway Islands*, Navassa Island, Northern
Μαριάνα, ατόλη Παλμύρα*, Πουέρτο Ρίκο, Παρθένοι Νήσοι, Νήσος Wake (* περιλαμβάνεται στο λήμμα United States Pacific Island Wildlife Refuges) ΛΟΙΠΑ 6 Ανταρκτική, Λωρίδα της Γάζας, Νήσοι Παρασέλ, Νήσοι Spratly, Δυτική Όχθη, Δυτική Σάρα ΑΛΛΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ 5 ωκεανοί-Αρκτικός Ωκεανός, Ατλαντικός Ωκεανός, Ινδικός Ωκεανός, Ειρηνικός Ωκεανός, Νότιος Ωκεανός 1 Παγκόσμιος 267 συνολικά Περιβάλλον-επίκαιρα θέματα Το λήμμα αυτό παραθέτει τα πιο πιεστικά και σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα.

Οι ακόλουθοι όροι και συντομογραφίες χρησιμοποιούνται σε όλο το λήμμα: Οξίνιση-η μείωση του pH του εδάφους και του νερού λόγω όξινων κατακρημνισμάτων και εναποθέσεων συνήθως μέσω κατακρημνισμάτων- η διαδικασία αυτή διαταράσσει το οικοσύστημα.

Ροές θρεπτικών συστατικών και μπορεί να σκοτώσει ψάρια και φυτά του γλυκού νερού που εξαρτώνται από πιο νεο- τρικές ή αλκαλικές συνθήκες (βλ. όξινη βροχή).

Όξινη βροχή – χαρακτηρίζεται ως περιέχουσα επιβλαβή επίπεδα διοξειδίου του θείου ή οξειδίου του νιτρογόνου- η όξινη βροχή είναι επιζήμια και δυνητικά θανατηφόρα για τα εύθραυστα οικοσυστήματα της γης- η οξύτητα μετράται χρησιμοποιώντας την κλίμακα pH, όπου το 7 είναι ουδέτερο, τιμές μεγαλύτερες από 7 θεωρούνται αλκαλικές και τιμές κάτω από 5,6 θεωρούνται όξινη βροχόπτωση- σημείωση- ένα pH 2,4 (η οξύτητα του ξιδιού) έχει μετρηθεί σε βροχοπτώσεις στη Νέα Αγγλία. Αεροζόλ-μια συλλογή αερομεταφερόμενων σωματιδίων που διασκορπίζονται σε αέριο, καπνό ή ομίχλη.

Αναδάσωση-μετατροπή ενός γυμνού ή γεωργικού χώρου με τη φύτευση δέντρων και φυτών- η αναδάσωση περιλαμβάνει την επαναφύτευση δέντρων σε περιοχές που έχουν κοπεί ή καταστραφεί από πυρκαγιά.

Αμίαντος-ένα φυσικό μαλακό ινώδες ορυκτό που χρησιμοποιείται συνήθως σε υλικά πυρασφάλειας και θεωρείται εξαιρετικά καρκινογόνο σε σωματιδιακή μορφή.

Βιοποικιλότητα- επίσης βιολογική ποικιλότητα- ο σχετικός αριθμός ειδών, ποικιλόμορφων

Η απώλεια της βιοποικιλότητας μειώνει την ικανότητα ενός οικοσυστήματος να ανακάμπτει από φυσικές ή ανθρωπογενείς διαταραχές. Βιοδείκτες-ένα φυτικό ή ζωικό είδος του οποίου η παρουσία, η αφθονία και η υγεία αποκαλύπτουν τη γενική κατάσταση του ενδιαιτήματός του. Βιομάζα-το συνολικό βάρος ή όγκος της ζωντανής ύλης σε μια δεδομένη περιοχή ή όγκο.

Κύκλος του άνθρακα-ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ανταλλαγή άνθρακα (σε διάφορες μορφές, π.χ. ως διοξείδιο του άνθρακα) μεταξύ της ατμόσφαιρας, του ωκεανού, της χερσαίας βιο- σφαίρας και των γεωλογικών αποθέσεων.

Συλλογές-συστήματα που χρησιμοποιούνται για τη σύλληψη και τη συγκράτηση του νερού της βροχής και της απορροής- σημαντική τεχνική διαχείρισης του νερού σε περιοχές με περιορισμένες πηγές γλυκού νερού, όπως το Γιβραλτάρ. DDT (διχλωρο-διφαινυλο-τριχλωροαιθάνιο)-ένα άχρωμο, άοσμο εντομοκτόνο που έχει τοξικές επιδράσεις στα περισσότερα ζώα- η χρήση του DDT απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ το 1972. Αποφυλλωτικά-χημικές ουσίες που προκαλούν τεχνητή απώλεια των φύλλων των φυτών- συχνά που χρησιμοποιούνται στις γεωργικές πρακτικές για τον έλεγχο των ζιζανίων και μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και του οικοσυστήματος.

Αποψίλωση – η καταστροφή τεράστιων δασικών εκτάσεων (π.χ. μη βιώσιμες δασοκομικές πρακτικές, εκχέρσωση γεωργικών και λιβαδικών εκτάσεων και υπερεκμετάλλευση προϊόντων ξύλου για χρήση ως καύσιμο) χωρίς φύτευση νέας βλάστησης. Ερημοποίηση – η εξάπλωση συνθηκών που μοιάζουν με έρημο σε άγονες ή ημι-άγονες περιοχές, λόγω υπερβόσκησης, απώλειας γεωργικών παραγωγικών εδαφών ή κλιματικής αλλαγής.

Βυθοκόρηση – η πρακτική της εμβάθυνσης μιας υφιστάμενης υδάτινης οδού- επίσης, μια τεχνική που χρησιμοποιείται για τη συλλογή θαλάσσιων οργανισμών που ζουν στον πυθμένα (π.χ. οστρακοειδή) ή για τη συλλογή κοραλλιών, προκαλώντας συχνά σημαντική καταστροφή των οικοσυστημάτων των υφάλων και του πυθμένα των ωκεανών.

Αλιεία με παρασυρόμενα δίχτυα – γίνεται με δίχτυ, μήκους χιλιομέτρων, το οποίο είναι γενικά αγκυροβολημένο σε ένα σκάφος και αφήνεται να επιπλέει με την παλίρροια- συχνά οδηγεί σε υπερσυλλογή και σπατάλη μεγάλων πληθυσμών μη εμπορικών θαλάσσιων ειδών (παρεμπίπτοντα αλιεύματα) με το αποτέλεσμα να “σαρώνει τον ωκεανό”. Οικοσυστήματα-οικολογικές μονάδες που αποτελούνται από πολύπλοκες κοινότητες
οργανισμών και των ειδικών περιβαλλόντων τους. Απορρίμματα – υλικά αποβλήτων, όπως καπνός, λύματα ή βιομηχανικά απόβλητα, τα οποία απελευθερώνονται στο περιβάλλον, ρυπαίνοντάς το στη συνέχεια. Απειλούμενο είδος-ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση είτε από το κυνήγι είτε από την καταστροφή των ενδιαιτημάτων του.

Γλυκό νερό – νερό με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε διαλυτά ανόργανα άλατα- οι πηγές περιλαμβάνουν λίμνες, ρυάκια, ποτάμια, παγετώνες και υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες. Αέριο του θερμοκηπίου-ένα αέριο που “παγιδεύει” την υπέρυθρη ακτινοβολία στην κατώτερη ατμόσφαιρα προκαλώντας αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας- οι υδρατμοί, το διοξείδιο του άνθρακα, το υποξείδιο του αζώτου, το μεθάνιο, οι υδροφθοράνθρακες και το όζον είναι τα κύρια αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα της Γης.

Υπόγεια ύδατα-πηγές νερού που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της γης συχνά σε φυσικές δεξαμενές σε διαπερατά πετρώματα- η πηγή για τα πηγάδια και τις φυσικές πηγές.

Highlands Water Project-μια σειρά φραγμάτων που κατασκευάστηκαν από κοινού από το Λεσότο και τη Νότια Αφρική για να ανακατευθύνουν την άφθονη παροχή νερού του Λεσότο σε ένα ταχέως αναπτυσσόμενο ενώ είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής στη νότια Αφρική, είναι επίσης το πιο δαπανηρό και αμφιλεγόμενο- οι αντιρρήσεις για το έργο περιλαμβάνουν ισχυρισμούς ότι αναγκάζει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, βυθίζει καλλιεργήσιμες εκτάσεις και σπαταλά οικονομικούς πόρους.

Περιφερειακή Διάσκεψη Inuit (ICC)-εκπροσωπεί τους περίπου 150.000 Inuit της Αλάσκας, του Καναδά, της Γροιλανδίας και της Ρωσίας σε διεθνή περιβαλλοντικά θέματα- η Γενική Συνέλευση συγκαλείται κάθε τρία χρόνια για να καθορίσει την εστίαση της ICC- οι πιο πρόσφατες ανησυχίες είναι η μεταφορά ρύπων σε μεγάλες αποστάσεις, η βιώσιμη ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή. Μεταλλουργικές εγκαταστάσεις-βιομηχανίες που ειδικεύονται στην επιστήμη, την τεχνολογία και την επεξεργασία των μετάλλων- οι εγκαταστάσεις αυτές παράγουν ιδιαίτερα συμπυκνωμένα και τοξικά απόβλητα, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη ρύπανση των υπόγειων υδάτων και του αέρα όταν δεν διατίθενται σωστά. Βλαβερές ουσίες-βλαβερές, πολύ επιβλαβείς για τα έμβια όντα. Υπερβόσκηση – η βόσκηση φυτικής ύλης από ζώα ταχύτερα από ό,τι μπορεί να αναγεννηθεί φυσιολογικά, με αποτέλεσμα τη μόνιμη απώλεια της φυτοκάλυψης, ένα συνηθισμένο αποτέλεσμα της
που βόσκουν πολλά ζώα σε περιορισμένες εκτάσεις.

Ασπίδα του όζοντος – στρώμα της ατμόσφαιρας που αποτελείται από αέριο όζον (Ο3), το οποίο βρίσκεται περίπου 25 μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης και απορροφά την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία που μπορεί να είναι επιβλαβής για τους ζωντανούς οργανισμούς.

Λαθροθηρία – η παράνομη θανάτωση ζώων ή ψαριών, που αποτελεί μεγάλη ανησυχία όσον αφορά τα απειλούμενα ή υπό εξαφάνιση είδη. Ρύπανση – η μόλυνση ενός υγιούς περιβάλλοντος από ανθρωπογενή απόβλητα.

Πόσιμο νερό – νερό που είναι πόσιμο, ασφαλές για κατανάλωση. Αλάτωση-η διαδικασία μέσω της οποίας το γλυκό (πόσιμο) νερό μετατρέπεται σε αλατούχο (μη πόσιμο) νερό- ως εκ τούτου, η αφαλάτωση είναι η αντίστροφη διαδικασία- περιλαμβάνει επίσης τη συσσώρευση αλάτων στο ανώτερο έδαφος που προκαλείται από την εξάτμιση του υπερβολικού νερού της άρδευσης, μια διαδικασία που μπορεί τελικά να καταστήσει το έδαφος ανίκανο να υποστηρίξει καλλιέργειες.

Προσάμμωση-συμβαίνει όταν τα κανάλια και οι δεξαμενές νερού φράσσονται με λάσπη και ιλύ, παρενέργεια της αποψίλωσης και της διάβρωσης του εδάφους.

Η γεωργία με καρατόμηση – μια τεχνική εναλλασσόμενης καλλιέργειας στην οποία τα δέντρα η γη χρησιμοποιείται μέχρι να μειωθεί η παραγωγικότητά της, οπότε επιλέγεται ένα νέο οικόπεδο και η διαδικασία επαναλαμβάνεται- η πρακτική αυτή είναι βιώσιμη όσο τα επίπεδα του πληθυσμού είναι χαμηλά και υπάρχει χρόνος για την αναγέννηση της φυσικής βλάστησης- αντίθετα, όταν δεν υπάρχουν αυτές οι συνθήκες, η πρακτική αυτή μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον.

Υποβάθμιση του εδάφους – βλάβη της παραγωγικής ικανότητας της γης λόγω κακών γεωργικών πρακτικών, όπως η υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων ή λιπασμάτων, η συμπίεση του εδάφους από τον βαρύ εξοπλισμό ή η διάβρωση του επιφανειακού εδάφους, με τελικό αποτέλεσμα τη μειωμένη ικανότητα παραγωγής γεωργικών προϊόντων.

Διάβρωση του εδάφους – η απομάκρυνση του εδάφους από τη δράση του νερού ή του ανέμου, που επιτείνεται από κακές γεωργικές πρακτικές, αποψίλωση των δασών, υπερβόσκηση και ερημοποίηση. Υπεριώδης (UV) ακτινοβολία-ένα μέρος της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας που εκπέμπεται από τον ήλιο και φιλτράρεται φυσικά στην ανώτερη ατμόσφαιρα από το στρώμα του όζοντος- η UV ακτινοβολία μπορεί να είναι επιβλαβής για τους ζωντανούς οργανισμούς και έχει συνδεθεί με την αύξηση των ποσοστών καρκίνου του δέρματος στον άνθρωπο.

Ασθένειες που μεταδίδονται με το νερό – αυτές στις οποίες τα βακτήρια επιβιώνουν στο νερό και μεταδίδονται μέσω του νερού- αποτελούν πάντα σοβαρή απειλή σε περιοχές με ανεπεξέργαστη παροχή νερού.

Περιβάλλον-διεθνείς συμφωνίες Η καταχώρηση αυτή διαχωρίζει τη συμμετοχή των χωρών σε διεθνείς περιβαλλοντικές συμφωνίες σε δύο επίπεδα-συμμετέχουν και έχουν υπογράψει, αλλά δεν έχουν επικυρώσει.

Οι συμφωνίες παρατίθενται με αλφαβητική σειρά με βάση τη συντομογραφία της πλήρους ονομασίας. Περιβαλλοντικές συμφωνίες Οι πληροφορίες αυτές παρουσιάζονται στο Παράρτημα Γ: Επιλεγμένες διεθνείς περιβαλλοντικές συμφωνίες, το οποίο περιλαμβάνει την ονομασία, τη συντομογραφία, την ημερομηνία που άνοιξε για υπογραφή, την ημερομηνία έναρξης ισχύος, τον στόχο και τα μέρη ανά κατηγορία.

Εθνοτικές ομάδες Η καταχώρηση αυτή παρέχει μια ταξινομημένη λίστα των εθνοτικών ομάδων ξεκινώντας από τη μεγαλύτερη και συνήθως περιλαμβάνει το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού. Συναλλαγματικές ισοτιμίες Η καταχώρηση αυτή παρέχει τη μέση ετήσια τιμή του νομισματική μονάδα για την καθορισμένη χρονική περίοδο, εκφρασμένη σε μονάδες τοπικού νομίσματος ανά δολάριο ΗΠΑ, όπως καθορίζεται από τις δυνάμεις της διεθνούς αγοράς ή από επίσημα στοιχεία. Σε παρένθεση παρουσιάζεται ο αλφαβητικός νομισματικός κωδικός 4217 του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO) για το εθνικό μέσο συναλλάγματος.

Οι ημερήσιες ισοτιμίες κλεισίματος ex-change δεν παρουσιάζονται στο The World Factbook, αλλά χρησιμοποιούνται για τη μετατροπή των χρηματιστηριακών αξιών – π.χ. της αγοραίας αξίας των μετοχών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο – σε δολάρια ΗΠΑ κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Εκτελεστικός κλάδος Το λήμμα αυτό περιλαμβάνει πέντε επιμέρους λήμματα: αρχηγός κράτους- αρχηγός κυβέρνησης- υπουργικό συμβούλιο- εκλογές/διορισμοί- εκλογικά αποτελέσματα. Ο αρχηγός κράτους περιλαμβάνει το όνομα, τον τίτλο και την ημερομηνία έναρξης της θητείας του τιτλούχου ηγέτη της χώρας, ο οποίος εκπροσωπεί το κράτος σε επίσημες και τελετουργικές λειτουργίες, αλλά δεν μπορεί να συμμετέχει στις καθημερινές δραστηριότητες της κυβέρνησης. Ο αρχηγός της κυβέρνησης περιλαμβάνει το όνομα, τον τίτλο του ανώτατου εκτελεστικού στελέχους που έχει οριστεί για τη διαχείριση του εκτελεστικού κλάδου της κυβέρνησης και την ημερομηνία έναρξης της θητείας του. Το υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει το επίσημο όνομα του υψηλόβαθμου οργάνου της εκτελεστικής εξουσίας και τη μέθοδο επιλογής των μελών.

Εκλογές/διορισμοί περιλαμβάνει τη διαδικασία ανάληψης καθηκόντων, την ημερομηνία των τελευταίων εκλογών και την ημερομηνία των επόμενων εκλογών. Τα αποτελέσματα των εκλογών περιλαμβάνουν την πολιτική τοποθέτηση κάθε υποψηφίου, το ποσοστό της άμεσης λαϊκής ψήφου ή το έμμεσο ποσοστό της νομοθετικής/ κοινοβουλευτικής ψήφου ή την καταμέτρηση των ψήφων στις τελευταίες εκλογές.

Η εκτελεστική εξουσία στο 80% περίπου των χωρών του κόσμου έχει χωριστούς αρχηγούς κράτους και αρχηγούς κυβερνήσεων- για τις υπόλοιπες, ο αρχηγός κράτους είναι και αρχηγός κυβέρνησης, όπως στην Αργεντινή, την Κένυα, τις Φιλιππίνες, τις ΗΠΑ και τη Βενεζουέλα. Οι αρχηγοί κρατών σε λίγο περισσότερες από 100 χώρες εκλέγονται άμεσα, οι περισσότεροι με πλειοψηφική λαϊκή ψήφο- σε άλλες 55 χώρες εκλέγονται έμμεσα από τα εθνικά νομοθετικά σώματα, τα κοινοβούλια ή τα εκλογικά σώματα.

Σε άλλες 29 χώρες αρχηγός κράτους είναι ο μονάρχης. Στις εξαρτήσεις, τα εδάφη και τις συλλογικότητες κυρίαρχων χωρών -εκτός από εκείνες των ΗΠΑ- διορίζονται αντιπρόσωποι που υπηρετούν ως αρχηγοί κράτους.

Οι αρχηγοί κυβερνήσεων στην πλειονότητα των χωρών διορίζονται είτε από το πρόεδρο ή τον μονάρχη ή επιλέγεται από το κόμμα της πλειοψηφίας στο νομοθετικό σώμα. Εξαιρουμένων των χωρών όπου ο αρχηγός του κράτους είναι επίσης αρχηγός της κυβέρνησης, σε λίγες μόνο χώρες ο αρχηγός της κυβέρνησης εκλέγεται απευθείας με λαϊκή ψήφο.

Οι περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν υπουργικά συμβούλια, η πλειοψηφία των οποίων διορίζεται από τον αρχηγό του κράτους ή τον πρωθυπουργό, πολλά από τα οποία σε συνεννόηση μεταξύ τους ή με το νομοθετικό σώμα. Τα υπουργικά συμβούλια μόνο σε περίπου δώδεκα χώρες εκλέγονται αποκλειστικά από τα νομοθετικά τους σώματα.

Εξαγωγές Αυτή η εγγραφή παρέχει το συνολικό ποσό σε δολάρια ΗΠΑ των εξαγωγών εμπορευμάτων σε βάση f.o.b. (free on board). Τα στοιχεία αυτά υπολογίζονται με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία, δηλαδή όχι σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης (PPP).

Εξαγωγές-εμπορεύματα Αυτή η καταχώρηση παρέχει μια λίστα με τα υψηλότερης αξίας εξαγόμενα προϊόντα- μερικές φορές περιλαμβάνει το ποσοστό της συνολικής αξίας σε δολάρια. Εξαγωγές-εταίροι Η καταχώρηση αυτή παρέχει μια σειρά κατάταξης των εμπορικών εταίρων ξεκινώντας από
με τους σημαντικότερους- μερικές φορές περιλαμβάνει το ποσοστό της συνολικής αξίας σε δολάρια. Φορολογικό έτος Η εγγραφή αυτή προσδιορίζει τους μήνες έναρξης και λήξης της 12μηνης λογιστικής περιόδου μιας χώρας, η οποία συχνά είναι το ημερολογιακό έτος, αλλά μπορεί να αρχίζει σε οποιονδήποτε μήνα.

Όλες οι ετήσιες αναφορές αφορούν το ημερολογιακό έτος (CY), εκτός αν αναφέρεται ως μη ημερολογιακό οικονομικό έτος (FY).

Περιγραφή της σημαίας Η καταχώρηση αυτή παρέχει γραπτή περιγραφή της σημαίας που παράγεται από πραγματικές σημαίες ή από τις καλύτερες διαθέσιμες πληροφορίες κατά τη στιγμή που γράφτηκε η καταχώρηση. Οι σημαίες των ανεξάρτητων κρατών χρησιμοποιούνται από τις εξαρτημένες χώρες τους, εκτός αν υπάρχει επίσημα αναγνωρισμένη τοπική σημαία. Ορισμένες αμφισβητούμενες και άλλες περιοχές δεν έχουν σημαίες.

Γραφική απεικόνιση της σημαίας Οι περισσότερες εκδόσεις του Factbook περιλαμβάνουν μια έγχρωμη σημαία στην αρχή του προφίλ της χώρας. Τα γραφικά της σημαίας δημιουργήθηκαν από πραγματικές σημαίες ή από τις καλύτερες διαθέσιμες πληροφορίες κατά τη στιγμή της προετοιμασίας. Οι σημαίες των ανεξάρτητων κρατών χρησιμοποιούνται από τις εξαρτημένες χώρες τους, εκτός εάν υπάρχει επίσημα αναγνωρισμένη τοπική σημαία. Ορισμένες αμφισβητούμενες και άλλες περιοχές δεν έχουν σημαίες.

ΑΕΠ (επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία) Αυτή η καταχώρηση δίνει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) ή την αξία όλων των τελικών αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται σε ένα κράτος σε ένα δεδομένο έτος. Το ΑΕΠ μιας χώρας σε επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία (OER) είναι το ετήσιο ΑΕΠ σε εγχώριο νόμισμα διαιρεμένο με τη διμερή μέση συναλλαγματική ισοτιμία των ΗΠΑ με τη χώρα αυτή κατά το έτος αυτό.

Το μέτρο είναι απλό στον υπολογισμό και παρέχει ένα ακριβές μέτρο της αξίας της παραγωγής. Πολλοί οικονομολόγοι προτιμούν αυτό το μέτρο όταν μετρούν την οικονομική ισχύ που διατηρεί μια οικονομία έναντι των γειτόνων της, κρίνοντας ότι η συναλλαγματική ισοτιμία αποτυπώνει την αγοραστική δύναμη που απολαμβάνει ένα έθνος στη διεθνή αγορά.

Οι επίσημες συναλλαγματικές ισοτιμίες, ωστόσο, μπορεί να είναι τεχνητά καθορισμένες ή/και να υπόκεινται σε χειραγώγηση – με αποτέλεσμα να υποστηρίζεται ότι η χώρα έχει υποτιμημένο ή υπερτιμημένο νόμισμα – και δεν είναι απαραίτητα ισοδύναμες με μια συναλλαγματική ισοτιμία που καθορίζεται από την αγορά.

Επιπλέον, ακόμη και αν η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία καθορίζεται από την αγορά, οι αγοραίες συναλλαγματικές ισοτιμίες καθορίζονται συχνά από ένα σχετικά μικρό σύνολο αγαθών και υπηρεσιών (αυτά που εμπορεύεται η χώρα) και μπορεί να μην αποτυπώνουν την αξία του μεγαλύτερου συνόλου αγαθών που παράγει η χώρα.

Επιπλέον, το ΑΕΠ που έχει μετατραπεί σε OER δεν είναι κατάλληλο για τη σύγκριση του εγχώριου ΑΕΠ με την πάροδο του χρόνου, δεδομένου ότι η ανατίμηση/απομείωση από
από το ένα έτος στο άλλο θα κάνει την αξία του ΑΕΠ σε ΟΕΑ να αυξάνεται/πεφτει ανεξάρτητα από το αν το ΑΕΠ σε εγχώριο νόμισμα άλλαξε.

ΑΕΠ (ισοτιμία αγοραστικής δύναμης) Αυτή η καταχώρηση δίνει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) ή την αξία όλων των τελικών αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται σε ένα κράτος σε ένα δεδομένο έτος. Το ΑΕΠ ενός έθνους σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP) είναι η συνολική αξία όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται στη χώρα και αποτιμώνται σε τιμές που επικρατούν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά το σημειούμενο έτος.

Αυτό είναι το μέτρο που προτιμούν οι περισσότεροι οικονομολόγοι όταν εξετάζουν την κατά κεφαλήν ευημερία και όταν συγκρίνουν τις συνθήκες διαβίωσης ή τη χρήση των πηγών επαναφοράς μεταξύ των χωρών.

Το μέτρο είναι δύσκολο να υπολογιστεί, καθώς πρέπει να αποδοθεί μια αξία σε δολάρια ΗΠΑ σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες της χώρας, ανεξάρτητα από το αν αυτά τα αγαθά και οι υπηρεσίες έχουν άμεσο ισοδύναμο στις Ηνωμένες Πολιτείες (για παράδειγμα, η αξία ενός αμαξιδίου ή στρατιωτικού εξοπλισμού που δεν ανήκει στις ΗΠΑ)- ως αποτέλεσμα, οι εκτιμήσεις των PPP για ορισμένες χώρες βασίζονται σε ένα μικρό και μερικές φορές διαφορετικό σύνολο αγαθών και υπηρεσιών.

Επιπλέον, πολλές χώρες δεν συμμετέχουν επίσημα στο πρόγραμμα ΣΔΙΤ της Παγκόσμιας Τράπεζας που υπολογίζει αυτά τα μέτρα, οπότε το προκύπτον ΑΕΠ οι εκτιμήσεις για τις χώρες αυτές μπορεί να μην είναι ακριβείς. Για πολλές αναπτυσσόµενες χώρες, οι µετρήσεις του ΑΕΠ µε βάση τις Α∆Ι είναι πολλαπλάσιες της επίσηµης συναλλαγµατικής ισοτιµίας (ΟΣΙ). Οι διαφορές μεταξύ των τιμών του ΑΕΠ με βάση την ΟΕΑ και την ΑΔΙ για τις περισσότερες από τις πλούσιες βιομηχανικές χώρες είναι γενικά πολύ μικρότερες.

Σύνθεση του ΑΕΠ, κατά τελική χρήση Αυτή η εγγραφή δείχνει ποιος κάνει τις δαπάνες σε μια οικονομία: καταναλωτές, επιχειρήσεις, κυβέρνηση και ξένοι.

Η κατανομή δίνει την ποσοστιαία συνεισφορά στο συνολικό ΑΕΠ της κατανάλωσης των νοικοκυριών, της κατανάλωσης της κυβέρνησης, των επενδύσεων σε πάγιο κεφάλαιο, των επενδύσεων σε αποθέματα, των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και θα ανέλθει στο 100% του ΑΕΠ, εάν τα στοιχεία είναι πλήρη. κατανάλωση νοικοκυριών-συνίσταται στις δαπάνες των νοικοκυριών κατοίκων και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν τα νοικοκυριά, για αγαθά και υπηρεσίες που καταναλώνονται από άτομα.

Περιλαμβάνει την κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. κρατική κατανάλωση – αποτελείται από τις κρατικές δαπάνες για αγαθά και
υπηρεσίες.

Στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται οι κρατικές μεταβιβαστικές πληρωμές, όπως οι τόκοι χρέους, η ανεργία και η κοινωνική ασφάλιση, δεδομένου ότι οι πληρωμές αυτές δεν πραγματοποιούνται σε αντάλλαγμα για τα παρεχόμενα αγαθά και υπηρεσίες. επενδύσεις σε πάγιο κεφάλαιο- αποτελούνται από τις συνολικές δαπάνες των επιχειρήσεων για πάγια περιουσιακά στοιχεία, όπως εργοστάσια, μηχανήματα, εξοπλισμός, κατοικίες και αποθέματα πρώτων υλών, τα οποία αποτελούν τη βάση για τη μελλοντική παραγωγή.

Μετράται μεικτά από την απόσβεση των περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή περιλαμβάνει επενδύσεις που απλώς αντικαθιστούν φθαρμένο ή διαλυμένο κεφάλαιο. Παλαιότερες εκδόσεις του World Factbook αναφερόταν στην έννοια αυτή ως Επενδύσεις (ακαθάριστα πάγια) και τα στοιχεία αυτά έχουν πλέον μεταφερθεί σε αυτό το νέο πεδίο. Επενδύσεις σε αποθέματα – αποτελούνται από τις καθαρές μεταβολές στο απόθεμα των εκροών που εξακολουθούν να κατέχονται από τις μονάδες που τα παράγουν, αναμένοντας περαιτέρω πώληση σε τελικό χρήστη, όπως τα αυτοκίνητα που βρίσκονται στο χώρο ενός εμπόρου ή τα είδη διατροφής στα ράφια των καταστημάτων.

Το μέγεθος αυτό μπορεί να είναι θετικό ή αρνητικό. Εάν το απόθεμα των μη πωληθέντων προϊόντων αυξάνεται κατά τη διάρκεια της σχετικής χρονικής περιόδου, η επένδυση σε αποθέματα είναι θετική, αλλά, εάν το απόθεμα των μη πωληθέντων προϊόντων μειώνεται, θα είναι αρνητική. Η επένδυση σε αποθεμάτων αποτελεί συνήθως έναν πρώιμο δείκτη της κατάστασης της οικονομίας.

Αν το απόθεμα των απούλητων ειδών αυξηθεί απροσδόκητα -επειδή οι άνθρωποι σταματούν να αγοράζουν- η οικονομία μπορεί να εισέρχεται σε ύφεση- αλλά αν το απόθεμα των απούλητων ειδών μειωθεί -και τα αγαθά “πετάξουν από τα ράφια”- οι επιχειρήσεις συνήθως προσπαθούν να επανατοποθετήσουν αυτά τα αποθέματα, και η οικονομία είναι πιθανό να επιταχυνθεί. εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών- αποτελούνται από πωλήσεις, ανταλλαγές, δώρα ή χορηγίες αγαθών και υπηρεσιών από κατοίκους σε μη κατοίκους. εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών- αποτελούνται από αγορές, ανταλλαγές ή παραλαβές δώρων ή χορηγίες αγαθών και υπηρεσιών από κατοίκους από μη κατοίκους. Οι εξαγωγές αντιμετωπίζονται ως θετικό στοιχείο, ενώ οι εισαγωγές ως αρνητικό στοιχείο.

Από καθαρά λογιστική άποψη, οι εισαγωγές δεν έχουν άμεσο αντίκτυπο στο ΑΕΠ, το οποίο μετρά μόνο την παραγωγή της εγχώριας οικονομίας. Οι εισαγωγές εγγράφονται ως αρνητικό στοιχείο για να αντισταθμιστεί το γεγονός ότι τα στοιχεία δαπανών για την κατανάλωση, τις επενδύσεις, τη δημόσια διοίκηση και τις εξαγωγές περιλαμβάνουν επίσης δαπάνες για εισαγωγές. Αυτές οι εισαγωγές συμβάλλουν άμεσα στο εξωτερικό ΑΕΠ αλλά μόνο έμμεσα στο εγχώριο ΑΕΠ.

Εξαιτίας αυτού του αρνητικού συμψηφισμού για τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, το άθροισμα των
άλλων πέντε στοιχείων, εξαιρουμένων των εισαγωγών, θα υπερβαίνει πάντα το 100 τοις εκατό του ΑΕΠ. Ένα πλεόνασμα των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών έναντι των εισαγωγών υποδηλώνει ότι μια οικονομία επενδύει στο εξωτερικό, ενώ ένα έλλειμμα υποδηλώνει ότι μια οικονομία δανείζεται από το εξωτερικό. Σύνθεση του ΑΕΠ, κατά τομέα προέλευσης Η εγγραφή αυτή δείχνει πού πραγματοποιείται η παραγωγή σε μια οικονομία.

Η κατανομή δίνει την ποσοστιαία συνεισφορά της γεωργίας, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών στο συνολικό ΑΕΠ και θα ανέλθει στο 100% του ΑΕΠ, εάν τα στοιχεία είναι πλήρη. Η γεωργία περιλαμβάνει τη γεωργία, την αλιεία και τη δασοκομία. Η βιομηχανία περιλαμβάνει την εξόρυξη, τη μεταποίηση, την παραγωγή ενέργειας και τις κατασκευές. Οι υπηρεσίες καλύπτουν τις κυβερνητικές δραστηριότητες, τις επικοινωνίες, τις μεταφορές, τα χρηματοοικονομικά και όλες τις άλλες ιδιωτικές οικονομικές δραστηριότητες που δεν παράγουν υλικά αγαθά. Κατά κεφαλήν ΑΕΠ (PPP) Η καταχώρηση αυτή δείχνει το ΑΕΠ με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης διαιρεμένο με τον πληθυσμό την 1η Ιουλίου του ίδιου έτους.

ΑΕΠ-πραγματικός ρυθμός αύξησης Αυτή η καταχώρηση δίνει την αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση προσαρμοσμένη για τον πληθωρισμό και εκφράζεται ως ποσοστό. Οι ρυθμοί αύξησης είναι ετήσιοι και όχι ανατοκισμένοι.

Μεθοδολογία του ΑΕΠ Στην κατηγορία Οικονομία, οι εκτιμήσεις του ΑΕΠ σε δολάρια για τις χώρες αναφέρονται τόσο με βάση την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία (OER) όσο και με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP). Και οι δύο μετρήσεις περιέχουν πληροφορίες που είναι χρήσιμες για τον αναγνώστη. Η μέθοδος της ΑΔΙ περιλαμβάνει τη χρήση τυποποιημένων διεθνών σταθμών τιμών σε δολάρια, οι οποίοι εφαρμόζονται στις ποσότητες των τελικών αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται σε μια δεδομένη οικονομία.

Τα δεδομένα που προκύπτουν από τη μέθοδο ΣΔΑΤ παρέχουν πιθανώς το καλύτερο διαθέσιμο σημείο εκκίνησης για συγκρίσεις της οικονομικής ισχύος και ευημερίας μεταξύ χωρών. Αντίθετα, η μέθοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας περιλαμβάνει ποικίλες διεθνείς και εγχώριες οικονομικές δυνάμεις που ενδέχεται να μην αποτυπώνουν την αξία της εγχώριας παραγωγής. Ενώ οι εκτιμήσεις της PPP για τις χώρες του ΟΟΣΑ είναι αρκετά αξιόπιστες, οι εκτιμήσεις της PPP για τις αναπτυσσόμενες χώρες είναι συχνά πρόχειρες προσεγγίσεις.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες με αδύναμα νομίσματα, η εκτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ΑΕΠ σε δολάρια είναι συνήθως το ένα τέταρτο έως το ήμισυ της εκτίμησης της ΑΔΙ. Οι περισσότερες από τις εκτιμήσεις του ΑΕΠ για
τις αναπτυσσόμενες χώρες βασίζονται στην προεκβολή των αριθμών ΣΔΑΤ που δημοσιεύονται από το Πρόγραμμα Διεθνών Συγκρίσεων του ΟΗΕ (UNICP) και από τους καθηγητές Robert Sum- mers και Alan Heston του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και τους συναδέλφους τους.

Το ΑΕΠ που προκύπτει με τη μέθοδο OER θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του μεριδίου στοιχείων όπως οι εξαγωγές, οι εισαγωγές, οι στρατιωτικές δαπάνες, το εξωτερικό χρέος ή το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, επειδή οι τιμές σε δολάρια που παρουσιάζονται στο Factbook για τα στοιχεία αυτά έχουν μετατραπεί με επίσημες συναλλαγματικές ισοτιμίες και όχι με ΣΔΙ. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το ποσοστό του ΑΕΠ της ΟΕΠ για τον υπολογισμό του μεριδίου, ας πούμε, των κινεζικών αμυντικών δαπανών στο ΑΕΠ, διότι το μερίδιο αυτό θα είναι το ίδιο με εκείνο που υπολογίζεται σε μονάδες τοπικού νομίσματος.

Η σύγκριση του ΑΕΠ OER με το ΑΕΠ PPP μπορεί επίσης να δείξει αν ένα νόμισμα είναι υπερτιμημένο ή υποτιμημένο. Εάν το ΑΕΠ OER είναι μικρότερο από το ΑΕΠ PPP, η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία μπορεί να είναι υποτιμημένη, και το αντίστροφο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες της αγοράς κινούνται προς την κατεύθυνση που υποδηλώνει η ισοτιμία PPP, τουλάχιστον όχι βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα.

Σηµείωση: οι αριθµοί για το ΑΕΠ και άλλα οικονοµικά στοιχεία δεν θα πρέπει να συνδέονται αλυσιδωτά µεταξύ τους από διαδοχικούς τόµους του Factbook λόγω αλλαγών στη ράβδο µέτρησης του δολαρίου ΗΠΑ, αναθεωρήσεων των δεδομένων από τις στατιστικές υπηρεσίες, η χρήση νέων ή διαφορετικών πηγών πληροφοριών και οι αλλαγές στις εθνικές στατιστικές μεθόδους και πρακτικές. Γεωγραφικές συντεταγμένες

Η καταχώρηση αυτή περιλαμβάνει στρογγυλοποιημένα στοιχεία γεωγραφικού πλάτους και γεωγραφικού μήκους για το κεντροειδές ή κεντρικό σημείο μιας χώρας, εκφρασμένα σε μοίρες και λεπτά- βασίζεται στις τοποθεσίες που παρέχονται στον Διακομιστή Γεωγραφικών Ονομάτων (GNS), τον οποίο διατηρεί η Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών (National Geospatial-Intelligence Agency) για λογαριασμό του Συμβουλίου Γεωγραφικών Ονομάτων των ΗΠΑ (US Board on Geographic Names). Γεωγραφικά ονόματα

Οι πληροφορίες αυτές παρουσιάζονται στο Παράρτημα ΣΤ: Κατάλογος διασταυρούμενης αναφοράς γεωγραφικών ονομάτων. Περιλαμβάνει έναν κατάλογο διαφόρων εναλλακτικών ονομάτων, παλαιών ονομάτων, τοπικών ονομάτων και περιφερειακών ονομάτων που παραπέμπουν σε μία ή περισσότερες σχετικές καταχωρίσεις του βιβλίου γεγονότων. Οι ορθογραφίες είναι συνήθως, αλλά όχι πάντα, αυτές που εγκρίνονται από το Συμβούλιο Γεωγραφικών Ονομάτων των ΗΠΑ (BGN). Οι εναλλακτικές ονομασίες και οι πρόσθετες πληροφορίες περιλαμβάνονται σε παρένθεση. Γεωγραφική επισκόπηση

Αυτή η καταχώρηση, η οποία εμφανίζεται μόνο στο World, Geography
κατηγορία, παρέχει βασικές γεωγραφικές πληροφορίες για τους ωκεανούς και τις ηπείρους της γης. Το λήμμα απαριθμεί επίσης όλες τις χώρες που απαρτίζουν κάθε ήπειρο. Γεωγραφία Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τα λήμματα που ασχολούνται με το φυσικό περιβάλλον και τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Γεωγραφία-σημείωση Αυτή η καταχώρηση περιλαμβάνει διάφορες γεωγραφικές πληροφορίες σημαντικής σημασίας που δεν περιλαμβάνονται αλλού. Δείκτης Gini Βλέπε λήμμα για την κατανομή του οικογενειακού εισοδήματος-δείκτης Gini Α.Ε.Π. Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (Α.Ε.Π.) είναι η αξία όλων των τελικών αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται εντός ενός έθνους σε ένα δεδομένο έτος, συν το εισόδημα που κερδίζουν οι πολίτες του στο εξωτερικό, μείον το εισόδημα που κερδίζουν οι ξένοι από την εγχώρια παραγωγή.

Το Factbook, ακολουθώντας την τρέχουσα πρακτική, χρησιμοποιεί το ΑΕΠ και όχι το Α.Ε.Π. για τη μέτρηση της εθνικής παραγωγής. Ωστόσο, ο χρήστης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι σε ορισμένες χώρες τα καθαρά εμβάσματα από τους πολίτες που εργάζονται στο εξωτερικό μπορεί να είναι σημαντικά για την εθνική ευημερία.

Κυβέρνηση, Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τις καταχωρήσεις που αφορούν το σύστημα θέσπισης και διαχείρισης της δημόσιας πολιτικής.

Κυβέρνηση-σημείωση Αυτή η καταχώρηση περιλαμβάνει διάφορες κυβερνητικές πληροφορίες που έχουν σημασία και δεν περιλαμβάνονται αλλού.

Τύπος κυβέρνησης Αυτή η καταχώρηση δίνει τη βασική μορφή της κυβέρνησης. Οι ορισμοί των κυριότερων κυβερνητικών όρων έχουν ως εξής. (Σημειώστε ότι για ορισμένες χώρες ισχύουν περισσότεροι από ένας ορισμοί): Απόλυτη μοναρχία-μια μορφή διακυβέρνησης όπου ο μονάρχης κυβερνά απεριόριστα, δηλαδή χωρίς νόμους, σύνταγμα ή νομικά οργανωμένη αντιπολίτευση. Αναρχία-μια κατάσταση ανομίας ή πολιτικής αταξίας που προκαλείται από την απουσία κυβερνητικής εξουσίας.

Αυταρχική-μια μορφή διακυβέρνησης στην οποία η κρατική εξουσία επιβάλλεται σε πολλές πτυχές της ζωής των πολιτών. Κοινοπολιτεία – έθνος, κράτος ή άλλη πολιτική οντότητα που βασίζεται στο νόμο και την
ενωμένη με μια συμφωνία των ανθρώπων για το κοινό καλό.

Κομμουνιστικό-ένα σύστημα διακυβέρνησης στο οποίο το κράτος σχεδιάζει και ελέγχει την οικονομία και ένα μόνο -συχνά αυταρχικό- κόμμα κατέχει την εξουσία- οι κρατικοί έλεγχοι επιβάλλονται με την εξάλειψη της ατομικής ιδιοκτησίας της ιδιοκτησίας ή του κεφαλαίου, ενώ ισχυρίζονται ότι σημειώνουν πρόοδο προς μια ανώτερη κοινωνική τάξη στην οποία όλα τα αγαθά μοιράζονται εξίσου από τους ανθρώπους (δηλαδή, μια αταξική κοινωνία).

Συνομοσπονδία (Confederation) – ένωση με συμβόλαιο ή συνθήκη μεταξύ κρατών, επαρχιών ή εδαφών, η οποία δημιουργεί μια κεντρική κυβέρνηση με περιορισμένες εξουσίες- οι οντότητες που την απαρτίζουν διατηρούν την ανώτατη εξουσία σε όλα τα θέματα εκτός από εκείνα που έχουν ανατεθεί στην κεντρική κυβέρνηση.

Συνταγματική-κυβέρνηση από ή που λειτουργεί βάσει ενός έγκυρου εγγράφου (σύνταγμα) που καθορίζει το σύστημα θεμελιωδών νόμων και αρχών που καθορίζει τη φύση, τις λειτουργίες και τα όρια της εν λόγω κυβέρνησης.

Συνταγματική δημοκρατία-μια μορφή διακυβέρνησης στην οποία η κυρίαρχη εξουσία του λαού διατυπώνεται σε ένα κυβερνητικό σύνταγμα.

Συνταγματική μοναρχία-ένα σύστημα διακυβέρνησης στο οποίο ένας μονάρχης είναι καθοδηγείται από ένα σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο τα δικαιώματα, τα καθήκοντα και οι ευθύνες του/της καθορίζονται σε γραπτό νόμο ή από το έθιμο.

Δημοκρατία-μια μορφή διακυβέρνησης στην οποία η ανώτατη εξουσία διατηρείται από το λαό, αλλά η οποία ασκείται συνήθως έμμεσα μέσω ενός συστήματος αντιπροσώπευσης και εκχώρησης εξουσίας που ανανεώνεται περιοδικά.

Δημοκρατική δημοκρατία-κράτος στο οποίο η ανώτατη εξουσία ανήκει στο σώμα των πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου για την εκλογή αξιωματούχων και αντιπροσώπων που είναι υπεύθυνοι απέναντί τους. Δικτατορία-μια μορφή διακυβέρνησης στην οποία ένας ηγεμόνας ή μια μικρή κλίκα ασκεί απόλυτη εξουσία (που δεν περιορίζεται από σύνταγμα ή νόμους).

Εκκλησιαστική – κυβέρνηση που διοικείται από μια εκκλησία. Εμιράτο-όμοιο με τη μοναρχία ή το σουλτανάτο, αλλά μια κυβέρνηση στην οποία η ανώτατη εξουσία βρίσκεται στα χέρια ενός εμίρη (του ηγεμόνα ενός μουσουλμανικού κράτους)- ο εμίρης μπορεί να είναι απόλυτος επικυρίαρχος ή κυρίαρχος με συνταγματικά περιορισμένη εξουσία.

Ομοσπονδιακή (Ομοσπονδία)-μια μορφή διακυβέρνησης στην οποία η κυρίαρχη εξουσία κατανέμεται επίσημα -συνήθως μέσω ενός συντάγματος- μεταξύ μιας κεντρικής αρχής
και έναν αριθμό συνιστώντων περιοχών (πολιτείες, αποικίες ή επαρχίες), έτσι ώστε κάθε περιοχή να διατηρεί κάποια διαχείριση των εσωτερικών της υποθέσεων- διαφέρει από μια ομοσπονδία στο ότι η κεντρική κυβέρνηση ασκεί επιρροή άμεσα τόσο σε μεμονωμένους πολίτες όσο και στις περιφερειακές μονάδες.

Ομοσπονδιακή δημοκρατία-κράτος στο οποίο οι εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης είναι περιορισμένες και στο οποίο τα συστατικά μέρη (πολιτείες, αποικίες ή επαρχίες) διατηρούν έναν βαθμό αυτοδιοίκησης- η τελική κυρίαρχη εξουσία ανήκει στους ψηφοφόρους που επέλεξαν τους κυβερνητικούς αντιπροσώπους τους.

Ισλαμική δημοκρατία-μια συγκεκριμένη μορφή διακυβέρνησης που υιοθετείται από ορισμένα μουσουλμανικά κράτη- αν και ένα τέτοιο κράτος είναι, θεωρητικά, θεοκρατία, παραμένει δημοκρατία, αλλά οι νόμοι του απαιτείται να είναι συμβατοί με τους νόμους του Ισλάμ.

Μαοϊσμός-η θεωρία και η πρακτική του μαρξισμού-λενινισμού που αναπτύχθηκε στην Κίνα από τον Μάο Τσετούνγκ (Mao Tse-tung), η οποία δηλώνει ότι μια συνεχής επανάσταση είναι απαραίτητη για να διατηρήσουν οι ηγέτες ενός κομμουνιστικού κράτους επαφή με το λαό.

Μαρξισμός – οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αρχές που υποστήριξε ο 19ος αιώνα, ο οικονομολόγος Καρλ Μαρξ, είδε τον αγώνα των εργατών ως μια πρόοδο των ιστορικών δυνάμεων που θα προχωρούσε από την ταξική πάλη του προλεταριάτου (εργάτες) που εκμεταλλεύονται από τους καπιταλιστές (ιδιοκτήτες επιχειρήσεων), σε μια σοσιαλιστική “δικτατορία του προλεταριάτου”, και, τελικά, σε μια αταξική κοινωνία – τον κομμουνισμό. Μαρξισμός-Λενινισμός- μια διευρυμένη μορφή κομμουνισμού που αναπτύχθηκε από τον Λένιν από τα δόγματα του Καρλ Μαρξ- ο Λένιν είδε τον ιμπεριαλισμό ως το τελικό στάδιο του καπιταλισμού και μετατόπισε το επίκεντρο του αγώνα των εργαζομένων από τις αναπτυγμένες στις υπανάπτυκτες χώρες.

Μοναρχία- κυβέρνηση στην οποία η ανώτατη εξουσία βρίσκεται στα χέρια ενός μονάρχη που βασιλεύει σε ένα κράτος ή έδαφος, συνήθως ισόβια και με κληρονομικό δικαίωμα- ο μονάρχης μπορεί να είναι είτε μοναδικός απόλυτος κυβερνήτης είτε ηγεμόνας – όπως βασιλιάς, βασίλισσα ή πρίγκιπας – με συνταγματικά περιορισμένη εξουσία.

Ολιγαρχία – κυβέρνηση στην οποία ο έλεγχος ασκείται από μια μικρή ομάδα ατόμων των οποίων η εξουσία βασίζεται γενικά στον πλούτο ή την εξουσία.

Κοινοβουλευτική δημοκρατία-ένα πολιτικό σύστημα στο οποίο το νομοθετικό σώμα (κοινοβούλιο) επιλέγει την κυβέρνηση-πρωθυπουργό, πρωθυπουργό ή καγκελάριο μαζί με
μαζί με τους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου – σύμφωνα με τη δύναμη του κόμματος που εκφράζεται στις εκλογές- με το σύστημα αυτό, η κυβέρνηση αποκτά διπλή ευθύνη: απέναντι στο λαό και στο κοινοβούλιο.

Κοινοβουλευτική κυβέρνηση (υπουργικό συμβούλιο-κοινοβουλευτική κυβέρνηση)-μια κυβέρνηση στην οποία τα μέλη της εκτελεστικής εξουσίας (το υπουργικό συμβούλιο και ο αρχηγός του- πρωθυπουργός, πρωθυπουργός ή καγκελάριος) διορίζονται στις θέσεις τους από το νομοθετικό σώμα ή το κοινοβούλιο και είναι άμεσα υπεύθυνα απέναντι σε αυτό- αυτός ο τύπος κυβέρνησης μπορεί να διαλυθεί κατά βούληση από το κοινοβούλιο (νομοθετικό σώμα) μέσω ψήφου δυσπιστίας ή ο αρχηγός του υπουργικού συμβουλίου μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο εάν αυτό δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει.

Κοινοβουλευτική μοναρχία – κράτος με επικεφαλής έναν μονάρχη που δεν συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση ή την εφαρμογή της πολιτικής (δηλαδή, η άσκηση κυριαρχικών εξουσιών από έναν μονάρχη με τελετουργική ιδιότητα)- η πραγματική κυβερνητική ηγεσία ασκείται από ένα υπουργικό συμβούλιο και τον επικεφαλής του – πρωθυπουργό, πρωθυπουργό ή πρόεδρο – οι οποίοι προέρχονται από το νομοθετικό σώμα (κοινοβούλιο).

Προεδρικό-ένα σύστημα διακυβέρνησης στο οποίο η εκτελεστική εξουσία υφίσταται χωριστά από ένα νομοθετικό σώμα (στο οποίο δεν λογοδοτεί γενικά). Δημοκρατία – αντιπροσωπευτική δημοκρατία στην οποία οι εκλεγμένοι βουλευτές (αντιπρόσωποι) του λαού και όχι ο ίδιος ο λαός ψηφίζουν για τη νομοθεσία.

Σοσιαλισμός-μια κυβέρνηση στην οποία τα μέσα σχεδιασμού, παραγωγής και διανομής αγαθών ελέγχονται από μια κεντρική κυβέρνηση που θεωρητικά επιδιώκει μια πιο δίκαιη και ισότιμη κατανομή της ιδιοκτησίας και της εργασίας- στην πραγματικότητα, οι περισσότερες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις κατέληξαν να είναι απλώς δικτατορίες επί των εργαζομένων από μια άρχουσα ελίτ.

Σουλτανάτο – παρόμοιο με τη μοναρχία, αλλά μια κυβέρνηση στην οποία η ανώτατη εξουσία βρίσκεται στα χέρια ενός σουλτάνου (επικεφαλής ενός μουσουλμανικού κράτους)- ο σουλτάνος μπορεί να είναι απόλυτος ηγεμόνας ή κυρίαρχος με συνταγματικά περιορισμένη εξουσία. Θεοκρατία-μια μορφή διακυβέρνησης στην οποία μια Θεότητα αναγνωρίζεται ως ο ανώτατος πολιτικός άρχοντας, αλλά οι νόμοι της Θεότητας ερμηνεύονται από εκκλησιαστικούς φορείς (επισκόπους, μουλάδες κ.λπ.)- μια κυβέρνηση που υπόκειται σε θρησκευτική εξουσία. Ολοκληρωτική-μια κυβέρνηση που επιδιώκει να υποτάξει το άτομο στο κράτος ελέγχοντας όχι μόνο όλα τα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, αλλά και τα
στάσεις, αξίες και πεποιθήσεις του πληθυσμού της.

Μέση ώρα Γκρίνουιτς (GMT) Η μέση ηλιακή ώρα στο μεσημβρινό του Γκρίνουιτς, Γκρίνουιτς, Αγγλία, με τις ώρες και τις ημέρες, από το 1925, να υπολογίζονται από τα μεσάνυχτα. Ο όρος GMT είναι πλέον ιστορικός, αφού αντικαταστάθηκε από την UTC την 1η Ιανουαρίου 1972. Βλέπε Συντονισμένη παγκόσμια ώρα.

Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν Βλέπε ΑΕΠ Ακαθάριστο εθνικό προϊόν Βλέπε ΑΕΠ Ακαθάριστη εθνική αποταμίευση Η ακαθάριστη εθνική αποταμίευση προκύπτει αφαιρώντας τις δαπάνες τελικής κατανάλωσης (νοικοκυριά συν δημόσιο) από το ακαθάριστο εθνικό διαθέσιμο εισόδημα, και αποτελείται από την προσωπική αποταμίευση, συν την αποταμίευση των επιχειρήσεων (το άθροισμα του επιδόματος ανάλωσης κεφαλαίου και των παρακρατηθέντων επιχειρηματικών κερδών), συν την κυβερνητική αποταμίευση (το πλεόνασμα των φορολογικών εσόδων έναντι των δαπανών), αλλά δεν περιλαμβάνει την εξωτερική αποταμίευση (το πλεόνασμα των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών έναντι των εξαγωγών). Τα στοιχεία παρουσιάζονται ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ένας αρνητικός αριθμός υποδηλώνει ότι η οικονομία στο σύνολό της δαπανά περισσότερο εισόδημα από ό,τι παράγει, μειώνοντας έτσι τον εθνικό πλούτο (αποταμίευση).

Ακαθάριστο παγκόσμιο προϊόν Βλέπε GWP GWP Αυτή η καταχώρηση δίνει το ακαθάριστο παγκόσμιο προϊόν (GWP) ή τη συνολική αξία όλων των τελικών αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται παγκοσμίως σε ένα δεδομένο έτος.

Ελικοδρόμια Η καταχώρηση αυτή δίνει το συνολικό αριθμό ελικοδρομίων με διαδρόμους σκληρής επιφάνειας, ελικοδρόμια ή χώρους προσγείωσης που υποστηρίζουν αποκλειστικά τις συνήθεις συνεχείς επιχειρήσεις ελικοπτέρων και διαθέτουν εγκαταστάσεις υποστήριξης που περιλαμβάνουν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εγκαταστάσεις: φωτισμό, καύσιμα, εξυπηρέτηση επιβατών ή συντήρηση.

Περιλαμβάνει πρώην αεροδρόμια που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για επιχειρήσεις ελικοπτέρων, αλλά δεν περιλαμβάνει ελικοδρόμια που περιορίζονται σε ημερήσιες επιχειρήσεις και φυσικές εκκαθαρίσεις που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν προσγειώσεις και απογειώσεις ελικοπτέρων.
HIV/AIDS-ποσοστό επιπολασμού των ενηλίκων Αυτή η καταχώρηση δίνει μια εκτίμηση του ποσοστού των ενηλίκων (ηλικίας 15-49 ετών) που ζουν με HIV/AIDS.

Το ποσοστό επιπολασμού ενηλίκων υπολογίζεται διαιρώντας τον εκτιμώμενο αριθμό ενηλίκων που ζουν με HIV/AIDS στο τέλος του έτους με το συνολικό πληθυσμό ενηλίκων στο τέλος του έτους. HIV/AIDS-θάνατοι Αυτή η καταχώρηση δίνει μια εκτίμηση του αριθμού των ενηλίκων και των παιδιών που πέθαναν από AIDS κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου ημερολογιακού έτους HIV/AIDS-άτομα που ζουν με HIV/AIDS Αυτή η καταχώρηση δίνει μια εκτίμηση όλων των ατόμων (ενηλίκων και παιδιών) που ζουν στο τέλος του έτους με HIV λοίμωξη, ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι αναπτύξει συμπτώματα AIDS.

Πυκνότητα νοσοκομειακών κλινών Η καταχώρηση αυτή παρέχει τον αριθμό των νοσοκομειακών κλινών ανά 1.000 άτομα- χρησιμεύει ως γενικό μέτρο της διαθεσιμότητας υπηρεσιών νοσηλείας. Οι νοσοκομειακές κλίνες περιλαμβάνουν τις κλίνες νοσηλείας που διατίθενται σε δημόσια, ιδιωτικά, γενικά και εξειδικευμένα νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, περιλαμβάνονται κλίνες τόσο για οξεία όσο και για χρόνια περίθαλψη. Επειδή το επίπεδο των ενδονοσοκομειακών υπηρεσιών που απαιτούνται για μεμονωμένες χώρες εξαρτάται από διάφορους παράγοντες -όπως δημογραφικά ζητήματα και η έξαρση των ασθενειών- δεν υπάρχει παγκόσμιος στόχος για τον αριθμό των νοσοκομειακών κλινών ανά χώρα. Έτσι, ενώ 2 κλίνες ανά 1.000 σε μια χώρα μπορεί να είναι επαρκείς, 2 κλίνες ανά 1.000 σε μια άλλη χώρα μπορεί να είναι εντελώς ανεπαρκείς λόγω του αριθμού των ανθρώπων που νοσηλεύονται λόγω ασθενειών.

Εισόδημα ή κατανάλωση των νοικοκυριών κατά ποσοστό Τα στοιχεία για το εισόδημα ή την κατανάλωση των νοικοκυριών προέρχονται από έρευνες νοικοκυριών, τα αποτελέσματα προσαρμοσμένα για το μέγεθος του νοικοκυριού.

Τα κράτη χρησιμοποιούν διαφορετικά πρότυπα και διαδικασίες για τη συλλογή και την προσαρμογή των δεδομένων. Οι έρευνες που βασίζονται στο εισόδημα συνήθως δείχνουν μια πιο άνιση κατανομή από ό,τι οι έρευνες που βασίζονται στην κατανάλωση.

Η ποιότητα των ερευνών βελτιώνεται με τον καιρό, αλλά εξακολουθεί να απαιτείται προσοχή στις συγκρίσεις μεταξύ χωρών.

Κωδικοί υδρογραφικών δεδομένων Βλέπε κωδικοί δεδομένων Παράνομα ναρκωτικά Αυτή η καταχώρηση παρέχει πληροφορίες για τις πέντε κατηγορίες παράνομων ναρκωτικών – ναρκωτικά, διεγερτικά, κατασταλτικά (ηρεμιστικά), παραισθησιογόνα και κάνναβη.

Αυτες οι κατηγορίες περιλαμβάνουν πολλά ναρκωτικά που παράγονται νόμιμα και συνταγογραφούνται από γιατρούς, καθώς και εκείνα που παράνομα παράγονται και πωλούνται εκτός των ιατρικών καναλιών.

Η κάνναβη (Cannabis sativa) είναι το κοινό φυτό κάνναβης, το οποίο παρέχει παραισθησιογόνα με κάποιες ηρεμιστικές ιδιότητες, και περιλαμβάνει τη μαριχουάνα (χόρτο, Acapulco gold, grass, reefer), την τετραϋδροκανναβινόλη (THC, Marinol), το χασίς (hash) και το χασισέλαιο (hash oil). Η κόκα (κυρίως Erythroxylum coca) είναι ένας θάμνος με φύλλα που περιέχουν τη διεγερτική ουσία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή κοκαΐνης.

Η κόκα δεν πρέπει να συγχέεται με το κακάο, το οποίο προέρχεται από σπόρους κακάο και χρησιμοποιείται για την παρασκευή σοκολάτας, κακάο και βουτύρου κακάο.

Η κοκαΐνη είναι ένα διεγερτικό που προέρχεται από τα φύλλα του θάμνου της κόκας. Τα κατασταλτικά (ηρεμιστικά) είναι φάρμακα που μειώνουν την ένταση και το άγχος και περιλαμβάνουν την ένυδρη χλωράλη, τα βαρβιτουρικά (Amytal, Nembutal, Seconal, φαινοβαρβιτάλη), τις βενζοδιαζεπίνες (Librium, Valium), τη μεθακουαλόνη (Quaalude), τη γλουτεθειμίδη (Doriden) και άλλα (Equanil, Placidyl, Valmid).

Τα ναρκωτικά είναι οποιεσδήποτε χημικές ουσίες που επιδρούν σε μια σωματική, διανοητική, συναισθηματική ή αλλαγή συμπεριφοράς σε ένα άτομο.

Κατάχρηση ναρκωτικών είναι η χρήση οποιασδήποτε νόμιμης ή παράνομης χημικής ουσίας που έχει ως αποτέλεσμα σωματική, διανοητική, συναισθηματική ή συμπεριφορική βλάβη σε ένα άτομο. Τα παραισθησιογόνα είναι ναρκωτικά που επηρεάζουν την αίσθηση, τη σκέψη, την αυτογνωσία και το συναίσθημα.

Στα παραισθησιογόνα περιλαμβάνονται το LSD (acid, microdot), η μεσκαλίνη και το πεγιότ (mexc, buttons, cactus), παραλλαγές της αμφεταμίνης (PMA, STP, DOB), η φενσυκλιδίνη (PCP, angel dust, hog), ανάλογα της φενσυκλιδίνης (PCE, PCPy, TCP) και άλλα (ψιλοκυβίνη, psilocyn).

Το χασίς είναι το ρητινώδες έκκριμα του φυτού κάνναβης ή κάνναβης (Cannabis sati- va). Η ηρωίνη είναι ένα ημισυνθετικό παράγωγο της μορφίνης. Το Mandrax είναι εμπορική ονομασία της μεθακουαλόνης, ενός φαρμακευτικού κατασταλτικού.

Η μαριχουάνα είναι το αποξηραμένο φύλλο του φυτού κάνναβης ή κάνναβης (Cannabis sativa). Η μεθακουαλόνη είναι ένα φαρμακευτικό κατασταλτικό, που αναφέρεται ως mandrax στη νοτιοδυτική Ασία και την Αφρική.

Τα ναρκωτικά είναι φάρμακα που ανακουφίζουν από τον πόνο, συχνά προκαλούν ύπνο και αναφέρονται στο όπιο,
τα παράγωγα του οπίου και τα συνθετικά υποκατάστατα. Στα φυσικά ναρκωτικά περιλαμβάνονται το όπιο (παρεγκορίνο, παρεπεκτολίνη), η μορφίνη (MS-Contin, Roxanol), η κωδεΐνη (Tylenol με κωδεΐνη, Empirin με κωδεΐνη, Robitussin AC) και η θεβαΐνη. Στα ημισυνθετικά ναρκωτικά περιλαμβάνονται η ηρωίνη (horse, smack) και η υδρομορφόνη (Dilaudid). Στα συνθετικά ναρκωτικά περιλαμβάνονται η μεπεριδίνη ή πεθιδίνη (Demerol, Mepergan), η μεθαδόνη (Dolophine, Methadose) και άλλα (Darvon, Lomotil). Το όπιο είναι το καφέ, κολλώδες έκκριμα του χαραγμένου, άγουρου σπόρου της οπιούχου παπαρούνας.

Η οπιούχος παπαρούνα (Papaver somniferum) είναι η πηγή για τα φυσικά και ημισυνθετικά ναρκωτικά. Το άχυρο παπαρούνας είναι ολόκληρο το κομμένο και αποξηραμένο υλικό του φυτού της οπιούχου παπαρούνας, εκτός από τους σπόρους.

Το όπιο εξάγεται από το άχυρο της παπαρούνας σε εμπορικές επιχειρήσεις που παράγουν το ναρκωτικό για ιατρική χρήση.

Το Qat (kat, khat) είναι ένα διεγερτικό από τα μπουμπούκια ή τα φύλλα του Catha edulis που μασιέται ή πίνεται ως τσάι. Quaaludes είναι ο βορειοαμερικανικός αργκό όρος για τη μεθακουαλόνη, ένα φαρμακευτικό κατασταλτικό.

Τα διεγερτικά είναι φάρμακα που ανακουφίζουν από την ήπια κατάθλιψη, αυξάνουν την ενέργεια και τη δραστηριότητα και περιλαμβάνουν την κοκαΐνη (κόκα, snow, crack), τις αμφεταμίνες (Desoxyn, Dexedrine), την εφεδρίνη, την έκσταση (clarity, essence, doctor, Adam), τη φαινμετραζίνη (Preludin), τη μεθυλφαινιδάτη (Ritalin) και άλλα (Cylert, Sanorex, Tenuate).

Εισαγωγές Η εγγραφή αυτή παρέχει το συνολικό ποσό σε δολάρια ΗΠΑ των εισαγωγών εμπορευμάτων σε βάση c.i.f. (κόστος, ασφάλιση και ναύλος) ή f.o.b. (ελεύθερο επί του σκάφους). Τα στοιχεία αυτά υπολογίζονται με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία, δηλαδή όχι σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης (PPP).

Εισαγωγές-εμπορεύματα Αυτή η εγγραφή παρέχει μια λίστα των εισαγόμενων προϊόντων με την υψηλότερη αξία- μερικές φορές περιλαμβάνει το ποσοστό της συνολικής αξίας σε δολάρια. Εισαγωγές-εταίροι Η καταχώρηση αυτή παρέχει μια σειρά κατάταξης των εμπορικών εταίρων ξεκινώντας από τους σημαντικότερους- μερικές φορές περιλαμβάνει το ποσοστό της συνολικής αξίας σε δολάρια.

Ανεξαρτησία Για τις περισσότερες χώρες, η καταχώρηση αυτή παρέχει την ημερομηνία κατά την οποία επιτεύχθηκε η κυριαρχία και από ποιο έθνος, αυτοκρατορία ή κηδεμονία. Για τις άλλες χώρες, η ημερομηνία που δίνεται μπορεί να μην αντιπροσωπεύει την “ανεξαρτησία” με την αυστηρή έννοια, αλλά μάλλον κάποιο σημαντικό γεγονός της εθνότητας, όπως η παραδοσιακή ημερομηνία ίδρυσης ή η ημερομηνία ενοποίησης, ομοσπονδίας, συνομοσπονδίας, ίδρυσης, θεμελιώδους αλλαγής στη μορφή διακυβέρνησης ή διαδοχής κράτους.

Για αρκετές χώρες, η εγκαθίδρυση της κρατικής υπόστασης ήταν μια μακρά εξελικτική διαδικασία που διήρκεσε δεκαετίες ή και αιώνες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αναφέρονται διάφορες σημαντικές ημερομηνίες.

Οι εξαρτημένες περιοχές περιλαμβάνουν την ένδειξη “καμία” ακολουθούμενη από τη φύση του καθεστώτος εξάρτησης. Βλέπε επίσης τη σημείωση για την ορολογία.

Ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής Αυτή η καταχώρηση δίνει την ετήσια ποσοστιαία αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής (περιλαμβάνει τη μεταποίηση, την εξόρυξη και τις κατασκευές). Βιομηχανίες Η καταχώρηση αυτή παρέχει μια σειρά κατάταξης των βιομηχανιών ξεκινώντας από τη μεγαλύτερη με βάση την αξία της ετήσιας παραγωγής.

Δείκτης βρεφικής θνησιμότητας Αυτή η καταχώρηση δίνει τον αριθμό των θανάτων βρεφών κάτω του ενός έτους σε ένα δεδομένο έτος ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων το ίδιο έτος. Το ποσοστό αυτό χρησιμοποιείται συχνά ως δείκτης του επιπέδου υγείας σε μια χώρα. Ποσοστό πληθωρισμού (τιμές καταναλωτή) Η καταχώρηση αυτή παρέχει την ετήσια ποσοστιαία μεταβολή των τιμών καταναλωτή σε σύγκριση με τις τιμές καταναλωτή του προηγούμενου έτους.

Διεθνείς διαφορές βλ. Διαφορές-διεθνείς Συμμετοχή σε οργανισμούς διεθνούς δικαίου Η εγγραφή αυτή περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την αποδοχή από μια χώρα της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ) και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ). 59 χώρες έχουν αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του ΔΔΔ με επιφυλάξεις και 11 έχουν αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του ΔΔΔ χωρίς επιφυλάξεις. 122 χώρες έχουν αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ.

Το Παράρτημα Β: Διεθνείς οργανισμοί και ομάδες εξηγεί τις διαφορετικές εντολές του ΔΔΔ και του ΔΠΔΤ. Συμμετοχή διεθνών οργανισμών Το λήμμα αυτό παραθέτει με αλφαβητική σειρά κατά
συντομογραφία τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους η χώρα του θέματος είναι μέλος ή συμμετέχει με άλλο τρόπο. Διεθνείς οργανισμοί Οι πληροφορίες αυτές παρουσιάζονται στο

Παράρτημα Β: Διεθνείς οργανισμοί και ομάδες, το οποίο περιλαμβάνει την ονομασία, τη συντομογραφία, την ημερομηνία ίδρυσης, τον σκοπό και τα μέλη ανά κατηγορία.

Κωδικός χώρας στο Διαδίκτυο Αυτή η καταχώριση περιλαμβάνει τους κωδικούς δύο γραμμάτων που διατηρεί ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) στον κατάλογο ISO 3166 Alpha-2 και χρησιμοποιούνται από την Αρχή Εκχώρησης Αριθμών Διαδικτύου (IANA) για τη δημιουργία κωδικοποιημένων τομέων ανώτατου επιπέδου (ccTLD).

Χρήστες του Διαδικτύου Αυτή η καταχώρηση δίνει τον συνολικό αριθμό των ατόμων σε μια χώρα που μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο στο σπίτι τους, μέσω οποιουδήποτε τύπου συσκευής (υπολογιστή ή κινητού) και σύνδεσης.

Το ποσοστό του πληθυσμού που έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο (δηλαδή το ποσοστό διείσδυσης) βοηθά να εκτιμηθεί πόσο διαδεδομένη είναι η χρήση του Διαδικτύου σε μια χώρα. Τα στατιστικά στοιχεία διαφέρουν από χώρα σε χώρα και μπορεί να περιλαμβάνουν χρήστες που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο τουλάχιστον αρκετές φορές την εβδομάδα σε εκείνους που έχουν πρόσβαση μόνο μία φορά σε διάστημα αρκετών μηνών. Εισαγωγή Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει μία καταχώρηση, Ιστορικό.

Επενδύσεις (ακαθάριστες πάγιες) Η καταχώρηση αυτή καταγράφει τις συνολικές δαπάνες των επιχειρήσεων για πάγια σύνολα, όπως εργοστάσια, μηχανήματα, εξοπλισμό, κατοικίες και αποθέματα πρώτων υλών, τα οποία αποτελούν τη βάση για τη μελλοντική παραγωγή. Μετριέται ακαθάριστα από την απόσβεση των περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή περιλαμβάνει επενδύσεις που απλώς αντικαθιστούν φθαρμένο ή διαλυμένο κεφάλαιο. Αρδευόμενη γη Η εγγραφή αυτή δίνει τον αριθμό των τετραγωνικών χιλιομέτρων της έκτασης της γης που τροφοδοτείται τεχνητά με νερό.

Δικαστικός κλάδος Η καταχώρηση αυτή περιλαμβάνει τρία υποπεδία. Το υποπεδίο “Ανώτατο δικαστήριο(α)” περιλαμβάνει το(τα) όνομα(α) του(των) ανώτατου(ων) δικαστηρίου(ων) μιας χώρας, τον αριθμό και τους τίτλους των δικαστών, καθώς και τα είδη των υποθέσεων που εκδικάζονται από το δικαστήριο, τα οποία συνήθως βασίζονται στο αστικό, ποινικό, διοικητικό και συνταγματικό δίκαιο.

Ορισμένες χώρες
διαθέτουν ξεχωριστά συνταγματικά δικαστήρια. Το υποπεδίο “Επιλογή δικαστών και θητεία” περιλαμβάνει τους οργανισμούς και τους συναφείς αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για τον διορισμό και την επιλογή δικαστών, καθώς και μια σύντομη περιγραφή της διαδικασίας. Η διαδικασία επιλογής μπορεί να είναι ενδεικτική της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος μιας χώρας από άλλους κλάδους της κυβέρνησής της.

Επίσης, σε αυτό το υποπεδίο περιλαμβάνονται οι θητείες των δικαστών, οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από λίγα χρόνια, έως μια συγκεκριμένη ηλικία συνταξιοδότησης, έως ισόβιους διορισμούς. Το υποπεδίο subfield subordinate courts απαριθμεί τα δικαστήρια που βρίσκονται χαμηλότερα στην ιεραρχία του δικαστικού συστήματος μιας χώρας. Λίγες χώρες με κυβερνήσεις ομοσπονδιακού τύπου, όπως η Βραζιλία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, εκτός από το ομοσπονδιακό δικαστήριο, διαθέτουν ξεχωριστά δικαστικά συστήματα σε επίπεδο πολιτείας ή επαρχίας, αν και γενικά τα δύο συστήματα αλληλεπιδρούν.

Εργατικό δυναμικό Αυτή η καταχώρηση περιέχει το συνολικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού. Εργατικό δυναμικό ανά επάγγελμα Αυτή η καταχώρηση παραθέτει την ποσοστιαία κατανομή του εργατικού δυναμικού ανά τομέα επαγγέλματος. Η γεωργία περιλαμβάνει τη γεωργία, την αλιεία και τη δασοκομία. Η βιομηχανία περιλαμβάνει την εξόρυξη, τη μεταποίηση, την παραγωγή ενέργειας και τις κατασκευές.

Οι υπηρεσίες καλύπτουν τις κυβερνητικές δραστηριότητες, τις επικοινωνίες, τις μεταφορές, τα χρηματοοικονομικά και όλες τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες που δεν παράγουν υλικά αγαθά. Το σύνολο της κατανομής θα είναι μικρότερο από το 100 τοις εκατό εάν τα στοιχεία είναι ελλιπή και μπορεί να κυμαίνεται από 99- 101 τοις εκατό λόγω στρογγυλοποίησης.

Χερσαία σύνορα Αυτή η καταχώρηση περιέχει το συνολικό μήκος όλων των χερσαίων συνόρων και τα επιμέρους μήκη για κάθε μία από τις όμορες συνοριακές χώρες. Όταν είναι διαθέσιμα, χρησιμοποιούνται τα επίσημα μήκη που δημοσιεύονται από τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες.

Επειδή οι μέθοδοι έρευνας μπορεί να διαφέρουν, τα μήκη των συνόρων των χωρών που αναφέρονται από τις όμορες χώρες μπορεί να διαφέρουν.

Χρήση γης Αυτή η εγγραφή περιέχει τα ποσοστιαία μερίδια της συνολικής έκτασης γης για τρεις διαφορετικούς τύπους χρήσης γης: γεωργική γη, δάση και άλλα- η γεωργική γη διαιρείται περαιτέρω σε καλλιεργήσιμη γη- γη που καλλιεργείται για καλλιέργειες όπως το σιτάρι, ο αραβόσιτος και το ρύζι που επαναφυτεύονται μετά από κάθε συγκομιδή, μόνιμες καλλιέργειες- γη που καλλιεργείται για καλλιέργειες όπως τα εσπεριδοειδή, ο καφές και το καουτσούκ που δεν επαναφυτεύονται μετά από κάθε συγκομιδή, και
περιλαμβάνει τη γη κάτω από ανθοφόρους θάμνους, οπωροφόρα δέντρα, καρυδιές και αμπέλια, και μόνιμους βοσκότοπους και λιβάδια – γη που χρησιμοποιείται για τουλάχιστον πέντε χρόνια ή περισσότερο για την καλλιέργεια ποωδών ζωοτροφών, είτε καλλιεργούνται είτε αναπτύσσονται φυσικά. 5 εκτάρια με δέντρα ύψους άνω των πέντε μέτρων και με κάλυψη θόλου άνω του 10%, συμπεριλαμβανομένων των ανεμοφρακτών, των ζωνών προστασίας και των διαδρόμων δένδρων που είναι μεγαλύτεροι από 0,5 εκτάρια και έχουν πλάτος τουλάχιστον 20 μέτρα- η γη που χαρακτηρίζεται ως άλλη περιλαμβάνει δομημένες περιοχές, δρόμους και άλλα χαρακτηριστικά μεταφοράς, άγονες εκτάσεις ή ερημικές εκτάσεις.

Γλώσσες Το λήμμα αυτό παρέχει έναν κατάλογο των γλωσσών που ομιλούνται σε κάθε χώρα και προσδιορίζει όσες είναι επίσημες εθνικές ή περιφερειακές γλώσσες. Όταν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι γλώσσες που ομιλούνται σε κάθε χώρα αναλύονται σύμφωνα με το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού που μιλάει την κάθε γλώσσα ως πρώτη γλώσσα.

Για τις χώρες χωρίς διαθέσιμα στοιχεία, οι γλώσσες παρατίθενται κατά σειρά κατάταξης με βάση τον επιπολασμό τους, ξεκινώντας από την πιο ομιλούμενη γλώσσα.

Νομικό σύστημα Αυτή η καταχώρηση παρέχει την περιγραφή του νομικού συστήματος μιας χώρας.

Περιλαμβάνεται επίσης δήλωση σχετικά με τον δικαστικό έλεγχο των νομοθετικών πράξεων για ορισμένες χώρες.

Τα νομικά συστήματα σχεδόν όλων των χωρών διαμορφώνονται γενικά με βάση στοιχεία πέντε βασικών τύπων: αστικό δίκαιο (συμπεριλαμβανομένου του γαλλικού δικαίου, του ναπολεόντειου κώδικα, του ρωμαϊκού δικαίου, του ρωμαϊκού-ολλανδικού δικαίου και του ισπανικού δικαίου)- κοινό δίκαιο (συμπεριλαμβανομένου του δικαίου των Ηνωμένων Πολιτειών)- εθιμικό δίκαιο- μικτό ή πλουραλιστικό δίκαιο- και θρησκευτικό δίκαιο (συμπεριλαμβανομένου του ισλαμικού δικαίου).

Ένας πρόσθετος τύπος νομικού συστήματος – το διεθνές δίκαιο, το οποίο διέπει τη συμπεριφορά των ανεξάρτητων εθνών στις μεταξύ τους σχέσεις – εξετάζεται επίσης παρακάτω. Ο ακόλουθος κατάλογος περιγράφει αυτά τα νομικά συστήματα, τις χώρες ή τις περιοχές του κόσμου όπου εφαρμόζονται αυτά τα συστήματα, καθώς και μια σύντομη δήλωση σχετικά με την προέλευση και τα κύρια χαρακτηριστικά του καθενός. Αστικό Δίκαιο-Το πιο διαδεδομένο είδος νομικού συστήματος στον κόσμο, που εφαρμόζεται με διάφορες μορφές σε περίπου 150 χώρες.

Αναφέρεται επίσης ως ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκαιο, το σύστημα αστικού δικαίου προέρχεται κυρίως από το ρωμαϊκό Corpus Juris Civilus, (Σώμα Αστικού Δικαίου), μια συλλογή νόμων και νομικών ερμηνειών που συντάχθηκε υπό τον Ανατολικό Ρωμαίο (Βυζαντινό) αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α΄ μεταξύ 528 και 565 μ.Χ. Το κύριο χαρακτηριστικό των συστημάτων αστικού δικαίου είναι ότι οι νόμοι είναι
οργανώνονται σε συστηματικούς γραπτούς κώδικες. Στο αστικό δίκαιο οι πηγές που αναγνωρίζονται ως έγκυρες είναι κυρίως η νομοθεσία -ιδιαίτερα οι κωδικοποιήσεις στα συντάγματα ή τα καταστατικά που θεσπίζονται από τις κυβερνήσεις- και δευτερευόντως τα έθιμα.

Τα συστήματα αστικού δικαίου σε ορισμένες χώρες βασίζονται σε περισσότερους από έναν κώδικες. Κοινό Δίκαιο-Ένας τύπος νομικού συστήματος, συχνά συνώνυμο του “αγγλικού com- mon law”, το οποίο είναι το σύστημα της Αγγλίας και της Ουαλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ισχύει επίσης σε περίπου 80 χώρες που αποτελούσαν μέρος της πρώην Βρετανικής Αυτοκρατορίας ή επηρεάστηκαν από αυτήν.

Το αγγλικό κοινό δίκαιο αντανακλά τις βιβλικές επιρροές καθώς και κατάλοιπα των νομικών συστημάτων που επιβλήθηκαν από τους πρώτους κατακτητές, συμπεριλαμβανομένων των Ρωμαίων, των Αγγλοσαξόνων και των Νορμανδών. Ορισμένοι νομικοί αποδίδουν τη διαμόρφωση του αγγλικού συστήματος κοινού δικαίου στον βασιλιά Ερρίκο Β΄ (1154-1189).

Μέχρι την εποχή της βασιλείας του, οι νόμοι που συνήθιζαν να εφαρμόζονται μεταξύ των διαφόρων κτηματικών και εκκλησιαστικών (εκκλησιαστικών) δικαιοδοσιών της Αγγλίας εφαρμόζονταν σε τοπικό επίπεδο. Ο Ερρίκος Β’ ίδρυσε το δικαστήριο του βασιλιά και όρισε ότι οι νόμοι ήταν “κοινοί” για ολόκληρο το αγγλικό βασίλειο.

Το θεμέλιο του αγγλικού κοινού δικαίου είναι το “νομικό προηγούμενο” -που αναφέρεται ως stare decisis, που σημαίνει “να στέκεσαι στα πράγματα που έχουν αποφασιστεί”. Στο αγγλικό κοινό δίκαιο συστήματος, οι δικαστές των δικαστηρίων δεσμεύονται στις αποφάσεις τους σε μεγάλο βαθμό από τους κανόνες και άλλα δόγματα που αναπτύχθηκαν -και συμπληρώθηκαν με την πάροδο του χρόνου- από τους δικαστές των παλαιότερων αγγλικών δικαστηρίων.

Εθιμικό Δίκαιο-Ένας τύπος νομικού συστήματος που χρησιμεύει ως βάση ή έχει επηρεάσει τους σημερινούς νόμους σε περίπου 40 χώρες -κυρίως στην Αφρική, αλλά και σε ορισμένες στα νησιά του Ειρηνικού, την Ευρώπη και την Εγγύς Ανατολή. Το εθιμικό δίκαιο αναφέρεται επίσης ως “πρωτόγονο δίκαιο”, “άγραφο δίκαιο”, “δίκαιο των αυτοχθόνων” και “λαϊκό δίκαιο”.

Δεν υπάρχει ενιαία ιστορία του εθιμικού δικαίου, όπως αυτή που συναντάται στο ρωμαϊκό αστικό δίκαιο, στο αγγλικό κοινό δίκαιο, στο ισλαμικό δίκαιο ή στον ναπολεόντειο αστικό κώδικα. Τα πρώτα συστήματα δικαίου στην ανθρώπινη κοινωνία ήταν εθιμικά και συνήθως αναπτύχθηκαν σε μικρές αγροτικές και κυνηγετικές-συλλεκτικές κοινότητες.

Όπως υποδηλώνει ο όρος, το εθιμικό δίκαιο βασίζεται στα έθιμα μιας κοινότητας. Τα κοινά χαρακτηριστικά των εθιμικών νομικών συστημάτων είναι ότι σπάνια καταγράφονται, ενσωματώνουν ένα οργανωμένο σύνολο κανόνων που ρυθμίζουν τις κοινωνικές σχέσεις και συμφωνούνται από τα μέλη της κοινότητας. Αν και τα εν λόγω συστήματα δικαίου περιλαμβάνουν κυρώσεις για παραβάσεις του νόμου, η επίλυση τείνει να είναι μάλλον συμφιλιωτική παρά τιμωρητική.

Aριθμός αφρικανικών κρατών εφάρμοζαν το εθιμικό δίκαιο πολλούς αιώνες πριν από τις κολο- νικές επιρροές. Μετά την αποικιοκρατία, οι νόμοι αυτοί καταγράφηκαν και ενσωματώθηκαν σε διαφορετικό βαθμό στα νομικά συστήματα που επέβαλαν οι αποικιοκρατικές τους δυνάμεις.

Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης- Ένας υπο- κλάδος του διεθνούς δικαίου γνωστός ως “υπερεθνικό δίκαιο”, στον οποίο τα δικαιώματα των κυρίαρχων εθνών περιορίζονται σε σχέση μεταξύ τους. Αναφέρεται επίσης ως Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Κοινοτικό Δίκαιο και είναι το μοναδικό και πολύπλοκο νομικό σύστημα που λειτουργεί σε ταν- νισμό με τους νόμους των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Παρόμοια με τα ομοσπονδιακά κράτη, το νομικό σύστημα της ΕΕ διασφαλίζει τη συμμόρφωση των κρατών μελών λόγω της αποκεντρωμένης πολιτικής φύσης της Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΚ), το οποίο ιδρύθηκε το 1952 με τη Συνθήκη των Παρισίων, είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την ανάπτυξη του δικαίου της ΕΕ.

Οι θεμελιώδεις αρχές του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνουν: την επικουρικότητα- την έννοια ότι τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται από την μικρότερη, χαμηλότερη ή λιγότερο συγκεντρωτική αρμόδια αρχή- την αναλογικότητα- η ΕΕ μπορεί να ενεργεί μόνο στο βαθμό που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων της- την ανάθεση-

Η ΕΕ είναι μια ένωση κρατών μελών και όλες οι εξουσίες της χορηγούνται εθελοντικά από τα μέλη της- ασφάλεια δικαίου- απαιτεί οι νομικοί κανόνες να είναι σαφείς και ακριβείς- και αρχή της προφύλαξης- ηθική και πολιτική αρχή που ορίζει ότι εάν μια δράση ή πολιτική μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ή μη αναστρέψιμη βλάβη στο κοινό ή στο περιβάλλον, ελλείψει επιστημονικής συναίνεσης ότι δεν θα προκληθεί βλάβη, το βάρος της απόδειξης πέφτει σε εκείνους που υποστηρίζουν τη λήψη της δράσης.

Γαλλικό Δίκαιο-Ένας τύπος αστικού δικαίου που αποτελεί το νομικό σύστημα της Γαλλίας. Το γαλλικό σύστημα χρησιμεύει επίσης ως βάση ή αναμειγνύεται με άλλα νομικά συστήματα σε περίπου 50 χώρες, ιδίως στη Βόρεια Αφρική, την Εγγύς Ανατολή και τα γαλλικά εδάφη και εξαρτήσεις. Το γαλλικό δίκαιο είναι κυρίως κωδικοποιημένο ή συστηματικό γραπτό αστικό δίκαιο. Πριν από τη Γαλλική Επανάσταση (1789-1799), η Γαλλία δεν είχε ενιαίο εθνικό νομικό σύστημα.

Οι νόμοι στις βόρειες περιοχές της σημερινής Γαλλίας ήταν ως επί το πλείστον τοπικά έθιμα που βασίζονταν σε προνόμια και εξαιρέσεις που παραχωρούσαν οι βασιλείς και οι φεουδάρχες, ενώ στις νότιες περιοχές επικρατούσε το ρωμαϊκό δίκαιο. Η εισαγωγή του Ναπολεόντειου Αστικού Κώδικα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ναπολέοντα Α΄ την πρώτη δεκαετία του 19ου αιώνα επέφερε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο γαλλικό νομικό σύστημα,
πολλές από τις οποίες παραμένουν μέρος της σημερινής νομικής δομής της Γαλλίας, αν και όλες έχουν τροποποιηθεί ή αναδιατυπωθεί εκτενώς για να απευθύνονται σε ένα σύγχρονο έθνος. Το γαλλικό δίκαιο διακρίνει μεταξύ “δημοσίου δικαίου” και “ιδιωτικού δικαίου”.

Το δημόσιο δίκαιο αφορά την κυβέρνηση, το γαλλικό Σύνταγμα, τη δημόσια διοίκηση και το ποινικό δίκαιο. Το ιδιωτικό δίκαιο καλύπτει ζητήματα μεταξύ ιδιωτών ή επιχειρήσεων. Οι πιο σημαντικές αλλαγές στο γαλλικό νομικό σύστημα -που εισήχθησαν τη δεκαετία του 1980- ήταν οι νόμοι περί αποκέντρωσης, οι οποίοι μετέφεραν την εξουσία από τους κεντρικά διορισμένους κυβερνητικούς εκπροσώπους στους τοπικά εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού.

Διεθνές Δίκαιο-Το δίκαιο της διεθνούς κοινότητας, ή το σύνολο των κανόνων του κοινού δικαίου και των κανόνων των συνθηκών που γίνονται δεκτοί ως νομικά δεσμευτικοί από τα κράτη στις μεταξύ τους σχέσεις. Το διεθνές δίκαιο διαφέρει από άλλα νομικά συστήματα στο ότι αφορά κυρίως κυρίαρχες πολιτικές οντότητες.

Υπάρχουν τρεις ξεχωριστοί κλάδοι του διεθνούς δικαίου: το δημόσιο διεθνές δίκαιο, το οποίο διέπει τις σχέσεις μεταξύ επαρχιών και διεθνών οντοτήτων και περιλαμβάνει το δίκαιο των συνθηκών, το δίκαιο της θάλασσας, το διεθνές ποινικό δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο- το ιδιωτικό διεθνές δίκαιο, το οποίο αφορά τη νομική δικαιοδοσία- και το υπερεθνικό δίκαιο-ένα νομικό πλαίσιο στο οποίο οι χώρες δεσμεύονται από περιφερειακές συμφωνίες στις οποίες οι νόμοι των χωρών μελών θεωρούνται ανεφάρμοστοι όταν έρχονται σε σύγκρουση με υπερεθνικούς νόμους.

Επί του παρόντος, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μόνη οντότητα που υπάγεται σε υπερεθνικό νομικό σύστημα. Ο όρος “διεθνές δίκαιο” επινοήθηκε από τον Jere- my Bentham το 1780 στο έργο του Principles of Morals and Legislation, αν και οι νόμοι που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών έχουν αναγνωριστεί από πολύ νωρίς (πολλούς αιώνες π.Χ.).

Το σύγχρονο διεθνές δίκαιο αναπτύχθηκε παράλληλα με την εμφάνιση και την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών εθνών-κρατών, αρχής γενομένης από τις αρχές του 16ου αιώνα. Άλλοι παράγοντες που επηρέασαν την ανάπτυξη του διεθνούς δικαίου περιλάμβαναν την αναβίωση των νομικών σπουδών, την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου και την πρακτική της ανταλλαγής απεσταλμένων και της ίδρυσης αντιπροσωπειών. Οι πηγές του διεθνούς δικαίου καθορίζονται στο άρθρο 38-1 του Καταστατικού του Διεθνούς Δικαστηρίου στο πλαίσιο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ισλαμικό Δίκαιο-Το πιο διαδεδομένο είδος θρησκευτικού δικαίου, είναι το νομικό σύστημα που εφαρμόζεται σε περισσότερες από 30 χώρες, ιδίως στην Εγγύς Ανατολή, αλλά και στην Κεντρική και Νότια Ασία, την Αφρική και την Ινδονησία. Σε πολλές χώρες το ισλαμικό δίκαιο λειτουργεί
παράλληλα με ένα σύστημα αστικού δικαίου. Ο ισλαμικός νόμος ενσωματώνεται στη σαρία, μια αραβική λέξη που σημαίνει “ο σωστός δρόμος”.

Η σαρία καλύπτει όλες τις πτυχές της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής και τις οργανώνει σε πέντε κατηγορίες: υποχρεωτικές, συνιστώμενες, επιτρεπόμενες, αντιπαθείς και απαγορευμένες. Οι πρωταρχικές πηγές της σαρία είναι το Κοράνι, που οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι είναι ο λόγος του Θεού που αποκαλύφθηκε στον Προφήτη Μωάμεθ από τον άγγελο Γαβριήλ, και η Σούννα, η διδασκαλία του Προφήτη και τα έργα του.

Εκτός από αυτές τις δύο πρωτογενείς πηγές, οι παραδοσιακοί σουνίτες μουσουλμάνοι αναγνωρίζουν τη συναίνεση των συντρόφων του Μωάμεθ και των ισλαμιστών νομικών σε ορισμένα θέματα, που ονομάζονται ijmas, και διάφορες μορφές συλλογισμού, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης από νομικούς, που αναφέρεται ως qiyas.

Οι σιίτες μουσουλμάνοι απορρίπτουν τα ijmas και τα qiyas ως πηγές του νόμου της Σαρία. Μεικτό δίκαιο-Αναφέρεται επίσης ως πλουραλιστικό δίκαιο, το μεικτό δίκαιο αποτελείται από στοιχεία ορισμένων ή όλων των άλλων κύριων τύπων νομικών συστημάτων – αστικού, κοινού, αστικού και θρησκευτικού. Τα μικτά νομικά συστήματα πολλών χωρών προέκυψαν όταν οι αποικιοκρατικές δυνάμεις επικάλυψαν τα δικά τους νομικά συστήματα στις αποικιοκρατούμενες περιοχές, αλλά διατήρησαν στοιχεία των υφιστάμενων νομικών συστημάτων των αποικιών.

Ναπολεόντειος Αστικός Κώδικας-Ένας τύπος αστικού δικαίου, που αναφέρεται ως Αστικός Κώδικας ή Code Civil des Francais, αποτελεί μέρος του νομικού συστήματος της Γαλλίας και αποτελεί τη βάση των νομικών συστημάτων της Βολιβίας, της Αιγύπτου, του Λιβάνου, της Πολωνίας και της πολιτείας Λουιζιάνα των ΗΠΑ.

Ο Αστικός Κώδικας θεσπίστηκε υπό τον Ναπολέοντα Α΄, τέθηκε σε ισχύ το 1804 και ονομάστηκε επίσημα Κώδικας Ναπολέων το 1807. Αυτό το νομικό σύστημα συνδύαζε την τευτονική παράδοση του αστικού δικαίου των βόρειων επαρχιών της Γαλλίας με την παράδοση του ρωμαϊκού δικαίου των νότιων και ανατολικών περιοχών της χώρας.

Ο Αστικός Κώδικας παρουσιάζει ομοιότητες ως προς τη διάταξή του με το ρωμαϊκό σώμα του αστικού δικαίου (βλ. αστικό δίκαιο ανωτέρω). Όπως τέθηκε σε ισχύ το 1804, ο Κώδικας ασχολήθηκε με την προσωπική κατάσταση, την ιδιοκτησία και την απόκτηση περιουσίας.

Οι κώδικες που προστέθηκαν τα επόμενα έξι χρόνια περιλάμβαναν αστικές διαδικασίες, εμπορικό δίκαιο, ποινικό δίκαιο και διαδικασίες και ποινικό κώδικα.

Θρησκευτικό Δίκαιο-Ένα νομικό σύστημα το οποίο πηγάζει από τα ιερά κείμενα των θρησκευτικών παραδόσεων και στις περισσότερες περιπτώσεις δηλώνει ότι καλύπτει όλες τις πτυχές της ζωής ως αδιάσπαστο μέρος των λατρευτικών υποχρεώσεων προς μια υπερβατική, επικείμενη ή βαθιά φιλοσοφική πραγματικότητα. Ως βάση του θρησκευτικού δικαίου υπονοείται η έννοια της
αμετάβλητου, επειδή ο λόγος του Θεού δεν μπορεί να τροποποιηθεί ή να νομοθετηθεί από δικαστές ή κυβερνήσεις.

Ωστόσο, ένα λεπτομερές νομικό σύστημα απαιτεί γενικά ανθρώπινη επεξεργασία. Οι κύριοι τύποι θρησκευτικού δικαίου είναι η σαρία στο Ισλάμ, η χαλάκχα στον Ιουδαϊσμό και το κανονικό δίκαιο σε ορισμένες χριστιανικές ομάδες.

Η σαρία είναι το πιο διαδεδομένο θρησκευτικό νομικό σύστημα (βλ. Ισλαμικό Δίκαιο) και αποτελεί το μοναδικό σύστημα δικαίου για χώρες όπως το Ιράν, οι Μαλδίβες και η Σαουδική Αραβία. Καμία χώρα δεν διέπεται πλήρως από τη χαλάκχα, αλλά οι Εβραίοι μπορούν να αποφασίσουν να διευθετούν τις διαφορές τους μέσω των εβραϊκών δικαστηρίων και να δεσμεύονται από τις αποφάσεις τους.

Το κανονικό δίκαιο δεν είναι ένας θεϊκός νόμος ως τέτοιος, επειδή δεν βρίσκεται στην αποκάλυψη. Αντιθέτως, θεωρείται ως ανθρώπινος νόμος που εμπνέεται από τον λόγο του Θεού και εφαρμόζει τις απαιτήσεις αυτής της αποκάλυψης στην πραγματική κατάσταση της εκκλησίας.

Το κανονικό δίκαιο ρυθμίζει την εσωτερική τάξη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Αγγλικανικής Κοινότητας.

Ρωμαϊκό Δίκαιο-Ένας τύπος αστικού δικαίου που αναπτύχθηκε στην αρχαία Ρώμη και εφαρμόστηκε από την εποχή της ίδρυσης της πόλης (κατά παράδοση το 753 π.Χ.) έως την πτώση της Δυτικής Αυτοκρατορίας τον 5ο αιώνα μ.Χ. Το ρωμαϊκό δίκαιο παρέμεινε το νομικό σύστημα της Βυζαντινή (Ανατολική Αυτοκρατορία) μέχρι την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453.

Διατηρημένα θραύσματα του πρώτου νομικού κειμένου, γνωστού ως Νόμος των Δώδεκα Πινάκων, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ., περιείχαν συγκεκριμένες διατάξεις που αποσκοπούσαν στην αλλαγή του ισχύοντος εθιμικού δικαίου.

Το πρώιμο ρωμαϊκό δίκαιο αντλούνταν από το έθιμο και τα καταστατικά- αργότερα, κατά την εποχή της αυτοκρατορίας, οι αυτοκράτορες διεκδικούσαν την εξουσία τους ως την απόλυτη πηγή δικαίου. Η βάση των ρωμαϊκών νόμων ήταν η ιδέα ότι η ακριβής μορφή -όχι η πρόθεση- των λέξεων ή των πράξεων παρήγαγε νομικές συνέπειες.

Μόλις στα τέλη του 6ου αιώνα μ.Χ. δημοσιεύτηκε ένας ολοκληρωμένος ρωμαϊκός κώδικας νόμων (βλ. Αστικό Δίκαιο παραπάνω). Το ρωμαϊκό δίκαιο αποτέλεσε τη βάση των νομικών συστημάτων που αναπτύχθηκαν σε πολλές χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Ρωμαϊκό-Ολλανδικό Δίκαιο-Ένας τύπος αστικού δικαίου που βασίζεται στο ρωμαϊκό δίκαιο, όπως εφαρμόζεται στις Κάτω Χώρες. Το ρωμαϊκό-ολλανδικό δίκαιο χρησιμεύει ως βάση για τα νομικά συστήματα σε επτά αφρικανικές χώρες, καθώς και στη Γουιάνα, την Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα.

Αυτό το σύστημα δικαίου, το οποίο προήλθε από την επαρχία της Ολλανδίας και επεκτάθηκε σε όλες τις Κάτω Χώρες (για να αντικατασταθεί από τον γαλλικό αστικό κώδικα το 1809), καθιερώθηκε σε ορισμένες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής κατά την ολλανδική αποικιοκρατική περίοδο.
Ο Ολλανδός νομικός/φιλόσοφος Ούγκο Γκρότιους ήταν ο πρώτος που προσπάθησε να αναγάγει το ρωμαϊκό-ολλανδικό αστικό δίκαιο σε ένα σύστημα στο έργο του Jurisprudence of Holland (γραμμένο το 1619-20, το σχόλιο δημοσιεύτηκε το 1621). Ο Ολλανδός ιστορικός/δικηγόρος Simon van Leeuwen επινόησε τον όρο “ρωμαϊκό-ολλανδικό δίκαιο” το 1652.

Ισπανικό Δίκαιο-Ένας τύπος αστικού δικαίου, που συχνά αναφέρεται ως Ισπανικός Αστικός Κώδικας, είναι το σημερινό νομικό σύστημα της Ισπανίας και αποτελεί τη βάση των νομικών συστημάτων σε 12 χώρες κυρίως της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, αλλά και της νοτιοδυτικής Ευρώπης, της βόρειας και δυτικής Αφρικής και της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο ισπανικός αστικός κώδικας αντανακλά ένα σύνθετο μείγμα εθιμικού, ρωμαϊκού, ναπολεόντειου, τοπικού και σύγχρονου κωδικοποιημένου δικαίου. Οι νόμοι των Βησιγότθων εισβολέων της Ισπανίας τον 5ο έως 7ο αιώνα είχαν την πρώτη σημαντική επιρροή στην ανάπτυξη του ισπανικού νομικού συστήματος.

Η χριστιανική επανάκτηση της Ισπανίας κατά τον 11ο έως τον 15ο αιώνα υπήρξε μάρτυρας της ανάπτυξης του εθιμικού δικαίου, το οποίο συνδύαζε το κανονικό (θρησκευτικό) και το ρωμαϊκό δίκαιο.

Κατά τη διάρκεια αρκετών αιώνων της κυριαρχίας των Αψβούργων και των Βουρβόνων, επιχειρήθηκαν συστηματικές ανασυγκροτήσεις του υφιστάμενου εθνικού νομικού συστήματος, οι οποίες όμως συχνά συγκρούονταν με το τοπικό και περιφερειακό εθιμικό αστικό δίκαιο.

Η ανάπτυξη του νομικού συστήματος κατά το μεγαλύτερο μέρος του 19ου αιώνα επικεντρώθηκε στη διαμόρφωση ενός εθνικού συστήματος αστικού δικαίου, το οποίο τελικά θεσπίστηκε το 1889 ως ισπανικός αστικός κώδικας.

Αρκετά τμήματα του κώδικα αναθεωρήθηκαν, με πιο πρόσφατα τον ποινικό κώδικα το 1989 και τον δικαστικό κώδικα το 2001. Ο ισπανικός αστικός κώδικας διαχωρίζει το δημόσιο και το ιδιωτικό δίκαιο.

Το δημόσιο δίκαιο περιλαμβάνει το συνταγματικό δίκαιο, το διοικητικό δίκαιο, το ποινικό δίκαιο, το δικονομικό δίκαιο, το οικονομικό και φορολογικό δίκαιο και το διεθνές δημόσιο δίκαιο.

Το ιδιωτικό δίκαιο περιλαμβάνει το αστικό δίκαιο, το εμπορικό δίκαιο, το εργατικό δίκαιο και το διεθνές ιδιωτικό δίκαιο.

Δίκαιο των Ηνωμένων Πολιτειών-Ένας τύπος κοινού δικαίου, ο οποίος αποτελεί τη βάση του νομικού συστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών και των νησιωτικών κτήσεών τους στην Καραϊβική και τον Ειρηνικό. Αυτό το νομικό σύστημα έχει πολλά επίπεδα, περισσότερα ενδεχομένως από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες, και οφείλεται εν μέρει στη διαίρεση μεταξύ ομοσπονδιακού και πολιτειακού δικαίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ιδρύθηκαν ως ένα έθνος αλλά ως ένωση 13 αποικιών, καθεμία από τις οποίες διεκδικούσε την ανεξαρτησία της από το βρετανικό στέμμα. Το Σύνταγμα των ΗΠΑ, που τέθηκε σε εφαρμογή το 1789, άρχισε να μετατοπίζει την εξουσία από τις πολιτείες προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αν και οι πολιτείες διατηρούν σήμερα σημαντικές νομικές
εξουσία.

Το αμερικανικό δίκαιο αντλεί την εξουσία του από τέσσερις πηγές: το συνταγματικό δίκαιο, το νομοθετικό δίκαιο, τους διοικητικούς κανονισμούς και τη νομολογία.

Το συνταγματικό δίκαιο βασίζεται στο Σύνταγμα των ΗΠΑ και χρησιμεύει ως ο ανώτατος ομοσπονδιακός νόμος.

Μαζί με εκείνα των πολιτειακών συνταγμάτων, τα έγγραφα αυτά περιγράφουν τη γενική δομή της ομοσπονδιακής και της πολιτειακής κυβέρνησης και παρέχουν τους κανόνες και τα όρια της εξουσίας. Το θεσμικό δίκαιο των ΗΠΑ είναι η νομοθεσία που θεσπίζεται από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και κωδικοποιείται στον Κώδικα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα 50 πολιτειακά νομοθετικά σώματα έχουν παρόμοια εξουσία να θεσπίζουν πολιτειακά νομοθετήματα. Το διοικητικό δίκαιο είναι η εξουσία που ανατίθεται σε ομοσπονδιακές και πολιτειακές εκτελεστικές υπηρεσίες.

Το νομολογιακό δίκαιο, που αναφέρεται επίσης ως κοινό δίκαιο, καλύπτει τομείς στους οποίους δεν υπάρχει συνταγματικό ή καταστατικό δίκαιο.

Το νομολογιακό δίκαιο είναι μια συλλογή δικαστικών αποφάσεων, εθίμων και γενικών αρχών που ξεκίνησαν στην Αγγλία πριν από αιώνες, υιοθετήθηκαν στην Αμερική την εποχή της Επανάστασης και συνεχίζουν να αναπτύσσονται σήμερα.

Νομοθετικός κλάδος Το λήμμα αυτό έχει τρία επιμέρους πεδία. Το υποπεδίο περιγραφής παρέχει τη νομοθετική δομή (μονοθάλαμος-μονοθάλαμος-διθάλαμος-ανώτερο και κάτω βουλή)- επίσημη ονομασία(-ες)- αριθμός εδρών μελών- τύποι εκλογικών περιφερειών ή εκλογικών τμημάτων (μονοεδρικές, πολυεδρικές, πανεθνικές)- εκλογικό σύστημα(-ες)- και θητεία των μελών.

Το υποπεδίο εκλογές περιλαμβάνει τις ημερομηνίες των τελευταίων και των επόμενων εκλογών. Το υποπεδίο εκλογικά αποτελέσματα παραθέτει το ποσοστό των ψήφων ανά κόμμα/συνασπισμό και τον αριθμό των εδρών ανά κόμμα/συνασπισμό στις τελευταίες εκλογές (στα διθάλαμα νομοθετικά σώματα, τα αποτελέσματα της άνω βουλής παρατίθενται πρώτα).

Γενικά, τα κόμματα με λιγότερες από τέσσερις έδρες και λιγότερο από 4% των ψήφων αθροίζονται και καταγράφονται ως “άλλα”, ενώ οι έδρες που δεν ανήκουν σε κόμματα καταγράφονται ως “ανεξάρτητες”.

Επίσης, οι καταχωρίσεις για ορισμένες χώρες περιλαμβάνουν δύο σύνολα ποσοστών ψήφων ανά κόμμα και εδρών ανά κόμμα- το πρώτο αντικατοπτρίζει τα αποτελέσματα μετά από επίσημη ανακοίνωση εκλογών και το δεύτερο – μετά από ενδιάμεσες ή επαναληπτικές εκλογές – αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στη σύνθεση των πολιτικών κομμάτων ενός νομοθετικού σώματος. Από τις περίπου 240 χώρες με νομοθετικά σώματα, περίπου τα δύο τρίτα είναι μονοθάλαμοι και οι υπόλοιπες διθάλαμοι. Η επιλογή των μελών του νομοθετικού σώματος συνήθως διέπεται από το σύνταγμα μιας χώρας και/ή τους εκλογικούς νόμους της.

Σε γενικές γραμμές, τα μέλη εκλέγονται είτε άμεσα από τους εκλογείς μιας χώρας χρησιμοποιώντας ένα καθορισμένο εκλογικό σύστημα- εκλέγονται έμμεσα ή επιλέγονται από τα νομοθετικά σώματα της επαρχίας, της πολιτείας ή του διαμερίσματος- ή διορίζονται από το εκτελεστικό όργανο της χώρας. Τα μέλη του νομοθετικού σώματος σε πολλές χώρες επιλέγονται τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, ενώ οι εκλογικοί νόμοι ορισμένων χωρών επιφυλάσσουν θέσεις για γυναίκες και διάφορες εθνοτικές και μειονοτικές ομάδες.

Παγκοσμίως, τα δύο επικρατέστερα συστήματα άμεσης ψηφοφορίας είναι το πλειοψηφικό και το αναλογικό. Το πιο συνηθισμένο από τα διάφορα συστήματα πλειοψηφίας/πλειοψηφίας είναι η απλή πλειοψηφία, ή first-past-the-post, κατά την οποία εκλέγεται ο υποψήφιος που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους.

Τα νομοθετικά σώματα χωρών όπως το Κοινοβούλιο του Μπαγκλαντές, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Μαλαισίας και η Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα. Ένα άλλο κοινό σύστημα πλειονότητας/πλειοψηφίας -απόλυτη πλειοψηφία ή δύο γύρων- απαιτεί οι υποψήφιοι να κερδίσουν τουλάχιστον το 50 τοις εκατό των ψήφων για να εκλεγούν.

Εάν κανένας από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει αυτό το όριο ψήφων στην αρχική εκλογή, αμέσως μετά διεξάγεται δεύτερη ψηφοφορία ή “δεύτερος γύρος” για τους δύο πρώτους σε ψήφους, και νικητής ανακηρύσσεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των απλών ψήφων.

Παραδείγματα του συστήματος δύο γύρων είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Αϊτής, η Εθνοσυνέλευση του Μάλι και η Νομοθετική Βουλή του Ουζμπεκιστάν. Άλλα συστήματα ψηφοφορίας πολλαπλότητας/πλειοψηφίας, που αναφέρονται ως προτιμησιακή ψηφοφορία και χρησιμοποιούνται γενικά σε πολυεδρικές περιφέρειες, είναι η ψηφοφορία κατά ομάδες και η απλή μη μεταβιβάσιμη ψήφος, όπου οι ψηφοφόροι ψηφίζουν κατατάσσοντας τους υποψηφίους που προτιμούν από την υψηλότερη προς τη χαμηλότερη θέση.

Τα εκλογικά συστήματα αναλογικής εκπροσώπησης -σε αντίθεση με τα συστήματα πλειοψηφίας/πλειοψηφίας- απονέμουν γενικά νομοθετικές έδρες στα πολιτικά κόμματα κατά προσέγγιση ανάλογα με τον αριθμό των ψήφων που λαμβάνει το καθένα. Για παράδειγμα, σε ένα 100μελές νομοθετικό σώμα, εάν το κόμμα Α λάβει το 50 τοις εκατό των συνολικών ψήφων, το κόμμα Β το 30 τοις εκατό και το κόμμα Γ το 20 τοις εκατό, τότε το κόμμα Α θα λάβει 50 έδρες, το κόμμα Β 30 έδρες και το κόμμα Γ 20 έδρες.

Υπάρχουν διάφορες μορφές αναλογικής εκπροσώπησης και ο βαθμός επίτευξης της αναλογικότητας ποικίλλει. Ορισμένες μορφές αναλογικής εκπροσώπησης επικεντρώνονται αποκλειστικά στην επίτευξη της αναλογικής εκπροσώπησης των διαφόρων πολιτικών κομμάτων και οι ψηφοφόροι ψηφίζουν μόνο για τα πολιτικά κόμματα, ενώ σε άλλες μορφές,
οι ψηφοφόροι ψηφίζουν για μεμονωμένους υποψηφίους εντός ενός πολιτικού κόμματος. Πολλές χώρες -τόσο μονοθάλαμες όσο και διθάλαμες- χρησιμοποιούν ένα μείγμα εκλογικών μεθόδων, κατά το οποίο ένα μέρος των βουλευτικών εδρών απονέμεται με τη χρήση ενός συστήματος, όπως το πλειοψηφικό/πλειοψηφικό, ενώ οι υπόλοιπες έδρες απονέμονται με ένα άλλο σύστημα, όπως η αναλογική εκπροσώπηση.

Πολλές χώρες με διθάλαμο νομοθετικό σώμα χρησιμοποιούν διαφορετικά συστήματα ψηφοφορίας για τα δύο σώματα. Προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση Αυτή η καταχώρηση περιέχει τον μέσο αριθμό των ετών που θα ζήσει μια ομάδα ανθρώπων που γεννήθηκαν το ίδιο έτος, εάν η θνησιμότητα σε κάθε ηλικία παραμείνει σταθερή στο μέλλον.

Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση είναι επίσης ένα μέτρο της συνολικής ποιότητας ζωής σε μια χώρα και συνοψίζει τη θνησιμότητα σε όλες τις ηλικίες. Μπορεί επίσης να θεωρηθεί ότι δείχνει τη δυνητική απόδοση της επένδυσης στο ανθρώπινο κεφάλαιο και είναι απαραίτητο για τον υπολογισμό διαφόρων αναλογιστικών μέτρων.

Αλφαβητισμός Το λήμμα αυτό περιλαμβάνει έναν ορισμό του αλφαβητισμού και τις ποσοστιαίες εκτιμήσεις της UNESCO για τους πληθυσμούς ηλικίας 15 ετών και άνω, συμπεριλαμβανομένου του συνολικού πληθυσμού, των ανδρών, και γυναίκες.

Δεν υπάρχουν καθολικοί ορισμοί και πρότυπα για τον αλφαβητισμό. Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, όλα τα ποσοστά βασίζονται στον πιο κοινό ορισμό – την ικανότητα ανάγνωσης και γραφής σε μια συγκεκριμένη ηλικία.

Η λεπτομερής παρουσίαση των προτύπων που χρησιμοποιούν οι επιμέρους χώρες για την αξιολόγηση της ικανότητας ανάγνωσης και γραφής ξεφεύγει από το πεδίο εφαρμογής του Factbook. Οι πληροφορίες σχετικά με τον αλφαβητισμό, αν και δεν αποτελούν τέλειο μέτρο των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων, είναι πιθανώς οι πιο εύκολα διαθέσιμες και έγκυρες για διεθνείς συγκρίσεις. Τα χαμηλά επίπεδα αλφαβητισμού και εκπαίδευσης γενικότερα, μπορούν να εμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας στον σημερινό ταχέως μεταβαλλόμενο, τεχνολογικά καθοδηγούμενο κόσμο.

Τοποθεσία Αυτή η καταχώριση προσδιορίζει την περιφερειακή θέση της χώρας, τις γειτονικές χώρες και τα παρακείμενα υδάτινα σώματα.

Μείζονες μολυσματικές ασθένειες Αυτή η καταχώρηση παραθέτει τις μείζονες μολυσματικές ασθένειες που ενδέχεται να αντιμετωπιστούν σε χώρες όπου ο κίνδυνος τέτοιων ασθενειών εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτές οι μολυσματικές ασθένειες αντιπροσωπεύουν κινδύνους για το κυβερνητικό προσωπικό των ΗΠΑ που ταξιδεύει στη συγκεκριμένη χώρα για περίοδο μικρότερη από
τριών ετών.

Ο βαθμός κινδύνου εκτιμάται λαμβάνοντας υπόψη τον ξένο χαρακτήρα αυτών των μολυσματικών ασθενειών, τη σοβαρότητά τους και την πιθανότητα προσβολής από τις παρούσες ασθένειες. Οι ασθένειες που παρατίθενται δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα το συνολικό φορτίο ασθενειών που βιώνει ο τοπικός πληθυσμός.

Ο κίνδυνος για έναν μεμονωμένο ταξιδιώτη ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τη συγκεκριμένη τοποθεσία, τη διάρκεια της επίσκεψης, το είδος των δραστηριοτήτων, το είδος των καταλυμάτων, την εποχή του έτους και άλλους παράγοντες. Απαιτείται διαβούλευση με ιατρό ταξιδιωτικής ιατρικής για την αξιολόγηση του ατομικού κινδύνου και τη σύσταση κατάλληλων προληπτικών μέτρων, όπως εμβόλια.

Οι ασθένειες οργανώνονται στις ακόλουθες έξι κατηγορίες έκθεσης που εμφανίζονται με πλάγια γραφή και παρατίθενται με τυπική φθίνουσα σειρά κινδύνου. Σημείωση: Η σειρά των κατηγοριών έκθεσης που παρατίθενται στις καταχωρίσεις των επιμέρους χωρών μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες. τροφιμογενείς ή υδατογενείς ασθένειες που αποκτώνται μέσω φαγητού ή ποτού στην τοπική οικονομία: Ηπατίτιδα Α-ιική ασθένεια που παρεμβαίνει στη λειτουργία του ήπατος, μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης τροφίμων ή νερού μολυσμένου με περιττώματα, κυρίως σε περιοχές με κακή υγιεινή- τα θύματα εμφανίζουν πυρετό, ίκτερο και διάρροια- το 15% των θυμάτων θα εμφανίσει παρατεταμένα συμπτώματα για 6-9 μήνες- υπάρχει εμβόλιο.

Ηπατίτιδα Ε – ιογενής νόσος που μεταδίδεται με το νερό και παρεμβαίνει στη λειτουργία του ήπατος- συνήθως μεταδίδεται μέσω της μόλυνσης του πόσιμου νερού με κόπρανα- τα θύματα εμφανίζουν ίκτερο, κόπωση, κοιλιακό άλγος και σκουρόχρωμα ούρα.

Τυφοειδής πυρετός-βακτηριακή ασθένεια που εξαπλώνεται μέσω της επαφής με τρόφιμα ή νερό μολυσμένο από περιττώματα ή λύματα- τα θύματα παρουσιάζουν συνεχή υψηλό πυρετό- αν δεν αντιμετωπιστεί, τα ποσοστά θνησιμότητας μπορεί να φτάσουν το 20%: Τα παράσιτα πολλαπλασιάζονται στο ήπαρ προσβάλλοντας τα ερυθρά αιμοσφαίρια με αποτέλεσμα κύκλους πυρετού, ρίγη και ιδρώτα που συνοδεύονται από αναιμία- θάνατος λόγω βλάβης ζωτικών οργάνων και διακοπής της παροχής αίματος στον εγκέφαλο- ενδημεί σε 100, κυρίως τροπικές, χώρες με
90% των κρουσμάτων και την πλειονότητα των 0,4-0,8 εκατομμυρίων εκτιμώμενων ετήσιων θανάτων στην υποσαχάρια Αφρική.

Πυρετός του δάγκειου πυρετού – ιογενής νόσος που μεταδίδεται από κουνούπια (Aedes aegypti) και σχετίζεται με αστικά περιβάλλοντα- εκδηλώνεται με αιφνίδια έναρξη πυρετού και σοβαρό πονοκέφαλο- περιστασιακά προκαλεί σοκ και αιμορραγία που οδηγεί σε θάνατο στο 5% των περιπτώσεων.

Κίτρινος πυρετός – ιογενής νόσος που μεταδίδεται από κουνούπια (σε αστικές περιοχές Aedes aegypti) – η σοβαρότητα κυμαίνεται από συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη έως σοβαρή ηπατίτιδα και αιμορραγικό πυρετό – εμφανίζεται μόνο στην τροπική Νότια Αμερική και την υποσαχάρια Αφρική, όπου αναφέρονται τα περισσότερα κρούσματα – το ποσοστό θνησιμότητας είναι μικρότερο από 20%.

Ιαπωνική εγκεφαλίτιδα – ιογενής νόσος που μεταδίδεται από κουνούπια (Culex tritaeniorhynchus) και σχετίζεται με αγροτικές περιοχές στην Ασία- η οξεία εγκεφαλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε παράλυση, κώμα και θάνατο- ποσοστό θνησιμότητας 30%.

Αφρικανική τρυπανοσωμίαση-προκαλείται από το παρασιτικό πρωτόζωο Trypanosoma- μεταδίδεται στον άνθρωπο με το τσίμπημα των αιμοβόρων μυγών Tsetse- η μόλυνση οδηγεί σε κακουχία και ακανόνιστους πυρετούς και, σε προχωρημένες περιπτώσεις όταν τα παράσιτα εισχωρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, σε κώμα και θάνατο- ενδημεί σε 36 χώρες του υποσαχάρια Αφρική- βοοειδή και άγρια ζώα λειτουργούν ως ξενιστές- δεξαμενές για τις παρα- τοποθεσίες.

Δερματική λεϊσμανίαση-προκαλείται από το παρασιτικό πρωτόζωο leishmania- μεταδίδεται στον άνθρωπο με το τσίμπημα μύγας της άμμου- έχει ως αποτέλεσμα δερματικές αλλοιώσεις που μπορεί να είναι χρόνιες- ενδημεί σε 88 χώρες- το 90% των περιπτώσεων εμφανίζεται στο Ιράν, το Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία, τη Βραζιλία και το Περού- άγρια και οικόσιτα ζώα καθώς και άνθρωποι μπορούν να λειτουργήσουν ως δεξαμενές μόλυνσης.

Πανούκλα-βακτηριακή νόσος που μεταδίδεται από ψύλλους που συνήθως σχετίζονται με αρουραίους- είναι επίσης δυνατή η μετάδοση από άτομο σε άτομο μέσω του αέρα- πρόσφατες επιδημίες πανούκλας σημειώθηκαν σε περιοχές της Ασίας, της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής που σχετίζονται με αγροτικές περιοχές ή μικρές πόλεις και χωριά- εκδηλώνεται με πυρετό, πονοκέφαλο και επώδυνα διογκωμένους λεμφαδένες- η νόσος εξελίσσεται γρήγορα και χωρίς αντιβιοτική θεραπεία οδηγεί σε πνευμονική μορφή με ποσοστό θανάτου άνω του 50%. Αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-κονγκό- ιογενής νόσος που μεταδίδεται από τσιμπούρι- η μόλυνση μπορεί επίσης να προέλθει από έκθεση σε μολυσμένο αίμα ή ιστό ζώου- η γεωγραφική κατανομή περιλαμβάνει την Αφρική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη- αιφνίδια
εμφάνιση πυρετού, πονοκεφάλου και μυϊκών πόνων που ακολουθούνται από αιμορραγία στα έντερα, τα ούρα, τη μύτη και τα ούλα- το ποσοστό θνησιμότητας είναι περίπου 30%.

Πυρετός της κοιλάδας του ριφτ – ιογενής νόσος που προσβάλλει οικόσιτα ζώα και ανθρώπους- η μετάδοση γίνεται από κουνούπια και άλλα έντομα που τσιμπούν- η μόλυνση μπορεί επίσης να συμβεί μέσω του χειρισμού μολυσμένου κρέατος ή της επαφής με αίμα- η γεωγραφική εξάπλωση περιλαμβάνει την ανατολική και νότια Αφρική όπου εκτρέφονται βοοειδή και πρόβατα- τα συμπτώματα είναι γενικά ήπια με πυρετό και κάποιες ηπατικές ανωμαλίες, αλλά η νόσος μπορεί να εξελιχθεί σε αιμορραγικό πυρετό, εγκεφαλίτιδα ή οφθαλμική νόσο- τα ποσοστά θνησιμότητας είναι χαμηλά, περίπου στο 1% των περιπτώσεων.

Chikungunya – ιογενής νόσος που μεταδίδεται από κουνούπια (Aedes aegypti) και σχετίζεται με αστικά περιβάλλοντα, παρόμοια με τον Δάγκειο πυρετό- χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, εξάνθημα και έντονο πόνο στις αρθρώσεις που διαρκεί συνήθως 3-7 ημέρες, ορισμένες περιπτώσεις καταλήγουν σε επίμονη αρθρίτιδα. ασθένειες από επαφή με το νερό που αποκτώνται μέσω κολύμβησης ή κολύμβησης σε λίμνες, ρυάκια και ποτάμια γλυκού νερού: Η λοίμωξη μπορεί να είναι μια βακτηριακή ασθένεια που προσβάλλει ζώα και ανθρώπους.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, σοβαρό πονοκέφαλο, εμετό, ίκτερο και διάρροια- αν δεν αντιμετωπιστεί, η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη, ηπατική ανεπάρκεια, μηνιγγίτιδα ή αναπνευστική δυσχέρεια- τα ποσοστά θνησιμότητας είναι χαμηλά, αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Σχιστοσωμίαση-προκαλείται από τον παρασιτικό τρηματοειδή πλατύστομο Schistosoma- τα σαλιγκάρια του γλυκού νερού λειτουργούν ως ενδιάμεσοι ξενιστές και απελευθερώνουν την προνυμφική μορφή του παρασίτου που διεισδύει στο δέρμα των ανθρώπων που εκτίθενται σε μολυσμένο νερό- τα σκουλήκια ωριμάζουν και αναπαράγονται στα αιμοφόρα αγγεία, το ήπαρ, τα νεφρά και τα έντερα απελευθερώνοντας αυγά, τα οποία παγιδεύονται στους ιστούς προκαλώντας ανοσολογική αντίδραση, μπορεί να εκδηλωθεί είτε ως ουροποιητική είτε ως εντερική νόσος με αποτέλεσμα τη μείωση της ικανότητας εργασίας ή μάθησης- η θνησιμότητα, αν και γενικά χαμηλή, μπορεί να εμφανιστεί σε προχωρημένες περιπτώσεις που συνήθως οφείλονται σε καρκίνο της ουροδόχου κύστης- ενδημεί σε 74 αναπτυσσόμενες χώρες με το 80% των μολυσμένων ατόμων να ζουν στην υποσαχάρια Αφρική- ο άνθρωπος λειτουργεί ως δεξαμενή για το παράσιτο αυτό. ασθένεια που αποκτάται μέσω της εισπνοής αερολυμάτων σκόνης ή εδάφους.

που έχουν μολυνθεί με ούρα τρωκτικών: Η μόλυνση επέρχεται μέσω της άμεσης επαφής ή της κατανάλωσης τροφής μολυσμένης από ούρα τρωκτικών ή περιττώματα που περιέχουν σωματίδια του ιού- το ποσοστό θνησιμότητας μπορεί να φθάσει το 50% σε επιδημικές εστίες: Μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα-βακτηριακή νόσος που προκαλεί φλεγμονή της επένδυσης του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού- ένα από τα σημαντικότερα βακτηριακά παθογόνα είναι το Neisseria meningitidis λόγω της δυνατότητάς του να προκαλεί επιδημίες- τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δύσκαμπτο αυχένα, υψηλό πυρετό, πονοκεφάλους και εμετό, τα βακτήρια μεταδίδονται από άτομο σε άτομο με αναπνευστικά σταγονίδια και διευκολύνονται από τη στενή και παρατεταμένη επαφή που προκύπτει από συνθήκες πολυπληθούς διαβίωσης, συχνά με εποχιακή κατανομή- ο θάνατος επέρχεται στο 5-15% των περιπτώσεων, συνήθως εντός 24-48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων- η μεγαλύτερη επιβάρυνση από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο εμφανίζεται στην υπερενδημική περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής, γνωστή ως “ζώνη μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου”, η οποία εκτείνεται από τη Σενεγάλη ανατολικά έως την Αιθιοπία.

Nόσος από επαφή με τα ζώα που αποκτάται μέσω άμεσης επαφής με τοπικά ζώα: Τα συμπτώματα αρχικά είναι μη ειδικός πυρετός και πονοκέφαλος που εξελίσσονται σε νευρολογικά συμπτώματα- ο θάνατος επέρχεται εντός ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Μ

εγάλες αστικές περιοχές-πληθυσμός Αυτή η καταχώρηση παρέχει τον πληθυσμό της πρωτεύουσας και έως έξι μεγάλων πόλεων που ορίζονται ως αστικά συγκροτήματα με πληθυσμό τουλάχιστον 750.000 ατόμων. Ένα αστικό συγκρότημα ορίζεται ως αποτελούμενο από την ίδια την πόλη ή κωμόπολη και επίσης από το προαστιακό περιθώριο ή την πυκνοκατοικημένη περιοχή που βρίσκεται εκτός των ορίων της πόλης, αλλά γειτνιάζει με αυτά. Για τις μικρότερες χώρες, που δεν διαθέτουν αστικά κέντρα με 750.000 ή περισσότερους κατοίκους, παρουσιάζεται μόνο ο πληθυσμός της πρωτεύουσας. Αναφορές σε χάρτες Αυτή η καταχώριση περιλαμβάνει το όνομα του χάρτη αναφοράς του Factbook στον οποίο μπορεί να βρεθεί μια χώρα. Σημειώστε ότι οι απεικονίσεις των συνόρων σε αυτούς τους χάρτες
δεν είναι απαραίτητα έγκυρες.

Το λήμμα για τις γεωγραφικές συντεταγμένες μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση ορισμένων μικρότερων χωρών.

Θαλάσσια αλιεία Το λήμμα αυτό περιγράφει τις σημαντικότερες αλιευτικές δραστηριότητες στους ωκεανούς του κόσμου όσον αφορά την έκταση που καλύπτουν, την κατάταξή τους όσον αφορά τα παγκόσμια αλιεύματα, τις κύριες χώρες παραγωγής και τα κυριότερα είδη που αλιεύονται. Οι πληροφορίες παρέχονται από το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Θαλάσσιες διεκδικήσεις Η παρούσα καταχώριση περιλαμβάνει τις ακόλουθες διεκδικήσεις, οι ορισμοί των οποίων προέρχονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNC- LOS), η οποία και μόνο περιέχει τις πλήρεις και οριστικές περιγραφές:

χωρικά ύδατα- η κυριαρχία ενός παράκτιου κράτους εκτείνεται πέρα από το χερσαίο έδαφος και τα εσωτερικά ύδατα σε μια παρακείμενη ζώνη θάλασσας, η οποία περιγράφεται ως χωρικά ύδατα στην UNCLOS (μέρος ΙΙ)- η κυριαρχία αυτή εκτείνεται στον εναέριο χώρο πάνω από τα χωρικά ύδατα καθώς και στον υποκείμενο βυθό και υπέδαφος- κάθε κράτος έχει το το δικαίωμα να καθορίζει το πλάτος των χωρικών του υδάτων μέχρι ενός ορίου που δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια- η συνήθης γραμμή βάσης για τη μέτρηση του πλάτους των χωρικών υδάτων είναι η μέση γραμμή χαμηλής στάθμης κατά μήκος της ακτής, όπως σημειώνεται σε χάρτες μεγάλης κλίμακας που αναγνωρίζονται επίσημα από το παράκτιο κράτος, όταν οι ακτές δύο κρατών βρίσκονται απέναντι ή δίπλα η μία στην άλλη, κανένα κράτος δεν δικαιούται να επεκτείνει τα χωρικά του ύδατα πέραν της μέσης γραμμής, κάθε σημείο της οποίας ισαπέχει από τα πλησιέστερα σημεία της γραμμής βάσης από την οποία μετρώνται τα χωρικά ύδατα και των δύο κρατών- η UNCLOS περιγράφει ειδικούς κανόνες για τα αρχιπελαγικά κράτη.

συνορεύουσα ζώνη-σύμφωνα με την UNCLOS (άρθρο 33), πρόκειται για μια ζώνη που συνορεύει με τα χωρικά ύδατα ενός παράκτιου κράτους, επί της οποίας μπορεί να ασκεί τον αναγκαίο έλεγχο για να: αποτρέψει την παραβίαση των τελωνειακών, φορολογικών, μεταναστευτικών ή υγειονομικών νόμων και κανονισμών του εντός του εδάφους του ή των χωρικών υδάτων του- τιμωρήσει την παραβίαση των ανωτέρω νόμων και κανονισμών που διαπράττεται εντός του εδάφους του ή των χωρικών υδάτων του- η συνορεύουσα ζώνη δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν των 24 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος των χωρικών υδάτων (π.χ. g., οι ΗΠΑ διεκδικούν μια συνορεύουσα ζώνη 12 ναυτικών μιλίων επιπλέον των 12 ναυτικών μιλίων της
μίλια χωρικών υδάτων)- όταν οι ακτές δύο κρατών βρίσκονται απέναντι ή δίπλα η μία στην άλλη, κανένα κράτος δεν δικαιούται να επεκτείνει τη συνορεύουσα ζώνη του πέραν της μέσης γραμμής, κάθε σημείο της οποίας ισαπέχει από τα πλησιέστερα σημεία της γραμμής βάσης από την οποία μετράται η συνορεύουσα ζώνη και των δύο κρατών.

αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) – η UNCLOS (μέρος V) ορίζει την ΑΟΖ ως μια ζώνη πέραν και δίπλα από τα χωρικά ύδατα στην οποία ένα παράκτιο κράτος έχει: κυριαρχικά δικαιώματα με σκοπό την εξερεύνηση και εκμετάλλευση, τη διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πόρων, έμβιων ή μη, των υδάτων που βρίσκονται πάνω από τον πυθμένα της θάλασσας και του βυθού και του υπεδάφους του, καθώς και όσον αφορά άλλες δραστηριότητες για την οικονομική εκμετάλλευση και εξερεύνηση της ζώνης, όπως η παραγωγή ενέργειας από το νερό, τα ρεύματα και τους ανέμους, δικαιοδοσία όσον αφορά την ίδρυση και χρήση τεχνητών νησιών, εγκαταστάσεων και κατασκευών- θαλάσσια επιστημονική έρευνα- προστασία και διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος- το εξωτερικό όριο της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης δεν υπερβαίνει τα 200 ναυτικά μίλια από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της χωρικής θάλασσας.

υφαλοκρηπίδα – η UNCLOS (άρθρο 76) ορίζει ότι η υφαλοκρηπίδα ενός παράκτιου κράτους περιλαμβάνει τον πυθμένα και το υπέδαφος των υποθαλάσσιων περιοχών που εκτείνονται πέρα από τα χωρικά του ύδατα σε όλη τη φυσική προέκταση του χερσαίου εδάφους του μέχρι το εξωτερικό άκρο του ηπειρωτικού περιθωρίου ή σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος των χωρικών υδάτων, όταν το εξωτερικό άκρο του ηπειρωτικού περιθωρίου δεν εκτείνεται μέχρι την απόσταση αυτή, το ηπειρωτικό περιθώριο περιλαμβάνει την υποθαλάσσια προέκταση της χερσαίας μάζας του παράκτιου κράτους και αποτελείται από τον πυθμένα και το υπέδαφος της υφαλοκρηπίδας, της πλαγιάς και του υψώματος, όπου το ηπειρωτικό περιθώριο εκτείνεται πέραν των 200 ναυτικών μιλίων από τη γραμμή βάσης, τα παράκτια κράτη μπορούν να επεκτείνουν τις διεκδικήσεις τους σε απόσταση που δεν υπερβαίνει τα 350 ναυτικά μίλια από τη γραμμή βάσης ή τα 100 ναυτικά μίλια από την ισοβαθή των 2.500 μέτρων, η οποία είναι μια γραμμή που συνδέει σημεία βάθους 2.500 μέτρων- δεν περιλαμβάνει τον βαθύ ωκεάνιο πυθμένα με τις ωκεάνιες κορυφογραμμές του ή το υπέδαφός του. αποκλειστική αλιευτική ζώνη – ενώ ο όρος αυτός δεν χρησιμοποιείται στην UNCLOS, ορισμένα κράτη (π.χ, το Ηνωμένο Βασίλειο) έχουν επιλέξει να μην διεκδικήσουν ΑΟΖ, αλλά μάλλον
σε τέτοιες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται συχνά ο όρος αποκλειστική αλιευτική ζώνη- το πλάτος αυτής της ζώνης είναι συνήθως το ίδιο με την ΑΟΖ ή 200 ναυτικά μίλια.

Θαλάσσιες απειλές Το λήμμα αυτό περιγράφει την απειλή της πειρατείας, όπως ορίζεται στο άρθρο 101 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ή της ένοπλης ληστείας κατά πλοίων, όπως ορίζεται στο ψήφισμα Α. 1025 (26) που εγκρίθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2009 κατά την 26η Σύνοδο της Συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. Η καταχώριση περιλαμβάνει τον αριθμό των πλοίων στην ανοικτή θάλασσα ή στα χωρικά ύδατα στα οποία επιβιβάστηκαν ή επιτέθηκαν πειρατές, καθώς και τον αριθμό των μελών του πληρώματος που απήχθησαν ή σκοτώθηκαν, όπως καταρτίζεται από το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο. Παρέχονται επίσης πληροφορίες σχετικά με το γεωγραφικό εύρος των επιθέσεων. Δείκτης μητρικής θνησιμότητας Ο δείκτης μητρικής θνησιμότητας (MMR) είναι ο ετήσιος αριθμός θανάτων γυναικών ανά 100.000 γεννήσεις ζώντων από οποιαδήποτε αιτία που σχετίζεται ή επιδεινώνεται από την εγκυμοσύνη ή τη διαχείρισή της (εξαιρουμένων των τυχαίων ή συμπτωματικών αιτιών).

Το MMR περιλαμβάνει τους θανάτους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή εντός 42 ημερών από τον τερματισμό της εγκυμοσύνης, ανεξάρτητα από τη διάρκεια και τον τόπο της εγκυμοσύνης, για ένα συγκεκριμένο έτος.

Μέση ηλικία Αυτή η καταχώρηση είναι η ηλικία που χωρίζει έναν πληθυσμό σε δύο αριθμητικά ίσες ομάδες- δηλαδή, τα μισά άτομα είναι νεότερα από αυτή την ηλικία και τα μισά είναι μεγαλύτερα. Πρόκειται για έναν ενιαίο δείκτη που συνοψίζει την ηλικιακή κατανομή ενός πληθυσμού. Επί του παρόντος, η διάμεση ηλικία κυμαίνεται από ένα χαμηλό επίπεδο περίπου 15 ετών στον Νίγηρα και την Ουγκάντα έως 40 ή και περισσότερο σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και την Ιαπωνία. Βλ. το λήμμα “Ηλικιακή δομή” για τη σημασία της νεαρής έναντι της μεγαλύτερης ηλικιακής δομής και, κατ’ επέκταση, της χαμηλής ver- sus υψηλότερης μέσης ηλικίας.

Κράτη-μέλη Αυτό το λήμμα, το οποίο εμφανίζεται μόνο στην κατηγορία Ευρωπαϊκή Ένωση, Κυβέρνηση, παρέχει έναν κατάλογο όλων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και των συνδεδεμένων υπερπόντιων χωρών και εδαφών τους. Εμπορική ναυτιλία Η καταχώρηση αυτή παρέχει το σύνολο και τον αριθμό κάθε τύπου
ιδιωτικών ή δημόσιων εμπορικών πλοίων για κάθε χώρα- τα στρατιωτικά πλοία δεν περιλαμβάνονται- τα πέντε πλοία ανά τύπο περιλαμβάνουν: πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων – για φορτία σε εμπορευματοκιβώτια μεγέθους φορτηγού, ένα σύστημα μεταφοράς που ονομάζεται εμπορευματοκιβώτιο- γενικό φορτίο – ή αλλιώς break-bulk containers – για μια μεγάλη ποικιλία συσκευασμένων εμπορευμάτων, όπως υφάσματα, έπιπλα και μηχανήματα, δεξαμενόπλοιο πετρελαίου – για αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου- άλλα – περιλαμβάνει χημικά πλοία, βυθοκόρους, πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), πλοία μεταφοράς φορτίου με ψυγεία που ονομάζονται ψυγεία, ρυμουλκά, επιβατηγά πλοία (κρουαζιερόπλοια και οχηματαγωγά), και πλοία εφοδιασμού ανοικτής θαλάσσης Στρατιωτικός Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τις καταχωρίσεις που αφορούν τη στρατιωτική δομή, το ανθρώπινο δυναμικό και τις δαπάνες μιας χώρας.

Στρατιωτικές σημειώσεις Η καταχώρηση αυτή περιλαμβάνει διάφορες στρατιωτικές πληροφορίες που έχουν σημασία και δεν περιλαμβάνονται αλλού. Στρατιωτικές δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας

Αυτή η καταχώρηση περιλαμβάνει τις στρατιωτικές δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας.

που υπάγονται σε υπουργεία άμυνας ή σε ισοδύναμα (συνήθως χερσαίες, ναυτικές, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις), καθώς και εκείνες που ανήκουν σε υπουργεία εσωτερικών ή σε ισοδύναμα (συνήθως χωροφυλακή, συνοριοφυλακή/ ακτοφυλακή, παραστρατιωτική αστυνομία και άλλες δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας).

Στρατιωτικές δαπάνες Αυτή η εγγραφή δίνει τις δαπάνες για αμυντικά προγράμματα για το πιο πρόσφατο διαθέσιμο έτος ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ)- το ΑΕΠ υπολογίζεται με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία, δηλαδή όχι με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP).

Για χώρες χωρίς στρατιωτικές δυνάμεις, το ποσοστό αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δαπάνες για τη δημόσια ασφάλεια και την αστυνομία.

Ηλικία και υποχρέωση στρατιωτικής θητείας Αυτή η καταχώριση δίνει τις απαιτούμενες ηλικίες για εθελοντική ή στρατολογική στρατιωτική θητεία και τη διάρκεια της υποχρέωσης θητείας. Χρηματικά στοιχεία Όλα τα χρηματικά στοιχεία εκφράζονται σε σύγχρονα δολάρια ΗΠΑ, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά.

Μέση ηλικία της μητέρας κατά την πρώτη γέννηση Η καταχώρηση αυτή παρέχει τη μέση ηλικία των μητέρων κατά τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού. Είναι ένας χρήσιμος δείκτης για τη μέτρηση της επιτυχίας των προγραμμάτων οικογενειακού προγραμματισμού που αποσκοπούν στη μείωση της μητρικής θνησιμότητας, στην αύξηση της χρήσης αντισυλληπτικών -ιδιαίτερα μεταξύ των έγγαμων και άγαμων εφήβων- στην καθυστέρηση της ηλικίας κατά τον πρώτο γάμο και στη βελτίωση της υγείας των νεογνών.

Εθνικό σύστημα αερομεταφορών Η καταχώριση αυτή περιλαμβάνει τέσσερα υποπεδία που περιγράφουν το σύστημα αερομεταφορών μιας συγκεκριμένης χώρας τόσο από άποψη δομής όσο και από άποψη επιδόσεων.

Το πρώτο υποπεδίο, αριθμός εγγεγραμμένων αερομεταφορέων, υποδεικνύει το συνολικό αριθμό των αερομεταφορέων που είναι εγγεγραμμένοι στην εθνική αεροπορική αρχή της χώρας και έχουν εκδώσει πιστοποιητικό αερομεταφορέα, όπως απαιτείται από τη Σύμβαση για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία.

Το δεύτερο υποπεδίο, inventory of registered aircraft operated by air carriers, καταγράφει το συνολικό αριθμό αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται από όλους τους εγγεγραμμένους αερομεταφορείς της χώρας. Τα δύο τελευταία υποπεδία μετρούν τις επιδόσεις του συστήματος αεροπορικών μεταφορών όσον αφορά τόσο τους επιβάτες όσο και το φορτίο.

Το υποπεδίο, ετήσια επιβατική κίνηση εγγεγραμμένων αερομεταφορέων, περιλαμβάνει το συνολικό αριθμό επιβατών που μεταφέρονται από αερομεταφορείς εγγεγραμμένους στην της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των επιβατών εσωτερικού και εξωτερικού, σε ένα δεδομένο έτος.

Το τελευταίο υποπεδίο, η ετήσια εμπορευματική κίνηση σε εγγεγραμμένους αερομεταφορείς, περιλαμβάνει τον όγκο των εμπορευμάτων, των ταχυμεταφορών και των διπλωματικών σάκων που μεταφέρονται από εγγεγραμμένους αερομεταφορείς και μετράται σε μετρικούς τόνους επί τα διανυθέντα χιλιόμετρα.

Τα εμπορευματικά τονοχιλιόμετρα ισούνται με το άθροισμα των προϊόντων που προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό του αριθμού των τόνων των εμπορευμάτων, των εξπρές και των διπλωματικών σάκων που μεταφέρονται σε κάθε στάδιο πτήσης επί την απόσταση του σταδίου (λειτουργία ενός αεροσκάφους από την απογείωση έως την επόμενη προσγείωση).

Για στατιστικούς σκοπούς, το φορτίο περιλαµβάνει τους ταχυδροµικούς και διπλωµατικούς σάκους, αλλά όχι τις αποσκευές επιβατών.

Εθνικός ύμνος Μια γενικά πατριωτική μουσική σύνθεση -συνήθως με τη μορφή τραγουδιού ή ύμνου δοξολογίας- που ανακαλεί και εξυμνεί την ιστορία, τις παραδόσεις ή τους αγώνες ενός έθνους ή του λαού του. Οι εθνικοί ύμνοι μπορεί να αναγνωρίζονται επίσημα ως εθνικό τραγούδι από το σύνταγμα μιας χώρας ή από θεσπισμένο νόμο ή απλώς από την παράδοση. Αν και οι περισσότεροι ύμνοι περιέχουν στίχους, ορισμένοι δεν περιέχουν.

Εθνική εορτή Αυτή η καταχώρηση δίνει την κύρια εθνική ημέρα εορτασμού – συνήθως
ημέρα ανεξαρτησίας.

Εθνικό σύμβολο(-α) Ένα εθνικό σύμβολο είναι μια ζωική, φυτική ή άλλη αφηρημένη απεικόνιση – ή κάποιο διακριτικό αντικείμενο – που με την πάροδο του χρόνου έχει ταυτιστεί στενά με μια χώρα ή οντότητα. Δεν έχουν όλες οι χώρες εθνικά σύμβολα- μερικές χώρες έχουν περισσότερα από ένα.

Εθνικότητα Αυτό το λήμμα παρέχει τους προσδιοριστικούς όρους για τους πολίτες – ουσιαστικό και επίθετο.

Κατανάλωση φυσικού αερίου Αυτή η καταχώρηση είναι το συνολικό φυσικό αέριο που καταναλώνεται σε κυβικά μέτρα (cu m). Η ασυμφωνία μεταξύ της ποσότητας φυσικού αερίου που παράγεται ή/και εισάγεται και της ποσότητας που καταναλώνεται ή/και εξάγεται οφείλεται στην παράλειψη των μεταβολών των αποθεμάτων και άλλων περιπλεγμένων παραγόντων.

Φυσικό αέριο-εξαγωγές Η εγγραφή αυτή είναι το συνολικό εξαγόμενο φυσικό αέριο σε κυβικά μέτρα (κυβικά μέτρα).

Φυσικό αέριο-εισαγωγές Αυτή η εγγραφή είναι το συνολικό εισαγόμενο φυσικό αέριο σε κυβικά μέτρα (κυβικά μέτρα).

Φυσικό αέριο-παραγωγή Αυτή η εγγραφή είναι το συνολικό φυσικό αέριο που παράγεται σε κυβικά μέτρα (κυβικά μέτρα).

Η απόκλιση μεταξύ της ποσότητας φυσικού αερίου που παράγεται ή/και εισάγεται και της ποσότητας που καταναλώνεται ή/και εξάγεται οφείλεται στην παράλειψη των μεταβολών των αποθεμάτων και άλλων περιπλεγμένων παραγόντων.

Αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου Αυτή η εγγραφή είναι το απόθεμα των αποδεδειγμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου σε κυβικά μέτρα (κυβικά μέτρα).

Αποδεδειγμένα αποθέματα είναι εκείνες οι ποσότητες φυσικού αερίου, οι οποίες, με ανάλυση γεωλογικών και τεχνικών δεδομένων, μπορούν να εκτιμηθούν με υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης ότι είναι εμπορικά ανακτήσιμες από μια δεδομένη ημερομηνία και μετά, από γνωστούς ταμιευτήρες και υπό τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. Φυσικοί κίνδυνοι Αυτή η καταχώρηση απαριθμεί πιθανές φυσικές καταστροφές. Για χώρες όπου η ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι συχνή, ένα υποπεδίο ηφαιστειότητα επισημαίνει ιστορικά ενεργά ηφαίστεια.

Φυσικοί πόροι Αυτή η καταχώριση παραθέτει τα ορυκτά, το πετρέλαιο, την υδροηλεκτρική ενέργεια και άλλους πόρους εμπορικής σημασίας μιας χώρας, όπως τα στοιχεία σπάνιων γαιών (REEs). Σε γενικές γραμμές, τα προϊόντα εμφανίζονται μόνο αν έχουν σημαντική συμβολή στην οικονομία ή αν είναι πιθανό να έχουν σημαντική συμβολή στο μέλλον.

Καθαρό ποσοστό μετανάστευσης Αυτή η εγγραφή περιλαμβάνει τον αριθμό της διαφοράς μεταξύ του αριθμού των ατόμων που εισέρχονται και των ατόμων που εξέρχονται από μια χώρα κατά τη διάρκεια του έτους ανά 1.000 άτομα (με βάση τον πληθυσμό στα μέσα του έτους). Ένα πλεόνασμα ατόμων που εισέρχονται στη χώρα αναφέρεται ως καθαρή μετανάστευση (π.χ. 3,56 μετανάστες/1.000 πληθυσμού), ένα πλεόνασμα ατόμων που εγκαταλείπουν τη χώρα ως καθαρή μετανάστευση (π.χ. -9,26 μετανάστες/1.000 πληθυσμού). Το καθαρό ποσοστό μετανάστευσης δείχνει τη συμβολή της μετανάστευσης στο συνολικό επίπεδο μεταβολής του πληθυσμού.

Το καθαρό μεταναστευτικό ποσοστό δεν κάνει διάκριση μεταξύ οικονομικών μεταναστών, προσφύγων και άλλων τύπων μεταναστών ούτε κάνει διάκριση μεταξύ νόμιμων και παράτυπων μεταναστών.

Ποσοστό επιπολασμού της παχυσαρκίας στους ενήλικες Αυτή η καταχώρηση δίνει το ποσοστό του πληθυσμού μιας χώρας πληθυσμό που θεωρείται παχύσαρκος.

Ως παχυσαρκία ορίζεται ένας ενήλικας με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο ή ίσο του 30,0. Ο ΔΜΣ υπολογίζεται παίρνοντας το βάρος του ατόμου σε κιλά και διαιρώντας το με το τετράγωνο του ύψους του ατόμου σε μέτρα.

Η καταχώρηση αυτή περιλαμβάνει διάφορες σημαντικές δημογραφικές πληροφορίες που δεν περιλαμβάνονται αλλού.

Άνθρωποι και κοινωνία Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει καταχωρίσεις που αφορούν την εθνική ταυτότητα (συμπεριλαμβανομένων των εθνοτήτων, γλωσσών και θρησκειών), τη δημογραφία (διάφορα στατιστικά στοιχεία για τον πληθυσμό) και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά (δείκτες υγείας και εκπαίδευσης).

Προσωπικά ονόματα-με κεφαλαίο Το Factbook χρησιμοποιεί κεφαλαίο το επώνυμο ή το οικογενειακό όνομα των ατόμων για τη διευκόλυνση των χρηστών μας, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με έναν κόσμο διαφορετικών πολιτισμών και συμβάσεων ονοματοδοσίας. Η ανάγκη για κεφαλαιοποίηση, έντονη γραφή, υπογράμμιση, πλάγια γραφή ή κάποια άλλη ένδειξη του επωνύμου του ατόμου είναι εμφανής στα ακόλουθα παραδείγματα: ΜΑΟ Ζεντόνγκ, Φιντέλ ΚΑΣΤΡΟ Ρούζ, Τζορτζ ΜΠΟΥΣ και ΤΟΥΝΚΟΥ ΣΑΛΑΧΟΥΝΤΙΝ Αμπντούλ Αζίζ Σαχ ιμπνί Αλ-Μαρχούμ Σουλτάν.

Hisammuddin Alam Shah. Γνωρίζοντας το επώνυμο, μια σύντομη μορφή χωρίς όλα τα κεφαλαία γράμματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σιγουριά, όπως στον Πρόεδρο Κάστρο, τον Πρόεδρο Μάο, τον Πρόεδρο Μπους ή τον Σουλτάνο Tunku Salahuddin.

Το ίδιο σύστημα κεφαλαιοποίησης επεκτείνεται και στα ονόματα ηγετών με επώνυμα που δεν χρησιμοποιούνται συνήθως, όπως η βασίλισσα ΕΛΙΖΑΒΕΤΗ Β’.

Για τα βιετναμέζικα ονόματα, το ονοματεπώνυμο γράφεται με κεφαλαίο, επειδή οι αξιωματούχοι αναφέρονται με το ονοματεπώνυμό τους και όχι με το επώνυμό τους. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του Βιετνάμ είναι ο Tran Duc LUONG. Το επώνυμό του είναι Tran, αλλά αναφέρεται με το ονοματεπώνυμό του – Πρόεδρος LUONG.

Προσωπικά ονόματα-Ορθογραφία Η λατινοποίηση των προσωπικών ονομάτων στο Factbook ακολουθεί συνήθως το ίδιο σύστημα μεταγραφής που χρησιμοποιείται από το US Board on Geo- graphic Names για την ορθογραφία των τοπωνυμίων.

Ενίοτε, ωστόσο, ένας ξένος ηγέτης δηλώνει εκ των προτέρων την προτίμησή του ή τα μέσα ενημέρωσης ή τα επίσημα έγγραφα χρησιμοποιούν τακτικά μια λατινική γραφή που διαφέρει από τη μεταγραφή που προκύπτει από το πρότυπο της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το Factbook χρησιμοποιεί την εναλλακτική ορθογραφία.

Προσωπικά ονόματα-τίτλοι Το Factbook γράφει με κεφαλαίο κάθε έγκυρο τίτλο (ή τη σύντομη μορφή του) που προηγείται αμέσως του ονόματος ενός προσώπου. Ένας τίτλος που στέκεται μόνος του δεν γράφεται με κεφαλαίο.

Παραδείγματα: Ο πρόεδρος PUTIN και ο πρόεδρος OBAMA είναι αρχηγοί κράτους. Στη Ρωσία, ο πρόεδρος είναι αρχηγός του κράτους και ο πρωθυπουργός είναι επικεφαλής της κυβέρνησης, ενώ στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος είναι ταυτόχρονα αρχηγός του κράτους και επικεφαλής της κυβέρνησης. Πετρέλαιο Βλέπε καταχωρήσεις στην ενότητα Προϊόντα διύλισης πετρελαίου.

Προϊόντα πετρελαίου Βλέπε λήμματα στην ενότητα Προϊόντα διυλισμένου πετρελαίου.

Πυκνότητα ιατρών Αυτή η καταχώρηση δίνει τον αριθμό των ιατρών (ιατρών), συμπεριλαμβανομένων των γενικών και ειδικών ιατρών, ανά 1.000 του πληθυσμού.

Ως ιατροί ορίζονται οι ιατροί που μελετούν, διαγιγνώσκουν, θεραπεύουν και προλαμβάνουν ασθένειες, νοσήματα, τραυματισμούς και άλλες σωματικές και πνευματικές βλάβες στον άνθρωπο μέσω της εφαρμογής της σύγχρονης ιατρικής.

Επίσης, σχεδιάζουν, εποπτεύουν και αξιολογούν σχέδια φροντίδας και θεραπείας από άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι λιγότεροι από 2,3 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας (γιατροί, νοσηλευτές και
μαιευτές) ανά 1.000 θα ήταν ανεπαρκείς για να επιτευχθεί η κάλυψη των αναγκών πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.

Αγωγοί Αυτή η καταχώρηση δίνει τα μήκη και τους τύπους των αγωγών για τη μεταφορά προϊόντων όπως το φυσικό αέριο, το αργό πετρέλαιο ή τα προϊόντα πετρελαίου.

Πειρατεία Η πειρατεία ορίζεται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 ως κάθε παράνομη πράξη βίας, σύλληψης ή λεηλασίας που στρέφεται κατά πλοίου, αεροσκάφους, προσώπων ή περιουσίας σε τόπο εκτός της δικαιοδοσίας οποιουδήποτε κράτους. Τέτοιες εγκληματικές πράξεις που διαπράττονται στα χωρικά ύδατα ενός παράκτιου κράτους θεωρούνται γενικά ως ένοπλη ληστεία κατά πλοίων. Πληροφορίες σχετικά με την πειρατεία μπορούν να βρεθούν, κατά περίπτωση, στην ενότητα Θαλάσσιες απειλές.

Πολιτικά κόμματα και ηγέτες Το λήμμα αυτό περιλαμβάνει κατάλογο των σημαντικών πολιτικών κομμάτων, συνασπισμών και εκλογικών καταλόγων κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές κάθε χώρας, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά.

Πολιτική δομή Αυτή η καταχώριση, η οποία εμφανίζεται μόνο στην κατηγορία Ευρωπαϊκή Ένωση, διακυβέρνηση, παρέχει έναν ορισμό για την οντότητα που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πληθυσμός Αυτή η καταχώρηση παρέχει μια εκτίμηση από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ με βάση στατιστικά στοιχεία από απογραφές πληθυσμού, συστήματα καταγραφής ζωτικών στατιστικών ή δειγματοληπτικές έρευνες που αφορούν το πρόσφατο παρελθόν και υποθέσεις για τις μελλοντικές τάσεις.

Ο συνολικός πληθυσμός αποτελεί ένα συνολικό μέτρο του δυνητικού αντίκτυπου της χώρας στον κόσμο και στην περιοχή της. Σηµείωση: Από το Fact- book του 1993, οι δηµογραφικές εκτιµήσεις για ορισµένες χώρες (κυρίως αφρικανικές) έχουν λάβει ρητά υπόψη τις επιπτώσεις της αυξανόµενης επίπτωσης της επιδηµίας HIV/AIDS. Οι χώρες αυτές είναι επί του παρόντος: Μπαχάμες, Μπενίν, Μποτσουάνα, Βραζιλία, Μπουρκίνα Φάσο, Βιρμανία, Μπουρούντι, Καμπότζη, Καμερούν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Δημοκρατία του Κονγκό, Δημοκρατία του Κονγκό, Ακτή Ελεφαντοστού, Αιθιοπία, Γκαμπόν, Γκάνα, Γουιάνα, Αϊτή, Ονδούρα, Κένυα, Λεσόθο, Μαλάουι, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Νιγηρία, Ρουάντα, Νότια Αφρική, Σουαζιλάνδη, Τανζανία, Ταϊλάνδη, Τόγκο, Ουγκάντα, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε.

Πληθυσμός κάτω από το όριο της φτώχειας Οι εθνικές εκτιμήσεις για το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας βασίζονται σε έρευνες σε υποομάδες, με τα αποτελέσματα να σταθμίζονται με βάση τον αριθμό των ατόμων σε κάθε ομάδα.

Οι ορισμοί της φτώχειας διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των εθνών. Για παράδειγμα, τα πλούσια έθνη χρησιμοποιούν γενικά πιο γενναιόδωρα πρότυπα φτώχειας από τα φτωχά έθνη.

Κατανομή του πληθυσμού Αυτή η καταχώρηση παρέχει μια συνοπτική περιγραφή της διασποράς του πληθυσμού μέσα σε μια χώρα. Ενώ μπορεί να υποδηλώνει την πυκνότητα του πληθυσμού, δεν παρέχει στοιχεία πυκνότητας.

Ρυθμός αύξησης του πληθυσμού Η μέση ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του πληθυσμού, που προκύπτει από το πλεόνασμα (ή το έλλειμμα) των γεννήσεων έναντι των θανάτων και το ισοζύγιο των μεταναστών που εισέρχονται και εξέρχονται από μια χώρα. Ο ρυθμός μπορεί να είναι θετικός ή αρνητικός.

Ο ρυθμός αύξησης αποτελεί παράγοντα για τον προσδιορισμό του μεγέθους της επιβάρυνσης που θα επιβληθεί σε μια χώρα από τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των κατοίκων της για υποδομές (π.χ. σχολεία, νοσοκομεία, κατοικίες, δρόμους), πόρους (π.χ. τρόφιμα, νερό, ηλεκτρική ενέργεια) και θέσεις εργασίας. Ταχεία αύξηση του πληθυσμού μπορεί να θεωρηθεί απειλητική από τις γειτονικές χώρες.

Πυραμίδα του πληθυσμού Η πυραμίδα του πληθυσμού απεικονίζει την ηλικιακή και σεξουαλική δομή του πληθυσμού μιας χώρας και μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, καθώς και την οικονομική ανάπτυξη.

Ο πληθυσμός κατανέμεται κατά μήκος του οριζόντιου άξονα, με τους άνδρες να εμφανίζονται στα αριστερά και τις γυναίκες στα δεξιά. Ο ανδρικός και ο γυναικείος πληθυσμός κατανέμονται σε 5ετείς ηλικιακές ομάδες που απεικονίζονται ως οριζόντιες ράβδοι κατά μήκος του κατακόρυφου άξονα, με τις νεότερες ηλικιακές ομάδες στο κάτω μέρος και τις μεγαλύτερες στο πάνω μέρος. Το σχήμα της πυραμίδας του πληθυσμού εξελίσσεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου με βάση τη γονιμότητα, τη θνησιμότητα και τις τάσεις της διεθνούς μετανάστευσης.

Ορισμένοι χαρακτηριστικοί τύποι πληθυσμιακών πυραμίδων είναι οι εξής: – Μια νεανική κατανομή έχει ευρεία βάση και στενή κορυφή και χαρακτηρίζεται από υψηλό ποσοστό παιδιών και χαμηλό ποσοστό ηλικιωμένων. Αυτή η πληθυσμιακή κατανομή προκύπτει από την υψηλή γονιμότητα, την υψηλή θνησιμότητα, το χαμηλό προσδόκιμο ζωής και την υψηλή αύξηση του πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστική για τις αναπτυσσόμενες χώρες όπου οι γυναίκες
η εκπαίδευση και η χρήση αντισυλληπτικών είναι χαμηλές και η υγειονομική περίθαλψη και η υγιεινή είναι φτωχές. –

Η μεταβατική κατανομή προκαλείται από τη μείωση της γονιμότητας και της θνησιμότητας, την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και την επιβράδυνση της αύξησης του πληθυσμού.

Ο πληθυσμός έχει μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων σε ηλικία εργασίας σε σχέση με τα παιδιά και τους ηλικιωμένους και παράγει μια πυραμίδα σε σχήμα βαρελιού, όπου το μεσαίο τμήμα διογκώνεται και η βάση και η κορυφή είναι στενότερες.

Το μεγάλο ποσοστό των ατόμων σε ηλικία εργασίας μπορεί να δημιουργήσει ένα “δημογραφικό μπόνους” εάν είναι μορφωμένο και απασχολείται παραγωγικά. –

Μια ώριμη κατανομή έχει αρκετά ισορροπημένα ποσοστά του πληθυσμού στις ηλικιακές ομάδες των παιδιών, της εργάσιμης ηλικίας και των ηλικιωμένων και σταδιακά θα σχηματίσει μια πληθυσμιακή πυραμίδα σε σχήμα ανεστραμμένου τριγώνου, καθώς η αύξηση του πληθυσμού συνεχίζει να μειώνεται ή παύει και το ποσοστό των ηλικιωμένων αυξάνεται.

Η χαμηλή γονιμότητα, η χαμηλή θνησιμότητα και το υψηλό προσδόκιμο ζωής -που κατέστη δυνατή χάρη στη διαθεσιμότητα προηγμένης υγειονομικής περίθαλψης, οικογενειακού προγραμματισμού, αποχέτευσης και εκπαίδευσης- οδηγούν σε γήρανση του πληθυσμού στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.

Λιμάνια και τερματικοί σταθμοί Αυτή η καταχώριση απαριθμεί τους σημαντικότερους λιμένες και τερματικούς σταθμούς κυρίως με βάση την ποσότητα του φορτίου που διακινείται μέσω των εγκαταστάσεων σε ετήσια βάση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, λαμβάνεται επίσης υπόψη ο αριθμός των εμπορευματοκιβωτίων που διακινούνται ή οι επισκέψεις πλοίων. Τα περισσότερα λιμάνια εξυπηρετούν πολλαπλές κατηγορίες πλοίων, συμπεριλαμβανομένων των χύδην φορτίων (ξηρά και υγρά), των χύδην φορτίων (εμπορεύματα που φορτώνονται μεμονωμένα σε σάκους, κιβώτια, κιβώτια ή βαρέλια- μερικές φορές παλετοποιημένα), των εμπορευματοκιβωτίων, των roll-on/roll-off και των επιβατηγών πλοίων.

Ο κατάλογος ξεκινά με τους σημαντικότερους θαλάσσιους λιμένες που διαχειρίζονται όλους τους τύπους φορτίων. Τα λιμάνια εσωτερικών ποταμών/λιμνών παρατίθενται χωριστά μαζί με το όνομα του ποταμού ή της λίμνης.

Οι λιμένες που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για τη διαχείριση χύδην φορτίων χαρακτηρίζονται ως τερματικοί σταθμοί πετρελαίου ή λιμένες ξηρού χύδην φορτίου. Οι τερματικοί σταθμοί ΥΦΑ διαχειρίζονται υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ) και διακρίνονται είτε σε εξαγωγικούς, όπου το αέριο ψύχεται σε υγρή κατάσταση για να μειωθεί ο όγκος του προς μεταφορά με εξειδικευμένα πλοία μεταφοράς αερίου, είτε σε εισαγωγικούς, όπου το εκφορτωμένο ΥΦΑ υποβάλλεται σε διαδικασία επαναεριοποίησης πριν εισέλθει σε αγωγούς για διανομή.

Καθώς τα χύδην φορτία μεταφέρονται σήμερα σε μεγάλο βαθμό με εμπορευματοκιβώτια, η καταχώριση περιλαμβάνει επίσης κατάλογο των σημαντικότερων λιμένων εμπορευματοκιβωτίων με την αντίστοιχη διακίνηση που μετράται σε μονάδες ισοδύναμου μεγέθους είκοσι ποδών (TEU). Ορισμένοι λιμένες είναι σημαντικοί για
τη διακίνηση επιβατών και αναφέρονται ως λιμάνια κρουαζιέρας/πλοίων. Εκτός από την εμπορική κίνηση, πολλοί θαλάσσιοι λιμένες παρέχουν επίσης σημαντικές στρατιωτικές υποδομές, όπως ναυτικές βάσεις ή ναυπηγεία.

Προκαταρκτική δήλωση Η καταχώριση αυτή, η οποία εμφανίζεται μόνο στην κατηγορία Ευρωπαϊκή Ένωση, εισαγωγή, παρέχει εξήγηση και αιτιολόγηση για τη συμπερίληψη μιας ξεχωριστής γεωγραφικής οντότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πριγκιπάτο Κυρίαρχο κράτος που κυβερνάται από μονάρχη με τον τίτλο του πρίγκιπα- οι πριγκιπάτοι ήταν συνηθισμένοι στο παρελθόν, αλλά σήμερα παραμένουν μόνο τρεις: Το Λιχτενστάιν, το Μονακό και το συν-πριγκιπάτο της Ανδόρας.

Δημόσιο χρέος Η εγγραφή αυτή καταγράφει το σωρευτικό σύνολο όλων των κρατικών δανείων μείον τις αποπληρωμές που είναι εκφρασμένες στο νόμισμα της χώρας. Το δημόσιο χρέος δεν πρέπει να συγχέεται με το εξωτερικό χρέος, το οποίο αντικατοπτρίζει τις συναλλαγματικές υποχρεώσεις τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα και πρέπει να χρηματοδοτείται από τα έσοδα από το συνάλλαγμα.

Σιδηρόδρομοι, Η καταχώριση αυτή αναφέρει το συνολικό μήκος διαδρομής του σιδηροδρομικού δικτύου και των συστατικών του μερών ανά εύρος, το οποίο είναι το μέτρο της απόστασης μεταξύ των εσωτερικών πλευρών των σιδηροτροχιών που φέρουν φορτίο.

Οι τέσσερις τυπικοί τύποι εύρους είναι οι εξής: ευρύς, κανονικός, στενός και διπλός. Άλλοι τύποι εύρους παρατίθενται υπό σημείωση. Περίπου το 60% των σιδηροδρομικών γραμμών στον κόσμο χρησιμοποιούν το τυποποιημένο εύρος 1,4 m (4,7 ft).

Τα εύρη διαφέρουν ανά χώρα και μερικές φορές και εντός των χωρών. Η επιλογή του εύρους κατά την αρχική κατασκευή έγινε κυρίως σε συνάρτηση με τις τοπικές συνθήκες και την πρόθεση του κατασκευαστή.

Οι σιδηροδρομικές γραμμές στενού εύρους ήταν φθηνότερες στην κατασκευή και μπορούσαν να υπερπηδήσουν πιο απότομες καμπύλες, ενώ οι σιδηροδρομικές γραμμές μεγάλου εύρους έδιναν μεγαλύτερη σταθερότητα και επέτρεπαν μεγαλύτερες ταχύτητες. Οι σιδηρόδρομοι κανονικού εύρους ήταν ένας συμβιβασμός μεταξύ στενού και μεγάλου εύρους.

Σπάνιες γαίες Οι σπάνιες γαίες είναι 17 χημικά στοιχεία που είναι ζωτικής σημασίας σε πολλές από τις σημερινές βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.

Περιλαμβάνουν το λανθάνιο, το κέριο, το πρασεοδύμιο, το νεοδύμιο, το προμήθιο, το σαμάριο, το ευρώπιο, το γαδολίνιο, το τερό- βιο, το δυσπρόσιο, το όλμιο, το έρβιο, το θούλιο, το υττέρβιο, το λουτέτιο, το σκάνδιο και το ύτριο. Οι τυπικές εφαρμογές των REEs περιλαμβάνουν μπαταρίες σε υβριδικά αυτοκίνητα, οπτικές ίνες
καλώδια, επίπεδες οθόνες και μόνιμοι μαγνήτες, καθώς και ορισμένα αμυντικά και ιατρικά προϊόντα.

Χάρτες αναφοράς Αυτή η ενότητα περιλαμβάνει παγκόσμιους και περιφερειακούς χάρτες. Κατανάλωση διυλισμένων πετρελαιοειδών προϊόντων Αυτή η καταχώρηση είναι η συνολική κατανάλωση διυλισμένων πετρελαιοειδών προϊόντων της χώρας, σε βαρέλια ανά ημέρα (bbl/day).

Η απόκλιση μεταξύ της ποσότητας των παραγόμενων ή/και εισαγόμενων προϊόντων διυλισμένου πετρελαίου και της ποσότητας που καταναλώνεται ή/και εξάγεται οφείλεται στην παράλειψη των μεταβολών των αποθεμάτων, των κερδών των διυλιστηρίων και άλλων περιπλεγμένων παραγόντων. Εξαγωγές προϊόντων διύλισης πετρελαίου Αυτή η εγγραφή είναι οι συνολικές εξαγωγές της χώρας προϊόντων διύλισης πετρελαίου, σε βαρέλια ανά ημέρα (bbl/day).

Εισαγωγές προϊόντων διύλισης πετρελαίου Αυτή η εγγραφή είναι οι συνολικές εισαγωγές προϊόντων διύλισης πετρελαίου της χώρας, σε βαρέλια ανά ημέρα (bbl/day). Προϊόντα διυλισμένου πετρελαίου-παραγωγή Αυτή η εγγραφή είναι η συνολική παραγωγή της χώρας σε διυλισμένα προϊόντα πετρελαίου, σε βαρέλια ανά ημέρα (bbl/day).

Η ασυμφωνία μεταξύ της ποσότητας διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου που παράγονται ή/και εισάγονται και της ποσότητας που καταναλώνεται ή/και εξάγεται οφείλεται στην παράλειψη των μεταβολών των αποθεμάτων, των κερδών διύλισης και άλλων περιπλεγμένων παραγόντων.

Πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα Αυτή η εγγραφή περιλαμβάνει τα άτομα που διαμένουν σε μια χώρα ως πρόσφυγες, εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα (IDPs) ή απάτριδες. Η καταχώρηση για τους πρόσφυγες κάθε χώρας περιλαμβάνει μόνο τις χώρες προέλευσης που αποτελούν πηγή προσφυγικού πληθυσμού 5.000 ατόμων και άνω.

Ο ορισμός του πρόσφυγα σύμφωνα με μια σύμβαση του ΟΗΕ είναι “ένα πρόσωπο που βρίσκεται εκτός της χώρας της ιθαγένειας ή της συνήθους διαμονής του- έχει βάσιμο φόβο δίωξης λόγω της φυλής, της καταγωγής, της ιθαγένειας, της συμμετοχής του σε συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα ή των πολιτικών του πεποιθήσεων- και δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει χρήση της προστασίας της χώρας αυτής ή να επιστρέψει εκεί, λόγω φόβου δίωξης”. Ο ΟΗΕ ίδρυσε το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) το 1950 για να χειρίζεται τα θέματα των προσφύγων παγκοσμίως.

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς
Ανατολής (UNRWA) έχει διαφορετικό επιχειρησιακό ορισμό για τον Παλαιστίνιο πρόσφυγα: “ένα άτομο του οποίου ο συνήθης τόπος διαμονής ήταν η Παλαιστίνη κατά την περίοδο από την 1η Ιουνίου 1946 έως τις 15 Μαΐου 1948 και το οποίο έχασε τόσο την κατοικία όσο και τα μέσα διαβίωσης ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης του 1948”.

Ωστόσο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες βοηθά επίσης περίπου 400.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες που δεν καλύπτονται από τον ορισμό της UNRWA. Ο όρος “εσωτερικά εκτοπισμένος” δεν καλύπτεται συγκεκριμένα από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών- χρησιμοποιείται για να περιγράψει άτομα που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για λόγους παρόμοιους με τους πρόσφυγες, αλλά που παραμένουν εντός της εθνικής τους επικράτειας και υπόκεινται στους νόμους του κράτους αυτού.

Ως κράτος-λιγότερο πρόσωπο ορίζεται κάποιος που δεν θεωρείται υπήκοος από κανένα κράτος σύμφωνα με τη λειτουργία της νομοθεσίας του, σύμφωνα με τη σύμβαση του ΟΗΕ. Θρησκείες Αυτή η καταχώρηση είναι μια ταξινομημένη καταγραφή των θρησκειών με βάση τους οπαδούς τους, ξεκινώντας από τη μεγαλύτερη ομάδα και μερικές φορές περιλαμβάνει το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.

Τα βασικά χαρακτηριστικά και οι πεποιθήσεις των κυριότερων θρησκειών του κόσμου περιγράφονται παρακάτω. Μπαχά’ι-Ιδρύθηκε από τον Μίρζα Χουσέιν-Αλί (γνωστό ως Μπαχά’ου’λάχ) στο Ιράν το 1852, η πίστη των Μπαχά’ι δίνει έμφαση στον μονοθεϊσμό και πιστεύει σε ένα αιώνιο υπερβατικό Θεό. Ο προσανατολισμός της είναι να ενθαρρύνει την ενότητα όλων των λαών της γης, ώστε να επιτευχθεί η δικαιοσύνη και η ειρήνη στη γη.

Η αποκάλυψη του Μπαχάι υποστηρίζει ότι οι προφήτες των μεγάλων παγκόσμιων θρησκειών αντανακλούν κάποια αλήθεια ή στοιχείο του θείου, πιστεύει ότι όλοι ήταν εκδηλώσεις του Θεού που δόθηκαν σε συγκεκριμένες κοινότητες σε συγκεκριμένες εποχές και ότι ο Μπαχάι είναι ένας επιπλέον προφήτης που προορίζεται να καλέσει όλη την ανθρωπότητα.

Οι Μπαχάι είναι μια ανοιχτή κοινότητα, που βρίσκεται σε όλο τον κόσμο, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πιστών στη Νότια Ασία. Βουδισμός-Θρησκεία ή φιλοσοφία εμπνευσμένη από τις διδασκαλίες του 5ου αιώνα π.Χ. του Σιντάρτα Γκαουτάμα (επίσης γνωστού ως Γκαουτάμα Βούδα “ο φωτισμένος”).

Ο Βουδισμός επικεντρώνεται στον στόχο της πνευματικής φώτισης με επίκεντρο την κατανόηση των τεσσάρων Ευγενών Αληθειών του Γκαουτάμα Βούδα για τη φύση του πόνου και το Οχταπλό Μονοπάτι της πνευματικής και ηθικής πρακτικής, για να σπάσει ο κύκλος του πόνου, μέρος του οποίου είμαστε.

Ο Βουδισμός αποδίδει ένα καρμικό σύστημα αναγέννησης. Υπάρχουν διάφορες σχολές και αιρέσεις του Βουδισμού, που συχνά διαφέρουν ως προς τη φύση του Βούδα, το βαθμό στον οποίο μπορεί να επιτευχθεί η φώτιση -για έναν ή για όλους- και από ποιον -θρησκευτικά τάγματα ή λαϊκούς.
Βασικές ομαδοποιήσεις Βουδισμός Θεραβάντα: Η παλαιότερη βουδιστική σχολή, ο Θεραβάντα ασκείται κυρίως στη Σρι Λάνκα, την Καμπότζη, το Λάος, τη Βιρμανία και την Ταϊλάνδη, με μειοψηφική εκπροσώπηση αλλού στην Ασία και τη Δύση.

Οι Θεραβαδιστές ακολουθούν τον Κανόνα Πάλι των διδασκαλιών του Βούδα και πιστεύουν ότι μπορεί κανείς να ξεφύγει από τον κύκλο της αναγέννησης, της κοσμικής προσκόλλησης και του πόνου για τον εαυτό του- αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μία ή επτά ζωές.

Μαχαγιάνα Βουδισμός, συμπεριλαμβανομένων των υποκατηγοριών Ζεν και Θιβετιανού (λαμαϊστικού) Βουδισμού: Μορφές του Βουδισμού Μαχαγιάνα είναι διαδεδομένες στην Ανατολική Ασία και το Θιβέτ, καθώς και σε μέρη της Δύσης. Οι Μαχαγιάνες έχουν πρόσθετες γραφές πέρα από τον Κανόνα του Πάλι και πιστεύουν ότι ο Βούδας είναι αιώνιος και εξακολουθεί να διδάσκει. Σε αντίθεση με τον Θεραβάντα Βουδ- ντισμό, οι σχολές Μαχαγιάνα υποστηρίζουν ότι η φύση του Βούδα είναι παρούσα σε όλα τα όντα και ότι όλα θα επιτύχουν τελικά τη φώτιση. Hoa Hao: μειονοτική παράδοση του Βουδισμού που ασκείται στο Βιετνάμ και δίνει έμφαση στη συμμετοχή των λαϊκών, κυρίως των αγροτών- αποφεύγει τα ακριβά δημητριακά και τους ναούς και μεταφέρει τις πρωταρχικές πρακτικές στο σπίτι.

Χριστιανισμός – Προερχόμενος από τον Ιουδαϊσμό, η κεντρική πεποίθηση του Χριστιανισμού υποστηρίζει ότι ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ είναι ο υποσχόμενος Μεσσίας των Εβραϊκών Γραφών και ότι η ζωή, ο θάνατος και η ανάστασή του είναι σωτήρια για τον κόσμο. Ο Χριστιανισμός είναι μία από τις τρεις μονοθεϊστικές αβρααμικές θρησκείες, μαζί με το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό, η οποία ανάγει την πνευματική της καταγωγή στον Αβραάμ των Εβραϊκών Γραφών. Τα ιερά κείμενά του περιλαμβάνουν την Εβραϊκή Βίβλο και την Καινή Διαθήκη (ή τα χριστιανικά Ευαγγέλια).

Βασικές ομαδοποιήσεις Καθολικισμός (ή Ρωμαιοκαθολικισμός): Πρόκειται για την παλαιότερη καθιερωμένη δυτική χριστιανική εκκλησία και το μεγαλύτερο ενιαίο θρησκευτικό σώμα στον κόσμο. Είναι υπερκομματική και αναγνωρίζει μια ιεραρχική δομή με επικεφαλής τον Πάπα ή Επίσκοπο της Ρώμης, ο οποίος βρίσκεται στο Βατικανό.

Οι Καθολικοί πιστεύουν ότι ο Πάπας είναι η διατεταγμένη επικεφαλής της Εκκλησίας από άμεση πνευματική κληρονομιά του Αποστόλου Πέτρου του Ιησού. Ο Καθολικισμός αποτελείται από 23 επιμέρους Εκκλησίες ή Τελετές – μία Δυτική (Ρωμαϊκή ή Λατινική Τελετή) και 22 Ανατολικές. Η Λατινική Τελετή είναι μακράν η μεγαλύτερη, αποτελώντας περίπου το 98% των μελών της Καθολικής Εκκλησίας. Οι Εκκλησίες του Ανατολικού Τυπικού, όπως η Μαρωνιτική Εκκλησία και η Ουκρανική Καθολική Εκκλησία, είναι σε
κοινωνία με τη Ρώμη, αν και διατηρούν τις δικές τους λατρευτικές παραδόσεις και η άμεση ιεραρχία τους αποτελείται από κληρικούς του δικού τους τελετουργικού.

Η Καθολική Εκκλησία διαθέτει ένα ολοκληρωμένο θεολογικό και ηθικό δόγμα που καθορίζεται για τους πιστούς στην κατήχησή της, γεγονός που την καθιστά μοναδική μεταξύ των περισσότερων μορφών του Χριστιανισμού.

Μορμονισμός (συμπεριλαμβανομένης της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων της Τελευταίας Ημέρας): Ξεκινώντας το 1830 στις Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Τζόζεφ Σμιθ, ο Μορμονισμός δεν χαρακτηρίζεται ως μορφή του προτεσταντικού χριστιανισμού, επειδή ισχυρίζεται ότι υπάρχουν επιπλέον αποκαλυφθείσες χριστιανικές γραφές μετά την Εβραϊκή Βίβλο και την Καινή Διαθήκη.

Το Βιβλίο των Μορμόνων υποστηρίζει ότι υπήρξε εμφάνιση του Ιησού στον Νέο Κόσμο μετά τη χριστιανική αφήγηση της ανάστασής του και ότι η Αμερική είναι μοναδικά ευλογημένη ήπειρος. Ο Μορμονισμός πιστεύει ότι οι προηγούμενες χριστιανικές παραδόσεις, όπως η Ρωμαιοκαθολική, η Ορθόδοξη και η Προτεσταντική μεταρρυθμιστική πίστη, είναι α- ποθέσεις και ότι η αποκάλυψη του Τζόζεφ Σμιθ για το Βιβλίο του Μορμόνου είναι μια αποκατάσταση του αληθινού χριστιανισμού.

Οι Μορμόνοι έχουν ιεραρχική δομή θρησκευτικής ηγεσίας και προσηλυτίζουν ενεργά την πίστη τους- βρίσκονται κυρίως στην Αμερική και σε πολλές άλλες δυτικές χώρες. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δομούν την πίστη τους στη βάση της χριστιανικής Βίβλου, αλλά η απόρριψη της Τριάδας διαφέρει από τον κυρίαρχο χριστιανισμό. Πιστεύουν ότι μια Βασιλεία του Θεού, η Θεοκρατία, θα αναδυθεί μετά τον Αρμαγεδδώνα και θα εγκαινιάσει μια νέα γήινη κοινωνία.

Οι οπαδοί υποχρεούνται να ευαγγελίζονται και να ακολουθούν έναν αυστηρό ηθικό κώδικα. Ορθόδοξος Χριστιανισμός: Η παλαιότερη καθιερωμένη ανατολική μορφή του Χριστιανισμού, η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία, έχει τελετουργική κεφαλή τον Επίσκοπο της Κωνσταντινούπολης (Κωνσταντινούπολη), γνωστό και ως Πατριάρχη, αλλά οι διάφορες περιφερειακές μορφές της (π.χ. Ελληνορθόδοξη, Ρωσική Ορθόδοξη, Σερβική Ορθόδοξη, Ουκρανική Ορθόδοξη) είναι αυτοκέφαλες (ανεξάρτητες από την εξουσία της Κωνσταντινούπολης και έχουν τους δικούς τους Πατριάρχες).

Οι ορθόδοξες εκκλησίες είναι άκρως εθνικιστικές και εθνοτικές. Η ορθόδοξη χριστιανική πίστη μοιράζεται πολλά θεολογικά δόγματα με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αλλά αποκλίνει σε ορισμένες βασικές προϋποθέσεις και δεν αναγνωρίζει την κυβερνητική εξουσία του Πάπα.

Προτεσταντικός Χριστιανισμός: Ο προτεσταντικός χριστιανισμός προήλθε τον 16ο αιώνα ως
μια προσπάθεια μεταρρύθμισης των πρακτικών, του δόγματος και της θεολογίας του Ρωμαιοκαθολικισμού. Περιλαμβάνει διάφορες μορφές ή ομολογίες που ποικίλλουν εξαιρετικά ως προς τη δομή, τις πεποιθήσεις, τη σχέση με το κράτος, τον κλήρο και τη διακυβέρνηση.

Πολλές προτεσταντικές θεολογίες τονίζουν τον πρωταρχικό ρόλο της Αγίας Γραφής στην πίστη τους, υποστηρίζοντας την ατομική ερμηνεία των χριστιανικών κειμένων χωρίς τη μεσολάβηση μιας τελικής θρησκευτικής αυθεντίας, όπως ο Ρωμαίος Πάπας.

Οι παλαιότεροι προτεσταντικοί χριστιανισμοί περιλαμβάνουν τον λουθηρανισμό, τον καλβινισμό (πρεσβυτεριανοί) και τον αγγλικανικό χριστιανισμό (επισκοπιανοί), οι οποίοι έχουν καθιερώσει λειτουργίες, διοικητική δομή και επίσημο κλήρο.

Άλλες παραλλαγές του προτεσταντικού χριστιανισμού, συμπεριλαμβανομένων των πεντηκοστιανικών κινημάτων και των ανεξάρτητων εκκλησιών, μπορεί να στερούνται ένα ή περισσότερα από αυτά τα στοιχεία και η ηγεσία και οι πεποιθήσεις τους είναι εξατομικευμένες και δυναμικές. Ινδουισμός – Με αφετηρία τον βεδικό πολιτισμό της Ινδίας (δεύτερη και πρώτη χιλιετία π.Χ.), ο Ινδουισμός είναι ένα εξαιρετικά ποικίλο σύνολο πεποιθήσεων και πρακτικών χωρίς έναν ιδρυτή ή θρησκευτική αρχή.

Ο Ινδουισμός έχει πολλές γραφές- οι Βέδες, οι Ουπανισάδες και η Μπαγκαβάντ-Γκίτα είναι μερικές από τις πιο σημαντικές.

Οι Ινδουιστές μπορεί να λατρεύουν μία ή πολλές θεότητες, συνήθως με προσευχή τελετουργίες μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Οι πιο συνηθισμένες μορφές λατρείας είναι οι θεοί Βισνού, Σίβα και μια μητέρα θεά, η Ντέβι.

Οι περισσότεροι Ινδουιστές πιστεύουν ότι η ψυχή, ή atman, είναι αιώνια και περνάει από έναν κύκλο γέννησης, θανάτου και αναγέννησης (σαμσάρα) που καθορίζεται από το θετικό ή αρνητικό κάρμα του ατόμου, ή τις συνέπειες των πράξεών του. Ο στόχος της θρησκευτικής ζωής είναι να μάθει κανείς να ενεργεί έτσι ώστε να επιτύχει τελικά την απελευθέρωση (μόκσα) της ψυχής του, ξεφεύγοντας από τον κύκλο της αναγέννησης.

Ισλάμ-Η τρίτη από τις μονοθεϊστικές αβρααμικές θρησκείες, το Ισλάμ ξεκίνησε με τις διδασκαλίες του Μωάμεθ τον 7ο αιώνα. Οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι ο Μωάμεθ είναι ο τελευταίος όλων των θρησκευτικών προφητών (ξεκινώντας από τον Αβραάμ) και ότι το Κοράν, που είναι η ισλαμική γραφή, του αποκαλύφθηκε από τον Θεό. Το Ισλάμ προέρχεται από τη λέξη υποταγή και η υπακοή στον Θεό αποτελεί πρωταρχικό θέμα αυτής της θρησκείας.

Προκειμένου να ζήσουν μια ισλαμική ζωή, οι πιστοί πρέπει να ακολουθήσουν τις πέντε πι- λαρίες, ή δόγματα, του Ισλάμ, οι οποίες είναι η μαρτυρία πίστης (shahada), η καθημερινή προσευχή (salah), η ελεημοσύνη (zakah), η νηστεία κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού (sawm), και το προσκύνημα στη Μέκκα (hajj).

Βασικές ομαδοποιήσεις
Οι δύο βασικοί κλάδοι του Ισλάμ είναι οι σουνίτες και οι σιίτες, οι οποίοι διαχωρίστηκαν μεταξύ τους εξαιτίας μιας θρησκευτικοπολιτικής διαμάχης για την ηγεσία σχετικά με τον νόμιμο διάδοχο του Μωάμεθ. Οι σιίτες πιστεύουν ότι ο ξάδελφος και γαμπρός του Μωάμεθ, ο Αλί, ήταν ο μόνος θεόσταλτος ιμάμης (θρησκευτικός ηγέτης), ενώ οι σουνίτες υποστηρίζουν ότι οι τρεις πρώτοι χαλίφηδες μετά τον Μωάμεθ ήταν επίσης νόμιμες αρχές.

Στο σύγχρονο Ισλάμ, οι σουνίτες και οι σιίτες συνεχίζουν να έχουν διαφορετικές απόψεις για τις αποδεκτές σχολές της ισλαμικής νομολογίας και για το ποιος είναι ο κατάλληλος ισλαμικός θρησκευτικός αυθεντία. Το Ισλάμ έχει επίσης έναν ενεργό μυστικιστικό κλάδο, τον Σουφισμό, με διάφορα υποσύνολα σουνιτών και σιιτών.

Το σουνιτικό Ισλάμ αντιπροσωπεύει πάνω από το 75% του παγκόσμιου μουσουλμανικού πληθυσμού. Αναγνωρίζει τον Αμπού Μπακρ ως τον πρώτο χαλίφη μετά τον Μωάμεθ. Οι σουνίτες έχουν τέσσερις σχολές ισλαμικής διδασκαλίας και δικαίου -Χανάφι, Μαλίκι, Σάφι και Χανμπαλί- οι οποίες ερμηνεύουν μοναδικά τις Χαντίθ, ή τις καταγεγραμμένες προφορικές παραδόσεις του Μωάμεθ.

Ένας σουνίτης μουσουλμάνος μπορεί να επιλέξει να ακολουθήσει οποιαδήποτε από αυτές τις σχολές, καθώς όλες θεωρούνται εξίσου έγκυρες. Το σιιτικό Ισλάμ αντιπροσωπεύει το 10-20% των μουσουλμάνων παγκοσμίως, και η διάκρισή του χαρακτηριστικό είναι ο σεβασμός του προς τον Αλί ως αλάθητο, θεόπνευστο ηγέτη και ως τον πρώτο ιμάμη της μουσουλμανικής κοινότητας μετά τον Μωάμεθ.

Η πλειονότητα των σιιτών είναι γνωστή ως “δωδεκαθεϊστές”, επειδή πιστεύουν ότι οι 11 οικογενειακοί διάδοχοι ιμάμηδες μετά τον Μωάμεθ κορυφώνονται σε έναν 12ο ιμάμη (αλ-Μαχντί), ο οποίος είναι κρυμμένος στον κόσμο και θα εμφανιστεί ξανά στο τέλος του για να λυτρώσει τους δίκαιους.

Παραλλαγές Ισμαηλίτικης πίστης: Μια αίρεση του σιιτικού Ισλάμ, οι οπαδοί της είναι επίσης γνωστοί ως “Επταήμεροι”, επειδή πιστεύουν ότι ο νόμιμος έβδομος Ιμάμης στην ισλαμική ηγεσία ήταν ο Ισμαήλ, ο μεγαλύτερος γιος του Ιμάμη Τζαφάρ αλ Σαντίκ.

Η ισμαηλιτική παράδοση αναμένει την επιστροφή του έβδομου Ιμάμη ως Μαχντί, ή ισλαμική μεσσιανική μορφή. Οι Ισμαηλίτες βρίσκονται σε διάφορα μέρη του κόσμου, ιδίως στη Νότια Ασία και στο Λεβάντε.

Πίστη των Αλαουί: Μια άλλη σιιτική αίρεση του Ισλάμ, το όνομα αντανακλά την αφοσίωση των οπαδών στη θρησκευτική εξουσία του Αλή. Οι Αλαουίτες είναι μια κλειστή, μυστικοπαθής θρησκευτική ομάδα που ισχυρίζεται ότι είναι σιίτες μουσουλμάνοι, αν και οι εξωτερικοί μελετητές εικάζουν ότι οι πεποιθήσεις τους μπορεί να έχουν συγκρητιστικό μείγμα με άλλες θρησκείες που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή. Οι Αλαουίτες ζουν κυρίως στη Συρία, τον Λίβανο και την Τουρκία.

Δρούζικη πίστη: Μια εξαιρετικά μυστικοπαθής παράδοση και μια κλειστή κοινότητα που προέρχεται από την ισμαηλιτική αίρεση Ισμαήλ- οι βασικές πεποιθήσεις της πιστεύεται ότι δίνουν έμφαση σε έναν συνδυασμό γνωστικών αρχών που πιστεύουν ότι ο χαλίφης των Φατιμιδών, ο αλ-Χακίν, είναι αυτός που ενσαρκώνει τις βασικές πτυχές της καλοσύνης του σύμπαντος, οι οποίες είναι, η διάνοια, ο λόγος, η ψυχή, ο προηγούμενος και ο ακόλουθος. Οι Δρούζοι έχουν σημαντική παρουσία στη Συρία, τον Λίβανο και το Ισραήλ.

Τζαϊνισμός-Με προέλευση την Ινδία, η πνευματική φιλοσοφία των Τζαϊν πιστεύει σε μια αιώνια ανθρώπινη ψυχή, στο αιώνιο σύμπαν και σε μια αρχή της “ίδιας της φύσης των πραγμάτων”. Δίνει έμφαση στη συμπόνια για όλα τα έμβια όντα, επιδιώκει την απελευθέρωση της ανθρώπινης ψυχής από τη μετενσάρκωση μέσω της διαφώτισης και εκτιμά την προσωπική υπευθυνότητα λόγω της πίστης στις άμεσες συνέπειες της συμπεριφοράς του ατόμου.

Η φιλοσοφία Τζαΐν διδάσκει τη μη βία και επιβάλλει τη χορτοφαγία τόσο στους μοναχούς όσο και στους λαϊκούς- οι οπαδοί της αποτελούν μια θρησκευτική μειονότητα με μεγάλη επιρροή στην ινδική κοινωνία. Ιουδαϊσμός-Μια από τις πρώτες γνωστές μονοθεϊστικές θρησκείες, που χρονολογείται πιθανότατα μεταξύ 2000-1500 π.Χ., ο Ιουδαϊσμός είναι η μητρική πίστη του εβραϊκού λαού, που βασίζεται πάνω στην πίστη σε μια διαθήκη ευθύνης μεταξύ ενός μοναδικού παντοδύναμου Θεού δημιουργού και του Αβραάμ, του πατριάρχη της Εβραϊκής Βίβλου του Ιουδαϊσμού, ή Τανάχ.

Η αποκάλυψη των αρχών και των απαγορεύσεων των Εβραϊκών Γραφών αποτελεί τη βάση του εβραϊκού νόμου, ή αλλιώς της χαλάχας, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της πίστης. Αν και υπάρχουν εκτεταμένες παραδόσεις εβραϊκού χαλάχικου και θεολογικού λόγου, δεν υπάρχει τελική δογματική αυθεντία στην παράδοση. Οι τοπικές κοινότητες έχουν τη δική τους θρησκευτική ηγεσία. Ο σύγχρονος Ιουδαϊσμός έχει τρεις βασικές κατηγορίες πίστης: Ορθόδοξος, Συντηρητικός και Μεταρρυθμιστικός/Φιλελεύθερος.

Αυτές διαφέρουν ως προς τις απόψεις τους και την τήρηση του εβραϊκού νόμου, με την Ορθόδοξη να αντιπροσωπεύει την πιο παραδοσιακή πρακτική και τις μεταρρυθμιστικές/φιλελεύθερες κοινότητες να είναι οι πιο δεκτικές στις εξατομικευμένες ερμηνείες της εβραϊκής ταυτότητας και πίστης. Σιντοϊσμός-μια ιθαγενής ανιμιστική παράδοση της Ιαπωνίας, η πρακτική του Σιντοϊσμού βασίζεται στην παραδοχή ότι κάθε ον και αντικείμενο έχει το δικό του πνεύμα ή κάμι.

Οι σιντοϊστές λατρεύουν διάφορα συγκεκριμένα κάμι, συμπεριλαμβανομένων των κάμι της φύσης, και οι οικογένειες συχνά έχουν ιερά για τα κάμι των προγόνων τους.

Ο Σιντοϊσμός δεν έχει σταθερό
παράδοση προσευχών ή προκαθορισμένο δόγμα, αλλά χαρακτηρίζεται από ατομικά τελετουργικά. Ο σεβασμός για τα κάμις της φύσης αποτελεί βασική αξία του Σιντοϊσμού. Πριν από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σίντο ήταν η κρατική θρησκεία της Ιαπωνίας και ενίσχυε τη λατρεία του Ιάπωνα αυτοκράτορα.

Σιχισμός- Ιδρύθηκε από τον Γκουρού Νανάκ (γεννήθηκε το 1469) και πιστεύει σε έναν μη ανθρωπόμορφο, υπέρτατο, αιώνιο, δημιουργό Θεό- η αφοσίωση στον Θεό θεωρείται μέσο διαφυγής από τον κύκλο της αναγέννησης. Οι Σιχ ακολουθούν τις διδασκαλίες του Νανάκ και εννέα μεταγενέστερων γκουρού. Η γραφή τους, το Guru Granth Sahib -γνωστό και ως Adi Granth- θεωρείται ο ζωντανός Γκουρού ή η τελική αυθεντία της πίστης και της θεολογίας των Σιχ.

Ο Σιχισμός δίνει έμφαση στην ισότητα των ανθρώπων και αποκηρύσσει τις διακρίσεις λόγω κάστας, τάξης ή φύλου. Ταοϊσμός-Κινεζική φιλοσοφία ή θρησκεία βασισμένη στο Τάο Τε Τσινγκ του Λάο Τζου, η οποία επικεντρώνεται στην πίστη στο Τάο, ή τον τρόπο, ως τη ροή του σύμπαντος και τη φύση των πραγμάτων. Ο Ταοϊσμός ενθαρρύνει την αρχή της μη-δύναμης, ή wu-wei, ως μέσο για να ζει κανείς αρμονικά με το Τάο. Οι Ταοϊστές πιστεύουν ότι ο εσωτερικός κόσμος αποτελείται από μια τέλεια αρμονική ισορροπία και φύση, ενώ στον φανερό κόσμο -ιδιαίτερα στο σώμα- η ισορροπία διαστρεβλώνεται.

Τα Τρία Κοσμήματα του Τάο – συμπόνια, απλότητα και ταπεινότητα – χρησιμεύουν ως βάση για την ταοϊστική ηθική. Ζωροαστρισμός-Προερχόμενος από τις διδασκαλίες του Ζωροάστρη περίπου τον 9ο ή 10ο αιώνα π.Χ., ο Ζωροαστρισμός μπορεί να είναι η παλαιότερη συνεχιζόμενη θρησκευτική θρησκεία. Οι βασικές πεποιθήσεις του επικεντρώνονται σε έναν υπερβατικό Θεό-δημιουργό, τον Αχούρα Μάζντα, και στην έννοια της ελεύθερης βούλησης.

Τα βασικά ηθικά δόγματα του Ζωροαστρισμού που εκφράζονται στη γραφή του, την Αβέστα, βασίζονται σε μια δυϊστική κοσμοθεωρία όπου μπορεί κανείς να προλάβει το χάος αν επιλέξει να υπηρετήσει τον Θεό και να ασκήσει καλές σκέψεις, καλά λόγια και καλές πράξεις. Ο Ζωροαστρισμός είναι γενικά μια κλειστή θρησκεία και τα μέλη του γεννιούνται σχεδόν πάντα από Ζωροαστρικούς γονείς.

Πριν από την εξάπλωση του Ισλάμ, ο Ζωροαστρισμός κυριαρχούσε στο μεγαλύτερο Ιράν. Σήμερα, αν και μειοψηφία, οι Ζωροάστριοι παραμένουν κυρίως στο Ιράν, την Ινδία (όπου είναι γνωστοί ως Πάρσι) και το Πακιστάν. Παραδοσιακές πεποιθήσεις Ανιμισμός: η πεποίθηση ότι οι μη ανθρώπινες οντότητες περιέχουν ψυχές ή πνεύματα.

Badimo: μια μορφή λατρείας των προγόνων του λαού Tswana της Μποτσουάνα. Κομφουκιανισμός: ιδεολογία ότι οι άνθρωποι είναι τελειοποιήσιμοι μέσω της αυτοκαλλιέργειας και της αυτοδημιουργίας- αναπτύχθηκε από τις διδασκαλίες του Κινέζου φιλοσόφου Κομφού- κίου.

Ο κομφουκιανισμός έχει επηρεάσει έντονα τον πολιτισμό και τις πεποιθήσεις των χωρών της Ανατολικής Ασίας, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Κορέα, η Σιγκαπούρη, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ. Οι πεποιθήσεις των Ινουίτ είναι μια μορφή σαμανισμού (βλ. παρακάτω) που βασίζεται σε ανιμιστικές αρχές των λαών Ινουίτ ή Εσκιμώων. Kirant: το σύστημα πεποιθήσεων των Kirat, ενός λαού που ζει κυρίως στα Ιμαλάια του Νεπάλ. Είναι κυρίως μια μορφή πολυθεϊστικού σαμανισμού, αλλά περιλαμβάνει στοιχεία ανιμισμού και λατρείας των προγόνων.

Παγανιστής είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει πολλές ασύνδετες πρακτικές πίστης κατά τη διάρκεια της ιστορίας, συνήθως σε σχέση με θρησκείες εκτός της κατηγορίας των Αβρααμικών (μονοθεϊστικές θρησκείες όπως ο Ιουδαϊσμός, ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ).

Σαμανισμός: πεποιθήσεις και πρακτικές που προωθούν την επικοινωνία με τον πνευματικό κόσμο. Οι σαμανιστικές πεποιθήσεις οργανώνονται γύρω από έναν σαμάνο ή μάγο-γιατρό ο οποίος -ως μεσάζων μεταξύ του ανθρώπινου και του πνευματικού κόσμου- πιστεύεται ότι μπορεί να θεραπεύσει τους ασθενείς (θεραπεύοντας τις ψυχές τους), να επικοινωνήσει με τον πνευματικό κόσμο και να βοηθήσει τις ψυχές να περάσουν στη μετά θάνατον ζωή μέσω της πρακτικής της εισόδου σε έκσταση.

Στις θρησκείες που βασίζονται στους σαμάνους, ο σαμάνος είναι επίσης υπεύθυνος για την καθοδήγηση ιερών τελετών. Πνευματισμός: η πεποίθηση ότι οι ψυχές και τα πνεύματα επικοινωνούν με τους ζωντανούς συνήθως μέσω διαμεσολαβητών που ονομάζονται μέντιουμ. Συγκρητισμός (συγχώνευση διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων και πρακτικών) Cao Dai: εθνικιστική αίρεση του Βιετνάμ, η οποία ιδρύθηκε επίσημα το 1926 και αντλεί πρακτικές και κανόνες από τον Κομφουκιανισμό, τον Ταοϊσμό, τον Βουδισμό και τον Καθολικισμό.

Chondogyo: ή η θρησκεία του Ουράνιου Δρόμου, βασίζεται στον κορεατικό σαμανισμό, τον βουδισμό και τις κορεατικές λαϊκές παραδόσεις, με ορισμένα στοιχεία που προέρχονται από τον χριστιανισμό. Διατυπώθηκε τη δεκαετία του 1860 και υποστηρίζει ότι ο Θεός ζει μέσα σε όλους μας και προσπαθεί να μετατρέψει την κοινωνία σε έναν επίγειο παράδεισο, που θα κατοικείται από πιστούς που θα έχουν μεταμορφωθεί σε ευφυή ηθικά όντα με υψηλή κοινωνική συνείδηση.

Kimbanguist: μια πουριτανική μορφή του βαπτιστικού δόγματος που ιδρύθηκε από τον Simon Kimbangu τη δεκαετία του 1920 στη σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Οι οπαδοί πιστεύουν ότι η σωτηρία έρχεται μέσω του θανάτου και της ανάστασης του Ιησού, όπως ο Χριστιανισμός, αλλά επιπλέον ότι για τη σωτηρία απαιτείται μια πνευματικά καθαρή ζωή ακολουθώντας αυστηρούς κώδικες συμπεριφοράς. Modekngei: ένα υβρίδιο του χριστιανισμού και του αρχαίου πολιτισμού και των προφορικών παραδόσεων του Παλάου που ιδρύθηκε γύρω στο 1915 στο νησί Babeldaob.

Οι οπαδοί λατρεύουν τον Ιησού Χριστό και τις θεές του Παλάου. Ρασταφαριανός: μια αφροκεντρική ιδεολογία και κίνημα βασισμένο στον χριστιανισμό που εμφανίστηκε στην Τζαμάικα τη δεκαετία του 1930- πιστεύει ότι ο Χαϊλέ Σελασιέ Α΄, αυτοκράτορας της Αιθιοπίας από το 1930-74, ήταν η ενσάρκωση της δεύτερης έλευσης του Ιησού. Santeria: ασκείται στην Κούβα, η συγχώνευση της θρησκείας Yoruba της Νιγηρίας με τον Ρωμαιοκαθολικισμό και τις ιθαγενείς ινδιάνικες παραδόσεις. Οι ασκούμενοι πιστεύουν ότι κάθε άνθρωπος έχει ένα πεπρωμένο και τελικά υπερβαίνεται για να συγχωνευτεί με τον θεϊκό δημιουργό και πηγή κάθε ενέργειας, τον Ολορούν.

Βουντού/Βοντούν: μια μορφή λατρείας των πνευμάτων και των προγόνων σε συνδυασμό με κάποιες Χριστιανικές θρησκείες, ιδίως ο καθολικισμός. Το βουντού της Αϊτής και της Λουιζιάνας, το οποίο έχει συμπεριλάβει περισσότερες καθολικές πρακτικές, διαχωρίζεται από το δυτικοαφρικανικό βοτούν, το οποίο έχει διατηρήσει την εστίαση στη λατρεία των πνευμάτων.

Μη θρησκευτικός αγνωστικισμός: η πεποίθηση ότι τα περισσότερα πράγματα είναι άγνωστα. Όσον αφορά τη θρησκεία, συνήθως χαρακτηρίζεται ως ούτε πίστη ούτε μη πίστη σε μια θεότητα. Αθεϊσμός: η πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν θεότητες οποιουδήποτε είδους.

Αποθέματα συναλλάγματος και χρυσού Η εγγραφή αυτή δίνει την αξία σε δολάρια για το απόθεμα όλων των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που είναι διαθέσιμα στην κεντρική νομισματική αρχή για να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών του ισοζυγίου πληρωμών μιας χώρας κατά την ημερομηνία λήξης της συγκεκριμένης περιόδου.

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει όχι μόνο το συνάλλαγμα και τον χρυσό, αλλά και τα ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα μιας χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και την αποθεματική της θέση στο Ταμείο. Οδικοί άξονες Η εγγραφή αυτή δίνει το συνολικό μήκος του οδικού δικτύου και περιλαμβάνει τα
μήκος των ασφαλτοστρωμένων και μη ασφαλτοστρωμένων τμημάτων.

Πρόσβαση σε εγκαταστάσεις αποχέτευσης Η καταχώρηση αυτή παρέχει πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση σε βελτιωμένες ή μη βελτιωμένες εγκαταστάσεις αποχέτευσης που είναι διαθέσιμες σε τμήματα του πληθυσμού μιας χώρας. Βελτιωμένη αποχέτευση-χρήση οποιασδήποτε από τις ακόλουθες εγκαταστάσεις: καζανάκι ή καζανάκι με καζανάκι σε σωληνωτό αποχετευτικό σύστημα, σηπτική δεξαμενή ή λακκούβα, αεριζόμενο βελτιωμένο λακκούβα (VIP), λακκούβα με πλάκα ή τουαλέτα κομποστοποίησης.

Μη βελτιωμένη αποχέτευση- χρήση οποιασδήποτε από τις ακόλουθες εγκαταστάσεις: καζανάκι ή καζανάκι χωρίς σωληνώσεις σε αποχετευτικό σύστημα, σηπτική δεξαμενή ή λακρίνια λάκκου- λακρίνια λάκκου χωρίς πλάκα ή ανοιχτό λάκκο- κάδος- κρεμαστή τουαλέτα ή κρεμαστό λακρίνιο- κοινόχρηστες εγκαταστάσεις οποιουδήποτε τύπου- καμία εγκατάσταση- ή θάμνος ή χωράφι.

Προσδόκιμο σχολικής ζωής (πρωτοβάθμια έως τριτοβάθμια εκπαίδευση) Το προσδόκιμο σχολικής ζωής (SLE) είναι ο συνολικός αριθμός ετών σχολικής εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια έως τριτοβάθμια) που μπορεί να αναμένει να λάβει ένα παιδί, υποθέτοντας ότι η πιθανότητα να εγγραφεί στο σχολείο σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη μελλοντική ηλικία είναι ίση με το τρέχον ποσοστό εγγραφής στην ηλικία αυτή. Η προσοχή πρέπει να διατηρείται όταν χρησιμοποιείται αυτός ο δείκτης σε διεθνείς συγκρίσεις.

Για παράδειγμα, ένα έτος ή μια τάξη που ολοκληρώνεται σε μια χώρα δεν είναι απαραίτητα το ίδιο από άποψη εκπαιδευτικού περιεχομένου ή ποιότητας με ένα έτος ή μια τάξη που ολοκληρώνεται σε μια άλλη χώρα. Το SLE αντιπροσωπεύει τον αναμενόμενο αριθμό ετών σχολικής εκπαίδευσης που θα ολοκληρωθούν, συμπεριλαμβανομένων των ετών που θα επαναληφθούν σε μία ή περισσότερες τάξεις. Αναλογία φύλου Η καταχώρηση αυτή περιλαμβάνει τον αριθμό των ανδρών για κάθε γυναίκα σε πέντε ηλικιακές ομάδες – κατά τη γέννηση, κάτω των 15 ετών, 15-64 ετών, 65 ετών και άνω και για το σύνολο του πληθυσμού.

Η αναλογία φύλου κατά τη γέννηση έχει πρόσφατα αναδειχθεί ως δείκτης ορισμένων ειδών διακρίσεων λόγω φύλου σε ορισμένες χώρες. Για παράδειγμα, οι υψηλές αναλογίες φύλου κατά τη γέννηση σε ορισμένες ασιατικές χώρες αποδίδονται πλέον σε εκτρώσεις και παιδοκτονίες με επιλογή φύλου λόγω της έντονης προτίμησης για τους γιους.

Αυτό θα επηρεάσει τα μελλοντικά πρότυπα γάμου και γονιμότητας. Τελικά, θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή μεταξύ των νεαρών ενήλικων ανδρών που δεν μπορούν να βρουν συντρόφους. Ανιθαγενής Ανιθαγενής είναι η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο δεν θεωρείται υπήκοος από καμία χώρα. Οι απάτριδες στερούνται βασικών δικαιωμάτων, όπως
πρόσβαση στην απασχόληση, τη στέγαση, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τις συντάξεις, και μπορεί να μην μπορούν να ψηφίσουν, να αποκτήσουν ιδιοκτησία, να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό ή να δηλώσουν νόμιμα γάμο ή γέννηση. Μπορεί επίσης να είναι ευάλωτοι σε αυθαίρετη μεταχείριση και εμπορία ανθρώπων.

Σε τουλάχιστον 30 κράτη, οι γυναίκες δεν μπορούν να μεταβιβάσουν την ιθαγένειά τους στα παιδιά τους. Σε αυτές τις χώρες, εάν ο πατέρας ενός παιδιού είναι ξένος, ανιθαγενής ή απών, το παιδί συνήθως καθίσταται ανιθαγενές. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των απάτριδων είναι εγγενώς ασαφείς, επειδή λίγες χώρες διαθέτουν διαδικασίες για την ταυτοποίησή τους- ο ΟΗΕ εκτιμά κατά προσέγγιση ότι υπάρχουν 12 εκατομμύρια απάτριδες παγκοσμίως.

Οι απάτριδες υπολογίζονται στο συνολικό πληθυσμό μιας χώρας, εφόσον ζουν εκεί για ένα έτος. Δικαίωμα ψήφου Αυτή η καταχώριση δίνει την ηλικία εκλογής και αν το δικαίωμα ψήφου είναι καθολικό ή περιορισμένο.

Φόροι και άλλα έσοδα Η εγγραφή αυτή καταγράφει τους συνολικούς φόρους και άλλα έσοδα που εισπράττει η εθνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της αναφερόμενης χρονικής περιόδου, εκφρασμένα ως τοις εκατό του ΑΕΠ. Οι φόροι περιλαμβάνουν φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, φόρους προστιθέμενης αξίας, ειδικούς φόρους κατανάλωσης και δασμούς.

Τα άλλα έσοδα περιλαμβάνουν κοινωνικές εισφορές -όπως πληρωμές για κοινωνική ασφάλιση και νοσοκομειακή ασφάλιση-, επιχορηγήσεις και καθαρά έσοδα από δημόσιες επιχειρήσεις. Η κανονικοποίηση των δεδομένων, διαιρώντας τα συνολικά έσοδα με το ΑΕΠ, επιτρέπει την εύκολη σύγκριση μεταξύ των χωρών και παρέχει ένα μέσο ποσοστό με το οποίο το σύνολο του εισοδήματος (ΑΕΠ) καταβάλλεται στην κυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο για την παροχή δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών.

Τηλεφωνικοί αριθμοί Όλοι οι τηλεφωνικοί αριθμοί στο The World Factbook αποτελούνται από τον κωδικό της χώρας σε παρένθεση, τον κωδικό της πόλης ή της περιοχής (όπου απαιτείται) σε παρένθεση και τον τοπικό αριθμό.

Το μόνο στοιχείο που δεν παρουσιάζεται είναι ο διεθνής κωδικός πρόσβασης, ο οποίος διαφέρει από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, μια διεθνής τηλεφωνική κλήση με απευθείας κλήση από τις ΗΠΑ προς τη Μαδρίτη της Ισπανίας θα ήταν η εξής: 011 [34] (1) 577-xxxx, όπου 011 είναι ο διεθνής κωδικός πρόσβασης για κλήσεις από σταθμό σε σταθμό- 01 είναι για κλήσεις εκτός από κλήσεις από σταθμό σε σταθμό, [34] είναι ο κωδικός χώρας για την Ισπανία, (1) είναι ο κωδικός πόλης για τη Μαδρίτη, 577 είναι το τοπικό κέντρο, και xxxx είναι
ο τοπικός τηλεφωνικός αριθμός. Μια διεθνής τηλεφωνική κλήση με απευθείας κλήση από άλλη χώρα προς τις ΗΠΑ έχει ως εξής: διεθνής κωδικός πρόσβασης + [1] (202) 939-xxxx, όπου [1] είναι ο κωδικός χώρας για τις ΗΠΑ, (202) είναι ο κωδικός περιοχής για την Ουάσιγκτον, 939 είναι το τοπικό κέντρο και xxxx είναι ο τοπικός αριθμός τηλεφώνου.

Τηλεφωνικό σύστημα Αυτή η καταχώρηση περιλαμβάνει μια σύντομη γενική αξιολόγηση του συστήματος με λεπτομέρειες για τα εγχώρια και διεθνή στοιχεία.

Οι ακόλουθοι όροι και συντομογραφίες χρησιμοποιούνται σε όλη την καταχώρηση: Arabsat-Arab Satellite Communications Organization (Ριάντ, Σαουδική Αραβία). Autodin-Automatic Digital Network (Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ). CB-citizen’s band mobile radio communications. Κυψελωτό τηλεφωνικό σύστημα-τα τηλέφωνα σε αυτό το σύστημα είναι ραδιοπομποδέκτες, με κάθε όργανο να έχει τη δική του ιδιωτική ραδιοσυχνότητα και επαρκή ακτινοβολούμενη ισχύ για να φτάσει στον σταθμό ενίσχυσης στην περιοχή του (κυψέλη), από τον οποίο το τηλεφωνικό σήμα διοχετεύεται σε ένα τηλεφωνικό κέντρο. Κεντρικό αμερικανικό σύστημα μικροκυμάτων – σύστημα ραδιομετάδοσης μικροκυμάτων κορμού που συνδέει τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής και του Μεξικού μεταξύ τους.

Ομοαξονικό καλώδιο-ένα πολυκάναλο καλώδιο επικοινωνίας που αποτελείται από ένα κεντρικό αγώγιμο καλώδιο, το οποίο περιβάλλεται από ένα κυλινδρικό αγώγιμο κέλυφος και είναι μονωμένο από αυτό- ένας μεγάλος αριθμός τηλεφωνικών καναλιών μπορεί να καταστεί διαθέσιμος εντός του μονωμένου χώρου με τη χρήση μεγάλου αριθμού φέροντων συχνοτήτων.

Comsat-Communications Satellite Corporation (ΗΠΑ). DSN-Defense Switched Network (πρώην Automatic Voice Network ή Au- tovon)- βασικό δίκτυο φωνής γενικής χρήσης του Defense Comunications System (Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ). Eutelsat-European Telecommunications Satellite Organization (Παρίσι).

Καλώδιο οπτικών ινών-ένα πολυκάναλο καλώδιο επικοινωνιών που χρησιμοποιεί ένα νήμα από οπτικές ίνες γυαλιού ως μέσο μετάδοσης στο οποίο το σήμα (φωνή, βίντεο κ.λπ.) έχει τη μορφή κωδικοποιημένου παλμού φωτός.

GSM-ένα παγκόσμιο σύστημα κινητών (κυψελοειδών) επικοινωνιών που επινοήθηκε από την Ομάδα Ειδικής Κινητής Τηλεφωνίας του πανευρωπαϊκού οργανισμού τυποποίησης, Con- ference Europeanne des Posts et Telecommunications (CEPT) το 1982.

HF-υψηλή συχνότητα- οποιαδήποτε ραδιοσυχνότητα στην περιοχή 3.000 έως 30.000 kHz. Inmarsat-International Maritime Satellite Organization (Λονδίνο)- πάροχος παγκόσμιων κινητών δορυφορικών επικοινωνιών για εμπορικές εφαρμογές, εφαρμογές κινδύνου και ασφάλειας στη θάλασσα, στον αέρα και στη στεριά. Intelsat-Διεθνής Οργανισμός Δορυφορικών Τηλεπικοινωνιών (Wash- ington, DC). Intersputnik-Διεθνής Οργανισμός Διαστημικών Επικοινωνιών (Μόσχα)- ιδρύθηκε αρχικά στην πρώην Σοβιετική Ένωση και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ τώρα διαθέτει τις υπηρεσίες του παγκοσμίως με επίγειους σταθμούς στη Βόρεια Αμερική, την Αφρική και την Ανατολική Ασία.

Καλώδιο σταθερής τηλεφωνίας-επικοινωνιακό καλώδιο ή καλώδιο κάθε είδους που εγκαθίσταται σε στύλους ή είναι θαμμένο στο έδαφος. Marecs-Maritime Ευρωπαϊκός δορυφόρος επικοινωνιών που χρησιμοποιείται στο σύστημα Inmarsat με μίσθωση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Marisat-δορυφόροι της Comsat Corporation που συμμετέχουν στο σύστημα Inmarsat.

Medarabtel – το έργο τηλεπικοινωνιών Μέσης Ανατολής της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), το οποίο παρέχει ένα σύγχρονο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, κυρίως με ραδιοφωνική αναμετάδοση μικροκυμάτων, που συνδέει την Αλγερία, το Τζιμπουτί, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Λιβύη, το Μαρόκο, τη Σαουδική Αραβία, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία, την Τυνησία και την Υεμένη- ξεκίνησε αρχικά στο Μαρόκο το 1970 από την Αραβική Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ATU) και ήταν τότε γνωστό ως Middle East Mediter- ranean Telecommunications Network.

Ραδιομετάδοση μικροκυμάτων-μετάδοση υπεραστικών τηλεφωνικών κλήσεων και προγραμμάτων τηλεόρασης με ραδιομικροκύματα υψηλής κατεύθυνσης που λαμβάνονται και στέλνονται από έναν σταθμό ενίσχυσης σε έναν άλλο σε οπτική διαδρομή. NMT-Nordic Mobile Telephone- αναλογικό κυψελοειδές τηλεφωνικό σύστημα που αναπτύχθηκε από κοινού από τις εθνικές αρχές τηλεπικοινωνιών των σκανδιναβικών χωρών (Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία και Σουηδία).

Orbita-μια ρωσική τηλεοπτική υπηρεσία- επίσης, η εμπορική ονομασία ενός ψηφιακού τηλεφωνικού δικτύου μεταγωγής πακέτων. Ραδιοτηλεφωνικές επικοινωνίες-η αμφίδρομη μετάδοση και λήψη
ήχων μέσω ραδιοφωνικής εκπομπής σε εγκεκριμένες συχνότητες με τη χρήση τηλεφωνικών χειροσυσκευών. PanAmSat-PanAmSat Corporation (Greenwich, CT).

SAFE-South African Far East Cable Satellite communication system-σύστημα επικοινωνιών που αποτελείται από δύο ή περισσότερους επίγειους σταθμούς και τουλάχιστον έναν δορυφόρο που παρέχουν μετάδοση φωνής, δεδομένων και τηλεόρασης σε μεγάλες αποστάσεις- το σύστημα χρησιμεύει συνήθως ως σύνδεση κορμού μεταξύ τηλεφωνικών κέντρων- εάν οι επίγειοι σταθμοί βρίσκονται στην ίδια χώρα, πρόκειται για εγχώριο σύστημα.

Δορυφορικός επίγειος σταθμός – εγκατάσταση επικοινωνιών με κεραία εκπομπής και λήψης ραδιοκυμάτων μικροκυμάτων και απαιτούμενο εξοπλισμό λήψης και εκπομπής για την επικοινωνία με δορυφόρους.

Δορυφορική ζεύξη – ραδιοσύνδεση μεταξύ ενός δορυφόρου και ενός επίγειου σταθμού που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ τους, είτε μονόδρομη (καθοδική ζεύξη από δορυφόρο σε επίγειο σταθμό – μετάδοση μόνο για λήψη τηλεόρασης) είτε αμφίδρομη (τηλεφωνικά κανάλια).

SHF-υψηλή συχνότητα- οποιαδήποτε ραδιοσυχνότητα στην περιοχή από 3.000 έως 30.000 MHz. Ραδιοφωνικές συχνότητες βραχέων κυμάτων (από 1,605 έως 30 MHz) που βρίσκονται πάνω από τη ζώνη εμπορικών εκπομπών και χρησιμοποιούνται για επικοινωνία σε μεγάλες αποστάσεις.

Solidaridad-γεωσύγχρονοι δορυφόροι στο σύστημα διεθνών τηλεπικοινωνιών του Μεξικού στο δυτικό ημισφαίριο. Statsionar-το γεωστατικό σύστημα δορυφορικών τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας. Υποβρύχιο καλώδιο-ένα καλώδιο σχεδιασμένο για υπηρεσία κάτω από το νερό.

TAT-Trans-Atlantic Telephone- οποιοδήποτε από τα υποθαλάσσια ομοαξονικά τηλεφωνικά καλώδια υψηλής χωρητικότητας που συνδέουν την Ευρώπη με τη Βόρεια Αμερική. Φαξ – υπηρεσία τηλεομοιοτυπίας μεταξύ συνδρομητικών σταθμών μέσω του δημόσιου τηλεφωνικού δικτύου μεταγωγής ή του διεθνούς δικτύου Datel.

Τηλέγραφος – τηλεπικοινωνιακό σύστημα σχεδιασμένο για τη μετάδοση μη διαμορφωμένων ηλεκτρικών παλμών. Τέλεξ-υπηρεσία επικοινωνίας που περιλαμβάνει τηλεγραφητές συνδεδεμένους με καλώδιο μέσω αυτόματων κέντρων.

Τροποσφαιρική σκέδαση-μια μορφή ραδιομετάδοσης μικροκυμάτων στην οποία η τροπόσφαιρα χρησιμοποιείται για να σκεδάσει και να ανακλάσει ένα κλάσμα των προσπίπτοντων ραδιοκυμάτων πίσω στη γη- ισχυρές, εξαιρετικά κατευθυντικές κεραίες χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση και τη λήψη των μικροκυματικών σημάτων- αξιόπιστες επικοινωνίες πάνω από τον ορίζοντα πραγματοποιούνται για αποστάσεις έως 600 μίλια σε ένα μόνο άλμα- πρόσθετα άλματα μπορούν να επεκτείνουν την εμβέλεια αυτού του συστήματος για πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Δίκτυο κορμού – δίκτυο κέντρων μεταγωγής που συνδέονται με πολυκαναλικές γραμμές κορμού. UHF-υψηλή συχνότητα- οποιαδήποτε ραδιοσυχνότητα στην περιοχή 300 έως 3.000 MHz.

VHF-πολύ υψηλή συχνότητα- οποιαδήποτε ραδιοσυχνότητα στην περιοχή 30 έως 300 MHz. Τηλέφωνα-σταθερές γραμμές Η καταχώρηση αυτή δίνει το συνολικό αριθμό των χρησιμοποιούμενων σταθερών τηλεφωνικών γραμμών, καθώς και τον αριθμό των συνδρομών ανά 100 κατοίκους.

Τηλέφωνα-κινητή κυψέλη Αυτή η καταχώρηση δίνει το συνολικό αριθμό των κινητών κυψελών τους συνδρομητές τηλεφώνου, καθώς και τον αριθμό των συνδρομητών ανά 100 κατοίκους.

Σημειώστε ότι λόγω της πανταχού παρουσίας της χρήσης κινητών τηλεφώνων στις ανεπτυγμένες χώρες, ο αριθμός των συνδρομών ανά 100 κατοίκους μπορεί να υπερβαίνει τους 100. Ορολογία Λόγω της ιδιαίτερα δομημένης φύσης της βάσης δεδομένων του Factbook, πρέπει να χρησιμοποιηθούν ορισμένοι συλλογικοί γενικοί όροι.

Για παράδειγμα, η λέξη Χώρα στην καταχώριση Όνομα χώρας αναφέρεται σε μια ευρεία ποικιλία εξαρτήσεων, περιοχών ειδικής κυριαρχίας, ακατοίκητων νησιών και άλλων οντοτήτων εκτός από τις παραδοσιακές χώρες ή τα ανεξάρτητα κράτη.

Ο όρος Military χρησιμοποιείται επίσης ως όρος-ομπρέλα για ποικίλες δραστηριότητες πολιτικής άμυνας, ασφάλειας και άμυνας σε πολλές καταχωρίσεις. Η καταχώρηση Ανεξαρτησία περιλαμβάνει τις συνήθεις αποικιακές ημερομηνίες ανεξαρτησίας και τα πρώην κυρίαρχα κράτη, καθώς και άλλες σημαντικές ημερομηνίες εθνοποίησης, όπως η παραδοσιακή ημερομηνία ίδρυσης ή η ημερομηνία ενοποίησης, ομοσπονδίας, συνομοσπονδίας, ίδρυσης ή διαδοχής κρατών που δεν είναι αυστηρά ημερομηνίες ανεξαρτησίας. Οι εξαρτημένες περιοχές σημειώνουν τη φύση του καθεστώτος εξάρτησής τους στην ίδια καταχώρηση.

Έδαφος Η καταχώρηση αυτή περιέχει μια σύντομη περιγραφή της τοπογραφίας.

Τρομοκρατικές ομάδες-με έδρα το εξωτερικό Αυτή η καταχώρηση παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις χαρακτηρισμένες από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε χώρες εκτός της έδρας της συγκεκριμένης ομάδας. Παρέχονται λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους και τις περιοχές δράσης κάθε οργάνωσης.

Τρομοκρατικές ομάδες με έδρα την πατρίδα τους Αυτή η καταχώριση παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις χαρακτηρισμένες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ τρομοκρατικές οργανώσεις εξωτερικού με έδρα μια συγκεκριμένη χώρα, η οποία μπορεί να είναι ή να μην είναι η χώρα καταγωγής μιας ομάδας. Παρέχονται λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους και τις περιοχές δράσης κάθε οργάνωσης.

Διαφορά ώρας Το λήμμα αυτό εκφράζεται στο The World Factbook με δύο τρόπους.

Πρώτον, δηλώνεται ως η διαφορά σε ώρες μεταξύ της πρωτεύουσας μιας οντότητας και της Συντονισμένης Παγκόσμιας Ώρας (UTC) κατά την Κανονική Ώρα. Επιπλέον, παρέχεται επίσης η διαφορά ώρας μεταξύ της πρωτεύουσας μιας οντότητας και της ώρας που παρατηρείται στην Ουάσιγκτον. Σημειώστε ότι η διαφορά ώρας υποθέτει ότι και οι δύο τοποθεσίες είναι ταυτόχρονα παρατηρώντας την κανονική ώρα ή τη θερινή ώρα.

Ζώνες ώρας Δέκα χώρες (Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Ινδονησία, Καζακστάν, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Ρωσία, Ισπανία και Ηνωμένες Πολιτείες) και η νήσος Green land τηρούν περισσότερες από μία επίσημες ώρες ανάλογα με τον αριθμό των καθορισμένων ζωνών ώρας εντός των ορίων τους. Μια απεικόνιση των ζωνών ώρας σε όλο τον κόσμο και εντός των χωρών μπορείτε να δείτε στο χάρτη Standard Time Zones of the World που περιλαμβάνεται στην ενότητα Reference Maps του The World Factbook.

Συνολικός δείκτης γονιμότητας Αυτή η καταχώρηση δίνει έναν αριθμό για τον μέσο αριθμό παιδιών που θα γεννιόταν ανά γυναίκα εάν όλες οι γυναίκες ζούσαν μέχρι το τέλος της αναπαραγωγικής τους ηλικίας και γεννούσαν παιδιά σύμφωνα με ένα δεδομένο ποσοστό γονιμότητας σε κάθε ηλικία.

Ο συνολικός δείκτης γονιμότητας (TFR) είναι ένα πιο άμεσο μέτρο του επιπέδου γονιμότητας από ό,τι ο ακαθάριστος δείκτης γεννήσεων, δεδομένου ότι αναφέρεται στις γεννήσεις ανά γυναίκα. Ο δείκτης αυτός δείχνει το δυναμικό μεταβολής του πληθυσμού της χώρας.

Ένα ποσοστό δύο παιδιών ανά γυναίκα θεωρείται το ποσοστό επανατοποθέτησης για έναν πληθυσμό, με αποτέλεσμα τη σχετική σταθερότητα όσον αφορά τη συνολική
αριθμούς.

Ποσοστά άνω των δύο παιδιών υποδηλώνουν πληθυσμούς που αυξάνονται σε μέγεθος και των οποίων η μέση ηλικία μειώνεται. Τα υψηλότερα ποσοστά μπορεί επίσης να υποδηλώνουν δυσκολίες για τις οικογένειες, σε ορισμένες περιπτώσεις, να θρέψουν και να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους και για τις γυναίκες να εισέλθουν στο εργατικό δυναμικό.

Τα ποσοστά κάτω των δύο παιδιών υποδηλώνουν πληθυσμούς που μειώνονται σε μέγεθος και γερνούν. Τα παγκόσμια ποσοστά γονιμότητας βρίσκονται σε γενική πτώση και η τάση αυτή είναι πιο έντονη στις βιομηχανικές χώρες, ιδίως στη Δυτική Ευρώπη, όπου οι πληθυσμοί προβλέπεται να μειωθούν δραματικά τα επόμενα 50 χρόνια.

Εμπορία ανθρώπων Η εμπορία ανθρώπων είναι η σύγχρονη δουλεία, η οποία αφορά θύματα που εξαναγκάζονται, εξαπατώνται ή εξαναγκάζονται σε εργασία ή σεξουαλική εκμετάλλευση. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), ο οργανισμός του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένος με την αντιμετώπιση των εργασιακών προτύπων, της απασχόλησης και των θεμάτων κοινωνικής προστασίας, εκτίμησε το 2011 ότι 20,9 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ήταν θύματα καταναγκαστικής εργασίας, καταναγκαστικής εργασίας, καταναγκαστικής παιδικής εργασίας, σεξουαλικής δουλείας και ακούσιας υποτέλειας.

Η εμπορία ανθρώπων είναι μια πολυδιάστατη απειλή, που στερεί από τους ανθρώπους τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια υγεία, προωθεί την κοινωνική διάλυση, εμποδίζει την ανάπτυξη, καθώς στερεί από τις χώρες το ανθρώπινο κεφάλαιό τους, και συμβάλλει στην ανάπτυξη του οργανωμένου εγκλήματος. Το 2000, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε τον νόμο για την προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων (TVPA), ο οποίος επανεγκρίθηκε το 2003 και το 2005 και παρέχει στις ΗΠΑ εργαλεία για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ένα από τα βασικά συστατικά του νόμου είναι η δημιουργία της ετήσιας έκθεσης του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την εμπορία ανθρώπων, η οποία αξιολογεί την κυβερνητική αντίδραση (δηλαδή την τρέχουσα κατάσταση) σε περίπου 150 χώρες με σημαντικό αριθμό θυμάτων που διακινούνται μέσω της χώρας τους απο σύνορα που στρατολογούνται, φιλοξενούνται, μεταφέρονται, παρέχονται ή αποκτώνται για καταναγκαστική εργασία ή σεξουαλική εκμετάλλευση.

Οι χώρες στην ετήσια έκθεση βαθμολογούνται σε τρεις βαθμίδες, με βάση τις κυβερνητικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Οι χώρες που προσδιορίζονται στην παρούσα καταχώρηση είναι εκείνες που αναφέρονται στην έκθεση για την εμπορία ανθρώπων του 2010 ως “λίστα παρακολούθησης βαθμίδας 2” ή “βαθμίδα 3” με βάση τους ακόλουθους ορισμούς βαθμολόγησης βαθμίδων: Οι χώρες του καταλόγου παρακολούθησης της βαθμίδας 2 δεν συμμορφώνονται πλήρως με τα ελάχιστα πρότυπα για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων, αλλά καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να το πράξουν και πληρούν ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:

1. εμφανίζουν υψηλό ή σημαντικά αυξανόμενο αριθμό θυμάτων, 2. δεν έχουν παράσχει αποδείξεις για αυξανόμενες προσπάθειες καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων, ή, 3. έχουν δεσμευτεί να αναλάβουν δράση κατά το επόμενο έτος. Οι χώρες της βαθμίδας 3 δεν πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων ούτε επιδεικνύουν σημαντική προσπάθεια για να το πράξουν. Οι χώρες αυτής της βαθμίδας υπόκεινται σε πιθανές μη ανθρωπιστικές και μη εμπορικές κυρώσεις.

Διακρατικά ζητήματα Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τέσσερις καταχωρίσεις -Διεθνείς διαφορές, Πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένοι, Εμπορία ανθρώπων και Παράνομα ναρκωτικά- οι οποίες αφορούν τρέχοντα ζητήματα που υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα. Μεταφορές Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τις καταχωρίσεις που αφορούν τα μέσα για τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών.

Μεταφορές-σημείωση Αυτή η καταχώρηση περιλαμβάνει διάφορες πληροφορίες για τις μεταφορές που είναι σημαντικές και δεν περιλαμβάνονται αλλού. Ποσοστό ανεργίας Αυτή η καταχώρηση περιέχει το ποσοστό του εργατικού δυναμικού που δεν έχει δουλειά. Μπορεί να σημειωθεί σημαντική υποαπασχόληση.

Ανεργία, νέοι ηλικίας 15-24 ετών Αυτή η καταχώρηση δίνει το ποσοστό του συνολικού εργατικού δυναμικού ηλικίας 15-24 ετών που είναι άνεργοι κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου έτους. Ονομασία Ένωσης Αυτή η καταχώρηση, η οποία εμφανίζεται μόνο στην κατηγορία Ευρωπαϊκή Ένωση, κυβέρνηση, παρέχει την πλήρη ονομασία και τη συντομογραφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αστικοποίηση Η καταχώρηση αυτή παρέχει δύο μέτρα για τον βαθμό αστικοποίησης ενός πληθυσμού. Το πρώτο, αστικός πληθυσμός, περιγράφει το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού που ζει σε αστικές περιοχές, όπως ορίζεται από τη χώρα. Ο δεύτερος, ο ρυθμός αστικοποίησης, περιγράφει τον προβλεπόμενο μέσο ρυθμό μεταβολής του μεγέθους του αστικού πληθυσμού κατά τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Είναι δυνατόν για μια χώρα με 100% αστικό πληθυσμό να εξακολουθεί να εμφανίζει μεταβολή στο ρυθμό αστικοποίησης (προς τα πάνω ή προς τα κάτω). Για παράδειγμα, ένας πληθυσμός 100.000 κατοίκων που είναι 100% αστικός μπορεί να αλλάξει σε μέγεθος σε 110.000 ή 90.000 κατοίκους, αλλά να παραμείνει 100% αστικός.

Επιπλέον, η καταχώριση World περιλαμβάνει έναν κατάλογο των δέκα μεγαλύτερων αστικών συγκροτημάτων. Ένα αστικό συγκρότημα ορίζεται ότι περιλαμβάνει την ίδια την πόλη ή την κωμόπολη και επίσης το προαστιακό περιθώριο ή την πυκνοκατοικημένη περιοχή που βρίσκεται εκτός των ορίων της πόλης, αλλά γειτνιάζει με αυτά.

UTC (Συντονισμένη παγκόσμια ώρα) Βλέπε λήμμα για τη Συντονισμένη παγκόσμια ώρα. Υδάτινες οδοί Αυτή η καταχώρηση δίνει το συνολικό μήκος των πλωτών ποταμών, καναλιών και άλλων
εσωτερικών υδάτινων σωμάτων.

Βάρη και Μέτρα Οι πληροφορίες αυτές παρουσιάζονται στο Παράρτημα Ζ: Βάρη και Μέτρα και περιλαμβάνουν μαθηματικούς συμβολισμούς (μαθηματικές δυνάμεις και ονόματα), μετρικές συσχετίσεις (πρόθεμα- σύμβολο- μήκος, βάρος ή χωρητικότητα- εμβαδόν- όγκος) και τυποποιημένους συντελεστές μετατροπής.

Έτη Όλες οι αναφορές σε έτη αφορούν το ημερολογιακό έτος (CY), εκτός αν αναφέρεται ως οικονομικό έτος (FY). Το ημερολογιακό έτος είναι μια λογιστική περίοδος 12 μηνών από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου. Το οικονομικό έτος είναι λογιστική περίοδος 12 μηνών εκτός από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου.

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΦΙΛ ΧΩΡΩΝ

Πρόκειται για τις κατηγορίες, τα πεδία και τα υποπεδία πληροφοριών που καταγράφονται γενικά για κάθε χώρα. Οι σύνδεσμοι οδηγούν στους ορισμούς και τις σημειώσεις για κάθε εγγραφή.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ιστορικό

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Τοποθεσία:

Γεωγραφικές συντεταγμένες:

Χαρτογραφικές αναφορές:
Έκταση: συνολική έκταση
νερό Έκταση-συγκριτική:

Χερσαία σύνορα: σύνολο συνοριακές χώρες περιφερειακά σύνορα Ακτογραμμή:

Αιγιαλίτιδα ζώνη:
χωρικά ύδατα
αποκλειστική οικονομική ζώνη
συνορεύουσα ζώνη
υφαλοκρηπίδα
αποκλειστική αλιευτική ζώνη

Κλίμα:
Κλίμα:
Έδαφος:
Υψόμετρο:

μέσο υψόμετρο
χαμηλότερο σημείο
υψηλότερο σημείο
Φυσικοί πόροι: Γεωργική γη
: γεωργική γη
γεωργική γη: καλλιεργήσιμη γη
γεωργική γη: μόνιμες καλλιέργειες
γεωργική γη: μόνιμοι βοσκότοποι δάσος άλλα
Αρδευόμενη γη: γεωργική γη: μόνιμοι βοσκότοποι:

Κατανομή του πληθυσμού: Φυσικοί κίνδυνοι:
Περιβάλλον – τρέχοντα ζητήματα: Περιβάλλον-διεθνείς συμφωνίες:

Γεωγραφία-σημείωση:
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πληθυσμός:
Εθνικότητα: ουσιαστικό επίθετο Εθνοτικές ομάδες:
Γλώσσες:
Θρησκείες:
Δημογραφι%C



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!