Οι επιστήμονες έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια να παρατηρήσουν και να κατανοήσουν τις μυστηριώδεις λάμψεις φωτός στην επιφάνεια του φεγγαριού.
Τα «παροδικά φωτεινά σεληνιακά φαινόμενα» εμφανίζονται αρκετές φορές την εβδομάδα και φωτίζουν τμήματα του τοπίου της σελήνης για ένα σύντομο χρονικό διάστημα πριν εξαφανιστούν.
Μερικές φορές, έχει παρατηρηθεί επίσης μια αντίστροφη επίδραση που προκαλεί τη σκίαση της σεληνιακής επιφάνειας. Παρόλο που υπάρχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με την προέλευση των φωτεινών σεληνιακών μυστηρίων, δεν έχουν ακόμη εξηγηθεί πλήρως.
Τώρα οι αστρονόμοι από τη Julius-Maximilians-Universität Würzburg (JMU) στη Βαυαρία της Γερμανίας έχουν δημιουργήσει ένα τηλεσκόπιο το οποίο θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να ανιχνεύει αυτόματα τις αναλαμπές. Όταν εντοπιστεί μια έκρηξη φωτός, το τηλεσκόπιο θα συλλέξει στη συνέχεια βίντεο ή φωτογραφίες των φαινομένων που θα μελετηθούν για να βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλάβουν τις αναλαμπές.
«Τα λεγόμενα παροδικά σεληνιακά φαινόμενα είναι γνωστά από τη δεκαετία του 1950, αλλά δεν έχουν παρατηρηθεί συστηματικά και μακροπρόθεσμα επαρκώς», δήλωσε ο Hakan Kayal, καθηγητής της διαστημικής τεχνολογίας.
Ο Kayal έχει μια υπόθεση για το τι προκαλεί τις πιο μακροχρόνιες λάμψεις και ελπίζει να αποδείξει αυτή τη θεωρία. «Οι σεισμικές δραστηριότητες παρατηρήθηκαν επίσης στο φεγγάρι», πρόσθεσε ο καθηγητής.
«Όταν η επιφάνεια κινείται, τα αέρια που αντανακλούν το φως του ήλιου μπορούν να διαφύγουν από το εσωτερικό του φεγγαριού. Αυτό θα εξηγούσε τα φωτεινά φαινόμενα, μερικά από τα οποία διαρκούν μερικές ώρες ».
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εξηγήσεις για τις βραδύτερες αναλαμπές.
«Τέτοιες αναλαμπές θα μπορούσαν επίσης να συμβούν όταν τα ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια του ηλιακού ανέμου αντιδρούν με τη σκόνη των φεγγαριών».
AΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΕTRO : Corfiatiko
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice