Πρόταση για την έγκριση του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού 1507 της αμερικάνικης Pioneer DuPont καλούνται να ψηφίσουν στις 11 Φεβρουαρίου οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ.
Το συγκεκεριμένο καλαμπόκι (1507) έχει τροποποιηθεί ώστε να παράγει την παρασιτοκτόνο τοξίνη Bt, αλλά και να αντιστέκεται…
στο ζιζανιοκτόνο glufosinateammonium.
«Την ώρα που οι πολυεθνικοί κολοσσοί αγροτεχνολογίας Monsanto και BASF αποσύρονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει να “σερβίρει” τα “μεταλλαγμένα” από την πίσω πόρτα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Greenpeace, καλώντας παράλληλα τον Ε. Βενιζέλο, ως προεδρεύων, να ηγηθεί πρωτοβουλίας για την απόσυρση της παραπάνω πρότασης έγκρισης.
«Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών καλείται να ζητήσει απόσυρση της πρότασης για καλλιέργεια του καλαμποκιού 1507, βάσει επιστημονικών και νομικών δεδομένων. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, ήδη από το 2011, εντόπισε επιπτώσεις της τοξίνης του συγκεκριμένου “μεταλλαγμένου” καλαμποκιού σε ωφέλιμα έντομα. Επιπλέον δεν έχουν εκτιμηθεί επαρκώς οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εκτενούς καλλιέργειάς του», επισημαίνει η οργάνωση,
Σημειώνεται πως η Ελλάδα, εδώ και χρόνια, ψηφίζει σταθερά κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, απαγορεύοντας παράλληλα την καλλιέργεια τους σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Το νέο καλαμπόκι 1507 συναντά τη σφορδτή αντίσταση σε χώρες όπως οι Γαλλία, Αυστρία και Πολωνία.
Αντίθετα στη Μ. Βρετανία, την Ισπανία και τη Σουηδία υπάρχουν ολοένα περισσότεροι υποστηρικτές.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Farmers Weekly, 60% των βρετανών αγροτών θα καλλιεργούσαν γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι αν ήταν νόμιμο.
Σήμερα στην ΕΕ επιτρέπεται η καλλιέργεια ενός γενετικά τροποποιημένου οργανισμού, του καλαμποκιού MON 810 του αμερικανικού κολοσσού Μοnsanto. Το είδος αυτό καλλιεργείται κυρίως στην Ισπανία, ενώ είναι απαγορευμένο σε οκτώ κράτη μέλη της ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Σημ.: Σύμφωνα με πολυετή έρευνα που διήρκεσε μεγάλο χρονικό διάστημα στο γαλλικό πανεπιστήμιο της Καν, το γενετικά τροποιημένο καλαμπόκι της Monsanto κρίθηκε καρκινογόνο, προκαλώντας μέχρι και πρόωρο θάνατο σε πειραματόζωα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
(Πληροφορίες: DW, Βήμα)
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice