Οι αρχές θέτουν σε στενή παρακολούθηση τους πολίτες προκειμένου να εξασφαλίσουν την τήρηση των μέτρων για τον Covid-19.Συγχρόνως καταγράφουν τα προσωπικά τους δεδομένα και εισβάλουν στην ιδιωτικότητα της ζωής τους.
Σιγά-σιγά, με τη βοήθεια της τεχνολογικής προόδου, τα μέτρα για τον COVID-19 χρησιμοποιούνται για την αναβάθμιση της επιτήρησης-παρακολούθησης σε ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες μέχρι τώρα λάτρευαν την ελευθερία, όπως η Γαλλία και το Βέλγιο.
Υπήρξε αυξημένη αποδοχή των μέτρων ασφαλείας που εφαρμόστηκαν μετά τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της τελευταίας δεκαετίας. Η στενότερη παρακολούθηση των μελών της κοινωνίας, ξεκινώντας από την προστασία των ελεύθερων πολιτών και φτάνοντας μέχρι τη χρήση δεδομένων (data) για τον έλεγχο συμμόρφωσης με τους αυστηρούς υγειονομικούς κανονισμούς, πραγματικά αποτελεί εισβολή στην κοινωνία.
Το Βελγικό παράδειγμα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό. Από την αρχή της δεκαετίας που αυξήθηκαν οι απειλές εναντίον Εβραϊκών Ιδρυμάτων, τοποθετήθηκαν κάμερες τηλεόρασης κλειστού κυκλώματος (CCTV) σε ορισμένες γειτονιές ιδιαίτερα εκτεθειμένες. Πλέον τις κάμερες αυτές τις εκμεταλλεύονται καταχρηστικά προκειμένου να ελέγξουν ιδιωτικές συγκεντρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής στη Συναγωγή.
Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα The Standaard, η οποία διερεύνησε μια σειρά πρόσφατων κατηγοριών σχετικά με τους υγειονομικούς κανονισμούς COVID-19 στην Αμβέρσα, καθώς και τη χρήση εικόνων παρακολούθησης από τις τοπικές αρχές, είναι ξεκάθαρο ότι το δίκτυο καμερών CCTV χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση ιδιωτικών δραστηριοτήτων.
Ο αριθμός των δημόσιων καμερών παρακολούθησης στην «συνοικία των διαμαντιών» (Diamantkwartier) της Αμβέρσας αυξάνεται από το 2013, ειδικότερα στο τμήμα της πόλης όπου συγκεντρώνονται περισσότερα από 70 Εβραϊκά Ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των Συναγωγών. Εκείνη την εποχή, ο δήμαρχος της Αμβέρσας Bart De Wever δικαιολόγησε την εγκατάσταση δεκάδων επιπλέον καμερών από την «μόνιμη υψηλή τρομοκρατική απειλή» σε διάφορους δρόμους της γειτονιάς.
Μια αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες οδήγησε στην ταχεία εφαρμογή του σχεδίου. «Αυτές οι κάμερες μπορούν να κάνουν ζουμ σε οποιοδήποτε αντικείμενο και να ακολουθήσουν άτομα μέχρι να φτάσουν στην επόμενη κάμερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του δήμαρχου Joods Actueel, σύμφωνα με δημοσίευμα ενός Εβραϊκού Μέσου Ενημέρωσης εκείνη την εποχή.
Περισσότερες κάμερες προστέθηκαν μετά το κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη το 2015 και το 2016, μετατρέποντας την «συνοικία των διαμαντιών» της Αμβέρσας στο πιο επιτηρούμενο τμήμα της πόλης, σύμφωνα με τον De Standaard.
Ο ιός Γουχάν οδήγησε στη χρήση αυτών των καμερών όχι μόνο για την καταγραφή του τι συμβαίνει στους δρόμους – για την υποτιθέμενη καλύτερη προστασία αθώων πολιτών από τη ριζοσπαστική ισλαμική απειλή – αλλά για να εισβάλλει στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων. Ενεργώντας με βάση καταγγελίες από το ευρύ κοινό σχετικά με πιθανές παράνομες συναντήσεις, η αστυνομία της Αμβέρσας παρακολουθεί εικόνες βίντεο για αντλήσει αποδεικτικά στοιχεία και επίσης χρησιμοποιεί προληπτικά το δίκτυο παρακολούθησης των καμερών για να αναζητήσει ύποπτη δραστηριότητα.
Οι υγειονομικοί κανόνες COVID είναι αυστηροί στην επαρχία της Αμβέρσας: Οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να συναντώνται σε εξωτερικούς χώρους, οι συγκεντρώσεις δεν περιλαμβάνουν περισσότερα από 10 άτομα και υπάρχει απόσταση 1,5 m από εκείνους που δεν ανήκουν στην οικογένειά τους. Επιτρέπεται μόνο μία «στενή επαφή» με τρίτο άτομο ανά μέλος της οικογένειας και οι στενοί φίλοι μπορεί να είναι ευπρόσδεκτοι στο σπίτι, ένας όμως κάθε φορά. Οι αγορές πρέπει να γίνονται ατομικά, εκτός εάν συνοδεύονται από ανήλικα παιδιά, και η απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει από τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ. Τα πρόστιμα ξεκινούν από 250 ευρώ (περίπου 300 $ ΗΠΑ).
Σε όλο το Βέλγιο, η παρακολούθηση θρησκευτικών τελετών περιορίζεται αυστηρά σε 15 πιστούς (οι ταφές μπορούν να παρακολουθούνται από 50 άτομα) τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου.
Σύμφωνα με την Ντε Στάνταρντ, απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον Εβραϊκών Συναγωγών, όταν οι κάμερες CCTV έδειχναν περισσότερα από τον επιτρεπόμενο αριθμό άτομα να μπαίνουν στο κτίριο. Ελήφθησαν στιγμιότυπα από τα video ως απόδειξη και επιβλήθηκαν πρόστιμα. Οι αστυνομικές επιδρομές έλαβαν χώρα πολλές φορές από τις 26 Δεκεμβρίου σε μια συναγωγή κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Αμβέρσας, επίσης μετά τη χρήση εικόνων από κάμερες CCTV.
Πολλοί Εβραίοι πιστοί ήταν πεπεισμένοι ότι ο κανόνας των 15 ατόμων ισχύει για κάθε αίθουσα προσευχής ξεχωριστά μέσα σε μια Συναγωγή. Στις 26 Ιανουαρίου, με μια επίσημη δημόσια διασαφήνιση του υπουργικού διατάγματος σχετικά με τη θρησκευτική παρουσία, ορίστηκε ότι το όριο των 15 ατόμων ισχύει για ολόκληρο το κτίριο και όχι για κάθε μεμονωμένο χώρο προσευχής ξεχωριστά.
Τον Νοέμβριο στην εβραϊκή συνοικία της Αμβέρσας, δύο ιδιωτικές συναθροίσεις δέχθηκαν εισβολή και διακόπηκαν από την αστυνομία, η οποία δεν έδωσε πληροφορίες για το εάν χρησιμοποίησαν τις κάμερες παρακολούθησης και έτσι οδηγήθηκαν στην παρέμβασή τους. Σε ένα παρόμοιο περιστατικό, χρησιμοποιήθηκαν λήψεις των καμερών και η αστυνομική επέμβαση πυροδοτήθηκε από μια καταγραφή πολλαπλών παραδόσεων τροφίμων (delivery) σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία.
Είναι νόμιμη αυτή η επιτήρηση; Σε εγκύκλιο σημείωμα από το Σώμα των Γενικών Εισαγγελέων (College of Procurators-General) τον περασμένο Ιούνιο, η χρήση ταινιών CCTV για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τους περιορισμούς COVID είναι δικαιολογημένη, αλλά η εφημερίδα De Standaard υπενθύμισε ότι οι ευρωπαϊκοί νόμοι περί απορρήτου είναι ιδιαίτερα αυστηροί όσον αφορά τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των πολιτών. Οι κάμερες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση θρησκευτικών πεποιθήσεων, εθνικής καταγωγής ή υγείας των ατόμων.
Στην Αμβέρσα, λόγω της συγκεκριμένης τρομοκρατικής απειλής κατά των Εβραίων, οι Συναγωγές βρίσκονται υπό επιτήρηση. Εκκλησίες και Τζαμιά συνήθως δεν εμπίπτουν στο πεδίο των φωτογραφικών μηχανών CCTV.
Στη Γαλλία, ένας άλλος τύπος επιτήρησης επιτρέπεται προσωρινά για ένα έτος με Υπουργικό διάταγμα από τις 10 Μαρτίου. Μπορούν τώρα να χρησιμοποιηθούν κάμερες παρακολούθησης στις δημόσιες συγκοινωνίες για την παρακολούθηση του ποσοστού των ταξιδιωτών που συμμορφώνονται με τους υποχρεωτικούς κανόνες μασκοφορίας. Οι υπεύθυνοι δημόσιων μεταφορών είναι υπεύθυνοι για την επιβολή αυτών των κανόνων και οι υπάλληλοί τους είναι αρμόδιοι να βεβαιώνουν παραβιάσεις και να επιβάλλουν πρόστιμα σε επιβάτες που δεν φορούν τη μάσκα τους ή τη φοράνε εσφαλμένα, για παράδειγμα, κάτω από τη μύτη τους. Μπορούν τώρα να χρησιμοποιούν εικόνες σε πραγματικό χρόνο, να τις καταγράφουν περίπου κάθε 20 λεπτά, για «στατιστική αξιολόγηση» της συμμόρφωσης της κάλυψης και για να «ενημερώνουν και να ευαισθητοποιούν» το κοινό.
Το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης θα επιτρέπει την «άμεση ανωνυμοποίηση» δεδομένων, διασφαλίζοντας την μη ταυτοποίηση των πληροφοριών με συγκεκριμένα άτομα. Αρκετές άλλες λεπτομέρειες του διατάγματος επιμένουν στον σεβασμό των δικαιωμάτων απορρήτου και στις κατάλληλες προειδοποιήσεις προς τους επιβάτες ότι διενεργούνται λήψεις φωτογραφιών οι οποίες καταγράφονται.
Το διάταγμα δεν προβλέπει την παρακολούθηση και την αναφορά σε πραγματικό χρόνο στην υπηρεσία της υφιστάμενης υγειονομικής δικτατορίας, αλλά δείχνει ότι τα μέσα είναι έτοιμα και σε λειτουργία. Και αυξάνει την πίεση σε όσους αγνοούν τους παράλογους ή αντιφατικούς κανόνες όταν μπορούν.
Στην Κίνα, η μη συμμόρφωση με τους κανόνες κυκλοφορίας παρακολουθείται από εικόνες CCTV που χρησιμοποιούν αναγνώριση προσώπου εδώ και αρκετά χρόνια. Για παράδειγμα, η μη χρήση της διάβασης πεζών (jaywalking) για την διάσχιση ενός δρόμου από έναν πολίτη, μπορεί να οδηγήσει στην αυτόματη επιβολή προστίμου και στην πληρωμή του σε πραγματικό χρόνο από τον τραπεζικό του λογαριασμό.
Γνωρίζουμε πλέον ότι τα εμπόδια που αντιστέκονται σε αυτή την επιτήρηση αρχίζουν να υποχωρούν στην Ευρώπη, με τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές και το λογισμικό να δημιουργούν άνευ προηγουμένου δυνατότητες για τις αρχές, στο όνομα του λεγόμενου «δημόσιου συμφέροντος».
Η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών βρίσκεται πίσω από τα πιο εύθραυστα, ευπαθή, και ετοιμόρροπα τείχη που έχουν υπάρξει έως σήμερα.
Πηγή: lifesitenews.com
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice