Διαφημίσεις

Την αίσθηση του βαθμού στον οποίο έχουν διαδοθεί τα προσωπικά τους δεδομένα φαίνεται να έχουν χάσει οι Ευρωπαίοι καθώς δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιες πλατφόρμες ή εταιρείες διαθέτουν πληροφορίες για την ταυτότητά τους ή ακόμη και τι υπάρχει στο Διαδίκτυο για τα παιδιά τους.

Από τις διευθύνσεις email μέχρι τους αριθμούς των κινητών μας τηλεφώνων και από τους χώρους εργασίας μας μέχρι τις ημερομηνίες γεννήσεώς μας, υπάρχει ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών για εμάς στο online περιβάλλον.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στο «Kaspersky Next», το συνέδριο που διοργάνωσε η Kaspersky Lab στη Βαρκελώνη στα τέλη Οκτωβρίου και στο οποίο συμμετείχαν ειδικοί του κυβερνοχώρου.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 7.000 ευρωπαίους καταναλωτές, η Kaspersky Lab παρατήρησε ότι μία απώλεια προσωπικών δεδομένων είναι κάτι που αγχώνει την πλειονότητα των ευρωπαίων χρηστών.

Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι το 64% των πολιτών δεν γνωρίζει πού αποθηκεύονται τα διαδικτυακά του δεδομένα και το 39% των γονέων δεν γνωρίζει τι προσωπικά δεδομένα μοιράζονται τα παιδιά τους online.

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες δεν είναι δωρεάν

«Εχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου η προσωπικότητά μας είναι πολύ πιο εκτεθειμένη στο online περιβάλλον από ό,τι εκτός σύνδεσης και ο λόγος για αυτό είναι ότι είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε είναι δωρεάν. Παρότι, ως χρήστες του Διαδικτύου, πρέπει να είμαστε πιο ενημερωμένοι για το πού παρέχουμε τα δεδομένα μας, οι οργανισμοί που επεξεργάζονται τα δεδομένα μας έχουν το καθήκον να το κάνουν τηρώντας όχι μόνο τους νομικούς κανόνες, αλλά και τους κανόνες ηθικής» σχολίασε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου η επικεφαλής συμμόρφωσης στο γραφείο του επιτρόπου Πληροφόρησης της Σερβίας, κυρία Nevena Ruzic.

Η έρευνα της Kaspersky Lab δείχνει ότι οι καταναλωτές νοιάζονται για την τύχη των πληροφοριών τους, μάλιστα το 88% ενδιαφέρεται εάν τα δεδομένα του χρησιμοποιούνται παράνομα, το 57% των χρηστών αγχώνεται ή και φοβάται μια ενδεχόμενη υποκλοπή των προσωπικών οικονομικών του δεδομένων, μόνο το 45% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται στις μεγάλες επιχειρήσεις να φροντίζουν τα δεδομένα του και μόνο το 36% πιστεύει ότι τα δεδομένα του είναι ασφαλή σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Παρ’ όλα αυτά, οι καταναλωτές δεν βοηθούν πολύ τον εαυτό τους και ένας ανησυχητικός αριθμός ερωτηθέντων αντιμετωπίζει και τα πιο απλά πράγματα με τον λάθος τρόπο. Ενας στους πέντε δεν «προστατεύει» με κωδικό πρόσβασης το Wi-Fi στο σπίτι ή στη δουλειά του, το 31% δεν ενημερώνει ποτέ τις επιλογές ασφαλείας στο Wi-Fi router του και το 30% παραδέχθηκε ότι δεν προστατεύει τις συσκευές του με λογισμικό ασφαλείας.

Ποιοι κίνδυνοι κρύβονται στη διαδικτυακή δραστηριότητα

Φυσικά, ακόμη και όταν οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές έχουν βάλει κάποια εμπόδια, οι κοινές ανθρώπινες συμπεριφορές μπορούν να τα καταστήσουν άχρηστα. Οι επιχειρήσεις που προστατεύουν με ευλάβεια τα προσωπικά δεδομένα, δεν μπορούν να αποτρέψουν τους χρήστες από το να προβαίνουν σε επικίνδυνη διαδικτυακή δραστηριότητα, όπως το να έχουν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε πολλούς λογαριασμούς, να μοιράζονται τους κωδικούς τους με άλλους, να χρησιμοποιούν προβλέψιμους κωδικούς πρόσβασης ή να μην ασφαλίζουν τα router τους.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παγκόσμιας ομάδας έρευνας και ανάλυσης της Kaspersky στην Ευρώπη κ. Marco Preuss, ανέφερε: «Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι πρέπει να προστατεύσουν τα δικά τους δεδομένα, διότι αν δεν το κάνουν μπορεί να είναι καταστροφικό.

Εάν τα δεδομένα σας κλαπούν, μπορείτε να χάσετε χρήματα, να κληθείτε να αποπληρώσετε ένα χρέος που σας έχει περάσει κάποιος άγνωστος, η φήμη σας μπορεί να καταστραφεί, μπορεί ακόμη και να κατηγορηθείτε για κάποιο έγκλημα. Οι πληροφορίες σας μπορούν να πωληθούν και τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτήσουν εγκληματικές πράξεις».

tovima.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

2 σχόλια στο “Εκτός ελέγχου τα προσωπικά δεδομένα”
  1. Τα δεδομένα για να γίνει κλοπή ταυτότητας (identity theft) πάντα υπήρχαν διαθέσιμα σε πολλές βάσεις δεδομένων, η καλύτερη πηγή πληροφοριών είναι το δημόσιο, εκεί θα βρούμε τα πάντα όλα, κατοικία, ημερομηνία γέννησης, τηλέφωνα, email, ιατρικά δεδομένα, υπογραφές και ότι γουστάρει η ψυχή μας. Αφού υπάρχουν άνθρωποι στις δημόσιες υπηρεσίες είναι λογικό και επόμενο αυτό. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ο πιο αδύνατος κρίκος. Να πω μια περίπτωση που την άκουσα από φίλο μου αστυνομικό που δουλεύει στην τροχαία; Μου είπε ότι ένας συνάδελφός του αστυνομικός για να κάνει εφέ στις γυναίκες, να κάνει μαγκιά δηλαδή… όταν ήθελε να κάνει εντύπωση έκανε ένα πολύ απλό πράγμα! Καθόταν έξω σε καφετέρια ή σε κάποιο μαγαζί για ποτάκι και αν παρατηρούσε ένα καλό γκομενάκι να έρχεται με το αμάξι της ή με μηχανάκι, τότε σημείωνε τον αριθμό της πινακίδας και μιλούσε με συνάδελφο του εν ώρα υπηρεσίας ώστε να μάθει σε ποιο όνομα είναι δηλωμένο το όχημα! Μετά πλησίαζε την κοπέλα και της απευθυνόταν με το όνομά της! Της έλεγε ένα κομπλιμέντο και ότι μαντεύει ότι το όνομά της είναι το τάδε! Ορίστε λοιπόν μια απλή περίπτωση που έτσι για πλάκα μάθαιναν οι αστυνομικοί τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών, χωρίς να υπάρχει επαγγελματικός λόγος! Άλλος φίλος μου που δουλεύει ως πληροφορικός στο δημόσιο ξέρετε τι πληροφορίες περνάνε από τα χέρια του; Βέβαια αυτός από ότι ξέρω είναι έντιμος κι όχι απατεώνας, οπότε δεν έχει αντιγράψει ποτέ κάτι που δεν πρέπει, όμως δεν είναι όλοι οι πληροφορικοί έτσι. Όταν χρειαστεί να γίνουν Backup των δεδομένων ή όταν χαλάσει ένα μηχάνημα και το πάρει το τμήμα πληροφορικής, τότε ότι υπάρχει αποθηκευμένο στους σκληρούς δίσκους μπορεί να το δούνε οι πληροφορικοί, σκαναρισμένα έγγραφα, προσωπικά δεδομένα κτλ. Ένας πληροφορικός σε μια βάση δεδομένων νοσοκομείου φανταστείτε τι μπορεί να μάθει αν το θέλει, θα μπορούσε να πουλήσει άνετα και τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών σε ασφαλιστικές εταιρίες! Όλα πλέον αντιγράφονται πανεύκολα σε ένα φλασάκι! Θέμα ηθικής, τιμιότητας και εντιμότητας του ανθρώπινου παράγοντα είναι όλα! Και φυσικά θέμα τύχης να μην σου κάτσει να διαλέξουν τα δικά σου προσωπικά δεδομένα για να κάνουν τις μαμουνιές τους.

  2. ΑΣ ΒΓΕΙ Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ΕΓΩ ΜΕΤΑ ΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΤΩ ΚΙ ΕΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek