Διαφημίσεις

Αφού πεθάνετε, η Microsoft θέλει να σας αναστήσει ως Chatbot! Κανείς δεν ξέρει πού θα πάμε όταν πεθάνουμε. Η Microsoft μπορεί να έχει κάποιες ιδέες.

Η τεχνολογία είναι δύσκολη (και ανατριχιαστική). Θα είμαστε το support σας!

Chatbot

Τον περασμένο μήνα, το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ χορήγησε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στη Microsoft. Αυτό περιγράφει μια διαδικασία για τη δημιουργία ενός συνομιλητικού chatbot, ενός συγκεκριμένου ατόμου χρησιμοποιώντας τα κοινωνικά τους δεδομένα.

Σε μια απόκοσμη συστροφή, το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας λέει ότι το chatbot θα μπορούσε ενδεχομένως να εμπνευστεί από φίλους ή μέλη της οικογένειας που έχουν πεθάνει! Κάτι που είναι σχεδόν μια άμεση πλοκή ενός δημοφιλούς επεισοδίου του Black Mirror της Netflix.

Στο επεισόδιο,” Be Right Back”, μια γυναίκα που ονομάζεται Martha είναι αναστατωμένη όταν χάνει τον σύντροφός της, Ash. Αυτός πεθαίνει σε αυτοκινητιστικό ατύχημα την ημέρα που έπρεπε να συζήσουν. Ένας από τους φίλους της Μάρθας την έχει γράψει σε μια υπηρεσία που θα της επιτρέψει να επικοινωνήσει με την Ash μέσω μηνυμάτων κειμένου. Φυσικά, δεν είναι πραγματικά ο Ash, αλλά ένα είδος AI-based έκδοση του. Αρκεί να πω, τα πράγματα γίνονται περίεργα.

Σύμφωνα με το νέο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Microsoft, για την κατασκευή του chatbot θα λαμβάνονται:

  • οι εικόνες,
  • τα φωνητικά δεδομένα,
  • η συμπεριφορά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • τα ηλεκτρονικά μηνύματα και
  • οι γραπτές επιστολές

Όλα αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να “δημιουργήσουν ή να τροποποιήσουν ένα συγκεκριμένο ευρετήριο στο θέμα της προσωπικότητας του συγκεκριμένου ατόμου”. Από εκεί, οι μηχανικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ευρετήριο για να εκπαιδεύσουν ένα chatbot για να συνομιλήσουν σαν αυτό το άτομο. Ναι, ακόμα κι αν είναι ήδη νεκροί!!!

Ακόμη πιο ανατριχιαστικό: Η εφαρμογή θα μπορούσε επίσης να φέρει την ομοιότητα του νεκρού αγαπημένου σας σε ένα “2D ή 3D μοντέλο” και να χρησιμοποιήσει τη φωνή τους ενώ σας μιλάει.

Αυτό το είδος chatbot ανοίγει το κουτί της Πανδώρας, όσο αφορά τα δικαιώματα δεδομένων και προστασία της ιδιωτικής ζωής. “Τεχνικά, μπορούμε να αναδημιουργήσουμε οποιονδήποτε σε απευθείας σύνδεση με αρκετά δεδομένα”. Δήλωσε στο Reuters τον Απρίλιο του 2020 ο Faheem Hussain. Ο οποίος είναι κλινικός επίκουρος καθηγητής στο σχολείο του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αριζόνα για το μέλλον της καινοτομίας στην κοινωνία. “Αυτό ανοίγει ένα κουτί ηθικών επιπτώσεων.”

Το μεγάλο ερώτημα

Το ερώτημα όμως είναι: ποιος θα έχει πρόσβαση σε δεδομένα όπως μηνύματα κειμένου, φωτογραφίες, βίντεο και ηχογραφήσεις από τον αποθανόντα; Και ποιος θα μπορούσε θεωρητικά να δημιουργήσει ένα εικονικό avatar του ατόμου, ακόμα κι αν ποτέ δεν θα συμφωνούσε σε κάτι τέτοιο ενώ ζούσε;

Τώρα, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) δεν είναι πάντα τέλειοι πληρεξούσιοι για τέτοια πράγματα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι εταιρείες επιδιώκουν την κατοχύρωση της πατέντας για εντελώς διαφορετικούς λόγους! Συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από τον μελλοντικό ανταγωνισμό. Η εξασφάλιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για αυτό το είδος chatbot θα μπορούσε σίγουρα να είναι ο τρόπος της Microsoft να εξασφαλίσει ότι θα έχει μια θέση σε οποιαδήποτε μελλοντική αγορά αφιερωμένη στις αποδόσεις που βασίζονται σε AI των νεκρών αγαπημένων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Microsoft θα παράγει ποτέ κάτι για το σκοπό αυτό. Η εταιρεία θα μπορούσε να πουλήσει την πατέντα σε μια άλλη επιχείρηση που θέλει να μπει στο χώρο chatbot στο μέλλον, για παράδειγμα. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα αυτή η ιδέα να μην υλοποιηθεί ποτέ και να παραμείνει εκεί που είναι τώρα: στο συρτάρι!

νεα τωρα



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Techstories

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek