Διαφημίσεις

Εάν έχετε πρόβλημα να θυμάστε αν πήρατε τα χάπια σας στην ώρα τους, τη λύση θα μπορεί, σύντομα, να σας τη δώσει…το ίδιο σας το φάρμακο, αρκεί αυτό να έχει ένα ενσωματωμένο μικροτσίπ που λειτουργεί ως αισθητήρας. Χάπια για οτιδήποτε, από το κοινό κρυολόγημα έως τον διαβήτη ή τον καρκίνο, μπορούν να συγχωνευθούν με ειδικά μικροτσίπ που θα καταγράφουν και θα κρατάνε αρχείο για το εάν ο ασθενής λαμβάνει τα φάρμακά τους στην ώρα τους.

Η συγκεκριμένη ψηφιακή τεχνολογία, που επινοήθηκε από την αμερικανική εταιρεία Proteus Digital Health Inc, μπορεί, μάλιστα, όχι μόνο να παρακινεί τους ασθενείς να λαμβάνουν τα φάρμακά τους, αλλά ακόμη και να τους ζητά να κάνουν μια βόλτα, αν έχουν αμελήσει να ασκηθούν εδώ και καιρό.

«Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι ξεχνούν να παίρνουν τα φάρμακα τους. Η συμμόρφωση στις οδηγίες του γιατρού είναι ένα τεράστιο πρόβλημα σε όλες τις θεραπείες», αναφέρει ο Eric Topol, διευθυντής ακαδημαϊκών υποθέσεων στο Scripps Health, έναν μη κερδοσκοπικό φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Σε μερικούς ασθενείς μπορεί να μην αρέσει η ιδέα να παρακολουθούνται για το εάν παίρνουν τα χάπια τους, ωστόσο ένα τέτοιο σύστημα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει περίπλοκα περιστατικά, λ.χ. διαβητικών ή καρδιοπαθών ασθενών που πρέπει να παίρνουν πολλά χάπια στη διάρκεια της μέρας.

«Αυτός είναι ένας τρόπος για να έχουμε έναν φύλακα δίπλα μας, καθώς ο γιατρός δεν μπορεί να είναι συνέχεια μαζί μας και να μας ελέγχει», δήλωσε η Κέλι Κλόουζ, μια ασθενής με διαβήτη που θα ήθελε να δοκιμάσει τα νέα, «έξυπνα» χάπια με τους ενσωματωμένους αισθητήρες.

Ο αισθητήρας εγκρίθηκε, τον περασμένο μήνα, από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και η εταιρεία Proteus έχει ήδη προσελκύσει υποψήφιους επενδύτές, όπως την ελβετική εταιρεία Novartis και την ιαπωνική Otsuka Holdings Co.

Πώς καταγράφεται η λήψη του χαπιού

Όταν ο ασθενής καταπίνει το χάπι με το μικροτσίπ, ειδικός αισθητήρας το καταγράφει και στέλνει σήμα σε ένα μικρό έμπλαστρο που έχει επικολληθεί στο δέρμα τους ασθενούς.

Μικρός όσο ένας κόκκος αλατιού, ο αισθητήρας δεν έχει μπαταρία ή κεραία και ενεργοποιείται όταν βραχεί από τα υγρά του στομάχου. Τότε είναι που αποστέλλει το σήμα στο έμπλαστρο.

Το διαδερμικό έμπλαστρο καταγράφει το ψηφιακό μήνυμα, μαζί με τον καρδιακό ρυθμό του ασθενούς, τη γωνία του σώματος και τη δραστηριότητα του ασθενούς, και στέλνει τα δεδομένα σε μια συσκευή με δυνατότητα Bluetooth, όπως ένα κινητό τηλέφωνο ή έναν υπολογιστή.

«Σκεφτείτε το σαν μια υψηλής τεχνολογίας έκδοση ενός παλαιού τύπου κώδικα Μορς», εξηγεί ο George Savage, εκπρόσωπος της εταιρείας Proteus.

Στα συνέχεια, τα δεδομένα που συλλέγονται φορτώνονται σε ένα δίκτυο υπολογιστών στο οποίο έχουν πρόσβαση οι φροντιστές ασθενών και οι γιατροί.

Το σύστημα επιτρέπει, μάλιστα, στους χρήστες να σημάνουν συναγερμό για να υπενθυμίσουν στους ασθενείς να λαμβάνουν τα φάρμακά τους ή να εκδώσουν μια προειδοποίηση, αν ο ασθενής παραμελεί να ασκείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ήδη η εταιρεία Novartis υποβάλλει σε έλεγχο τη λειτουργία του αισθητήρα της εταιρείας Proteus, σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρών, μια ειδική ομάδα ασθενών που πρέπει να λαμβάνουν ανελλιπώς τα φάρμακά τους για να μην υπάρξει απόρριψη του μοσχεύματος. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι, μάλιστα, τόσο ενθαρρυντικά, ώστε η ελβετική εταιρεία έδωσε ήδη 24 εκατομμύρια δολάρια ως προκαταβολή για να αποκτήσει πρόσβαση στη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει, επίσης, δοκιμαστεί από την Proteus σε γενόσημα φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας, για τον διαβήτη τύπου 2, τη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, τη φυματίωση, την υπέρταση, καθώς και ψυχικές ασθένειες. Η εταιρεία δεν κατονόμασε, ωστόσο, τα φάρμακα στα οποία ενσωματώθηκαν τα μικροτσίπ.
Πηγή



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Μια σκέψη στο “Χάπι… big brother για όσους ξεχνάνε τα φάρμακά τους”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *