Όλοι μας έχουμε κληθεί κάποια στιγμή στη ζωή μας να πάρουμε μία σημαντική απόφαση. Μπορεί να εξετάζουμε προσεκτικά τα δεδομένα, να σταθμίζουμε τις εναλλακτικές, να ελέγχουμε τα οφέλη ή τις συνέπειες, ωστόσο, όσο περίεργο και αν σας ακούγετε, η απόφαση μας, εξαρτάται και από άλλους παράδοξους παράγοντες, που σίγουρα δεν περνούν από το μυαλό σας!
Δείτε ποιοι είναι, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, οι 8 παράδοξοι παράγοντες που επηρεάζουν αθόρυβα την κρίση μας και τις αποφάσεις μας, χωρίς να το καταλαβαίνουμε!
Η… κύστη σας!
Ναι, καλά διαβάσατε! Κατά τη διάρκεια μίας ψυχολογικής μελέτης, μια ομάδα εθελοντών ήπιε πέντε ποτήρια νερό, ενώ μια δεύτερη ήπιε απλώς μερικές γουλιές. Σαράντα λεπτά αργότερα (τόσος είναι ο χρόνος που κάνει το νερό να φτάσει στην ουροδόχο κύστη), οι ερευνητές αξιολόγησαν την αυτοσυγκράτηση των συμμετεχόντων, οι οποίοι κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα χρηματικό έπαθλο 16 δολαρίων, το οποίο θα λάμβαναν την ίδια ημέρα, και σε ένα 30 δολαρίων, το οποίο θα λάμβαναν 35 μέρες αργότερα. Οι εθελοντές του πρώτου γκρουπ επέλεξαν να… κρατηθούν για το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό!
Ο… θυμός!
Σίγουρα δεν είναι αυτό που θα περιμένατε! Σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ο θυμός μας κάνει να σκεφτόμαστε πιο αναλυτικά, να εξετάζουμε πιο προσεκτικά όλα τα δεδομένα και να παίρνουμε ορθότερες αποφάσεις. Βέβαια, όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, η απόφαση που λαμβάνουμε «εν βρασμώ», δεν θα πρέπει να σχετίζεται με το αντικείμενο που προκάλεσε το θυμό μας.
Το… ένστικτο!
Ακόμη και η επιστήμη «παραδέχεται» ότι το ένστικτο ξέρει καλύτερα! Εθελοντές σε ένα πείραμα κλήθηκαν να επιλέξουν το καλύτερο αυτοκίνητο με βάση τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Όπως προέκυψε, η συνειδητή ανάλυση στοιχείων βοήθησε τους συμμετέχοντες να διαλέξουν το καλύτερο αυτοκίνητο, όταν τα στοιχεία που τους παρείχαν ήταν σχετικά απλά. Αντιθέτως, όταν οι λεπτομέρειες άρχισαν να γίνονται πολλές και περίπλοκες, οι ασυνείδητες επιλογές, που βασίστηκαν στο ένστικτο, αποδείχτηκαν οι πιο σωστές.
Το… φύλο του παιδιού σας!
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε Βρετανία και ΗΠΑ, για κάθε κόρη που αποκτά ένα ζευγάρι, οι πιθανότητες οι ψήφοι τους να «τείνουν» προς τα «αριστερά» αυξάνονται κατά 2%. Το ίδιο ισχύει για τους γιους και τη «συντηρητική» ψήφο.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Όπως εξηγούν οι επικεφαλής της έρευνας, «εξαιτίας των διακρίσεων στους μισθούς, για παράδειγμα, οι γονείς κλίνουν λογικά προς την αριστερά αν έχουν κόρες, και προς τη δεξιά αν έχουν γιους».
Η… θερμοκρασία!
Και όμως ισχύει! Ερευνητές έδωσαν σε εθελοντές συμμετέχοντες σε πείραμα να κρατήσουν μια ζεστή κούπα καφέ, και σε μερικούς άλλους μία παγωμένη. Στη συνέχεια, τους ζήτησαν να αξιολογήσουν ένα υποθετικό πρόσωπο. Όσοι κρατούσαν τις ζεστές κούπες βρήκαν τον φανταστικό άγνωστο περισσότερο ζεστό, και πιο κοινωνικό, απ’ ότι εκείνοι που κρατούσαν τις κρύες κούπες. Παράλληλα, μία αντίστοιχη μελέτη, είχε δείξει ότι είναι πιο πιθανό να εμπιστευτούμε έναν ξένο ή να δώσουμε φιλοδώρημα όταν η θερμοκρασία είναι πιο υψηλή.
Η… ώρα της ημέρας!
Η κούραση που αισθανόμαστε στο τέλος της ημέρας λειτουργεί αποτρεπτικά στο να λάβουμε αποφάσεις ή να πραγματοποιήσουμε δραστηριότητες, που τις πρωινές ώρες θα κάναμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2011, έδειξε ότι οι εφέσεις που ασκούνταν το πρωί είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να γίνουν δεκτές από τις απογευματινές, οι οποίες «προσέκρουαν» στην κούραση των δικαστών.
Η… μουσική!
Σύμφωνα με έρευνα, οι συμμετέχοντες που άκουγαν πιο «γρήγορη», uptempo μουσική ήταν καλύτεροι στην λήψη αποφάσεων από εκείνους που σκέφτονταν ενώ έπαιζε slow μουσική στο background. Μάλιστα, τα αποτελέσματα του πειράματος δεν διαφοροποιούνταν ανάλογα με το πόσο απλές ή περίπλοκες ήταν οι αποφάσεις, που καλούνταν να λάβουν οι συμμετέχοντες.
Οι… υπερβολικές επιλογές!
Όπως προέκυψε από ψυχολογική έρευνα, οι άνθρωποι είναι πιο χαρούμενοι όταν έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε περιορισμένες εναλλακτικές. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, δύο γκρουπ εθελοντών κλήθηκαν να διαλέξουν μία σοκολάτα. Το πρώτο ανάμεσα σε τριάντα διαφορετικές, ενώ το δεύτερο ανάμεσα σε έξι. Οι εθελοντές στο δεύτερο γκρουπ δήλωσαν στο τέλος του πειράματος περισσότερο ικανοποιημένοι από την επιλογή τους.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice