ΣΥΝΕΙΔΗΤΆ ΌΝΕΙΡΑ «LUCID DREAMS»
ΤΟ ΞΈΡΑΤΕ ΌΤΙ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΆ ΌΝΕΙΡΑ ΜΠΟΡΕΊΤΕ ΝΑ ΠΕΤΆΞΕΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΘΈΛΗΣΗ ΣΑΣ;
Τα συνειδητά (lucid) όνειρα είναι όταν ξαφνικά μέσα στα όνειρά σας αρχίζετε να συνειδητοποιείτε ότι όντως ονειρεύεστε και μπορείτε λίγο πολύ να κάνετε ότι θέλετε. Ο βαθμός συνείδησης μπορεί να κυμαίνεται από όνειρο σε όνειρο:
· Μπορεί απλώς για μια στιγμή να το συνειδητοποιήσατε και να συνεχίσατε να παίζετε το ρόλο σας όπως το ορίζει το όνειρο σας,
· μπορεί να συνειδητοποιήσατε όντως ότι ονειρεύεστε και να κάνετε ότι θέλετε (συνειδητά πια) με τα πρόσωπα ή τα αντικείμενα που βλέπετε στα όνειρα σας,
· μπορείτε επίσης να αλλάξετε όλο το όνειρο, να πετάξετε, να δημιουργήσετε καινούρια πρόσωπα για να τα ρωτήσετε ή να κάνετε μαζί τους ότι θέλετε (ναι μπορεί να παει ο νους σας στο πονηρό).
· Μπορείτε να φτάσετε σε τέτοιο βαθμό συνείδησης που θα νοιώθετε το σώμα σας να κοιμάται και να πάλλεται/δονείται (λόγω της αδρανοποιήσης – “μουδιάσματος” των μυών σας) μέ ένα ίσως βουητό στα αυτιά σας.
Η παραδοξότητα του ξύπνιου μέσα στον ύπνο
Είναι μια κοινή ανθρώπινη εμπειρία, την οποία μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να μελετά στα σοβαρά ο άνθρωπος. Πρόκειται για τα λεγόμενα lucid dreams ή συνειδητά όνειρα. Και όταν μιλάμε για «ονειροναυτική», δεν κινούμαστε στον χώρο της παραψυχολογίας αλλά στον χώρο των επιστημονικών ερευνών για τη φύση του ύπνου.
Ενας άνθρωπος ονειρεύεται ότι βρίσκεται στην κορυφή ενός ουρανοξύστη. Μέσα στο όνειρό του, κοιτάζοντας τους δρόμους από κάτω, νιώθει ίλιγγο και γραπώνεται γερά από το προστατευτικό κιγκλίδωμα, μην τυχόν παραπατήσει και πέσει στο κενό. Ως αυτή τη στιγμή βιώνει το όνειρό του σαν πραγματικότητα και συμπεριφέρεται αναλόγως.
Κάποια όμως, ασύμβατη με το σκηνικό, λεπτομέρεια, ίσως κάποια στιγμιαία έμπνευση, τον κάνει να συνειδητοποιήσει, μέσα στο ίδιο του το όνειρο, ότι ονειρεύεται και ότι όλα αυτά συμβαίνουν μόνο στη φαντασία του. Με αυτή την επίγνωση τώρα ο ονειρευόμενος, απαλλαγμένος από τις φοβίες και τις ανησυχίες του, αναφωνεί:
Μα είναι υπέροχο! Ονειρεύομαι! Δεν διατρέχω κανέναν κίνδυνο!
Χωρίς ενδοιασμούς πλέον, παίρνει την απόφαση να πηδήξει από τον ουρανοξύστη και να προσγειωθεί μαλακά στην άσφαλτο, μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω. Κατά την ελεύθερη πτώση και την ομαλή προσεδάφιση, πάντοτε μέσα στο όνειρό του, νιώθει απερίγραπτη χαρά, ευφορία και ένα μοναδικό συναίσθημα απόλυτης ελευθερίας. Τα αισθήματα αυτά εξακολουθούν να τον πλημμυρίζουν όταν πραγματικά ξυπνάει λίγο αργότερα στο κρεβάτι του, έχοντας την επίγνωση ότι μόλις έζησε μια μοναδική εμπειρία, ένα όνειρο, κατά τη διάρκεια του οποίου ήξερε ότι ονειρευόταν!
Αυτό ήταν ένα πρώτο, απλό και σύντομο παράδειγμα ενός «lucid dream», ενός συνειδητού ονείρου. Τις τελευταίες δεκαετίες ένας ολόκληρος τομέας ερευνών έχει ανοίξει σχετικά με αυτό το είδος ονείρων. Στη διεθνή βιβλιογραφία έχει επικρατήσει ως όρος «lucid dreams». Στα ελληνικά, δεν γνωρίζω να υπάρχει ακόμη ικανοποιητική μετάφραση. Εχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί όροι όπως «συνειδητά», «διαυγή» ή «φωτεινά» όνειρα. Εμείς όμως, προς το παρόν, ας κρατήσουμε τον διεθνή όρο.
«Lucid dreams» λοιπόν λέγονται εκείνα τα όνειρα κατά τα οποία το υποκείμενο έχει πλήρη επίγνωση ότι ονειρεύεται.
Οι πρώτες μελέτες
Τον όρο όμως «lucid dreams» τον οφείλουμε στον ολλανδό ψυχίατρο F.W. van Eeden και στο μυθιστόρημά του Η γέφυρα των ονείρων που δημοσίευσε το 1913.
Επίσης έχει επισημανθεί ότι τα ιερά κείμενα των θιβετιανών βουδιστών μοναχών δίνουν μεγάλο βάρος στην εμπειρία της συνειδητότητας κατά τον ύπνο.
Τέλος, όπως αναφέρουν ανθρωπολόγοι που έχουν μελετήσει τη φυλή Senoi στη Μαλαισία, τα μέλη της φυλής αυτής υπόκεινται σε εκπαίδευση ονειρικής συνειδητοποίησης από τα παιδικά τους κιόλας χρόνια!
Στη Δύση σοβαρές έρευνες για τα lucid dreams δεν άρχισαν παρά μετά τη δεκαετία του 1960, κυρίως στις ΗΠΑ, όπου έχουν γίνει θέμα διδακτορικών διατριβών και έχουν αναγνωρισθεί με έδρες σε πολλά πανεπιστήμια.
Παρ’ όλα αυτά οι ερευνητές παραδέχονται ότι οι μελέτες τους βρίσκονται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο.
Στα πρόσφατα βιβλία τους Conscious Mind, Sleeping Brain και Exploring the World of Lucid Dreaming o Stephen La Berge και η Jayne Gackenbach παρουσιάζουν τα τελευταία συμπεράσματα των ερευνών σε αυτόν τον τομέα.
Κατώφλι για το lucid dream, λένε, είναι η «προσυνειδητή φάση», όπου το υποκείμενο αρχίζει να υποψιάζεται ότι «ίσως» ονειρεύεται. Η εξοικείωση με αυτή την προκαταρκτική φάση ανοίγει τις πύλες για την πλήρη συνειδητοποίηση.
Αλλοι, πιο ιδιόμορφοι τρόποι για να συνειδητοποιήσει κανείς ότι ονειρεύεται είναι να θυμηθεί να κοιτάξει έντονα τα χέρια του μέσα στο όνειρό του. Αυτή η απλή πράξη φαίνεται ότι έχει καταλυτική επίδραση και οδηγεί, όπως λέγεται, κατευθείαν σε lucid dream.
Ο Έλεγχος των ονείρων…
Επαναλαμβανόμενα ονειρομοτίβα:
Όταν καταγράφεις τα όνειρα σου για κάποια χρονική περίοδο, θα αρχίσεις να αναγνωρίζεις επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Αυτά είναι τα προσωπικά σου μοτίβα. Μόλις εντοπίσεις ένα, μπορείς να μάθεις να το αναγνωρίζεις ενώ ονειρεύεσαι και με αυτόν τον τρόπο να αποκτάς συνείδηση στο όνειρο.
Παράδειγμα: Συνήθιζα να βγάζω το τηλέφωνο από την πρίζα όταν πήγαινα να κοιμηθώ επειδή δεν ήθελα να με ξυπνήσει κάποιο τηλεφώνημα τη νύχτα. Είχα όμως όνειρα στα οποία το τηλέφωνό μου χτυπούσε και εγώ απαντούσα. Συνειδητοποίησα ότι κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο και έτσι ήξερα ότι ονειρευόμουν.
Όταν προσπαθείς να επιβεβαιώσεις αν ονειρεύεσαι ή όχι, πρέπει να κάνεις έναν έλεγχο πραγματικότητας.
Συνηθισμένα ονειρομοτίβα:
Ο καθένας είναι διαφορετικός, έτσι ο καθένας έχει διαφορετικά όνειρα. Όμως, υπάρχουν κάποια κοινά σημάδια στα όνειρα. Μπορείς να προσθέσεις τα δικά σου μοτίβα σε αυτήν τη λίστα καθώς καταγράφεις όλο και περισσότερα όνειρα στο ονειρολόγιό σου.
Ασταθής οπτική γωνία
Μερικές φορές η οπτική σου γωνία αλλάζει κατά τη διάρκεια του ονείρου.
Για παράδειγμα: τρέχεις σε έναν δρόμο, βλέπεις τον εαυτό σου από ψηλά να τρέχει και την επόμενη στιγμή είσαι εκεί και τρέχεις.
Μπορεί να ονειρεύσεσαι ότι βλέπεις κάποιον να κάνει κάτι και την επόμενη στιγμή να είσαι εσύ αυτό το άτομο.
Μπορεί να παρακολουθήσεις κάτι και μετά να εμφανιστείς σε αυτό. Για παράδειγμα: Διαβάζεις κόμιξ και μετά εμφανίζεσαι στην ιστορία.
Συσκευές που δυσλειτουργούν
Το τηλέφωνο σου δεν δουλεύει, έχεις πρόβλημα στην εκκίνηση του υπολογιστή, η τηλεόραση είναι χαλασμένη κλπ.
Πέφτουν τα δόντια σου
Πολύ συνηθισμένο σημάδι. Μια παραλλαγή είναι να είναι χαλαρά τα δόντια σου.
Πρόβλημα στην τουαλέτα
Οι τουαλέτες στα όνειρα είναι δύσκολο να βρεθούν, είναι υπερβολικά βρώμικες ή βρίσκονται σε κοινή θέα.
Διαφορετικά σπίτια
Στα όνειρα το σπίτι σου δεν είναι όπως στην πραγματικότητα. Μπορεί επίσης να βρεθείς σε σπίτια ή δωμάτια που ζούσες στο παρελθόν.
Δεν μπορείς να τρέξεις γρήγορα
Πρέπει να ξεφύγεις γρήγορα, αλλά μπορείς να τρέξεις μόνο σε αργή κίνηση ή τα πόδια σου είναι κολλημένα στο έδαφος.
Φωνάζοντας χωρίς φωνή
Θέλεις να φωνάξεις αλλά η φωνή σου είναι ανύπαρκτη ή ακούγεται μετά βίας.
Αέναη πτώση
Αν εμφανιστεί αυτό το μοτίβο, προσπάθησε να το μετατρέψεις από πτώση σε πτήση.
Έχεις αργήσει
Χάνεις το τρένο ή το λεωφορείο ή φοβάσαι ότι άργησες για μια συνάντηση.
Εξετάσεις
Τρομερό… Έχεις μια σημαντική εξέταση αλλά δε γνωρίζεις καμιά από τις ερωτήσεις. Δεν έχεις διαβάσει ή κάτι παρόμοιο.
Είσαι γυμνός
Ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι είσαι γυμνός ή ότι κάποια μέλη του σώματος σου είναι ακάλυπτα και όλοι σε κοιτάνε. Περνάς το υπόλοιπο του ονείρου ψάχνοντας για ρούχα.
Είναι αυτό ένα όνειρο;
Όταν ξεκινάς την προσπάθεια να αποκτήσεις συνειδητά όνειρα θα βρεθείς πολλές φορές να αναρωτιέσαι αν πραγματικά ονειρεύεσαι ή όχι. Για να απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα το μόνο που έχεις να κάνεις είναι ένας έλεγχος πραγματικότητας.
Ένα πράγμα που πρέπει να κρατήσεις στο μυαλό σου είναι ότι οποτεδήποτε δεν είσαι σίγουρος αν βιώνεις ένα όνειρο, τότε πιθανότατα ονειρεύεσαι ήδη!
Στο κόσμο των ονείρων επικρατούν διαφορετικοί κανόνες απ’ ότι στην πραγματικότητα. Αυτό το γεγονός είναι που εκμεταλλευόμαστε σε έναν έλεγχο πραγματικότητας.
Συμβουλή: Πάντα να έχεις 2 με 3 ελέγχους πραγματικότητας – Αν έχεις αμφιβολίες μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον δεύτερο και τον τρίτο για να είσαι απόλυτα σίγουρος ότι βρίσκεσαι σε όνειρο.
Παρακάτω θα βρεις διάφορους ελέγχους πραγματικότητας που μπορείς να χρησιμοποιείς:
Διάβασε κάτι
Διάβασε κάτι, κοίταξε αλλού και διάβασε το ξανά. Αν ονειρεύεσαι το κείμενο θα έχει αλλάξει. Μπορεί να μην είναι καν κείμενο αλλά παράξενα σύμβολα.
Κοίτα την ώρα
Βρες ένα ρολόι και κοίταξε την ώρα. Κοίταξε αλλού και κοίταξε πάλι το ρολόι. Αν ονειρεύεσαι, η ώρα θα έχει αλλάξει.
Σε ένα όνειρο τα ρολόγια ποτέ δε δείχνουν την ώρα σωστά. Μερικές φορές δε δείχνουν καν την ώρα. Το ρολόι μπορεί να μην έχει δείκτες, για παράδειγμα. Τα ψηφιακά ρολόγια θα έχουν πάρα πολλούς αριθμούς ή παράξενα σύμβολα.
Κλείσε τη μύτη σου
Απλό και αποτελεσματικό. Κλείσε τη μύτη σου και προσπάθησε να αναπνεύσεις. Αν μπορείς να αναπνεύσεις, τότε ονειρεύεσαι.
Χρησιμοποίησε τα χέρια σου
Κοίτα τα χέρια σου και πρόσεξε αν σου φαίνονται περίεργα.
Εναλλακτικά: προσπάθησε να διαπεράσεις ένα δάκτυλο μέσα από το χέρι σου. Αν τα καταφέρεις τότε σίγουρα ονειρεύεσαι.
Προσπάθησε να ανυψωθείς
Απλά δοκίμασε το. Δοκίμασε να ανυψωθείς από το έδαφος και άφησε τον εαυτό σου να αιωρείται. Αν μπορείς να το κάνεις τότε ονειρεύεσαι.
Προσπάθησε να ανάψεις το φως
Οι διακόπτες δουλεύουν αλλοπρόσαλλα στα όνειρα. Γύρνα τον κοντινότερο διακόπτη. Αν ονειρεύεσαι τα φωτιστικά δεν θα δουλεύουν, ή ίσως δουλεύουν αλλά θα φωτίζουν σε διαφορετικό χρώμα ή με χαμηλότερη ένταση.
Αν ανοίξεις το φως και δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε τότε είναι αρκετά πιθανόν να βρίσκεσαι σε όνειρο. Μπορεί βέβαια να έχει καεί η ασφάλεια – οπότε μη βιαστείς να πηδήξεις από το κτίριο.
Μέσα στον καθρέπτη
Αυτό είναι το αγαπημένο μου. Προσπάθησε να βάλεις το χέρι σου μέσα σε έναν καθρέπτη, σε παράθυρο ή σε έναν τοίχο. Προκαλεί μια πολύ περίεργη αίσθηση δόνησης όταν γίνεται καθώς και την απόλυτη βεβαίωση ότι ονειρεύεσαι. Και μετά από αυτό, απλά πέρνα από μέσα του και δες που καταλήγεις…
Φαινόμενα που μπορεί να αντιμετωπίσεις
Στο δρόμο των συνειδητών ονείρων μπορεί να αντιμετωπίσεις περίεργα πράγματα. Κάποια είναι σημάδια ότι πλησιάζεις το στόχο σου, άλλα είναι φαινόμενα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Πριν καταφέρεις το πρώτο σου συνειδητό όνειρο θα αντιμετωπίσεις πιθανώς κάποια από τα φαινόμενα που αναφέρονται παρακάτω. Αλλά ακόμα και αν δεν είχες ποτέ συνειδητό όνειρο κάποια πράγματα μπορεί να σου φανούν γνώριμα.
Παρακάτω είναι κάποια από αυτά τα σημάδια, ώστε να είσαι κάπως προετοιμασμένος.
Κάποια από αυτά τα φαινόμενα μπορεί να είναι πολύ τρομαχτικά ή αποπροσανατολιστικά. Όταν σε έχει κυριεύσει ο φόβος προσπάθησε να θυμηθείς ότι μπορείς να ξυπνήσεις οποιαδήποτε στιγμή.
Ψευδοξύπνημα
Αυτό είναι κάτι το συνηθισμένο. Νομίζεις πως είσαι ξύπνιος ενώ στην πραγματικότητα κοιμάσαι. Μετά από λίγο συνήθως ξυπνάς και στην πραγματικότητα. Μερικές φορές μπορεί να έχεις και παραπάνω από ένα διαδοχικά ψευδή ξυπνήματα πριν ξυπνήσεις στ’ αλήθεια. Πολύ ενοχλητικό.
Μιλώντας για όνειρα
Θα έχεις όνειρα στα οποία μιλάς για όνειρα, καταγράφεις ένα όνειρο, λες το όνειρο σου σε κάποιον κλπ. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι πλησιάζεις στην αφύπνιση της συνείδησής σου. Σε το χρόνο θα καταφέρεις να πεις “Επ! Τώρα ονειρεύομαι!”.
Παράδειγμα:
Ονειρεύτηκα ότι ήμουν σε ένα δωμάτιο με όμορφους πίνακες.
Είπα σε κάποιον:”Ουάου, φαίνονται σαν τους πίνακες που βλέπω στα όνειρά μου.”
…ησυχία…
“Για κάτσε, ονειρεύομαι!”
Παράξενοι ήχοι
Ειδικά όταν είσαι στο ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, μπορεί να ακούσεις παράξενους θορύβους όπως θροΐσματα, σφυρίγματα ή βουητά. Αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό σε αυτό το στάδιο του ύπνου.
Αν οι ήχοι, ωστόσο, είναι δυνατοί και συνοδεύονται από την αίσθηση ότι το σώμα σου κινείται μπορεί να είναι σημάδι ότι είσαι στα πρόθυρα μιας εξωσωματικής εμπειρίας ή ενός συνειδητά προκαλούμενου συνειδητού ονείρου.(>>>)
Αίσθηση κίνησης
Μαζί με τους παραπάνω ήχους, μπορεί επίσης να έχεις την αίσθηση ότι κινείσαι μέσα σε μια σήραγγα με μεγάλη ταχύτητα. Μπορεί να νοιώθεις ότι στριφογυρίζεις γύρω από τον άξονά σου ή ότι τραντάζεσαι έντονα. Αυτά είναι επίσης σημάδια ότι εισέρχεσαι σε μια εξωσωματική εμπειρία (OBE) ή ένα συνειδητά προκαλούμενο συνειδητό όνειρο(WILD).
Μερικές φορές νοιώθω ότι πέφτω από το κρεβάτι. Απλά “κατρακυλάω” κατρακυλάω από το κρεβάτι μου, ενώ στην πραγματικότητα είμαι ακόμα ξαπλωμένη σε αυτό. Όταν μου συμβαίνει αυτό (και αφού φυσικά κάνω έναν έλεγχο πραγματικότητας) πετάω από το παράθυρο ή περνάω μέσα από ένα καθρέπτη.
Αίσθηση πτώσης
Μερικές φορές μπορεί να έχεις την αίσθηση ότι πέφτεις και συγκρούεσαι τόσο δυνατά με το έδαφος που ξυπνάς. Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει διότι μόλις είχες μια εξωσωματική εμπειρία και τη στιγμή της σύγκρουσης το αστρικό σου σώμα τραντάζεται μέσα στο γήινο σου σώμα. Τίποτα το ανησυχητικό.
Αίσθηση παράλυσης
Η μυϊκή ατονία (παράλυση) κατά τη διάρκεια του REM ύπνου είναι ο μηχανισμός του σώματος για να σε προστατέψει από τραυματισμούς καθώς ονειρεύεσαι. Φυσιολογικά, όταν κοιμάσαι το σώμα σου βρίσκεται σε πλήρη χαλάρωση. Όταν εξασκείς την τεχνική WILD (σε παίρνει ο ύπνος συνειδητά) είναι πιθανόν νοιώσεις το σώμα σου παράλυτο ή μουδιασμένο.
Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι όταν ξυπνούν το σώμα τους παραμένει παράλυτο για λίγο. Αυτό δεν είναι σημάδι συνειδητού ονείρου αλλά ένα περίεργο φαινόμενο το οποίο ωστόσο αξίζει να αναφερθεί.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η μορφή παράλυσης συνδέεται με κάποιους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, όπως η μελατονίνη ή το γλουταμινικό οξύ. Πρόκειται για ένα ακίνδυνο φαινόμενο.
Η εμπειρία να ξυπνάς και να νοιώθεις παράλυτος μπορεί να είναι τρομακτική διότι σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύεται από παραισθήσεις. Νομίζεις ότι έχεις ξυπνήσει, είσαι ξαπλωμένος στο κρεβάτι σου και κάτι σκοτεινό και τρομακτικό σε πλησιάζει. Δε μπορείς να κουνηθείς, ούτε και να φωνάξεις, τίποτα. Το φαινόμενο αυτό συναντάται με διάφορα ονόματα στις λαϊκές παραδόσεις: στην Αμερική αναφέρεται ως Old Hag(η Γριά Μάγισσα), στην Ιαπωνία Kanashibari και παλιά στη Γαλλία ως Cauquemare… που μετέπειτα έγινε “Cauchemar”. Στην Ελλάδα είναι γνωστό και ως Σκιά ή Μόρα.
Αν βιώσεις αυτό το φαινόμενο της παράλυσης , ένας τρόπος να ξεφύγεις είναι να κλείσεις τα μάτια σου και να προσπαθήσεις να χαλαρώσεις λέγοντας στον εαυτό σου ότι όλα αυτά είναι ένα όνειρο και μπορείς να μπεις σε ένα καινούριο.
Ο έμπειρος «ονειροναύτης»
Αξίζει τέλος να αναφέρουμε και τον αμερικανό ονειροναύτη Alan Worsley. Θεωρείται ο πιο έμπειρος του πλανήτη αυτή τη στιγμή. Πειραματίζεται με lucid dreams από τα παιδικά του χρόνια και τα συγγράμματά του αποτελούν πραγματικές αποκαλύψεις για όσους ενδιαφέρονται. Ηταν από τους πρώτους που επεσήμανε την ιδιόμορφη σχέση των lucid dreams με τον ηλεκτρισμό, και ιδίως με το άναμμα ηλεκτρικών συσκευών. Κατά την επεξεργασία του με την ονειρική ύλη, έχει περάσει δεκάδες ώρες ερευνώντας ονειρικά ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήματα που στον ονειρόκοσμο έχουν την τάση να παρουσιάζουν περίεργη συμπεριφορά.
Ο Worsley ήταν ο πρώτος ονειροναύτης που έστειλε σήματα από το όνειρο προς το εξωτερικό περιβάλλον. Με κωδικοποιημένες κινήσεις των οφθαλμών και των ακροδακτύλων άρχισε να δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που του είχαν θέσει οι παρατηρητές των πειραμάτων αυτών. Πιστεύεται ότι τα συμπεράσματα από αυτές τις προσπάθειες επικοινωνίας θα φωτίσουν ακόμη περισσότερο την παράδοξη εμπειρία του ξύπνιου μέσα στον ύπνο.
Αναφέραμε στην αρχή ότι κάθε νύχτα μάς κατακλύζουν απίστευτες και παράλογες καταστάσεις στα όνειρά μας. Υπάρχει όμως και μια άλλη κατηγορία ονείρων. Αυτά τα οποία μοιάζουν τόσο πολύ με την πραγματικότητα που δεν υπάρχει κριτήριο να καταλάβουμε αν κοιμόμαστε ή είμαστε ξύπνιοι. Παρ’ όλα αυτά ξυπνάμε και απογοητευμένοι ή ανακουφισμένοι βλέπουμε ότι η υπερβολικά ρεαλιστική προηγούμενη σκηνή δεν ήταν παρά ένα όνειρο.
Αλλες φορές, όταν είμαστε ξύπνιοι, πιο σπάνια βέβαια, βρισκόμαστε μπροστά σε εκπλήξεις, συμπτώσεις και άλλες απρόσμενες καταστάσεις που περιέχουν έντονα ονειρικά στοιχεία και κάνουν την ίδια την πραγματικότητα να φαντάζει ονειρική.
Εξάλλου, όπως έχουν δείξει οι έρευνες, υπάρχει και ένας μηχανισμός της ονειρικής συνείδησης που ονομάζουν «ψεύτικη αφύπνιση». Είναι ένα είδος άμυνας ενάντια στην ονειρική συνειδητότητα, που καταφέρνει να ξεγελάει ακόμη και τους πιο έμπειρους ονειροναύτες.
Καλό είναι λοιπόν, συμφωνούν όλοι όσοι ερευνούν τα συνειδητά όνειρα, αν θέλει κανείς να εξασκηθεί σε αυτή την τέχνη, να καλλιεργήσει τη συνήθεια να θέτει πολλές φορές κατά τη διάρκεια ακόμη και της ημέρας την «ερώτηση κρίσεως»:
Μήπως ονειρεύομαι;
Και όπως λένε, ποιος ξέρει, όσο σίγουρος και αν είναι κανείς ότι είναι ξύπνιος, μπορεί μια μικρή, ασύμβατη λεπτομέρεια ξαφνικά να του αποδείξει το αντίθετο!
Πηγές
http://www.ld4all.com/gr/guide.html
http://oneirologio.wordpress.com/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CF%84%CE%AC-%CE%8C%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1/
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=123623
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Τελικά πρέπει να καταβάλεις υπεράνθρωπη προσπάθεια για να αποβάλεις τον έστω ενστικτώδη εαυτό σου.LUC IFER ID RFID.Κατι το ένα κάτι απο ονειρο που κατευθύνετε σε πεισαν.Τα λουσιδ ντριμς παλιά στορια απο χονκ κονγ λιμανι ,μπορεις να τα πεις και L u C i D LDC οι υγροί κρύσταλοι επιτέλους και στην πράξη ποσο σε χαζεύουν οι LCD ΛΨΔ
Κόψε τα πολλά μανιτάρια, πειράζουν.
Οι πρόδρομοι του rfid χονκ κονγκ είναι ενα κατεβατό απο καταστάσεις και σχέδια
υπάρχει η αντίστοιχη ορολογία για τα φωτεινά όνειρα στα Ελληνικά, και ονομάζεται "Αστρικό ταξίδι"
—χαϊβάνι—
Το αστρικο ταξιδι ειναι διαφορετικο απο τα διαυγη ονειρα. Μοιαζει πολυ βεβαια,αλλα δεν ειναι το ιδιο.
Ακριβώς. Ή αστρικό ταξίδι, ή Ασττρικη προβολή.
Ekati,ειχαμε ψιλοσυζητησει σε αλλο αρθρο για την αστρικη προβολη. Τι εγινε,ξεμπλοκαρες καθολου;;
ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ….ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΟ…..
Ε,ΜΗ ΤΟ ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΙΟΛΑΣ.
ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ.ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΟΝΕΙΡΟ.ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΤΑΚΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ΘΕΜΑΤΑ.
ΜΗ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΛΥ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΠΛΕΚΕΙ Ο ΣΑΤΑΝ.ΕΞΩ ΑΠΟ ΔΩ….
12.16 καμια σχεση φιλε,κουλαρε…