Με υπογραφή διμερούς διακρατικής συμφωνίας για έρευνα και διάσωση στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος απαντούν Αθήνα και Λευκωσία στις προκλήσεις της Άγκυρας στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.
Όπως είπαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η σημασία της είναι ότι ότι ουσιαστικά ενοποιείται και υπάγεται στην δικαιοδοσία των δύο χωρών αλλά και του διεθνούς δικαίου, και ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, κατά τα πρότυπα της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας του εναέριου χώρου μεταξύ των FIR Αθηνών και Λευκωσίας,Σε δηλώσεις τους, οι κ.κ Βενιζέλος και Κασουλίδης ανέφεραν ότι η συμφωνία αυτή στην ουσία θωρακίζει την Ελλάδα και Κύπρο από ενέργειες επιθετικές, όπως αυτή που εκδηλώθηκε στην ΑΟΖ της Κύπρου από την Τουρκία. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου η πρώτη τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των ηγετών της Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στο Κάιρο όπου ήταν χθες για την έκτακτη σύνοδο για την Παλαιστίνη έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Κύπρο στους ηγέτες των παριστάμενων χωρών και ιδιαίτερα στον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζο Κέρι και στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν. Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε το παράπονο ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει αντιδράσει “όπως αναμέναμε” σχετικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας.
Μια εξήγηση που έδωσε, είναι ότι ενδέχεται η Τουρκία να αποσκοπεί σε ωφελήματα για την αναμενόμενη διάθεση των βάσεών της στην διεθνή επιχείρηση κατά του ISIS και ότι ένα από αυτά να είναι και η ανεκτικότητα της διεθνούς κοινότητας στις ενέργειες της στην Κύπρο.
Τα δύο αυτά μέτρα εκτιμάται ότι, στην ουσία «θωρακίζουν με νομικούς όρους, σύμφυτους με το Διεθνές Δίκαιο, τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, σε βαθμό μάλιστα που κάθε παραβίασή του σε όποιο σημείο να αποτελεί θέμα και των δύο χωρών».
Τι προνοεί:
Την συνεργασία μεταξύ αντίστοιχων αρμοδίων για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης μέσα στις Περιοχές Έρευνας και Διάσωσης των δύο κρατών σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης για τη Ναυτική Έρευνα και Διάσωση του 1979 και των Παραρτημάτων αυτής και της Διεθνούς Σύμβασης για την Ασφάλεια της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα του 1974 και των Πρωτοκόλλων της»
Τον συντονισμό επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης από τα αρμόδια κέντρα των δύο κρατών, δηλαδή του JRCC Λάρνακας και του JRCC Πειραιά, την ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων Έρευνας και Διάσωσης.
Καθορίζεται το κοινό όριο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, δηλαδή το δυτικό όριο της Περιοχής Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και το ανατολικό όριο της Περιοχής Έρευνας και Διάσωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας, το μήκος του οποίου είναι 287 χιλιόμετρα
Σημερινή
Ινφογνώμων Πολιτικά
ΠΗΓΗ
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Ενοποίηση μιας κάποιας θαλάσσιας περιοχής για διάσωση αντί για την ενοποίηση των ΑΟΖ των δύο χωρών, πράγμα που ζήτησε η Κύπρος επί Χριστόφια αλλά οι εδώ "πρόθυμοι" έκαναν τότε (όπως και τώρα) τον κουφό και τον άλαλο.