Η αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι… μανούλα στις διαγραφές χρεών. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν ο πρωθυπουργός μας να την έχει υπόψη αν (κούφια η ώρα) πάει κάτι στραβά με τους πιστωτές. Η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών στην ιστορία της Νιγηρίας σπούδασε στο Χάρβαρντ και στο ΜΙΤ. Διαθέτει τέτοιες «άκρες» στην Ουάσιγκτον, ώστε να πλασάρεται ακόμη και ως διάδοχος του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ. Φυσικά, δεν είναι καμιά αθώα περιστερά για να κυκλοφορεί σε τέτοιους κύκλους. Διαβάστε περισσότερα
Κάποιοι συνάδελφοί της στην κυβέρνηση την έσυραν μέχρι το Συνταγματικό Δικαστήριο για παλαιότερες «προκλητικές» αποδοχές, 240.000 δολαρίων ετησίως. Το 2005 η ικανότατη κ. Οκόντζο πέτυχε τη διαγραφή του 60% του εξωτερικού χρέους της Νιγηρίας, σε συμφωνία με το λεγόμενο «Κλαμπ του Παρισιού» (αποτελούμενο από τους γνώριμούς μας, απεχθείς, δανειστές…).
Βέβαια, το νιγηριανό χρέος ήταν κλάσμα του ελληνικού, «μόλις» 30 δισ. δολάρια. Αφενός όμως η αφρικανική χώρα δεν ανήκει στην… Ευρωζώνη και αφετέρου το 1983 μπήκε σε καθεστώς χρεοκοπίας μέσω αναδιάρθρωσης. Χάρη στην κ. Οκόντζο η Νιγηρία αναβαθμίστηκε ακόμη και από τους «κακόφημους» οίκους αξιολόγησης Fitch και Standard & Poors.
Εννοείται, πως άλλοι την βλέπουν σαν εθνοσωτήρα κι άλλοι σαν υπηρέτρια των οικονομικών ιμπεριαλιστών της Δύσης. Θυγατέρα φυλάρχου, είχε κοντέψει να… πεθάνει από την πείνα στον πόλεμο της Μπιάφρας, το ’60. Τώρα, πάντως, τρώει καλά?
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice