Διαφημίσεις

Κριτική vs Διάκριση

Κριτική. Μια λέξη τόσο απλή, αλλά και τόσο δύσκολη στην κατανόηση. Πόσες συζητήσεις και αναζητήσεις, για το τι σημαίνει κριτική και τι διάκριση. Πώς μπορεί κανείς να καταλάβει τη διαφορά, κι ακόμα πώς μπορεί κανείς να εφαρμόσει το ένα ή το άλλο, συνειδητά?

Η κριτική εφαρμόζεται. Παντού. Είναι η ανάγκη του λογικού νου να κατηγοριοποιεί, να ομαδοποιεί για να μπορεί να επεξεργαστεί γρηγορότερα τις πληροφορίες. Αρκεί ένα κοινό στοιχείο και αμέσως έχει κατηγοριοποιηθεί στην ίδια ομάδα. Ξαφνικά όλα τα χαρακτηριστικά γίνονται κοινά και όλοι οι ” κανόνες” μπορούν να εφαρμοστούν στο σύνολο.

Μα δε γίνεται συνειδητά. Η ίδια μας η φυσιολογία μας οδηγεί στην κριτική. Όταν εκφράζουμε τους εαυτούς μας και οι απόψεις μας γίνονται αποδεχτές από τους άλλους, άρα βρίσκουμε κοινά στοιχεία, ανήκουμε στο σύνολο, τότε αυξάνεται η Σεροτονίνη και η Ντοπαμίνη στον εγκέφαλό μας, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ενδυναμωμένοι, με αυξημένη αυτοεκτίμηση. Ο λογικός εγκέφαλος, λέει ότι αυτό είναι καλό. Και είναι.

Τι γίνεται όμως όταν μέσα στο σύνολο, που εντάξαμε τον εαυτό μας πριν από λίγο, λόγω του κοινού ή των κοινών στοιχείων με τα άλλα μέλη, ανακαλύψουμε τις διαφορές μας? Τότε ο διαφορετικός απορρίπτεται. Λόγω φυσιολογίας, ο εγκέφαλος, μόλις αντιληφθεί ότι οι ιδέες μας, οι παγιωμένες μας απόψεις, απειλούνται από τους άλλους, μας βάζει άμεσα σε αμυντική στάση. Τα χημικά που απελευθερώνονται είναι τα ίδια με αυτά που μας διασφαλίζουν την επιβίωση σε επικίνδυνες καταστάσεις. Εκκρίνεται Νορεπινευρίνη και αναλαμβάνει το πρωτόγονο μέρος του εγκεφάλου μας, το λιβυκό κέντρο, το οποίο ελέγχει τα ένστικτα επιβίωσης.

Ξαφνικά η ομάδα μικραίνει. Όταν αυτό συμβεί με κάθε ένα μέλος της ομάδας, πράγμα αναπόφευκτο από τη στιγμή που κανείς δεν είναι πανομοιότυπος, τότε η ομάδα μικραίνει προοδευτικά και καταλήγει στη μονάδα. Η μόνη διέξοδος είναι να αλλάξει κανείς ομάδα, επαναλαμβάνοντας την παραπάνω διαδικασία σε φαύλο κύκλο ή να μείνει μόνος.

Κριτική – Julio Ruelas 1907
(χαλκογραφία)

Ας προσπαθήσουμε να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της διαφορετικότητας. Ας δούμε μια άλλη οπτική. Ας πείσουμε τον εγκέφαλό μας ότι δεν τον εξυπηρετεί η λειτουργία της κριτικής. Πρώτα απ ‘όλα πρέπει να πείσω τον εγκέφαλό μου ότι δεν κινδυνεύω, γιατί αλλιώς θα ενεργοποιηθεί το λιβυκό κέντρο και τότε δεν υπάρχει επιστροφή. Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό?

Όταν ΞΕΡΩ ότι η οπτική που έχω για ένα θέμα, είναι η ΔΙΚΙΑ μου οπτική. Δεν την κρίνω σωστή ή λάθος. Δε με ενδιαφέρει αν είναι σωστή ή λάθος. Είναι απλά ΜΙΑ οπτική. Μία από τις 7,2 δις οπτικές που μπορεί να υπάρχουν πάνω στον πλανήτη Γη. Μπορεί να το δοκιμάσει ο καθένας για να πειστεί. Κάντε την ίδια ερώτηση, σε όσα άτομα θέλετε. Θα πάρετε μόνο διαφορετικές απαντήσεις.

Άρα, αντί να μπαίνω στη διαδικασία να κρίνω την οπτική μου ή να την προστατεύσω, ΔΙΑΚΡΙΝΩ ότι η οπτική μου είναι διαφορετική, ΣΕΒΟΜΑΙ τη διαφορετικότητα του άλλου. Προσπαθώ να την καταλάβω. Αν μου κάνει την κρατώ, αν δε μου κάνει την πετώ. Τόσο απλά.

ΟΠΟΙΟΣ μπαίνει στη διαδικασία υποστήριξης της άποψής του βρίσκεται σε λειτουργία κριτικής.

ΟΠΟΙΟΣ μπαίνει στη διαδικασία περιγραφής της οπτικής του, ΜΕΤΑ από ερώτηση, βρίσκεται σε λειτουργία Διάκρισης.

Για να δώσω μια πιο απλή και πρακτική μορφή κριτικής και διάκρισης θα φέρω το εξής παράδειγμα:

Πάς στα μαγαζιά για ψώνια. Μπαίνεις σε ένα κατάστημα, ψάχνεις, ξαναψάχνεις, δε βρίσκεις τίποτα.

Βγαίνεις από το μαγαζί και λες: “Χάλια είναι αυτό το μαγαζί. Δεν έχει τίποτα”. – ΚΡΙΤΙΚΗ

Βγαίνεις από το μαγαζί και λες: “Δεν είχε κάτι να μ’ αρέσει. Μάλλον δε θα ξανάρθω”. – ΔΙΑΚΡΙΣΗ

Είναι πρακτικά ΑΔΥΝΑΤΟ να ταιριάζουμε σε όλα. Είναι η ομορφιά της διαφορετικότητας. Δε θα εξυπηρετούσε σε τίποτα να ήμασταν πανομοιότυποι, αλλά θα ήταν και βαρετό.

Αντί λοιπόν να μπαίνουμε σε σύγκριση, κατηγοριοποίηση, ιεραρχία, ΚΡΙΤΙΚΗ, ας απολαύσουμε τις διαφορές μας, ας αποδεχτούμε την πραγματικότητά μας ως δικής μας και μόνο, ας ευχαριστηθούμε έναν καφέ με ένα φίλο, όπου θα παραθέσουμε τις απόψεις για ένα θέμα, αλλά δε θα χρειαστεί να συμφωνήσουμε, γιατί απλά δε χρειάζεται.

Όταν ΞΕΡΩ ότι οι σκέψεις μου δε χρειάζονται προστασία από την επιρροή των άλλων τότε ο εγκέφαλος δεν μπαίνει σε κατάσταση επιβίωσης.

Μαριάννα Μάρκου

marianna.markou@hotmail.com



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek