Οι μοναρχίες του Περσικού κόλπου συγκροτούν συλλογικές δυνάμεις άμυνας με προσωπικό 100.000 άνδρες. Το ζήτημα είναι κατά πόσο αυτή η απόφαση υπαγορεύεται από την αυξανόμενη απειλή από την πλευρά του Ιράν.
Στα μέσα Δεκεμβρίου το Συμβούλιο Συνεργασίας των αραβικών κρατών του Περσικού κόλπου, στο οποίο περιλαμβάνονται οι έξι αραβικές μοναρχίες – το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν και η Σαουδική Αραβία, – ανακοίνωσε τη σύσταση μιας ενιαίας στρατιωτικής διοίκησης με έδρα το Ριάντ. Όπως αναμένεται, της νέας δομής θα ηγηθεί Σαουδάραβας στρατιωτικός.
Στο θέμα αναφέρεται στο RTη αραβολόγος Ελένα Μελκουμιάν:
«Σήμερα οι μοναρχίες του Περσικού κόλπου άρχισαν να αποδίδουν μεγαλύτερη προσοχή στη στρατιωτική συνεργασία. Από τη μία, αυτό αποτελεί συνέχιση του ότι γινόταν στο παρελθόν. Και από την άλλη, οι νέες συνθήκες αναγκάζουν τις μοναρχίες να επικεντρώνουν την προσοχή τους στα αμυντικά θέματα. Και θεωρούν πως η κύρια απειλή προέρχεται από το Ιράν. Και λόγω του ότι σήμερα το Ιράν άρχισε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, λόγω του ότι έχει συνάψει προκαταρκτική συμφωνία στη Γενεύη για το πυρηνικό του πρόγραμμα, τα κράτη του Κόλπου αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση αλλάζει. Και ενώ στο παρελθόν υπολόγιζαν στον αποτρεπτικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην αντιπαράθεση με το Ιράν, σήμερα είναι αναγκασμένα να υπολογίζουν περισσότερο στις δικές τους δυνάμεις.
Δεν πρέπει να νομίζουμε ότι οι μοναρχίες του Περσικού κόλπου αποτελούν ένα στρατιωτικο-πολιτικό μονολιθικό σώμα. Αδιαμφισβήτητα, σε κάποιο βαθμό τις συνενώνει η μορφή διακυβέρνησης, το Ισλάμ σουνιτικής χροιάς και η συνέχιση της ύπαρξής τους χάρη στους υδρογονάνθρακες.
Όμως μεταξύ των μελών του συνασπισμού υπάρχουν και αρκετά μεγάλες αντιθέσεις. Σε κάποια άλλη κατάσταση αυτές οι αντιθέσεις, πιθανώς, θα αποτελούσαν εμπόδιο στο δρόμο της περαιτέρω ολοκλήρωσης. Όμως ενόψει του κινδύνου του αναπτυσσόμενου Ιράν οι μοναρχίες είναι πρόθυμες να ξεχάσουν τις μικρολεπτομέρειες.
Στο θέμα αυτό αναφέρεται ο υπάλληλος του Ινστιτούτου Αραβολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βασίλη Κουζνσετσόφ:
«Είναι κατανοητό ότι η κατάσταση στην περιοχή του Περσικού κόλπου οξύνεται όλο και περισσότερο. Υπάρχουν δυο ισοδύναμες ανταγωνιστικές δυνάμεις – η Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Το Συμβούλιο Συνεργασίας πάντοτε ήταν οργανισμός, ο οποίος έπρεπε να συνενώνει τις μοναρχίες του Κόλπου εναντίον του Ιράν. Από την άλλη η πιθανότητα ξεσπάσματος πολεμικών επιχειρήσεων μεταξύ αυτών των χωρών είναι πολύ μικρή για διάφορους λόγους. Όμως, βασικά, λόγω του υψηλού βαθμού πραγματισμού των καθεστώτων του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας. Προσωπικά θα θεωρούσα τη δημιουργία κοινών δυνάμεων άμυνας ως ένα πολιτικό βήμα – θετικό για τις ίδιες τις αραβικές μοναρχίες, που αποδεικνύει την ικανότητά τους να βρίσκουν συναίνεση και όχι ως απάντηση σε μια πραγματική αλλαγή στον τομέα της ασφάλειας.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Mε την έμφυτη ανταγωνιστικότητα που έχουν όλες οι Αραβικές φυλές, το να συμμαχήσουν κάτω από μιά αιγίδα, προσωπικά το βλέπω σαν φαντασίωση, διότι πάντα η σχέση των χωρών του Κόλπου με το Ιράν ενώ ήταν φιλική και να μην ξεχνάμε ότι κάποιοι από τους ηγέτες τους έχουν εκπαίδευση σε στρατιωτικές ακαδημίες του Ιράν, με την παρουσία των Αμερικάνων και το εμπάργκο εναντίον του Ιράν έπραξαν προς το συμφέρον τους. Δηλαδή έφυγε από τη μέση ο ανταγωνιστής στην πώληση του πετρελαίου και – τί να γίνει – βρήκαν τη χαρά τους οι υπόλοιποι.
Τώρα που το Ιράν ξαναμπήκε στο παιχνίδι άρχισαν πάλι οι παλιές καλές εμπορικές σχέσεις.
Η διαφορές μεταξύ Σουννιτών και Σιιτών όμως είναι μεγάλο εμπόδιο για συνύπαρξη. Βέβαια Η Σαουδική Αραβία και οι χώρες του Κόλπου είναι Σουννιτικές, πλήν Μπαχρέιν που είναι κατά πλειοψηφία Σιίτες με κυβέρνηση Σουννιτών… Απλά η Σαουδική Αραβία που είναι και η μεγάλη δύναμη κινεί τα νήματα και οι υπόλοιποι ακολουθούν.
Στρατιωτική ένωση όμως πάλι δεν μπορώ να διακρίνω.
Αυτό όμως που έρχεται είναι χειρότερο και από πόλεμο στην περιοχή και μόνο όσοι έχουν πρόσβαση στα εσωτερικά τεκταινόμενα μπορεί να το γνωρίζουν.
Όλες οι χώρες του Κόλπου από το 2016 είναι σχεδιασμένο να μπούν στο καθεστώς ΦΠΑ και στη "δυτικού" τύπου φορολογία που σήμερα είναι ανύπαρκτη!!! Η μόνη χώρα που έφερε αντίρρηση είναι η Σαουδική Αραβία, με το πρόσχημα ότι δεν θα μπορέσει να το εξηγήσει στον κόσμο γιατί αυξήθηκαν οι τιμές ξαφνικά και ότι τα χρήματα αυτής της ληστρικής φορολογίας πρέπει να δηλώνονται με σύν και πλήν όπως καλή ώρα και σε εμάς…
Άρα κάποιο γεγονός – σόκ – πρέπει να ανοίξει το δρόμο. Ίσως έτσι να δικαιολογείται κάπως αυτό που υποστηρίζει ο τίτλος της σελίδας.
Και πάλι προσωπική γνώμη εκφράζω.
Αριστοφάνης από το Bahrain (ελλ. Τύλος).