Νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει όλα όσα πιστεύαμε για την εμφάνιση των καρκίνων: Η κακή… τύχη και όχι τα κακά γονίδια ή ο τρόπος ζωής μπορεί να είναι ο λόγος που κάποιοι άνθρωποι νοσούν!
Το ποσοστό είναι συντριπτικό. Τα δύο τρίτα των καρκίνων σε ενήλικους έχουν ως αιτία τα τυχαία «σφάλματα» που συμβαίνουν κατά τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων μας. Σύμφωνα με την έρευνα του διάσημου Τζονς Χόπκινς στις ΗΠΑ, μόλις το υπόλοιπο 33% σχετίζεται με την κληρονομικότητα και τον τρόπο ζωής μας. «Το να ζεις πολλά χρόνια και να μην παθαίνεις καρκίνο παρά τις κακές σου επιλογές, όπως το καρκινογόνο κάπνισμα, πολύ συχνά αποδίδονταν στα καλά γονίδια, όμως, στην πραγματικότητα είναι απλά και τυφλά καλή τύχη», τονίζει ο καθηγητής Μπερτ Βόγκελσταϊν, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
31 διαφορετικά δείγματα
Οι επιστήμονες για να εξάγουν αυτά τα συμπεράσματα, μελέτησαν πόσο συχνά συμβαίνουν οι διαιρέσεις των βλαστοκυττάρων – κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής διαδικασίας της ανανέωσης των κυττάρων – σε 31 διαφορετικά δείγματα ιστών για να εξακριβώσουν κατά πόσο απλά και μόνο ο αριθμός των αλλαγών αυτών μπορεί να οδηγήσει σε «λάθη» στο DNA. Να σημειωθεί πως οι επιστήμονες δεν μελέτησαν δύο από τους συνηθέστερους καρκίνους – του μαστού και του προστάτη – λόγω του γεγονότος πως έχει ήδη αποδειχτεί η στενή τους σχέση με περιβαλλοντικούς λόγους, όπως η παχυσαρκία. Συνολικά, όσο περισσότερες μεταλλαγές συσσωρεύονται σε ένα κύτταρο, τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν για την εμφάνιση καρκίνου.
«Όλοι οι καρκίνοι προκαλούνται από ένα συνδυασμό κακής τύχης, περιβάλλοντος και κληρονομικότητας και έχουμε δημιουργήσει ένα μαθηματικό μοντέλο ώστε να υπολογίσουμε με ακρίβεια τη βαρύτητα αυτών των παραγόντων στην εμφάνιση καρκίνου», λέει ο καθηγητής Μπ. Βόγκελσταϊν, ένας εκ των συγγραφέων μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.
«Η μελέτη μας αποδεικνύει πως, σε γενικές γραμμές, η αλλαγή στον αριθμό των βλαστοκυττάρων σε έναν ιστό είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πιθανότητα του καρκίνου σε αυτό τον ιστό». Για παράδειγμα, οι ιστοί του παχέως εντέρου είναι πιο ευπαθείς στην πιθανότητα του καρκίνου λόγω των περισσότερων διαιρέσεων βλαστοκυττάρων, απ’ ό,τι είναι οι ιστοί του λεπτού εντέρου.
22 από τα 31
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης των επιστημόνων, σε κάποιους καρκίνους η… κακή τύχη παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Συγκεκριμένα, σε 22 καρκινικούς τύπους οι τυχαίες μεταλλάξεις ήταν η αιτία της νόσου. Στις υπόλοιπες 9 περιπτώσεις, η κληρονομικότητα και ο τρόπος ζωής ήταν το κύριο αίτιο. Σε αυτούς τους 9 περιλαμβάνονται, ο καρκίνος του πνεύμονα, το κάπνισμα παίζει τρομακτικό ρόλο, αλλά και ο καρκίνος του δέρματος, ο οποίος έχει κύρια αιτία την έκθεση στον ήλιο.
Μιλώντας στο BBC, ο συν-συγγραφέας της έρευνας δρ Κρίστιαν Τομασέττι, επίσης της Ιατρικής Σχολής Τζονς Χόπκινς, δήλωσε πως «Δεν υποστηρίζω πως ο οποιοσδήποτε καρκίνος είναι το αποτέλεσμα τυφλής τύχης, αλλά υποστηρίζω πως σε κάποιους ιστούς – όπως για παράδειγμα στον καρκίνο του αίματος –υπάρχουν πολύ λίγες αποδείξεις οποιουδήποτε κληρονομικού ή περιβαλλοντικού παράγοντα».
Και συνέχισε, στην προσπάθειά του να βάλει την έρευνα στο σωστό πλαίσιο: «Ας υποθέσουμε πως οι γονείς μου κάπνιζαν σε όλη τους τη ζωή και δεν έπαθαν ποτέ τους καρκίνο. Αν πίστευα πως ο καρκίνος οφείλεται μονάχα στο περιβάλλον ή στα γονίδια που κληρονόμησα, τότε άπαξ και δεν έπαθαν καρκίνο οι γονείς μου, το λογικό συμπέρασμα θα ήταν πως είναι ΟΚ να καπνίζω. Αντιθέτως, η μελέτη μας λέει πως όχι, αυτό δεν ισχύει, γιατί οι γονείς μου ήταν απλώς πολύ τυχεροί, παίζοντας ένα πάρα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι».
Προσοχή! Αυτό δεν ακυρώνει τον τρόπο ζωής μας!
Τα ευρήματα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν προηγούμενες μελέτες, τις οποίες είχατε την ευκαιρία να διαβάσετε στον «Τ.Θ.» και το typosthes.gr, οι οποίες αποδείκνυαν πως το 30 με 40% των καρκίνων εξαρτώνται από τον τρόπο ζωής μας ή την κληρονομικότητα. Αυτή η μελέτη είναι ιδιαιτέρως ανατρεπτική, γιατί εξηγεί πως κάποιοι ιστοί του σώματος είναι πιο ευάλωτοι στην εμφάνιση καρκίνου από άλλους (παχύ έντερο Vs λεπτό έντερο). Για να το πούμε απλά, η έρευνα υποστηρίζει πως στους ιστούς όπου γίνονται πολλές μεταλλαγές αυξάνεται ο κίνδυνος του καρκίνου και σε αυτές τις περιπτώσεις η τυχαιότητα είναι ο κυρίαρχος παράγοντας εμφάνισης του καρκίνου. Ωστόσο, επειδή η φρασεολογία μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα περί της σημαντικής εξάρτησης του καρκίνου από τον τρόπο ζωής μας, αισθανόμαστε την ανάγκη να επιστήσουμε την προσοχή των αναγνωστών μας στα λόγια του επιστήμονα που έκανε τη μελέτη και τα ξαναγράφουμε για να σας δώσουμε το μήνυμα πως ο τρόπος ζωής εξακολουθεί να παίζει συντριπτικό ρόλο για την υγεία μας. Ξαναδιαβάστε: «Ας υποθέσουμε πως οι γονείς μου κάπνιζαν σε όλη τους τη ζωή και δεν έπαθαν ποτέ τους καρκίνο. Αν πίστευα πως ο καρκίνος οφείλεται μονάχα στο περιβάλλον ή στα γονίδια που κληρονόμησα, τότε άπαξ και δεν έπαθαν καρκίνο οι γονείς μου, το λογικό συμπέρασμα θα ήταν πως είναι ΟΚ να καπνίζω. Αντιθέτως, η μελέτη μας λέει πως όχι, αυτό δεν ισχύει, γιατί οι γονείς μου ήταν απλώς πολύ τυχεροί, παίζοντας ένα πάρα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι».
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Η αληθεια εινα πως σε πολλα θεματα δεν ξερουν τι τους γινεται, ενω σε αλλα απλα θελουν εμεις να χασουμε το μπουσουλα και να μην ξερουμε τι μας γινεται
ναι
για την τυχη μας φταιει η κακη μας τυχη
Τιποτε δεν ειναι τυχαιο… ουτε το ατυχημα….
Το παρακάτω μέρος του άρθρου είναι λάθος: (ασυναρτησία)
«Όλοι οι καρκίνοι προκαλούνται από ένα συνδυασμό κακής τύχης, περιβάλλοντος και κληρονομικότητας και έχουμε δημιουργήσει ένα μαθηματικό μοντέλο ώστε να υπολογίσουμε με ακρίβεια τη βαρύτητα αυτών των παραγόντων στην εμφάνιση καρκίνου»
Αν πιστεύεις λοιπόν στη τύχη.. (και δεν έχεις εκφραστεί λάθος) τότε δεν μπορείς να κατασκευάσεις μαθηματικά μοντέλα για την τύχη.. διότι πολύ απλά ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (εξισώσεις) ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ.
η ΤΥΧΗ με την πιθανότητα δεν είναι το ίδιο.
Αν δεχτείς ότι η ακολουθία της αντιγραφής των κυττάρων "ΑΠΟ ΤΥΧΗ" έγινε καρκίνος
τότε δεν έχουν νόημα επίσης δευτερεύοντες ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ (γονίδια, φυσικό περιβάλλον κλπ.) και μαθηματικά ΜΟΝΤΕΛΑ.
Είναι απλά ΑΓΝΩΣΤΕΣ (εξισώσεις) ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ. (που δεν γνωρίζουμε)
Οπότε……
μάλλον στον κακό τους τον καιρό θα οφείλεται …
γενικά τα τελευταια χρονια μας πλασαρουν πολλες έρευνες της επιστημης της πούτσας ή της στατιστικής του ποδαριού
Τρωτε λοιπόν ότι να ναι …….
ακομα και έντομα …ειναι υγεία
Πως τον λενε αυτόν?
Βολκενστάιν? μπρρρρρρ ανατρίχιασα
η κληρονομικοτητα παιζει ενα 2-3 % ρολο.αυτα που παιζουν ρολο ειναι τα εξης:κακη διατροφη:ολα τα κρεατα(οτι πεταει,οτι περπαταει και οτι κολυμπα) και τα παραγωγα τους,αλκοολ(εστω και ενα γραμμμαριο),τσιγαρο,ελειψη οξυγονου,μη καθαρο νερο,αγχος ΚΑΙ ελλειψη αγαπης(δουναι και λαβειν).οι γιατροι δυστηχως δεν τα λενε,ειτε γιατι δεν τα ξερουν ειτε γιατι τα παιρνουν απο τις φαρμακευτικες.ΑΡΑ,εμεις πρεπει να ψαξουμε και να γνωριζουμε.παραδειγμα…απο μικροι πινουμε γαλα αγελαδινο κλπ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΓΑΛΑ το οποιο εχει φτιαξει η φυση για εμας,ειναι της ανθρωπινης μανας.Τα ζωικα γαλατα,εχουν διαφορετικες ουσιες,και φαρμακα που δινουν στα ζωα,που κανουν κακο σε εμας(αλτχαιμερ,μολυνσεις,ιους,καρκινους,παρκινσον κλπ κλπ),διοτι δεν εχουν φτιαχτει για εμας.αυτο ειναι μονο ενα παραδειγμα…ψαξτε και ενημρωθειτε.οι γιατροι πρεπει να ειναι στην ζωη μας για τα εκτακτα περιστατικα καθως και σε καποιες περιπτωσεις που πρεπει πχ να παρουμε ινσουλινη…αλλα θα πρεπει να μαθουμε,τον λογο που εχουμε διαβητη και να τον σταματησουμε.
.
σε πολλα που γράφεις συμφωνώ…για το γάλα πχ
μα γενικά εισαι φυτοταλιμπάν
φυτοταλιμπαν….που θα πει?αν διαφωνεις στα εκτος γαλακτος,ψαξε να βρεις τις μελετες που δενουν το κρεας με τις ασθενειες.και οχι μονο με το κρεας.
που θα πει οτι μας πρίξατε τ αρχίδια με τις μελέτες της πούτσας
φανατίκλες
Πόσο έγκυρες είναι οι "επιστημονικές" μελέτες; Εδώ γελάμε.
Αυτό το συμπέρασμα τους συμφέρει βέβαια, γιατί, αν όλα τα ρυθμίζει η τυχαιότητα, τότε κανείς δεν πρέπει να απαιτεί καλύτερες συνθήκες ζωής και δεν πειράζει αν παρασυρθεί από το γενικό ρεύμα ζωής. Τα μεταλλαγμένα δεν θα πειράζουν, τα μολυσμένα τρόφιμα δεν θα πειράζουν, οι άθλιες συνθήκες ζωής δεν θα πειράζουν, το συνεχές άγχος δεν θα πειράζει κ.ο.κ. , αλλά θα πρέπει επίσης να ξεχάσουμε κι ότι τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα είναι πιο ευάλωτα στις ασθένειες και τον θάνατο. Αλλά κι αυτό είναι φαίνεται τυχαίο!
Εξάλλου, σιγά τη μελέτη! Αυτό το πιστεύουν οι γιατροί ήδη στην πράξη π.χ. για τον καρκίνο και το λένε ευθέως. Είναι το γενικό τους μοντέλο αντίληψης ότι όλα οφείλονται στην τυχαιότητα. Η άλλη αντίληψη, ότι οι ψυχολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες επιβαρύνουν, είναι νεώτερη αντίληψη και δεν έχει εμπεδωθεί στην ιατρική.
συμφωνότατος
και να παψουν οι λαχανο φανατισμένοι να γραφουν βλακείες
το μεγαλυτερο ποσοστο καρκινων απανταται σε χωρια με καλιεργειες …. τα φυτοφαρμακά τους προερχονται 90% απο Βουλγαρία στο 1/5 της τιμης
ο καρκινος θεριζει σε τετοια μερη
φαρμακα που δυσκολα διασπωνται
κι εμεις τα τρωμε
λιγο αργοτερα
…..οχι οτι τα ζωακια που τρωμε ειναι καλυτερα
αλλα δεν συγκρινονται με τα φυτα
α..για την ραδιενεργεια μιλας.αν θες τρωγε ζωα.παντος τα νοσοκομεια ειναι πολλα…χωρανε πολυ κοσμο.
ποιά ραδιενέργεια βρε βουρλο
παει υο ενα μηλο την ημερα τον γιατρο τον κανει περα το ριξαμε στο 21
ΚΑΙ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ;
ο τελευταιος των ανθρωπων……………………………………………….