Τι συμβαίνει με το δολάριο και την αμερικανική οικονομία; Εκτοξεύτηκαν οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα ενώ για μια νέα οικονομική κρίση που θα πλήξει τις ΗΠΑ μιλάει η Euro Pacific Capital και η BofA. Και οι δύο τονίζουν πως η συντριβή στη Wall Street -αν δεν ανακάμψει άμεσα- είναι αναπόφευκτη.
Παράλληλα αναφέρει τις “10 πληγές” της αμερικανικής οικονομίας που οδηγούν σε νέα χρηματοπιστωτική κρίση.
Ο Peter Schiff, επικεφαλής της Euro Pacific Capital, είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρηματιστές που δεν διστάζουν να ασκήσουν ιδιαίτερα σκληρή κριτική στην Fed, σε ανάρτησή του εξηγεί με απλότητα τη θα συμβεί σε Wall Street και οικονομία των ΗΠΑ το επόμενο διάστημα ή έστω όσο η «Fed δεν καταλαβαίνει τι της γίνεται»!
Κατά τον Schiff η αλληλουχία των πληγών θα είναι η ακόλουθη:
1. Bear Market
2. Ύφεση
3. Έκρηξη του αμερικανικού ελλείμματος
4. Επιστροφή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης
5. Βύθιση του δολαρίου
6. Ισχυρή άνοδος για τον χρυσό
7. Έκρηξη του πληθωρισμού
8. Αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων
9. Η Fed θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια εν μέσω ύφεση
10. Χρηματοπιστωτική κρίση χωρίς τη δυνατότητα διάσωσης ή εφαρμογής προγραμμάτων δημοσιονομικής στήριξης
BofA: “Συντριβή στη Wall Street αν δεν ανακάμψει άμεσα”
Aπό την πλευρά της η Bank of America θεωρεί κομβικό το σημείο που βρίσκονται τώρα οι αγορές. Η διόρθωση στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης μείωσε τις τιμές μετοχών σε επίπεδα τόσο χαμηλά ώστε να δικαιολογείται η σύσταση «buy», αναφέρει σε ανάλυσή της η Bank of America (BofA) Merrill Lynch, επισημαίνοντας πως στις 7 από τις 8 πρόσφατες ανάλογες πτώσεις της Wall Street, ακολούθησε σημαντική άνοδο.
Συγκεκριμένα, ακολούθησε μέση άνοδος 3,6% τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.
Ως αποτέλεσμα, σημειώνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, αν δεν επέλθει «ράλι» τις αμέσως επόμενες ημέρες, τότε οι αγορές θα συντριβούν.
Η BofA αναδεικνύει, επίσης, τις απαισιόδοξες προοπτικές που παρατηρούνται και στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, με το 89% των δεικτών του σχετικού MSCI να διαπραγματεύεται κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 50 και 200 συνεδριάσεων.
Παράλληλα, 1.557 από τους 2.767 δείκτες του MSCI ACWI έχουν υποχωρήσει άνω του 20% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα, επισημαίνεται.
«Τα δύο τρίτα των παγκόσμιων αγορών διανύουν μία bear market», σχολιάζουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Η τράπεζα αναφέρει, επίσης, ότι την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκαν καθαρές εκροές ύψους 1,4 δισεκ. δολαρίων (τα 1,2 δισεκ. αφορούσαν τον τεχνολογικό κλάδο) από τη Wall Street και 14 δισεκ. από τα αμερικανικά ομόλογα και, σε αντίθετο κλίμα, καθαρές εισροές ύψους 300 εκατ. στον χρυσό.
Κλείνοντας, σε ό,τι αφορά στην εκτόξευση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ, την αποδίδει εν μέρει στην διπλάσια προσφορά εντός του 2018 (1.088 δισεκ. δολάρια έναντι 550 δισεκ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017) αλλά και την κερδοσκοπία ορισμένων.
Οπως έχει ήδη αναφέρει το pronews.gr, ο μεγαλοεπενδυτής και διευθύνων σύμβουλος της Morgan Street Capital, Mark Yusko μιλώντας στο κανάλι CNBC, προέβλεψε ότι οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν για ραγδαία υποχώρηση στους δείκτες της Wall Street τους επόμενους μήνες που θα αγγίξει το 50%, γεγονός που θα καταστήσει «δίκαιες» τις τιμές των μετοχών.
«Οι μετοχές θα αναπροσαρμοστούν από την υπερεκτίμηση», σχολίασε.
Μάλιστα, ο κ. Yusko αναμένει ύφεση στην αμερικανική οικονομία τους πρώτους έξι μήνες του 2019. Επί αυτού, σημείωσε πως η οικονομία των ΗΠΑ δεν αποτιμάται ως «ισχυρή».
«Εάν τα επιτόκια συνεχίσουν να εξομαλύνουν, εάν η ρευστότητα συνεχίσει να υποχωρεί, αν τα (εταιρικά) κέρδη τραβήξουν την πορεία που αναμένω, νομίζω ότι θα έχουμε μια ουσιαστική διόρθωση
Η κατάσταση (στις αγορές) είναι παρόμοια σαν αυτή του 2000, 2001, 2002».
Στα τέλη του 2000, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά κατέρρευσε, το 2001 επήλθε ύφεση και το 2002 η χρηματιστηριακή αγορά κατέρρευσε εκ νέου, υπενθυμίζεται.
Φαίνεται πως η άνοδος των αμερικανικών ομολόγων και ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας «σκάει» όλες τις χρηματιστηριακές «φούσκες»
Οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας κατέγραψαν ισχυρές απώλειες, ενώ ως αιτία λογίζεται η άνοδος στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σε συνδυασμό με την αυξημένη ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα η οποία έχει προκαλέσει «πάγωμα» στις εμπορικές συναλλαγές και άρα επιβράδυνση στην παγκόσμια ζήτηση.
Ο Ν.Τραμπ με την πολιτική των δασμών επιδιώκει να μειωθούν οι εμπορικές συναλλαγές με Κίνα και Γερμανία με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν μεγάλα εμπορικά ελλείμματα σε μια προσπάθεια να σταματήσει το «τύπωμα» δολαρίων καθώς λόγω της υπέρμετρης αύξησης του αμερικανικού δημόσιου χρέους από το 2008 και μετά, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για παγκόσμιες δολαριακές «φούσκες».
Τα διαγράμματα της έκθεσης:
pronews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Άλλος ένας οικονομολόγος που κοιμάτε όρθιος. Δεν εχει ακόμα καταλάβει πως εχουν σύστημα να αγωράζει μετοχές του δεικτη για να καταφέρνουν το προσιμο που θέλουν. αυτοί έχουν δικό τους νόμισμα , δικές τους τράπεζες ακόμα να καταλάβει ο χαζός.
Μάλιστα δε πιο παλιά κοντα στο 2010 νομιζω είχαν όλο το συστημα στυριξης του δείκτη σε υπολογιστές, αλλά μια μέρα οι υπολογιστές εδωσαν εντολές πωλησης και έχασε ο dow jones 3000 σε μια μέρα απο 9000 πήγε στις 6000
και απο τότε εβγαλαν το αυτοματο σύστημα πωλήσεων μετοχών.
Θα μπορουσε κανεις να πει οτι εκεινη την περιοδο κυβερνούσαν τα αλλαλα και τα μπάλλαλα.
Το ίδιο κάνουν και οι ιάπωνες και άλλοι, αλλα το κάνουν συντωνησμένα με την αμερική μεχρι τωρα δλδ σε συννενωηση.