Διαφημίσεις

ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ δηλώνουν ότι βρίσκονται 647.199 πολίτες. Ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 32% σε μία μόνο χρονιά, καθρεφτίζοντας τις τεράστιες πιέσεις στην αγορά εργασίας οι οποίες, όπως παραδέχεται και η κυβέρνηση, δεν θα κοπάσουν το επόμενο διάστημα.
Τα στοιχεία προκύπτουν από την επεξεργασία της έρευνας εργατικού δυναμικού της ΕΛ. ΣΤΑΤ. για το δεύτερο τρίμηνο του 2010. Δείχνουν ότι, πίσω από τις επίσημες στατιστικές κρύβεται μια πολύ χειρότερη πραγματικότητα.

«Επισήμως» οι άνεργοι είναι 594.032 ή περίπου 50 χιλιάδες λιγότεροι. Και αυτό γιατί «κόβονται» από τη λίστα των ανέργων όσοι εργάστηκαν έστω και 1 ώρα την προηγούμενη εβδομάδα από τη συμμετοχή στην έρευνα, όσοι είναι σε μαθητεία ή απασχολούνται σε οικογενειακές επιχειρήσεις.
Ισως τα δεδομένα να είναι τελικά ακόμα χειρότερα. Αυτό γιατί στη «γύρα» για να βρουν δουλειά είναι πολύ περισσότεροι: 720.000 άτομα, άνεργοι αλλά και εργαζόμενοι που φοβούνται πλέον πάρα πολύ για το μέλλον και ψάχνουν εναλλακτικές. Ο αριθμός τους έχει αυξηθεί κατά 25% σε σχέση με το 2009, προκαλώντας πρωτοφανείς πιέσεις προσφοράς εργατικού δυναμικού.


Θέσεις όμως δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό και αυξήθηκαν κατά 50% όσοι δηλώνουν στους υπαλλήλους της ΕΛ. ΣΤΑΤ. ότι ψάχνουν, μάταια, για δουλειά πάνω από 1 χρόνο. Για την ακρίβεια, 12 με 17 μήνες αναζητούσαν εργασία 111.312 άτομα, αριθμός 68% υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι. Κατά 57% έχουν αυξηθεί όσοι έψαχναν για δουλειά από 18 μήνες έως 2 χρόνια και κατά 22,6% αυτοί που είναι στη γύρα από 2 έως 4 χρόνια: πρόκειται για 80.309 άτομα. Σε χειρότερη μοίρα είναι 96.553 πολίτες που ψάχνουν -μάταια- πάνω από 4 χρόνια…
Αλλά και όσοι εργάζονται βιώνουν μεγάλη ανατροπή των εργασιακών τους κεκτημένων: Οι «ευέλικτες» μορφές εργασίας ήρθαν πριν καν ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις της τρόικας (ζητούν κατάργηση κλαδικών συμβάσεων και μισθούς κάτω από τον βασικό για τους νέους). Αλλωστε ήδη αυξήθηκε κατά 20% ο αριθμός των εργαζομένων που λαμβάνουν κάθε μήνα το πολύ 499 ευρώ καθαρά.


Η εξήγηση στη μεγάλη αυτή εισοδηματική αφαίμαξη των εργαζομένων συνδέεται με τις «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης και τα μειωμένα ωράρια, για τα οποία στην Ελλάδα δεν παρέχεται (ακόμη τουλάχιστον) αντιστάθμισμα όπως συμβαίνει λόγου χάριν στη Γερμανία. Εκεί το κράτος καλύπτει μεγάλο μέρος της απώλειας εισοδήματος και υποχρεώνει τον εργοδότη εντός έτους ή διετίας να επιστρέψει στις αρχικές απολαβές τον εργαζόμενου.
Στην Ελλάδα, χωρίς καμία κάλυψη, οι «ελαστικά» εργαζόμενοι αυξήθηκαν κατά 36% μέσα σε έναν χρόνο. Στην ερώτηση «Την προηγούμενη εβδομάδα εργασθήκατε λιγότερες και ημέρες από ό,τι συνήθως;» 360.860 άτομα απάντησαν θετικά.
Κατά 11,65% περισσότερα άτομα (144.679 στο σύνολο τους) δήλωσαν ότι εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης γιατί αδυνατούν να βρουν 8ωρη εργασία. Διψήφια είναι η αύξηση στους απασχολούμενους μόνο 3 ημέρες την εβδομάδα.
*Η κρίση φέρει πλήγμα και στην «προστασία» που είχαν οι άνεργοι τα προηγούμενα χρόνια ως άμισθοι βοηθοί οικογενειακών επιχειρήσεων. Ο αριθμός των «βοηθών» μειώθηκε κατά 7,5% μέσα σε έναν χρόνο, στα 236.399 άτομα, που συνεχίζουν πάντως να λαμβάνουν κάποιο άτυπο εισόδημα με λίγες ώρες εργασίας σε κάποιον συγγενή.


*Χάνεται όμως η «ασπίδα» στο εισόδημα που έφερνε σε πολλές οικογένειες η δεύτερη απασχόληση: Μειώθηκε κατά 13,2% ο αριθμός των εργαζόμενων (136.918 το δεύτερο τρίμηνο) που δηλώνουν ότι απασχολούνται σε πάνω από 1 πόστα.
*Μειώνεται αντί να ενισχύεται η αποδοτικότητα των δημόσιων γραφείων εύρεσης εργασίας. Μόνο 15.213 άτομα (πτώση κατά 24,4%) δήλωσαν ότι τους βοήθησαν να βρουν δουλειά.
*Τέρμα όμως και με την ελπίδα για μια θέση στο Δημόσιο. Κατά 23% περιορίστηκε (στις 40.489) ο αριθμός όσων περιμένουν αποτελέσματα διαγωνισμών.
*Αντίθετα, τον προηγούμενο μήνα 627.755 άτομα, αυξημένα κατά 32% συγκριτικά με το 2009, είπαν ότι ζήτησαν από εργοδότες δουλειά.

Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek