Γράφει η Πόπη Σουφλη
Το διαδίκτυο, δημιουργεί τεράστιες δυνατόητες επικοιωνίας σε μια εποχή που στην πλειοψηφια του ο Τύπος απαξιώνεται και σταθερά πια περιθωριοποιείται. Τα γεγονότα και οι ειδήσεις του σήμερα, πολύ δύσκολα θα ξαναβρουν τη θεση τους σε κάποιες σελίδες της έντυπης δημοσιογραφίας.
Τα blogs είναι η μεγάλη δύναμη της ενημερωσης, πια. Αυτό το γνωρίζουν καλά όλοι.
Τις δυο τελευταίες μέρες τα attikanea, δέχονται με έκπληξη, το αίτημα αλληλεγγύης προς την οργή και την αγανάκτηση κατοίκων της Μάνης, κατά του ανάλγητου κράτους που ΤΟΛΜΑ να αλοιώσει την ένδοξη ιστορία της.
Η εφημερίδα Real News, πριν από δύο χρόνια περίπου, δημοσίευσε το μεγάλο σκάνδαλο.
Τα attikanea.blogspot.com, παίρνουν την σκυτάλη.
Δεν χρειαστηκε ούτε καν να αργοπορήσουμε στην συγκλονιστική έκκληση για στήριξη και ενημέρωση του τεράστιου έργου που πραγματοποιεί χρόνια τωρα ο Σύλλογος “ΕΥΝΟΜΙΑ” της Μάνης και να προστεθούμε κι εμείς στους χιλιάδες φίλους Μανιάτες και μη, που αγωνίζονται στο πλευρό του, για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την αντίσταση στην προσπάθεια παραχάραξης της ιστοράς που επιχειρεί το ίδιο το κράτος.
Στην παράθεση του θεματος από την Realnews, θα συνατήσουμε “γνωστά πρόσωπα”, που τα έχουμε συναντήσει σε σκάνδαλα μεγατόνων της κυβέρνησης Καραμανλή.
Τυχαίο; Δεν νομίζουμε…
Κομμάτι – κομμάτι κόβεται τούτη η πατρίδα και πουλιέται στα εγχώρια και ξένα ιδιωτικά συμφέροντα.
ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ.
Τούτα τα άγια χώματα, είναι ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ανήκουν στους ΕΛΛΗΝΕΣ και στους ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ.
Η επιστολή του Προέδρου του Συλλόγου ΕΥΝΟΜΙΑ, κ. Νίκου Μαντάγαρη, στα attikanea μας συγκλόνισε και ήδη τα attikanea, δεσμεύονται να δώσουν μαζί τους τη μάχη εναντίον όσων επιβουλεύονται και παραχαράσσουν την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.
Κάνουμε ΕΚΚΛΗΣΗ και στους ομογενείς μας, να στηρίξουν με καθε τρόπο αυτόν τον αγώνα.
Κυρία Σουφλή Καλημέρα σας ,
Στις 23.8.09 η REAL-NEWS, δημοσίευσε μια ΠΛΗΡΗ ανάλυση του προβλήματος ,που αφορά τη Μάνη, του δημοσιογράφου κ. Γεωργίου Παγάνη.
Τα συμπεράσματα της έρευνας, όπως έχουν αναλυθεί και καταγραφεί και στις σελίδες του υπό έκδοση βιβλίου της Ευνομίας, με τίτλο «Οθωμαν-εκβιασμός» ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ότι κάτι βρωμικο και ύποπτο κρύβεται πίσω από όλη αυτή την Ιστορία.
Ξεχνούν τα «γνωστά» τρωκτικά, ότι η ιστορία της πατρίδας ΟΥΤΕ ξαναγράφεται ΟΥΤΕ διαστρεβλώνεται. ΄Ετσι επιχειρούν μια επίθεση «ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΟΦΛΟΙΩΣΗΣ». Πιστεύουν ότι μπορεί , ρίχνοντας ανιστόρητη λάσπη να αποκτήσουν «πρόσβαση» στη γη της Μάνης. Αλλά και η…αφέλεια έχει όρια…
Διαβάστε το αναλυτικό κείμενο και αναρωτηθείτε: ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;
Η ¨Ευνομία¨ αγωνίζεται με ΟΛΕΣ της τις δυνάμεις και τους χιλιάδες φίλους, Μανιάτες και Φιλομανιάτες να ενημερώσει κάθε υπεύθυνο και κάθε αρμόδιο. Μέσα από τις σελίδες της εικοσάχρονης εργασίας μας , θα βρεί και ο πλέον δύσπιστος , τα ΙΧΝΗ , τουλάχιστον, της διαφθοράς και των διεφθαρμένων.
Ελπίζουμε-Πιστεύουμε ότι η πλειοψηφία των ΔΙΚΑΣΤΩΝ που γνωρίζουν Ιστορία και είναι ΕΝΤΙΜΟΙ, βρίσκονται στο πλευρό της Μάνης, της ΗΘΙΚΗΣ δηλαδή του ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.
Μάθαμε πιά ότι ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ !!!
Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ , βρίσκεται στο πλευρό μας , στο πλευρό του αδύναμου αλλά ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥ μανιάτη.
Μια Νέα ημέρα ξημερώνει για ΟΛΗ της Μάνη ΜΑΣ !!! Η ΕΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΙΣΟΝΟΜΙΑ θα επικρατήσουν και θα εφαρμοσθούν και στη Μάνη
Η γή μας, του αίματος και της τιμής θα κληρονομείται- περάσει στα χέρια των παιδιών μας και ΟΧΙ των ντόπιων και ξένων νταβατζήδων….
Με εκτίμηση
Για την «Ευνομία»
Νίκος Μαντάγαρης
«REAL NEWS» 23.8.2009…!
ΜΑΝΗ ΜΕ «ΦΕΡΕΤΖΕ»
«ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ», φωνάζουν χιλιάδες ιδιοκτήτες κτημάτων της Μάνης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που χρησιμοποίησε μια πρωτοφανή ερμηνεία από το Υπουργείο Εξωτερικών για να δικαιολογήσει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου στη γη τους, ελέω της Τουρκοκρατίας.
Οι πληρεξούσιοι του Ελληνικού Κράτους «ξαναέγραψαν» την Ιστορία της Επανάστασης του ’21, υπο-στηρίζοντας ότι οι Τούρκοι πάτησαν τη Μάνη και όταν εγκατέλειψαν την Ελλάδα οι γαίες της πέρασαν στο Ελληνικό Δημόσιο.
«Φαίνεται ότι οι Τούρκοι ήρθαν στη Μάνη και την κατέκτησαν κατά λωρίδες. Αφού μέχρι σήμερα υπάρχουν σπίτι , πολυτελή εξοχικά και ξενοδοχεία που το Δημόσιο δεν αμφισβητεί. Αμφισβητεί τις δικές μας ιδιοκτησίες εκεί γύρω», καταγγέλλουν οι Μανιά-τες. «Δεν είναι ότι το Δημόσιο θέλει να βάλει χέρι στα κτήματά μας», δηλώνει ο πρόεδρος του συλλόγου ΕΥΝΟΜΙΑ Νίκος Μαντάγαρης.
«Είναι ότι θα τρίζουν τα κόκκαλα των προγόνων μας από την παραποίηση της ιστορικής αλήθειας», τονίζει και στέλνει το εμφατικό μήνυμα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης : « Η Μάνη δεν προσκύνησε του Τούρκους. Ούτε και τώρα θα προσκυνήσει».
Γ. Παγάνης.
Η «περίεργη» ιστορία ξεκίνησε το 1991. Όταν το Δασαρχείο Καλαμάτας κοινοποίησε στο Μανιάτη Νίκο Μαντάγαρη Πρωτόκολλο Διοικητικής αποβολής, για έκταση στη Καρδαμύλη, στη Μεσσηνιακή Μάνη. Ασκήθηκε ανακοπή αλλά το Ελληνικό Δημόσιο επανήλθε το 2004 με «Τουρκική Φορεσιά». Ο τότε δικα-στικός αντιπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Παναγιώτης Αντ. Δούκας ,ως πληρεξούσιος του Ελληνικού Δημοσίου κατέθεσε αγωγή κατά του Νικολάου Μαντάγαρη, στην οποία αναφέρει : « Η επίδικη έκταση αποτελεί τμήμα μεγαλύτερης που ανήκε σε Οθωμανούς και την κατέλαβα ως Ελληνικό Δημόσιο…»
Δηλαδή ο πληρεξούσιος του κράτους ισχυρίζεται ότι σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από την Καρδαμύλη, που υπήρξε τόπος σύναξης των επαναστατημένων Μανιατών, οι Τούρκοι έκαναν κουμάντο. «Αν ήταν έτσι» , λένε οι Μανιάτες «πώς ο Κολοκοτρώνης βάδισε επικεφαλής των προγόνων μας από τη Καρδαμύλη στη Τουρκοκρατούμενη Καλαμάτα, την οποία απελευθέρωσε στις 23 Μαρτίου του 1821;». Αυτά είναι «Ιστορικές λεπτομέρειες», απάντησε η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανά-πτυξης και κάλεσε τους «οργισμένους Μανιάτες» να αποδείξουν ότι είναι οι ιδιοκτήτες …της γης τους….
«ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ; Μήπως είναι η Μάνη που «πάτησε» ο Σουλτάνος ή μήπως είναι ο Κολοκοτρώνης που ήταν υπό τις προσταγές του;…» Όταν το Ελληνικό Δημόσιο αποφασίζει να ξαναγράψει την ελληνική ιστορία, εφευρίσκει απίστευτα σενάρια, αφού θεωρεί ότι «οι Τούρκοι πάτησαν και κατέλαβαν τη Μάνη, την οποία το ελληνικό κράτος παρέλαβε από τους Οθωμανούς!». Τόσο απλά…«Τρίζουν τα κόκαλα των προγόνων μας», δηλώνουν αγανακτισμένοι στην Καρδαμύλη οι Μεσσήνιοι της Μάνης, απ΄όπου το 21 ο Γέρος του Μοριά βάδισε εναντίον της Καλαμάτας για να ανάψει τη σπίθα της Επανάστα-σης. Κι όλα αυτά λόγω μιας αλλοπρόσαλλης απόφασης του Δημοσίου και του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το κράτος έκανε «Τούρκους» τους Μανιάτες
Αλλοίωση της ιστορίας από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για να κερδίσει ιδιωτικές εκτάσεις με άλλοθι γνωμάτευση που λέει το αντίθετο .
ΑΥΤΗ Η ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ παραχάραξη της ελληνικής Ιστορίας δεν είναι έργο του «βαθέος» κρά-τους της Άγκυρας, αλλά του ίδιου…του Ελληνικού Δημοσίου. Η φράση « η επίδικη έκταση αποτε-λεί τμήμα μεγαλύτερης που ανήκε σε Οθωμανούς και την κατέλαβα ως Ελληνικό Δημόσιο, έχει κάνει «Τούρκους» χιλιάδες Μανιάτες που διατηρούν περιουσίες τόσο στη Μεσσηνία όσο και στη Λακωνία και καλούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αποδείξουν ότι δεν είναι…ελέφαντες. «Μας ζητούν να προσκομίσουμε τους τίτλους ιδιοκτησίας, όταν γνωρίζουν ότι η ιδιοκτησία στη Μάνη είναι δια λόγου. Επιχειρούν να ξαναγράψουν, όπως τους συμφέρει, την ιστορία των προγόνων μας». Οι Μανιάτες δηλώνουν οργισμένοι με την ελληνική πολιτεία, η οποία «επισήμως και εγγράφως φέρνει στη Μάνη, σαν συνιδιοκτήτες των κτημάτων μας ή και σαν μάρτυρες υπεράσπισης των συμφερόντων του Δημοσίου τους…Οθωμανούς. Η έκταση που (δήθεν) κατέκτησε «ο σουλτάνος» είναι τεράστια -από τα όρια της Καλαμάτας μέχρι το Γύθειο- και οι Μανιάτες «βλέπουν» οικονομικά συμφέροντα πίσω από τον πρωτοφανή ισχυρισμό των λει-τουργών του Δημοσίου που ακυρώνει τις ιδιοκτησίες τους. Η αντιπαράθεση μοιάζει με «βεντέτα», καθώς στο «ουδέν στοιχείο εντοπίστηκε» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι Μανιάτες απαντούν: «Η Μάνη, η πατρίδα μας, δεν είναι Βιστωνίδα. Το αίμα μας το δίνουμε ως τη στερνή ρανίδα».
Το ιστορικό της βεντέτας»
Στις 15 Φεβρουαρίου 2007, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος ζήτησε τη συνδρομή του Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών ώστε να αποφανθεί αν η Μάνη πρέπει να υπαχθεί στο άρθρο 62 του Ν.998/79 και να εξαιρεθεί, όπως ζητούσαν οι Μανιάτες, από το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου επί όλων των εκτάσεων που περιήλθαν στο ελληνικό κράτος από τους Τούρκους. Η «βεντέτα» ξεκίνησε όταν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διεκδίκησε περιοχές της Μάνης, τις οποίες χαρακτήρισε δημόσιες δασικές. Ένα χρόνο μετά, στις 26 Φεβρου-αρίου 2008, η προϊσταμένη του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών Φωτεινή Τομαή-Κωνσταντοπούλου απάντησε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: «Ουδέν στοιχείο εντοπίστηκε». Στο ίδιο έγγραφο η κ. Τομαή-Κωνσταντοπούλου διευκρινίζει ότι «είμαστε ως υπηρεσία προδήλως αναρμόδιοι να γνωματεύσουμε επί νομικού ζητήματος», αλλά «στην πραγματικότητα το υπουργείο σας επιθυμούσε την εκπόνηση έρευνας για τον εντοπισμό σχετικού με την υπόθεση αρχειακού υλικού». Λίγους μήνες νωρίτερα, στις 18 Μαϊου 2007, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί να βγάλει το υπουργείο Εξωτερικών από την υπόθεση και υποδεικνύει ως αρμόδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δηλώνει ότι το θέμα της Μάνης «άπτεται της ελληνικής εσωτερικής νομοθεσίας περί δασών.
Ιστορική γνώση
Την ίδια χρονική περίοδο, ο Ευάγγελος Μπασιάκος, δεν λαμβάνει υπόψη την Νομική Υπηρεσία του υπουργείου που του κοινοποίησε νομοθετική ρύθμιση υπαγωγής της περιοχής της Μάνης στο άρθρο 62, δικαιώνοντας έτσι τους μανιάτες που ζητούσαν να εξαιρεθεί η γή τους από το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου. Έτσι τον Απρίλιο του 2008 ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Κιλτίδης, έχοντας στα χέρια του την ασαφή «γνωμάτευση» της προϊσταμένης του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών, απέρριψε το αίτημα των Μανιατών. Αυτή η ιστορική ερμηνεία υπήρξε καθοριστική προκειμένου το Δημόσιο να κερδίσει μερικές εκτάσεις και να μη περιέλθουν στην ιδιοκτησία ιδιωτών.
Το συγκεκριμένο έγγραφο-γνωμάτευση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο στη Μάνη όσο και στο ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς αρχικά προκάλεσε την εντύπωση ότι έγινε έρευνα και δεν βρέ-θηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι μανιάτες έχουν δίκιο. Σε επιστολή της στις 10 Δεκεμ-βρίου του 2008, η Φωτεινή Τομαή- Κωνσταντοπούλου αισθάνθηκε την ανάγκη να διευκρινίσει τη φράση «ουδέν στοιχείο εντοπίστηκε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ερμηνεία της διαστρεβλώθηκε:«Διενεργήσαμε έρευνα στους παρ΄ημίν φακέλους της Ελληνικής Επανα-στάσεως αλλ΄ουδέν συναφές ευρέθη που να ενισχύει την ούτως ή άλλως τεκμηριωμένη ιστορική γνώση ότι την Μάνη δεν την κατέλαβαν οι Οθωμανοί».
Δύο ερμηνείες εντελώς διαφορετικές, αφού στην πρώτη περίπτωση το υπουργείο Αγρο-
τικής Ανάπτυξης θεώρησε ότι το «ουδέν στοιχείο εντοπίστηκε» αφορά τον ισχυρισμό των Μανιατών ότι η γή τους πρέπει να εξαιρεθεί από το τεκμήριο κυριότητος, ενώ στη δεύτερη η κ Τομαή χαρακτηρίζει «τεκμηριωμένη ιστορική γνώση» ότι οι Τούρκοι δεν κατέλαβαν τη Μάνη.
Όπως φαίνεται από την αλληλογραφία της γραμματείας της κυβέρνησης με το υπουργείο Αγρο-τικής Ανάπτυξης, σχεδόν ένα χρόνο μετά το «ουδέν στοιχείο εντοπίστηκε» χρησιμοποιείται ως ε-πιχείρημα εναντίον των Μανιατών, παρά το γεγονός ότι η συντάκτριά του το…αναίρεσε. Στις 15 Ιανουαρίου 2009 ο Νίκος Μαντάγαρης, πρόεδρος του Συλλόγου «Η Ευνομία»,στέλνει στο ιδι-αίτερο γραφείο του πρωθυπουργού στοιχεία για την υπόθεση. Το ιδιαίτερο γραφείο αποστέλλει υπηρεσιακό σημείωμα στον υπουργό Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη.
Επανέρχεται τέσσερις ημέρες μετά με νέο σημείωμα προς τον υφυπουργό Κώστα Κιλτίδη, δηλώνοντας το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού για το θέμα: « Παρακαλούμε για την εξέταση του θέματος λόγω αρμοδιότητος και για τη σχετική ενημέρωση του ενδιαφερομένου φορέα, με κοινοποίηση στο ιδιαίτερο γραφείο της γ.γ. της κυβέρνησης και στο γραφείο μας. Για να λάβει την απάντηση με τη γνωστή πια φράση:«ουδέν στοιχείο εντοπίστηκε». Δηλαδή η περιοχή της Μάνης δεν υπάγεται στο άρθρο 62.
Η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη.
Στις 13 Ιουλίου 2009 η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟκ Μιχάλη Καρχιμάκη αφήνει έκθετο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυ-ξης καθώς, όπως εξηγεί: « Από την έρευνα, όπως με σαφήνεια αναφέρεται στο δεύτερο έγγραφο της εν λόγω υπηρεσίας, δεν προέκυψε αρχειακό υλικό σχετικό με το θέμα, καθώς το αρχείο περι-λαμβάνει ιστορικές μαρτυρίες επί των εξωτερικών υποθέσεων της χώρας». Δηλαδή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κρατάει την περιοχή της Μάνης έξω από το άρθρο 62, χωρίς ουσιαστικά να έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν τον ισχυρισμό ότι οι Τούρκοι κατέλαβαν την περιοχή και σήμερα θα πρέπει να αποδείξουν οι μανιάτες ότι είναι κάτοχοι των ιδιοκτησιών τους.
Η τροπολογία και οι «ιστορικές λεπτομέρειες»
Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ του Κώστα Κιλτίδη «ιστορικές λεπτομέρειες» για την βαρύτητα του καθεστώτος που επικρατούσε στη Μάνη κατά την Τουρκοκρατία προκάλεσε την αντίδραση Μανιατών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αλλά και συναδέλφων τους από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2008, 14 βουλευτές είχαν υπογράψει την τροπολογία-προσθήκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο κείμενο της τροπολογίας οι βουλευτές κάνουν λόγο για «αποκατάσταση της Δικαιοσύνης και της ιστορικής ακρίβειας» και ζητούν υπαγωγή της περιοχής της Μάνης, από τα ανατολικά όρια της Καλαμάτας έως το Βαλτάκι Γυθείου, στο άρθρο 62 του Ν.998/79. Όπως υποστηρίζουν, «η περιοχή αυτή ουδέποτε είχε υποταγεί επί Τουρκοκρατίας. Διατήρησε την ανεξαρτησία της και μάλιστα ως ανεξάρτητη ηγεμονία κατά τα τελευταία έτη της Τουρκοκρατίας, διοικούμενη από Έλληνα ηγεμόνα (μπέη)»…
πηγη
Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.