Διαφημίσεις

«Βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»! Αυτή η λαϊκή παροιμία ταιριάζει γάντι στην αβλεψία αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εκχωρήσει πληροφόρηση σε μια ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου και επιτήρησης των συνόρων, στην οποία προΐσταται Τούρκος και μάλιστα υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών της γείτονος!

Σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία» έφερε στην επικαιρότητα μια εθνική υπόθεση που αγγίζει θέματα άμυνας και ασφάλειας της χώρας, για την οποία η κυβέρνηση θα πρέπει όχι μόνο να τοποθετηθεί, αλλά και να δράσει άμεσα.

Και αυτό γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος μέσω αυτής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας -της οποίας προΐσταται Τούρκος- οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να έχουν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες της χώρας, κρίσιμες για την εθνική ασφάλεια και άμυνα.

Ειδικότερα, πριν από έναν και πλέον χρόνο, στις 12 Δεκεμβρίου 2011, η Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε ένα αποφασιστικό βήμα προς τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης Συνόρων (European Border Surveillance System – EUROSUR). Σκοπός του EUROSUR είναι η αύξηση και η ενίσχυση της επιχειρησιακής κατάστασης της FRONTEX, αλλά και η συνεργασία μεταξύ των χωρών-μελών καθώς και τρίτων χωρών μέσω της δημιουργίας περιφερειακών κέντρων που θα συνδέονται με το EUROSUR. Μάλιστα, λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής και της Αν. Μεσογείου, εφόσον ειδικά υπάρξουν πολεμικές συγκρούσεις που θα αυξήσουν κατακόρυφα την παράνομη μετανάστευση, στόχος των αρμόδιων αξιωματούχων είναι να καταστεί λειτουργικό εντός του 2013. Στο πλαίσιο αυτό επιταχύνεται η υλοποίηση των αναγκαίων ενεργειών, ούτως ώστε η ειδική ευρωπαϊκή υπηρεσία που θα διαχειρίζεται τις ενέργειες επιτήρησης συνόρων να καταστεί επιχειρησιακή.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, η ολοκλήρωση των προπαρασκευαστικών ενεργειών και η πλήρης επιχειρησιακή λειτουργία του συστήματος θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικοτεχνικών πόρων σε εθνικό επίπεδο θα γίνεται από τα εθνικά κέντρα συντονισμού. Ομως το δίκτυο επικοινωνιών μεταξύ της ευρωπαϊκής υπηρεσίας και των κέντρων θα γίνεται μέσω των λεγόμενων «εικόνων κατάστασης» (situational pictures) και θα περιλαμβάνει το σύνολο των πληροφοριών: Οχι μόνο τις ευαίσθητες, αλλά και τις απόρρητες πληροφορίες. Με μια φράση, η Ευρώπη θα γνωρίζει το σύνολο των πληροφοριών που σχετίζεται με τη διαχείριση συνόρων όλων των χωρών-μελών.

Και πού είναι το κακό θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος για την Ελλάδα. Μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας είμαστε, κατά συνέπεια είναι λογικό να έχουμε ανταλλαγή πληροφοριών για την αντιμετώπιση ενός τόσου σοβαρού προβλήματος, όπως είναι αυτό της λαθρομετανάστευσης, που έχει και ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις.

Τα «μάτια» της Τουρκίας

Τα άσχημα για την Ελλάδα και για την ασφάλειά της ξεκινάνε τώρα. Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία», διευθυντής έργου και υψηλόβαθμος επιτελής προγράμματος ενός από τα κυριότερα έργα προσδιορισμού τεχνικών προδιαγραφών για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων είναι Τούρκος. Και όχι μόνον είναι Τούρκος, αλλά είναι και υπάλληλος του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών. Ενός υπουργείου που παίζει καθοριστικό ρόλο όχι μόνον στις εσωτερικές εξελίξεις της χώρας, αλλά και στον τομέα των πληροφοριών για τις χώρες του εξωτερικού. Και όπως αντιλαμβάνεστε, το ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ειδικά στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία με τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, είναι ακόμη εντονότερο!

Επιπλέον, ο Senol Arslan, είναι σήμερα -κατά σύμπτωση- και συντονιστικός επιτελής προγράμματος της ευρωπαϊκής αποστολής στο Κόσοβο. Κάτι που διαφημίζει και ο ίδιος στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης linkedin (http://tr.linkedin.com/in/senolarslan). Μοιάζει απίστευτο, είναι όμως πέρα για πέρα αληθινό.

Οι ευθύνες

Ερχόμαστε τώρα στις ευθύνες που έχουν οι Ελληνες αξιωματούχοι, οι οποίοι παρακολουθούν και συμμετέχουν σε όλο αυτό το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι θεσμοί δεν είναι απρόσωποι. Θα μπορούσε ποτέ να διανοηθεί κάποιος απλός και καλοπροαίρετος Ελληνας πολίτης ότι διευθυντής του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έργου ανάπτυξης ενός καινοτόμου συστήματος επιτήρησης και παρακολούθησης χερσαίων μη ελεγχόμενων συνόρων θα είναι στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας; Προφανώς και όχι. Ενας υπηρεσιακός παράγοντας όμως όφειλε να είναι υποψιασμένος. Να ψάξει, να μάθει και να το αποτρέψει.

«Και αν δεν μπόρεσε να το μάθει;» είναι ένα ερώτημα. Αν και θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η συζήτηση επί αυτής της ερώτησης, δυστυχώς είναι άτοπη: Το ήξεραν. Μάλιστα, ελληνικός φορέας, το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) συμμετείχε στο εν λόγω πρόγραμμα. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι στο πρόγραμμα ανάπτυξης συμμετείχε και τουρκική εταιρία, η STM, ενώ αντίθετα δεν υπήρχε ελληνική εταιρία. Σύμπτωμα και αυτό των τεράστιων και διαχρονικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας σε εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, ειδικά στον τομέα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

Από τη σημερινή αποκάλυψη της εφημερίδας μας προκύπτει αβίαστα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη εκχωρήσει πληροφόρηση σε μια ευρωπαϊκή υπηρεσία που θα δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να γνωρίζει απόρρητα, κρίσιμα για την εθνική ασφάλεια δεδομένα. Σημασία επί του παρόντος δεν έχει να αναζητηθούν ευθύνες. Σημασία έχει να γίνουν ταχύτατα οι αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες, ώστε να μη βγάλουμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια: Να μη δίνουμε πρόσβαση σε πληροφορία που ενδεχομένως να αποδειχθεί εθνικά καταστροφική. Περιθώρια προσχηματικής κάλυψης του προβλήματος δεν υπάρχουν. Οι αρμόδιοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες οφείλουν να επέμβουν σήμερα, δίχως καθυστέρηση για να αποτρέψουν το κακό.

Αλλωστε, η κατάσταση στην περιοχή είναι περίπλοκη όσο ποτέ και αναμένονται αλλαγές σε γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Η ανακήρυξη και η έναρξη ερευνών από την Κύπρο ενός της ΑΟΖ της και οι απειλές της Τουρκίας, σε συνάρτηση με την ξεκάθαρη θέση της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την ανακήρυξη και της ελληνικής ΑΟΖ, συνθέτουν ένα παζλ ασφάλειας και άμυνας της χώρας που δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια ενός Τούρκου υψηλόβαθμου αξιωματούχου, υπαλλήλου μάλιστα του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών!



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *