Σας τσίμπησε Σκορπιός, Σφήκα, Μέλισσα, Φίδι; Δείτε τι πρέπει να κάνετε
Το καλοκαίρι καταγράφονται τα περισσότερα τσιμπήματα από μέλισσες, σφήκες, μπούμπουρες, σκορπιούς, σαρανταποδαρούσες, ακόμη και από φίδια….
Και αυτό γιατί λίγο η εξοχή, λίγο η χαλαρότητα των διακοπών μας καθιστούν ευάλωτους σε τέτοιου είδους περιπέτειες.
Τι πρέπει να κάνουμε όταν μας τσιμπήσει ένα έντομο ή κάποιο φίδι; Κινδυνεύουμε και αν ναι πόσο πολύ;
Διαβάστε ένα χρήσιμο οδηγό… επιβίωσης και μην ξεχνάτε, πάνω από όλα χρειάζεται ψυχραιμία.
Σφήκα- μέλισσα: Τα τσιμπήματα της σφήκας ή της μέλισσας δεν είναι θανατηφόρα και σε γενικές γραμμές μπορεί να πονάμε, αλλά δεν κινδυνεύουμε. Κινδυνεύουν μόνο όσοι είναι αλλεργικοί και δεν το ξέρουν. Εκείνοι που είναι αλλεργικοί και το γνωρίζουν και πιο προσεκτικοί είναι αλλά και εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα φάρμακα είναι (πχ ένεση αδρεναλίνης).
Επίσης είναι επικίνδυνο για όλους μας να δεχτούμε πολλαπλά και απανωτά τσιμπήματα, κάτι που συμβαίνει εάν “πέσουμε” σε κυψέλη και ταράξουμε τα έντομα.
Όταν μας τσιμπήσει μια μέλισσα ή σφήκα το δέρμα πρήζεται και κοκκινίζει σαν τοπική φλεγμονώδη αντίδραση στο δηλητήριο του κεντριού. Ο πόνος είναι αρκετά έντονος και μπορεί να διαρκέσει από κάποιες ώρες, μέχρι λίγες ημέρες.
Το πρήξιμο στην περιοχή εντείνει τον πόνο αυτό. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουμε εάν η σφήκα ή η μέλισσα μας τσιμπήσει στον λαιμό ή μέσα στο στόμα και αυτό γιατί το πρήξιμο μπορεί να φράξει τον αέρα και να δυσκολέψει την αναπνοή μας.
Μόλις μας τσιμπήσει μια μέλισσα/σφήκα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να βγάλουμε το κεντρί, προσεκτικά με ένα τσιμπιδάκι. Προσοχή μην πιέσετε το κεντρί για να το βγάλετε γιατί μπορεί να εισχωρήσει βαθύτερα, ή ακόμη με την πίεση να χυθεί περισσότερο δηλητήριο μέσα μας.
Μόλις το αφαιρέσουμε πρέπει να τοποθετήσουμε πάγο, ή κάποια κορτιζονούχα αλοιφή. Εάν έχουμε την δυνατότητα μπορούμε να πάρουμε και ένα αντισταμινικό χάπι που θα μας ανακουφίσει από τα συμπτώματα.
Αν ύστερα από λίγη ώρα νιώσουμε δυσκολία στην αναπνοή, ζαλάδα, ιδρώνουμε, ή μελανιάσουμε, τότε είμαστε αλλεργικοί και δεν το ξέρουμε και έχουμε πάθει σοκ. Σε τέτοια περίπτωση, πρέπει ΑΜΕΣΩΣ να πάμε στο νοσοκομείο δίχως άλλη καθυστέρηση.
Οι αλλεργικοί θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ειδική ταυτότητα, περασμένη στον λαιμό ή στο χέρι, που θα αναφέρει την αλλεργία τους, γιατί μπορεί να χάσουν τις αισθήσεις τους από το τσίμπημα και κανείς να μην γνωρίζει τι έχουν πάθει.
Σκορπιοί-Φίδια: Ευτυχώς στην Ελλάδα τόσο τα φίδια, όσο και οι σκορπιοί δεν είναι τόσο επικίνδυνοι για θάνατο, όσο στην Αφρική, ή την Αυστραλία. Σε κάθε περίπτωση όμως το τσίμπημα, ή το δάγκωμα τους και επώδυνο είναι και εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να σκοτώσει.
Και σε αυτές τις περιπτώσεις το δέρμα κοκκινίζει και πρήζεται. Ό πόνος όμως είναι ασύγκριτα δυνατότερος σε σχέση με το τσίμπημα της μέλισσας.
Αμέσως πρέπει να τοποθετήσουμε πάγο ενώ απαραίτητη είναι η χορήγηση αντισταμινικού χαπιού, μαζί με ισχυρό παυσίπονο, γιατί πραγματικά ο πόνος δεν αντέχεται. Η μεταφορά στο νοσοκομείο πρέπει να είναι ΑΜΕΣΗ. Εκεί θα χορηγηθεί κορτιζόνη (εάν έχουμε χάπι κορτιζόνης μαζί μας το λαμβάνουμε αμέσως) και οροί.
ΠΡΟΣΟΧΗ: παλιά έλεγαν ότι πρέπει να χαράξουμε με ξυράφι την πληγή και να πιέσουμε για να βγει το μολυσμένο αίμα. Αυτό δεν ισχύει. ΜΗΝ το κάνετε.
Το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να χυθεί περισσότερο και πιο γοργά το δηλητήριο στον οργανισμό. Επίσης το ρούφηγμα της πληγής θα πρέπει να γίνει με προσοχή και όχι από άτομα που στο στόμα τους έχουν ανοιχτές πληγές (πχ ουλίτιδα).
Σε κάθε περίπτωση η ψυχραιμία σώζει. Ενώ και το θύμα δεν πρέπει να πανικοβληθεί και να βρεθεί σε κατάσταση σοκ.
iatropedia.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Πιάνεις τον σκορπιό, τον λιώνεις, τον ανακατεύεις με λάδι και τον βάζεις πάνω στο τσίμπημα.
Αν βρείς πολλούς σκορπιούς διάλεξε τον μικρότερο.
ΓΙΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ, ΑΦΟΥ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ, ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΤΟ ΞΥΔΙ. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΟΙΦΗ, ΔΟΚΙΜΜΑΣΤΕ ΤΟ.
αναστασία
και οταν εχεις αποσταση 40-50 κμ τι κανης
η μεγαλητερες αποστασης λογο αδωνη τι κανης
Διαθήκη και μάλιστα γρήγορα…
κατουρημα πανω στο τσιμπημα
Αμα δεν σου έρχεται ?
Αμα δεν έρχεται ούτε στον άλλον ?
Αμα δεν έχεις μπύρες?
Αμα….
Γαμησ@ τα τότε την έκατσες 😛
Που ειναι τα γραφεια των οικολογων να παω να πεταξω ενα τσουβαλι σκατοφιδα που μας φερνουνε.
Παλιομαλακες,λες και δεν εχουμε.
ΤΑ ΣΚΑΤΟΦΙΔΑ ΣΤΑ ΦΕΡΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΗΣ ΕΣΥ…
ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΑΛΑΝΕ…
ΚΟΡΟΙΔΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ !!!!!!
Εκτός για τα φίδια, και τους σκορπιούς… για τα υπόλοιπα έντομα, ένα φυαλίδιο με αμμωνία επί το πλείστον, είναι αρκετό.
Αυτά.
den pame kala ti leei toutos edw re………………..
mas les oti prepi na pame sto nosokomio an mas tsibisi fidi i skorpios aft to kseroyme kai emis re bakoyra tipota alo kseris na pis gohn
ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΡΩΜΑΕΙ ΛΙΓΟ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙ ΧΡΥΣΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
2 φιλοι πανε περπατα στο βουνο,
παει ο ενας για κατουρημα σενα θαμνο, ξαφνικα τον δαγκανει ενα φιδι…
τρελαμενος τρεχει στον φιλο του, παρε τηλεφωνο ενα γιατρο…
το και το λεει ο κολλητος του στον γιατρο, τον δαγκωσε φιδι στο πουλι, τι να κανω γιατρε μου, τον ρωτα…..
να ρουφηξεις το δηλητηριο και να μην ξεχνας να το φτυνεις του απαντα αυτος, ρουφας και φτυνεις……
ελα ρε πες μου τι ειπε ο γιατρος ρωτά ο αλλος..
ειπε πως θα πεθανεις………
ο μιχαλακης
Καλα πολύ καλό έλιωσα χα αχαχαχα
mia kalh malakia ton giatro ton kani pera .
Η αναρόφηση του δηλητήριου του φιδιού είναι παλαιά τακτική και συνιστάται σε περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η λήψη νοσοκομειακής βοήθειας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εφ όσον είστε περισσότερο απο 1 ώρα μακρυά απο το κοντινότερο ιατρικό κέντρο που διαθέτει κορτιζόνη ή άλλο αντίδοτο, με ψυχραιμία θυμηθείτε αν το κεφάλι του φιδιού που σας δάγκωσε ήταν τριγωνικό. Πολλοί χάνουν την ψυχραιμία τους στην εμφάνιση και μόνο του φιδιού και στον πανικό τους μπορεί να προκαλέσουν την (σπάνια) επίθεση του ερπετού που θεωρούν πως θα τους σκοτώσει. Αν θυμάστε με βεβαιότητα οτι το κεφάλι του ήταν τριγωνικό με ελαφρά ανασηκωμένα (φρύδια) έχετε να κάνετε με οχιά που είναι και το μόνο ουσιαστικά δυνητικά θανατηφόρο φίδι στην Ελλάδα. Αν υπάρχει μαχαιράκι και έχετε κουράγιο κάντε ενα μικρό σχίσιμο στο σημείο του δαγκώματος (συνήθως 2 μικρές τρυπίτσες πολύ κοκκινισμένες) και πιέστε να τρέξει όσο το δυνατόν περισσότερο αίμα. Αυτό θα επιτρέψει σε κάποια έστω μικρή ποσότητα αίματος να διαφύγει παρασύροντας και ανάλογη ποσότητα δηλητηρίου. Ψύχραιμα και χωρίς τρεξίματα (σημαντικό) φύγετε για τον πλησιέστερο ιατρικό σταθμό. Ανθρωπος που δαγκωθηκε απο μάμπα στην αφρική σώθηκε ακριβώς επειδή κράτησε την ψυχραιμία του και δεν τόβαλε στα πόδια, επιταχύνοντας την ροή του δηλητηρίου στον οργανισμό.
Οσον αφορά μέλισσες κλπ κατουρήστε το σημείο που τσιμπηθήκατε αφου βγάλετε το κεντρί. Καλό είναι στο φαρμακείο του αυτοκινήτου σας ή στο σάκο σας αν πηγαίνετε εκδρομή να έχετε πάντα ενα αντισταμινικό, μια ένεση κορτιζόνης, αμωνία, ή/και αδρεναλίνη.
Σημειώστε οτι απο δάγκωμα οχιάς στην Ελλάδα οι πιθανότητες (ειδικά αν είστε υγειής) να σας σκοτώσει είναι μικρότερες απο 20% ακόμα και αν αργήσετε να λάβετε αντίδοτο. Αφήστε που αν δεν πάτε γυρεύοντας ούτε καν θα την δείτε γιατί σας αντιλαμβάνεται πολύ πριν την δείτε και εξαφανίζεται. Σε περίπτωση που είστε αναγκασμένοι να περπατήσετε νύχτα σε περιοχή που ίσως υπάρχει φίδι, κρατάτε ενα ραβδί και κοπανάτε το συχνά στο έδαφος. Ο κραδασμός ειδοποιεί το φίδι (αλλά και άλλα είδη) οτι κινείστε στην περιοχή τους και φροντίζουν να αποτραβηχτούν απο την πορεία σας. Σε κάθε περίπτωση η ψυχραιμία και οι ήρεμες κινήσεις σώζουν.
7:50 Σωστοησσσ λεμε