Διαφημίσεις

Eντονη ανησυχία στη Δύση και σκληρή απάντηση Αναστασιάδη στην προκλητική στάση της Βρετανίας. Σε μια κiνηση που έχει προκαλέσει σε πρώτο επίπεδο την έντονη ανησυχία του βρετανικού παράγοντα και είναι βέβαιο ότι θα έχει και «παράπλευρες απώλειες», προχώρησε ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης.

Ενόψει της επίσημης επίσκεψης του στην Μόσχα, ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει νέες διευκολύνσεις για την ανάπτυξη ρωσικής στρατιωτικής αεροπορίας. Δηλαδή, με απλά λόγια η Κύπρος προσφέρει έδαφος για τη Ρωσία για την δημιουργία στρατιωτικής βάσης. Πρόκειται για σοβαρή εξέλιξη στον τομέα της γεωστρατηγικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή, ανοίγεται δρόμος για ανάλογες συμφωνίες άλλων κρατών, καθώς η Κύπρος είναι χώρα της Ευρωζώνης.

Με δεδομένο αυτό, ως τετελεσμένο γεγονός, θεωρείται πολύ πιθανό να ακολουθήσει και μια συμφωνία Πούτιν – Τσίπρα στην Μόσχα για την παραχώρηση ελληνικού θαλάσσιου χώρου για τον ελλιμενισμό του ρωσικού ναυτικού στόλου κατά πρώτοις. Αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα θα είναι παρούσα με πλήρη στρατιωτική ισχύ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και στην φλεγόμενη Μέση Ανατολή. Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος της Κύπρου θα ζητήσει από τη ρωσική πλευρά να υπάρξει από μέρους της ενεργότερη εμπλοκή στα πλαίσια και του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο κυπριακό ζήτημα, στο οποίο αναμένονται εξελίξεις.

Τι προβλέπεται

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας, όπως ονομάζεται, προβλέπει αναβάθμιση διευκολύνσεων και παραχώρηση εδαφών για την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Οι τελικές υπογραφές θα πέσουν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Κύπριου προέδρου στην Μόσχα στις 25 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ρωσική στρατιωτική αεροπορία θα μπορεί να αναπτυχθεί σε αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», 40 χιλιόμετρα μακριά από τη βάση της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) στο Ακρωτήρι της Κύπρου. Πρόκειται για τη βάση, η οποία είχε κατασκευασθεί στα μέσα της δεκαετίας του 1990, από κοινού, από την ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση, την οποία χρησιμοποιούσαν τα ελληνικά αεροσκάφη, στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας – Κύπρου.

Στην επίσκεψη Αναστασιάδη στην Μόσχα, η ατζέντα θα είναι μεγάλη, καθώς αναμένεται να υπογραφούν δέκα τουλάχιστον διακρατικές συμφωνίες, παρουσία τριών Κύπριων υπουργών (Εξωτερικών, Οικονομικών και Εμπορίου – Ενέργειας) οι οποίοι θα βρίσκονται στην κυπριακή αποστολή. Αυτό όμως που έχει και τη δική του σημειολογία, είναι η αναφορά του Κυπρίου προέδρου στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για τις οποίες επανέλαβε την αντίθεση της χώρας του στην επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία: «Θέλουμε να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση στις σχέσεις Ρωσίας – Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Αναστασιάδης συμπλήρωσε πως είναι πολλές οι ευρωπαϊκές χώρες που υποστηρίζουν την διπλωματική προσέγγιση και αντιτίθενται στις νέες κυρώσεις. «Κύπρος και Ρωσία έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις συνεργασίας και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει» κατέληξε ο Κύπριος πρόεδρος. Η συνάντηση στην Μόσχα ωστόσο, έχει ακόμη πιο έντονο ενδιαφέρον μετά την πρόσφατη ενεργειακή συμφωνία της Μόσχας με την Άγκυρα στην παροχή φυσικού αερίου και για τα σχέδια της Ρωσίας να δημιουργήσει ένα κόμβο αγωγών στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Αντιδράσεις

Σε μια σειρά προειδοποιήσεων (!) προέβη ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Ρικ Ντοντ, προς την πλευρά των Ελληνοκυπρίων, μετά τις ανακοινώσεις της κυπριακής κυβέρνησης. Τόνισε πως «η Λευκωσία θα πρέπει να λάβει υπόψη και την κοινή θέση της Ε.Ε. για τη Μόσχα», γεγονός που θεωρήθηκε από τον κ. Αναστασιάδη ως «ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα ενός κυρίαρχου κράτους». Δεν χρειαζόμαστε εμείς συμβουλές, απάντησε ο κ. Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να παρενέβαιναν όταν ανατρέπονταν οι συνθήκες ενός ισότιμου και με αλληλοσεβασμό διαλόγου. «Καλό θα ήταν ο κ. Τοντ να αποφεύγει την χρήση “αβάσιμων λέξεων”», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε με έμφαση: «Κύπρος και Ρωσία έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις και αυτό δεν υπόκειται σε αλλαγές». Όμως η αντιπαράθεση με την Βρετανία είχε ξεκινήσει πιο νωρίς όταν ο Κύπριος πρόεδρος είχε αναφέρει ότι υπάρχει «βρετανική ανάπτυξη στο σχέδιο της έκθεσης για το κυπριακό του ΟΗΕ» και ότι «φίλοι και σύμμαχοι με εξαπάτησαν».

ΠΗΓΗ



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Μια σκέψη στο “Ο Πούτιν βάζει στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο”
  1. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει . Μακάρι ο Αναστασιάδης να εννοεί αυτά που λέει . Ελπίζω να μην του συμβεί τίποτα στο μεταξύ , γιατί απο δω και πέρα πιστεύω πως η ευρωπαϊκή ένωση και η Μαφία είναι κάτι παραπλήσιο ! Με 2 Νονούς μάλιστα σε Γερμανία και Αμερική,οι οποίοι έχουν την ονείρωξη να κατακτήσουν τον κόσμο με οποιοδήποτε κόστος αρκεί να μην το πληρώσουν οι ίδιοι .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek