Ο Μεταξάς διέγραψε το χρέος της Ελλάδος και δικαιώθηκε απ’ το Διεθνές Δικαστήριο.
Ακούν οι πολιτικοί;
Σε αυτή την απόφαση στηρίχθηκε και σώθηκε και η Αργεντινή… αλλά όχι εμείς.
Η ιστορία έχει ως εξής:
Tο 1936, η Ελλάδα του Ιωάννη Μετάξα αρνήθηκε να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δανείου που είχε συνάψει με την…. βελγική τράπεζα «Societe Commerciale de Belgique».
Η κυβέρνηση του Βελγίου προσέφυγε στο Διεθνές δικαστήριο, που είχε ιδρύσει η Κοινωνία των Εθνών, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι αθετεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις.
Η Ελλάδα απάντησε οτι αδυνατεί να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις διότι δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κατάσταση του λαού και της χώρας. Στο υπόμνημά της η ελληνική κυβέρνηση ανέφερε:«Η Κυβέρνηση της Ελλάδος, ανήσυχη για τα ζωτικά συμφέροντα του Ελληνικού λαού και για τη διοίκηση, την οικονομική ζωή, την κατάσταση της υγείας και την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας, δεν θα μπορούσε να προβεί σε άλλη επιλογή. Όποια κυβέρνηση κι αν ήταν στην θέση της, θα έκανε το ίδιο».(Yearbook of the International Law Commission, 1980, v.l., σελ.25).
Το επιστέγασμα ήρθε με το υπόμνημα που κατέθεσε στο Διεθνές Δικαστήριο ο νομικός εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης το 1938 που τόνισε τα αυτονόητα: «Ενίοτε, μπορεί να υπάρξει μία έκτακτη κατάσταση, η οποία κάνει αδύνατο για τις Κυβερνήσεις να εκπληρώσουν τισ υποχρεώσεις τους προς τους δανειστές και προς τον Λαό τους.
Οι πόροι της χώρας είναι ανεπαρκείς για να εκπληρώσουν και τις δύο υποχρεώσεις ταυτόχρονα.
Είναι αδύνατον να πληρώσει μία Κυβέρνηση το χρέος και την ίδια στιγμή να παρασχεθεί στον λαό η κατάλληλη διοίκηση και οι εγγυημένες συνθήκες για την ηθική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.
Πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στα δύο. Καί φυσικά, το καθήκον του Κράτους να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των βασικών δημοσίων υπηρεσιών, υπερτερεί έναντί της πληρωμής των χρεών της.
Από κανένα κράτος δεν απαιτείται να εκπληρώσει, μερικά η ολικά, τις χρηματικές του υποχρεώσεις, αν αυτό θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών του κι’ έχει σαν αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση της διοίκησης της χώρας.
Στην περίπτωση που η αποπληρωμή των χρεών θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ζωή και τη διοίκηση, η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διακόψει η και να μειώσει την εξυπηρέτηση του χρέους»
Με αυτά τα επιχειρήματα λοιπόν, το Διεθνές Δικαστήριο δικαίωσε την Ελλάδα, δημιουργώντας νομικό προηγούμενο στο οποίο μάλιστα στηρίχθηκε η Αργεντινή και ο πρόεδρός της Νέστωρ Κίχνερ, ο οποίος επέλεξε να διαγράψει μονομερώς το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους της χώρας του αντί να την υποδουλώσει στο Δ.Ν.Τ .
Σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας Κριστίνα Φερνάντες με αγώνες και σκληρές διαπραγματεύσεις κατάφερε να δικαιωθεί αφού η Αργεντινή θα πληρώσει μονάχα το 10% του συνολικού χρέους της !!!
Mixalis
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Ο ΣΩΡΡΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΑ ΔΙΣ ΤΟΥ??? ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΚΡΥΒΕΤΕ ΡΕ ΜΑΣΩΝΟΙ???
ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΟΛΑ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ…. ΓΝΗΣΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ …. ΟΧΙ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΟΙ…. ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΟΥΝ " ΜΠΡΟΣΤΙΝΟΙ " ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ " ΕΛΛΗΝΙΚΑ "….
Δεν είναι και αυτός που υπέγραψε την συνθήκη Couper ;
Πήρε 5 και έδωσε χίλια ….. μπράβο του !!!
Μην σκοτώνεστε …. ανέκαθεν από το 1821, αλλά και πριν πολλοί ήταν οι πουλημένοι, ο λαός όμως τους έχει για σωτήρες !!!!
καλά πάμε ….. για φούντο
πια διαγραφη, το δανειο του 1821 αποπληροθηκε το 1983 επιμηκηνση πηρε με περισοτερα τοκοχρεολησια
Mασωναράδες του κερατά
ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΟΟΣΑ
Hellenic General Government Gross Public Debt, as a percent of nominal GDP:
1970 — 17.4%
1975 — 18.3%
1980 — 22.6%
1985 — 47.2%
1990 — 89.0%
1995 — 108.7%
2000 — 103.2%
2005 — 109.1%
2011 — 159.0%
2013 – 175.1%
H ΣΥΝΘΗΚΗ ΚΟΥΠΕΡ ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ… ΚΑΝΟΝΙΚΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΞΑ Κ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ… ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ , ΒΛΕΠΕΤΕ, ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ… ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΠΡΟΤΕΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟ? ΔΕΝ ΠΑΕΙ,Ε?